Заплати в София, митове и реалност.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко печелите в София месечно?

Под 1000лв
2
3%
1000-1400лв
2
3%
1400-1800лв
4
6%
1800-2200лв
3
5%
2200-2600лв
6
9%
2600-3000лв
4
6%
3000-3500лв
10
16%
Над 3500
33
52%

Общо гласове : 64
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Заплати в София, митове и реалност.

Мнение от alekangg » 22 Фев 2025, 15:13

Ето затова темата е митове и реалност.
За едни 3К са пари за седмица или по-малко, други гледат семейство за месец.
Това че някой взима 5-10-15 или колкото е, не значи автоматично, че никой не взима по-малко от него и оттам тръгват митовете.
Където работя в София оператори на смени взимат 1700-1800 с ваучерите общо и не е да няма хора и не са манговци или с 3 клас.
Всички искат повече, ама не значи, че могат.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 22 Фев 2025, 18:18

Кой е най-платеният сектор в момента ?
Отново ли е ИТ ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: Skoda oStavia

Мнение от barty » 22 Фев 2025, 18:23

Kurtov написа:Кой е най-платеният сектор в момента ?
Отново ли е ИТ ?

Според мен в строителството.
Плочкаджии и всякакви майстори.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 22 Фев 2025, 19:59

Имайте предвид, че общият брой на легално заетите в София е около 640 хил. души.
От едно запитване на money.bg знаем че общо в страната хората осигуряващи се на над 3400лв(бруто). е около 300 хил. Броят на тези, които са над максималния осигурителен доход е 280 хил.

Дори да приемем, че всички те са в София(което е абсурдно), пак излиза, че половин София успешно живее/оцелява с под 3400лв на месец бруто.

Вероятно процентът на хората получаващи 'светъл' нетен доход над 3000лв. е много нисък.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Фев 2025, 10:12

Тези данни са от 2023-та. В София средната вече си гони МОД, това е и една от причините да го вдигат пак.

https://www.nsi.bg/bg/content/3930/%D1% ... 1%81%D1%82

Тези са по-актуални. И са брутни. Но реалистично нетните са горе-долу това според мен. В София и аз познавам хора на под 2000лв чисто, но такива "на минимална" не се сещам. В София са по-скоро изключения неосигурените, докато в малките градове е обратното.

В София обаче ми прави впечатление, че дори хора с високи доходи, търсят начин за страничен доход. Масово се прави прави нещо странично - я инвестира, я препродава нещо, дребни търговийки, нещо фрийланс - нещо си има. В Пловдив горе-долу пак е така. В по-малките градчета обаче всички ги мързи зверски. Ама зверски. Имитират, че работят. Допълнително с абсолютно нищо не им се занимава, все нямат време, все са изморени, все са много заети. Реалнноста по-различна.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 24 Фев 2025, 10:18

TNT написа:В София обаче ми прави впечатление, че дори хора с високи доходи, търсят начин за страничен доход. Масово се прави прави нещо странично - я инвестира, я препродава нещо, дребни търговийки, нещо фрийланс - нещо си има. В Пловдив горе-долу пак е така. В по-малките градчета обаче всички ги мързи зверски. Ама зверски. Имитират, че работят. Допълнително с абсолютно нищо не им се занимава, все нямат време, все са изморени, все са много заети. Реалнноста по-различна.

Няколко са причините според мен, на първо място средата е така, ако покрай теб всеки бута нещо допълнително, ти също ще се замислиш.
Другото е че в малките населени места ( поне при нас е така ) си има доста дейности които в София ги няма ( при повечето ) и си отнемат доста време и енергия (да вземеш дърва, да боядисаш нещо, двора да оправиш ......). Също така в повечето малки градове остават хора без много.... как да се изразя .. желание за развитие, харесва им спокойствието , еднообразието и сигурността, ходи си на работа взима си Х лв , те му стигат за такъв стандарт на живот ( какъвто имат и масата други ) и толкова.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Фев 2025, 10:27

ТНТ, за другите малки не знам, ама тука отдавна се усетиха и правят бая странични неща. Имам една групичка познати, работят каквото там работят, но всеки път като се очаква стока по килата, отиват там рано и люпят семки половин час преди това. Влизат като отвори и става като за черен петък. :mhihi: Веднага опощват всичко, което успеят да видят, отделно има продавачки в схемите и запазват, онези вземат, лепят ако трябва, ако се наложи на обущар даже ходят и после айде първо на познати, които вече ги имат като магазин едва ли не, после пращат по Еконт в цялата страна като уникални и т.н. :mhihi: Единият от ученик ревеше за едни Еър Джордани, които се излъгах да му кажа, че имам нови от САЩ (бащата ми ги беше донесъл)но стояха от 2010-та някъде. То не бяха да ги давам, че от стоене ще се разлепят, то не бяха хиляда други обезценки и т.н. но дори цена не му казах, не ги обух аз, ама сина порасна и ги носи вече втора година мисля. :mhihi: Страшни пиявици са, не смея да му спомена колко фланелки и потници имам от НБА и НФЛ от едно време, че ще ме изтормози да ги взема. :mhihi:

Отделно всякакви има, които се оглеждат дали съседа нещо не продава, я къща, я нива, я кола, колело, телефон, телевизор, пералня, хладилник... :mhihi:
Един има, който ходи пък и търси каквито боклуци се сетите, ремонтира и продава.
Всякакви стари боклуци пък се търсят като епидемия вече.
Има още безброй примери, но се усетиха отдавна всякакви военни и работници в Арсенал, че могат да работят като майстори в отпуски я на грубо строителство, я на плочки и ламинати. Даже полицаи има такива.
Масово навзеха някакви коли, които едно време им бяха немислими за обикновен човек.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 24 Фев 2025, 12:10

Аз може и да греша, но тук в провинцията или иначе казано, в малките населени места, масово работодателите си смазват служителите от работа.

Естествено има и много, дето нищо не правят по цял ден, но не малко познати имам дето са започнали работа ремоут в Софийски фирми и споделят, че е доста по-добре откъм натоварване. Докато тук имам приятели, които редовно и събота и неделя работят извънредно, има и такива дето събота са си на работа по принцип.

В нашата фирма има не малко хора, които си имат странични занимания и наистина действа мотивиращо да не стоиш на едно място, въпреки, че напоследък и аз се чувствам доста изморен, ама ще трябва да си намеря нещо странично скоро.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 24 Фев 2025, 12:31

Ква странична работа,... Имам старо бмв и няколко мотора, когато не съм на работа, или съм по жени, или ремонтира чупеняци :lol:
Ей го, от няколко дена гледам, че ми се вдигна разхода на бмвто, закачих му диагностиката - ми то държи 68 градуса :lol:
Остава сега да мисля как да открия дали е главния термостат или тоя на кутията. Поне егр термостата го изхвърлих отдавна. :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Фев 2025, 12:57

drifty написа: масово работодателите си смазват служителите от работа.

И това е така. Аз съм бил в няколко различни фирми в Пловдив, където за софиянците е доста по-лекичко. В различни сфери.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Фев 2025, 13:13

TNT написа:Тези данни са от 2023-та. В София средната вече си гони МОД, това е и една от причините да го вдигат пак.

https://www.nsi.bg/bg/content/3930/%D1% ... 1%81%D1%82

Тези са по-актуални. И са брутни. Но реалистично нетните са горе-долу това според мен. В София и аз познавам хора на под 2000лв чисто, но такива "на минимална" не се сещам. В София са по-скоро изключения неосигурените, докато в малките градове е обратното.

Така е, от 2023 са, но са първични данни а не осреднени.
Осреднените данни са "свинско със зеле". Да, вдига се средната, но дали е равномерно или увеличението е движено от единици не се знае.
При всички полежения дори днес мнозинството от хората взимат под 3000лв. чисти в София. Дори съм склонен да заложа, че поне 30% от заетите в ИТ сферата в София, също взимат чисто под 3000лв.
Последна промяна TheDriver на 24 Фев 2025, 14:51, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 24 Фев 2025, 14:07

Така е. Работещите в София яко бачкат. Ама много повече от тия в провинцията. Затова като стане понеделник налазват форума да си цъкат моабет цял ден в работно време, от 9 до 17..... Събота и неделя ги няма никакви, ама това щото тогава бачкат нещо допълнително :ok: :lol: :lol:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и се наредил пред банката да обмени едни пари :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 24 Фев 2025, 16:51

nickstorm написа:Така е. Работещите в София яко бачкат. Ама много повече от тия в провинцията. Затова като стане понеделник налазват форума да си цъкат моабет цял ден в работно време, от 9 до 17..... Събота и неделя ги няма никакви, ама това щото тогава бачкат нещо допълнително :ok: :lol: :lol:

Аааа, бъркаш се , скучаещите милионери са друга категория :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Фев 2025, 19:35

TNT написа:В по-малките градчета обаче всички ги мързи зверски. Ама зверски. Имитират, че работят. Допълнително с абсолютно нищо не им се занимава, все нямат време, все са изморени, все са много заети. Реалнноста по-различна.

пишеш това все едно е негатив ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 24 Фев 2025, 21:27

TheDriver написа:Имайте предвид, че общият брой на легално заетите в София е около 640 хил. души.
От едно запитване на money.bg знаем че общо в страната хората осигуряващи се на над 3400лв(бруто). е около 300 хил. Броят на тези, които са над максималния осигурителен доход е 280 хил.

Дори да приемем, че всички те са в София(което е абсурдно), пак излиза, че половин София успешно живее/оцелява с под 3400лв на месец бруто.

Вероятно процентът на хората получаващи 'светъл' нетен доход над 3000лв. е много нисък.

Предвид, че легално работещите са около 1 200 000 в Бълагария, половината да са в София, ок може да са около 3000 ама чисто взимат по 2000, има разлика а това в днешно време не са хич много пари, особено ако имаш кредит и деца. Мойте наблюдения са, че софия област заплатите са около 1700-2000 макс,
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата