Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от spirco » 12 Окт 2023, 13:25

Не квалифициран труд колко да струва? Друг е въпросът, че и за квалифициран заплатите не са това, което трябва според мен. Радвам се за всички, че се движите в среда в която няма хора с такива заплати, но масово реалността е друга. Вчера даже в лидл докато пазарувах казаха, че търсят касиерки а заплата е 1900.
Последна промяна spirco на 12 Окт 2023, 13:26, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 12 Окт 2023, 13:26

2000лв. бруто са около 1500лв. нето; 1500лв. бруто са около 1150лв. нето.
Мислех си да давам примери за по-висока основна заплата за неквалифициран труд и без да се изисква опит, но се отказах. Какво работят вашите познати на такава заплата? Опитали ли са се да добият допълнителна квалификация за да получават повече? Потърсили ли са по-добре платена работа?
Live it like you Love it

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 12 Окт 2023, 14:47

blqsu4ko написа:2000лв. бруто са около 1500лв. нето; 1500лв. бруто са около 1150лв. нето.
Мислех си да давам примери за по-висока основна заплата за неквалифициран труд и без да се изисква опит, но се отказах. Какво работят вашите познати на такава заплата? Опитали ли са се да добият допълнителна квалификация за да получават повече? Потърсили ли са по-добре платена работа?

Мой близък приятел - доктор коремен хирург тъкмо специализирал на 30 - 31 години в държавна болница - 1500 лв миналата година. Дали е нето или бруто нямам спомен, но няма и значение, все е подигравка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 12 Окт 2023, 16:26

Ама без допълнителните плащания. По пътеки, избори на екипи и т.н. още един куп работи.
Иначе чисто заплатите са ниски, факт.
Ама не са само заплати освен ако не е некоя съвсем захлупена болница.
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Окт 2023, 18:13

alekangg написа:
r19 написа:И аз десетки.
2000лв още са блян за доста хора извън София.

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
И в София има много много хора с под 2к, нищо, че не някои не познават лично такива.
Около мен има десетки дори 1,5 нямат.

Абе хора, в село Казанлък почти не познавам мъж на заплата под 2000. :shock: Говоря чисто.
Преди две вечери един манго карах до едно близко село, но го питам няма ли да ходи в Холандия с другите от селото, той вика и в България се изкарва, на някакви подправки ли бачкал, вземал 2000 почти. Търсиха двама трактористи в едни друго село, тая се молеше да и намеря, 2000 лева минимум давали, в голямата лудница стигали до 3500 лева по бележки. :shock: Карах един манго да отива, ама много щял да работи, не му се работело толкова вече. :kuku:
Един познат почна готвач в малка кръчма, но вървежна, шефа като го назначаваше му казал сори, ама повече от 1900 първоначално не мога да ти дам, после ще видели. Онзи чак не повярва защото е бачкал това и в Италия.
Хайде тука и Арсенал има роля в региона, но не сме София, ни Варна, ни Пловдив.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 12 Окт 2023, 18:31

Не знаех за Казанлък с тия заплати за всеки.

Арсенал не плащат добре. Викаха ме за консултант, хонорара беше смешничък за това, което искаха.

Казах им, друг да си намерят. По-добър от мен за тея пари.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 12 Окт 2023, 18:44

Top Gun Maverick написа:Абе хора, в село Казанлък почти не познавам мъж на заплата под 2000. :shock: Говоря чисто.

...та колко, викаш, са наемите в Казанлък? :mrgreen: Да паля "сребърната стрела" и да идвам.... :lol:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 12 Окт 2023, 20:19

То практически трудно се намира квартира. :conf: Поне така съм чувал от търсещи, не знам цени честно казано към момента, но то хората тука са малко габровци и искат хем хубаво, хем евтино. :mhihi:
В Арсенал на специалисти не знам колко плащат, но за нискоквалифицираните плащат. Обаче има такива места на които не искаш да работиш там. Примерно в бояджийницата, много отрови, много нещо. А в други заводи вътре може нещо да обърка някой и...бум. Ако си директор си топ :mhihi: ама за това не се искат основно знания, а да си някой на някой друг директор вътре от по-големите. Сега за изборите е чудо, пак им се обяснява на работниците, че трябва за общински съветници да гласуват за тяхната листа. Главният директор си прави частна клиника в момента...
Смятайте, че много от работодателите в региона са изнудвани буквално от работниците защото ако не им плащат както трябва и им казват "отивам в Арсенал". :mhihi: А преди беше обратно, работодателите викаха на работниците "ако не ти се работи тук, върви в Арсенал". :mhihi: Когато бяха в криза де, те са така през годините, приливи и отливи. Засега имат бая дългосрочни договори, а покрай войната в Украйна много пари направиха.
Иначе военните преди се смееха на Арсеналите, сега е обратното откъм пари. Говоря за кадроваци, не за офицери с добра длъжност.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 12 Окт 2023, 22:29

1500-2300 макс са заплатите в Арсенал за масовите длъжности - монтажник боеприпаси, машинен оператор, зареждач. За не толкова масови като оператор/настройчик ЦПУ, стругар и бояджия около 2700-3600.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 12 Окт 2023, 23:16

Абе какъв Арсенал бе, хора, аз съм завършил българска филология.... :mhihi: Във връзка с което искам да кажа на Джордана, че съществителни от женски род, които завършват на т, при членуване се пишат със двойно т. Например- опасност :arrow: опасността, смърт :arrow: смъртта, пролет :arrow: пролетта и т.н Че ми се насълзяват очите като ги чета някои колеги... :lol:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 13 Окт 2023, 0:29

Top Gun Maverick написа:Абе хора, в село Казанлък почти не познавам мъж на заплата под 2000. :shock: Говоря чисто.

Южна България е друга България. Почваш от София с всичките ИТ-та и бизнес парка с минимална 3000, минаваш през Пловдив с големите заводи като Либхер, всичките ТЕЦ-ове, оръжейните заводи, нефтохима в Бургас, за Дерони съм чувал че имат огромни градини край Стара Загора и бачкат по европейски образец, плащат добре... Бе има си икономика под Стара планина.

"Горе" сме загинали отвсякъде. Едни Свищов и Ловеч, че са ми наблизо ги помня преди 10-15 години какви хубави градове бяха пълни с хора, сега са за закриване направо. Северозапада е умрял отдавна, в североизтока единствения начин да имаш пари е да си земеделец ... и така. В Козлодуй има 3-4 хил работници в АЕЦа, в Плевен има по някой доктор на 5 бона в частните болници и некой моряк във Варна, тва са "богатите" в северна България, другите 90% са под 2к.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Окт 2023, 5:58

Top Gun Maverick написа:
alekangg написа:
r19 написа:И аз десетки.
2000лв още са блян за доста хора извън София.

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
И в София има много много хора с под 2к, нищо, че не някои не познават лично такива.
Около мен има десетки дори 1,5 нямат.

Абе хора, в село Казанлък почти не познавам мъж на заплата под 2000. :shock: Говоря чисто.
Преди две вечери един манго карах до едно близко село, но го питам няма ли да ходи в Холандия с другите от селото, той вика и в България се изкарва, на някакви подправки ли бачкал, вземал 2000 почти. Търсиха двама трактористи в едни друго село, тая се молеше да и намеря, 2000 лева минимум давали, в голямата лудница стигали до 3500 лева по бележки. :shock: Карах един манго да отива, ама много щял да работи, не му се работело толкова вече. :kuku:
Един познат почна готвач в малка кръчма, но вървежна, шефа като го назначаваше му казал сори, ама повече от 1900 първоначално не мога да ти дам, после ще видели. Онзи чак не повярва защото е бачкал това и в Италия.
Хайде тука и Арсенал има роля в региона, но не сме София, ни Варна, ни Пловдив.
Ти правиш ли разлика от сезонна и постоянна работа?
Билки, подправки, кръчми, освен ако не е някоя вървежна са сезонни като цяло.
Масово в повечето заводи в София на операторите, работниците им се плаща 1300-1600лв нето и това с работа на смени.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 13 Окт 2023, 6:38

Правителството почти сигурно ще иска по-висок максимален осигурителен доход за 2024 г. В момента той е 3400 лв., като се мисли да бъде увеличен с поне 300 лв.
Подобна мярка ще засегне около 163 хил. души, които по данни на НОИ към началото на 2022 г. са били с облагаем месечен доход над 3400 лв. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Окт 2023, 7:21

Не, не, аз ти говоря за постоянна работа, сезонната въобще не я слагам. Целта ми не беше да обяснявам какъв рай е тука, а да изразя учудване как може да има някаква заплата в София под 2000 лв. :shock: Мислех си, че такива пари(под тая граница)могат да вземат само метачи или нещо такова супер нискоквалифицирани. И от там идва следващото ми учудване. За какъв чеп човек с 1500 лв. заплата живее в София? :shock: :shock: :shock:
Хората с пари ги разбирам, ама тия другите не. Те за градския транспорт, храна и сметки няма да стигнат. Според мен нещо бъркате. :dunno:

Правителството тръгва на лов за пари. Данъци, осигуровки, минимални, максимални, работата е ясна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Окт 2023, 8:14

Това с ниско квалифицираният труд е малко доста кофти казано, защото тези дето извършват нискоквалифициран труд , ако имат малко повече акъл и кураж и откажат да изпълняват задачите си, ще настане такава мръсотията и безредие, че IT тата няма да могат до кенефа да отидат.
В една Германия са разбрали от отдавна, че тези хора с нискоквалифициран труд поддържат системата им и там на боклукчии и метачи плащат добре.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата