По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
steeN написа:А бе аз да кажа, че след 20 страници пак не е ясно. Капитализма не гарантира, че всички ще са Бил Гейтс. Капитализма гарантира, че всички ще са максимално близко до това, което "заслужават". А социализма гарантира, че никой няма еТова, че 1 от 3те стълба не е застъпен (върховенство на закона), диктува и резултатите в Бг. Реално никой не е както трябва, но този най-много тежи. Гореизброените сигурно са добра илюстрация, на това какво става като няма върховенство на закона, щом ги пускаш.
Явно живея някъде другаде. Нека затворим учебниците и за мик да забравим всички високопарни речи за равенство и възможности. В Канада (една от страните в ТОП7и т.н.) пазарът е отдавна е разпределен. Мафията тук е на 80 години и отдавна всеки си знае мястото. Малкият бизнес си знае, че му дават само да покаже носа над водата. Покажете ли и устата, веднага ви връщат на мястото.
Пример:
Искате да направите пицария. Няма проблем. Кашкавал ще купувате само от Saputo. Това е с цел избягване на инциденти с електроуредите и т.н. Случва се

Или да направите магазинче с български стоки. Наемате помещение, сключвате договор за наем, плащате стоката и чакате първия контейнер. Сравнили сте цени, калкулирали сте всичко и сте готови за малък бизнес. Та контейнерът и два и ... митниците го спират за проверка. Тази проверка има две особености. Не е безплатна и няма определен срок за завършване. За един 20 футов проверката струва 1000$ USD, не CAD. За цвят го задържат няколко дни и влизате в сторидж. Още 165 USD на ден. Да речем пет дни и така се оказвате натоварени с едни кръгло 1925$, обърнато в CAD 2600. как се извършва проверката? Ми всичко се изважда, разсипва се по замята и минимум един буркан от вид се отваря и се проверява. После всичко се връща обратно в такъв вид, че ви се плаче като го видите. 25-30% си дава фира.
Ако не вярвате на горното, попитайте
1220 Cure-Labelle, LAVAL , Chomedey
MARCHE BALKAN
Laval, QC
H7V2V5
tel: 450-934-2877
Колко плаща капитализма? Толкова, колкото се храни едно овчарско куче. Държи се полугладно, за да има стимул да работи. Дават ви едни 30 000 годишно и вие вече сте средна класа. С 60 000 годишно. Имам добра новина за вас
A Liberal government will cut taxes for middle class Canadi- ans. Canadians with taxable income between $44,700 and $89,401 per year will see their income tax rate fall – from 22 percent to 20.5 percent. This tax relief is worth up to $670 per year, per person – or $1,340 per year for a two-income household.
Та след таксите ви остават едни 45 000$ (темата за средната класа, помните ли я?) Оттук започва ваденето:
- 15-18 000 наем (ипотеките са доста повече, но да ги забравим за момент)
- 1500-2000 телефон и нет (от чипите естествено)
- 2-3000 ток на година. Зависи от много неща.
- Имате деца, чудесно. Ако нямате кой да ги гледа и не можете да си разминете смените с жената, училището предлага такава услуга. Общо 22$ на ден или 110 на седмица. Извадете сиреч още за десет месеца (ваканцията е юли и август) 4500$. Зимната ваканция такава услуга не се предлага. Оправяйте се сами.
(Woodroffe Avenue Public School)
- Лятото има Камп за децата. Занимават ги с нещо, докато сте на работа. Пригответе още 150$ минимум седмично на калпак. Идват към 1200$
http://documents.ottawa.ca/sites/docume ... mps_en.pdf
До тук останаха кръгло 19 000$. А още не си купили и един сладолед

http://www.redtag.ca/
Ами кола, дрехи, разходки, храна, биричка? Ами ако чаветата са две???
И какво ви гарантира капитализЪма? Малко фирми имат болнични или сик дейс. Децата са болни и не сте на работа, не ви се плаща. Имате преглед при лекар, не ви се плаща. Десет дни платен отпуск и след пет години във фирмата ви дават още пет дни. Но не повече от 25, дори да умрете там. Боледувате ли често, просто ви сменят с друг....
Ако има нещо неясно, попитайте. Ще дообясня

BMW_POWER написа:steeN написа:А бе аз да кажа, че след 20 страници пак не е ясно. Капитализма не гарантира, че всички ще са Бил Гейтс. Капитализма гарантира, че всички ще са максимално близко до това, което "заслужават". А социализма гарантира, че никой няма еТова, че 1 от 3те стълба не е застъпен (върховенство на закона), диктува и резултатите в Бг. Реално никой не е както трябва, но този най-много тежи. Гореизброените сигурно са добра илюстрация, на това какво става като няма върховенство на закона, щом ги пускаш.
Явно живея някъде другаде. Нека затворим учебниците и за мик да забравим всички високопарни речи за равенство и възможности. В Канада (една от страните в ТОП7и т.н.) пазарът е отдавна е разпределен. Мафията тук е на 80 години и отдавна всеки си знае мястото. Малкият бизнес си знае, че му дават само да покаже носа над водата. Покажете ли и устата, веднага ви връщат на мястото.
Пример:
Искате да направите пицария. Няма проблем. Кашкавал ще купувате само от Saputo. Това е с цел избягване на инциденти с електроуредите и т.н. Случва се![]()
Или да направите магазинче с български стоки. Наемате помещение, сключвате договор за наем, плащате стоката и чакате първия контейнер. Сравнили сте цени, калкулирали сте всичко и сте готови за малък бизнес. Та контейнерът и два и ... митниците го спират за проверка. Тази проверка има две особености. Не е безплатна и няма определен срок за завършване. За един 20 футов проверката струва 1000$ USD, не CAD. За цвят го задържат няколко дни и влизате в сторидж. Още 165 USD на ден. Да речем пет дни и така се оказвате натоварени с едни кръгло 1925$, обърнато в CAD 2600. как се извършва проверката? Ми всичко се изважда, разсипва се по замята и минимум един буркан от вид се отваря и се проверява. После всичко се връща обратно в такъв вид, че ви се плаче като го видите. 25-30% си дава фира.
Ако не вярвате на горното, попитайте
1220 Cure-Labelle, LAVAL , Chomedey
MARCHE BALKAN
Laval, QC
H7V2V5
tel: 450-934-2877
Колко плаща капитализма? Толкова, колкото се храни едно овчарско куче. Държи се полугладно, за да има стимул да работи. Дават ви едни 30 000 годишно и вие вече сте средна класа. С 60 000 годишно. Имам добра новина за васA Liberal government will cut taxes for middle class Canadi- ans. Canadians with taxable income between $44,700 and $89,401 per year will see their income tax rate fall – from 22 percent to 20.5 percent. This tax relief is worth up to $670 per year, per person – or $1,340 per year for a two-income household.
Та след таксите ви остават едни 45 000$ (темата за средната класа, помните ли я?) Оттук започва ваденето:
- 15-18 000 наем (ипотеките са доста повече, но да ги забравим за момент)
- 1500-2000 телефон и нет (от чипите естествено)
- 2-3000 ток на година. Зависи от много неща.
- Имате деца, чудесно. Ако нямате кой да ги гледа и не можете да си разминете смените с жената, училището предлага такава услуга. Общо 22$ на ден или 110 на седмица. Извадете сиреч още за десет месеца (ваканцията е юли и август) 4500$. Зимната ваканция такава услуга не се предлага. Оправяйте се сами.
(Woodroffe Avenue Public School)
- Лятото има Камп за децата. Занимават ги с нещо, докато сте на работа. Пригответе още 150$ минимум седмично на калпак. Идват към 1200$
http://documents.ottawa.ca/sites/docume ... mps_en.pdf
До тук останаха кръгло 19 000$. А още не си купили и един сладоледАми кабел, почивка на юг (поне 4000 за трима)
http://www.redtag.ca/
Ами кола, дрехи, разходки, храна, биричка? Ами ако чаветата са две???
И какво ви гарантира капитализЪма? Малко фирми имат болнични или сик дейс. Децата са болни и не сте на работа, не ви се плаща. Имате преглед при лекар, не ви се плаща. Десет дни платен отпуск и след пет години във фирмата ви дават още пет дни. Но не повече от 25, дори да умрете там. Боледувате ли често, просто ви сменят с друг....
Ако има нещо неясно, попитайте. Ще дообясня
Отново свободни съчинения и преувеличености. Лавалските тарикати с митничарите ли се оправдават за стоките си с изтекъл срок?
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Първо много добре знаеш, че Канада не е меката на капитализма. Второ, като говориш за регулации, описваш точно проблемите, за които аз говоря. Най-накрая ще се съгласиш ли, че абсурдните държавни регулации, са в полза на големите бизнеси и дискриминират малките, както написах поне 10 пъти в темата? Какви учебници те гонят, нещата които описвам се случват пред очите ти... и ти току що ми ги разказа. Не знам да се смея ли да плача ли след тва твое мнение. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
От думи на нашите и каквото помня аз.
- Не е имало много, но е имало за всички. Лагери и почивки по станциите на предприятията - лято и зима.
- Чакаш за нова кола няколко години ама дядо ми е пуснал вноските на сина и дъщеря си и като излезе нещо ново, веднага се е взимало - сега инвалид от кръста надолу може ли да си позволи 4 нови коли?
- Неговия баща, понеже е учил аграрство във Франция е бил вкаран в Белене известно време и като се е прибрал, не са могли да го познаят, защото е бил кожа и кости.
- Въпреки, че е бил инвалид е успял да построи вила в балкана.(въпреки ограничението на материалите, съседското момче, ми е разправял, като са строили къщата 84-та година как са ходили с новото жигули по предприятията да поръчват материали и е отварял жабката и вътре пачките с марки/левове. Отиваш да купуваш дървен материал, например дъски. Задължават те да вземеш едно пале летвички.
- Въпреки, че е бил инвалид е успял да обиколи цяла Европа(без 1-2 страни) с колата си и семейството си(жена и 2 деца).
- По 1 апартамент за децата и т.н.
- Въпреки нямането, всеки или почти всеки е имал лозе. Отглеждаха се по няколко реда грозде, 2-3 сливи, ягоди и зеленчуци. Имало е цигани, но никой не е смеел да пипа. Конкретно за в Плевен, рядко някой е излизал от Буков лък.
- Още помня как зимата в големия студ се спеше на отворен леко прозорец, защото парното не се спираше.
- Нашите са ми разправяли, как е нямало нищо по магазините и се е чакало за телевизори и тем подобни неща.
- Прекарах НАЙ-ХУБАВИТЕ си лета на вилата по цяло лято, тичайки, ритайки и карайки колело по цял ден/вечер и въпреки това имаше време всеки ден да се уча да пиша, чета, смятам и т.н. и бях много по-рано подготвен от връстниците ми. Още помня как ме караше да уча английски от една детска библия, където имаше текстовете преведени на ус/бг.
- В селото, където е построена вилата е имало училище 1-12 клас, пансион за децата и стол, читалище с кино салон и столова отново. В прочем, благодарение на една добра женица, читалището се поддържа в перфектен вид дори сега, правехме пиеси няколко години. Църква с килийно училище.. Селото е известно, че има паметник на загиналите на Титаник, от селото е имало няколко човека(смятай колко напред са били), като дори един е оживял и се е върнал след години.
- В училище се е учило на краснопис и е имало голямо уважение към преподавателите. Баща ми, Баба ми, Дядо ми ако ви покажа тетрадките за какво красиво нещо става дума. Имало е ценностна система и респект към лекари/преподаватели/милиционери и семейно възпитание. Така да кажа "лошият материал" е бил бая по-малко.
- Хората не са били информирани, но са живеели в спокойствие.
Баба ми, все още сред нас е първата жена шофьор в гр. Плевен да се похваля за пред форума.
- Сега всички виждаме какво е и доброто и лошото.

- Не е имало много, но е имало за всички. Лагери и почивки по станциите на предприятията - лято и зима.
- Чакаш за нова кола няколко години ама дядо ми е пуснал вноските на сина и дъщеря си и като излезе нещо ново, веднага се е взимало - сега инвалид от кръста надолу може ли да си позволи 4 нови коли?
- Неговия баща, понеже е учил аграрство във Франция е бил вкаран в Белене известно време и като се е прибрал, не са могли да го познаят, защото е бил кожа и кости.
- Въпреки, че е бил инвалид е успял да построи вила в балкана.(въпреки ограничението на материалите, съседското момче, ми е разправял, като са строили къщата 84-та година как са ходили с новото жигули по предприятията да поръчват материали и е отварял жабката и вътре пачките с марки/левове. Отиваш да купуваш дървен материал, например дъски. Задължават те да вземеш едно пале летвички.
- Въпреки, че е бил инвалид е успял да обиколи цяла Европа(без 1-2 страни) с колата си и семейството си(жена и 2 деца).
- По 1 апартамент за децата и т.н.
- Въпреки нямането, всеки или почти всеки е имал лозе. Отглеждаха се по няколко реда грозде, 2-3 сливи, ягоди и зеленчуци. Имало е цигани, но никой не е смеел да пипа. Конкретно за в Плевен, рядко някой е излизал от Буков лък.
- Още помня как зимата в големия студ се спеше на отворен леко прозорец, защото парното не се спираше.
- Нашите са ми разправяли, как е нямало нищо по магазините и се е чакало за телевизори и тем подобни неща.
- Прекарах НАЙ-ХУБАВИТЕ си лета на вилата по цяло лято, тичайки, ритайки и карайки колело по цял ден/вечер и въпреки това имаше време всеки ден да се уча да пиша, чета, смятам и т.н. и бях много по-рано подготвен от връстниците ми. Още помня как ме караше да уча английски от една детска библия, където имаше текстовете преведени на ус/бг.
- В селото, където е построена вилата е имало училище 1-12 клас, пансион за децата и стол, читалище с кино салон и столова отново. В прочем, благодарение на една добра женица, читалището се поддържа в перфектен вид дори сега, правехме пиеси няколко години. Църква с килийно училище.. Селото е известно, че има паметник на загиналите на Титаник, от селото е имало няколко човека(смятай колко напред са били), като дори един е оживял и се е върнал след години.
- В училище се е учило на краснопис и е имало голямо уважение към преподавателите. Баща ми, Баба ми, Дядо ми ако ви покажа тетрадките за какво красиво нещо става дума. Имало е ценностна система и респект към лекари/преподаватели/милиционери и семейно възпитание. Така да кажа "лошият материал" е бил бая по-малко.
- Хората не са били информирани, но са живеели в спокойствие.
Баба ми, все още сред нас е първата жена шофьор в гр. Плевен да се похваля за пред форума.
- Сега всички виждаме какво е и доброто и лошото.

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- steeN
- старши ентусиаст
-
Не, че искам да се хващам за детайли, ама това с Титаник е малко от друго време все пак 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Kroki написа:От думи на наще и каквото помня аз.
малко встрани от темата...ама.....
наще, краснопиз - поне тези две грешки ми бъркат в ......другите не ги броим, ама тези двете

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Оправих тези, които видях. Благодаря за напомнянето. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Mini написа:
Отново свободни съчинения и преувеличености. Лавалските тарикати с митничарите ли се оправдават за стоките си с изтекъл срок?
Отнякъде някакъв факт за оборване на написаното от мен? Или да кажеш, че линковете не са верни?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Kroki написа: и каквото помня аз.
Не, че се заяждам, ама сме един набор и това няма как да се помни по обективни причини

В темата продължават някакви супер крайни мнения. Тогава всичко било перфектно, сега няма нищо хубаво

- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Преди няколко дена даваха интервю с жената на Гунди. Някой от тези, които помнят ще коментират ли, защото общо взето се засегна много темата с какво е било едно време. Аз останах с впечатлението, че май не е било много добре. Отделно баща ми(набор 49) не е на мение, че тогава сме били по добре, даже напротив. Друг негов приятел иконописец, който в момента е един от най извстните ни иконописци м/у другото, не е бил долюбван от партията едно време, която меко казано му е стъжнила живота, защото не е тачел партиината идилия.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
maxpower написа:Преди няколко дена даваха интервю с жената на Гунди. Някой от тези, които помнят ще коментират ли, защото общо взето се засегна много темата с какво е било едно време. Аз останах с впечатлението, че май не е било много добре. Отделно баща ми(набор 49) не е на мение, че тогава сме били по добре, даже напротив. Друг негов приятел иконописец, който в момента е един от най извстните ни иконописци м/у другото, не е бил долюбван от партията едно време, която меко казано му е стъжнила живота, защото не е тачел партиината идилия.
Да не говорим, че има версия за катастрофата с Гунди и Котков... Решили са са забегнат към гадния капилистчески свят, и....
BMW_POWER написа:Mini написа:
Отнякъде някакъв факт за оборване на написаното от мен? Или да кажеш, че линковете не са верни?
http://www.kijiji.ca/v-2-bedroom-apartm ... nFlag=true
https://www.hydroquebec.com/portail/web ... onResultat
Това е произволно намерена обява, сам сметни колко излиза на година.
steeN написа:Първо много добре знаеш, че Канада не е меката на капитализма. Второ, като говориш за регулации, описваш точно проблемите, за които аз говоря. Най-накрая ще се съгласиш ли, че абсурдните държавни регулации, са в полза на големите бизнеси и дискриминират малките, както написах поне 10 пъти в темата? Какви учебници те гонят, нещата които описвам се случват пред очите ти... и ти току що ми ги разказа. Не знам да се смея ли да плача ли след тва твое мнение.
Капитализмът нищо и никъде не ти гарантира. В нито една държава по Света. В САЩ обещанието за свобода е поробило милиони.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Ти не знаеш какво е капитализъм. Цитираш ми някакъв statist bullshit като пример за капитализъм. Поста ти беше олицетворение на това, което се нарича "big government" и против, което пиша аз.
steeN написа:Ти не знаеш какво е капитализъм. Цитираш ми някакъв statist bullshit като пример за капитализъм. Поста ти беше олицетворение на това, което се нарича "big government" и против, което пиша аз.

Те такова животно нема!
Явно аз не живея от близо двуцифрено число години в капиталистическа държава и нямам идея как са нещата. В учебниците на "Партиздат" е истината

Който мисли както теб, нека инвестира 100-150 000$ в един малък бизнес. Когато избие парите и стане с +1$, тогава ще говорим