Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020
sub_eleven написа:BMW_POWER написа:
При големите изненади няма. Мине срока, поръсят го с подправки и айде на щанда с BBQ. Размирише се там, хайде на кайма. Стане синьо-зелено, топлия щанд...
Леле мале
Сега отворих брошурата на един магазин за гранителни стоки. 500гр кайма е 3.29лв. Едно кюфте (или кебапче) на топлата витрина е 44ст. Въпрос:
Ако едно кюфте по стандарт е 60-70 грама (кръгло 65гр), то от 500гр стават 7.7 кюфтета. 7.7х0.44лв=3.38лв. Девет стотинки разлика.... Кой ще прави кюфтета за 18ст печалба на килограм? Труд, ток (газ), ДДС ....
Вярно е "леле мале"

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
bum_bum написа:Разбира се, че пазарът не иска да има малки играчи. Потребителя го интересува основно цената. Качеството е на втори план. А за да спечели потребителя губят малките предприемачи, в тая игра няма уин-уин.
Проблема в един пазар всички да са големи, предполагам го знаеш.
Това Е win-win. Пазара не търпи "безполезни" дейности. Всички да са големи може само единствено и благодарение на намеса на държавата и бг е една много добра лаборатория, която го потвърждава (както и много други места, ама е безсмислено да прибягваме до чужди примери като си имаме нашия).
А продуктите са некачествени, защото сме бедни. Докато не забогатеем няма да станат качествени. С регулации не се забогатява... Хайде да забраним бедността и всичко ще е наред. Таз баба пенсионер дето я спрягате много иска да си купува био яйца дето са 6 парчета за 7 лв. нали се сещате

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Я кажи в тези неща какво има, колко печелят и как изкарават заплати, наем, ток и пр? Хем взимат хиляди долари, хем без пари почти колкото у нас. Даже у нас май няма за 7лв бутчета.BMW_POWER написа:sub_eleven написа:BMW_POWER написа:
При големите изненади няма. Мине срока, поръсят го с подправки и айде на щанда с BBQ. Размирише се там, хайде на кайма. Стане синьо-зелено, топлия щанд...
Леле мале
Сега отворих брошурата на един магазин за гранителни стоки. 500гр кайма е 3.29лв. Едно кюфте (или кебапче) на топлата витрина е 44ст. Въпрос:
Ако едно кюфте по стандарт е 60-70 грама (кръгло 65гр), то от 500гр стават 7.7 кюфтета. 7.7х0.44лв=3.38лв. Девет стотинки разлика.... Кой ще прави кюфтета за 18ст печалба на килограм? Труд, ток (газ), ДДС ....
Вярно е "леле мале"

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
bum_bum написа:///M Power написа:Тук е проблема, ти знаеш че е гадно, защо го купуваш? .
Не знам. Никога до тоя момент в живота си не си бях купувал месо от верига. Видях го, че има 100 сертификата и реших, че не може да е толкова зле. А то не е зле. Зле е месото от специализираните месарници, разните "партньори", "лесидрени" и тем подобни. А това дори не бих го нарекъл и месо.
Имаше по едно време една промоция на кайма в Лидл, тази кайма беше бяла. Ако ще и 1000 сертификата да извадят,не бих я взел.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Кауфланд и Лидъл са едно , шварц груп . Четвъртия по големина търговец в света , и най големия търговец на дребно в европа със 100 млрд оборот годишно . Агресивно влизане на пазарите и дори коско и алди се насраха в Австралия от инвазията на кауфланд на австралийския пазар . За каква конкуренция говорим тука с квартални магазини ? Ако това нещо продължи до 7-8 години няма да има нищо друго освен кауфланд лидъл и чат пат била щото тия отварят по 400 нови магазина гтодишно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
steeN написа:bum_bum написа:А продуктите са некачествени, защото сме бедни. Докато не забогатеем няма да станат качествени.
Добър теоретик си, но личи, че в реалния сектор нямаш и ден стаж.
80% от продуктите на пазара са внос. Да не би за бедняците специално да ги произвеждат? (Нека тук да не намесваме факта, който се разкри, че за източна Европа се разкри, че има отделни линии за производство. И като факт, тия продукти не се продават тук на по-ниски цени. )
Един шоколад Линд ако вземем или Ритър Спорт, които се продават по цял свят и са символи на индустрията, защо са боклуци?
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Линда боклук ли е у нас?
За мен няма никаква разлика с чуждите, даже съм ял от различни държави едновременно за сравнение.
За мен няма никаква разлика с чуждите, даже съм ял от различни държави едновременно за сравнение.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
bum_bum написа:Никога до тоя момент в живота си не си бях купувал месо от верига. Видях го, че има 100 сертификата и реших, че не може да е толкова зле. А то не е зле. Зле е месото от специализираните месарници, разните "партньори", "лесидрени" и тем подобни. А това дори не бих го нарекъл и месо.
Честно казано, не знам и не мога да си представя по какви критерии месото в Лидл... не е месо...
Нали пак от някакво прасе е отрязана мръвката, каква да е разликата толкова фрапираща...

Excellent! Steven is my name!
Пак е месо, ама издиша по всички параграфи.
На цвят и текстура е друго, като го опечеш без подправки е неестествено крехко и ти е ''вкусно'', но ако те питам не можеш да ми кажеш на какво има вкус. Липсва вкусът на свинско месо, но усещаш разликата само ако ги пробваш едно след друго двете, купешко в тарелка и истинско.
Аз често си купувам наденички и по-евтините неща на Вивенда и съм доволен, ама се гледат хубаво цените, че майка плаче...
На цвят и текстура е друго, като го опечеш без подправки е неестествено крехко и ти е ''вкусно'', но ако те питам не можеш да ми кажеш на какво има вкус. Липсва вкусът на свинско месо, но усещаш разликата само ако ги пробваш едно след друго двете, купешко в тарелка и истинско.
Аз често си купувам наденички и по-евтините неща на Вивенда и съм доволен, ама се гледат хубаво цените, че майка плаче...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Боримечка, тва е се едно на веган да му обясняваш що е то месо и и има ли почва у нас.
Не се обиждайте колеги, (още повече, че Бум Бум го познавам лично) ама малко пресолявате манджата. Аз съм привърженик на златната среда и всякакви крайности не са ми по вкуса. За месото в лидъл ще кажа, че никак не е лошо, ще се загледам какво пише на етикета и ще коментирам. А що мисля, че не е лошо ли ? То нали треа се сравни с нещо. Ами, като момче от село, си гледам и прасета (брат ми по-скоро де). Има разлика само ако мръвката е току що отрезана. Преседи ли в хладилника - от там натам аз не намирам никаква разлика между лидъл месо и домашно месо от фризера, даже лидълското ми по-харесва.
Хапвам си и Макдоналдс и подобни и чипсче, и вафли, и всичко дето е вредно и ще Омрем от него. С уточнението, че всичко е с мярка. Ни съм затлъстял, ни съм Омрел, ни съм със здравословни проблеми. 50 години вече.
А изпаднеш ли в крайност според мен губиш много, ама това си е мое мнение. Аз лично бих се чувствал много зле да живея така - "математически".
Не се обиждайте колеги, (още повече, че Бум Бум го познавам лично) ама малко пресолявате манджата. Аз съм привърженик на златната среда и всякакви крайности не са ми по вкуса. За месото в лидъл ще кажа, че никак не е лошо, ще се загледам какво пише на етикета и ще коментирам. А що мисля, че не е лошо ли ? То нали треа се сравни с нещо. Ами, като момче от село, си гледам и прасета (брат ми по-скоро де). Има разлика само ако мръвката е току що отрезана. Преседи ли в хладилника - от там натам аз не намирам никаква разлика между лидъл месо и домашно месо от фризера, даже лидълското ми по-харесва.
Хапвам си и Макдоналдс и подобни и чипсче, и вафли, и всичко дето е вредно и ще Омрем от него. С уточнението, че всичко е с мярка. Ни съм затлъстял, ни съм Омрел, ни съм със здравословни проблеми. 50 години вече.
А изпаднеш ли в крайност според мен губиш много, ама това си е мое мнение. Аз лично бих се чувствал много зле да живея така - "математически".
Последна промяна Моджо на 29 Май 2020, 10:34, променена общо 1 път
Хм,хм...
^ +1
И аз имам същия опит със свинското. Единствената истинска разлика е като го капичнеш и напълниш фурната. Това е топ деликатеса. Другото наистина няма разлика след фризера.
И аз имам същия опит със свинското. Единствената истинска разлика е като го капичнеш и напълниш фурната. Това е топ деликатеса. Другото наистина няма разлика след фризера.

- Petrolhead
- Потребител
-
z
Последна промяна Petrolhead на 11 Юни 2020, 9:43, променена общо 1 път
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Линд е боклук в цял свят.alekangg написа:Линда боклук ли е у нас?
Benord написа:Добре! Но къде е логиката да има разлика в цената на тази Кока-Кола! Нали има търговска отстъпка за търговеца.Защо да е по-голяма за една верига от един нормален магазин?Това не е ли още едно дъмпингово изискване на някой по веригата?Нещо не е наред в търговията и това е отдавна.Няма значение кой си и какво си,има правила в бранша, а те са нарушени отдавна,съвсем брутално.Станало е джунгла буквално! Има производствена цена,също така цена на едро и естествено цена на дребно.Но! Тук шмекериите не свършват! Яко се налага политиката местните да не оцеляват,защото едни шмекери отвъдокеана искат да налапат света,буквално.Накараха ли ви да си плащате за култура,например?Ей,така като само за да си го чуете нещо по радиото пък вървете обяснявайте,че радио отдавна не слушате.Това само за пример! Забравих!!! Модата е някакъв вирус,който бил голям като слон и свиреп като гладен тигър,който върлувал по улиците и ядял хората където ги свари без даже и да го видят как го прави това.Страшна работа,ей! Пазете се! Най вече от себе си.
Хора вие сериозно ли?! Отворете Алибаба и погледнете цената спрямо бройките, естествено, че големите вериги ще има по-добри цени, ти като отидеш и кажеш искам 100 броя и аз ако отида и кажа искам 1 милион бройки, дали ще ни дадат една и съща цена и дали аз ще съм ок, при условие, че правя 1000 пъти твоят оборот и след няколко месеца пак ще взема 1 милион бройки, а ти пак 100 евентуално?!
Jordana написа:Грозната истина зад тия вериги за храни е че те идват тука да правят пари не да продават български стоки и да стимулират българското производство . Просто не искат да продават български стоки и ползват техни си доставчици , не видяхте ли какъв вой нададоха последно като стана въпрос пак за това ?. На това отгоре са всичките под една шапка , тоест има една псевдо конкуренция която имитира пазар . И да , тия вериги убиха българските производители и малките търговци . Как и защо е станало е вече без значение , те не са изключение от картинката а просто част от глобализацията на пазарите .
Каква грозна истина, ти си мислиш, че те са дошли тук да са дарителска компания ли? Ако някой не прави пари от бизнес го затваря, а не да ходи по чужди държави да го разширява или си помислихте, че са както Лукойл - да работят в на загуба, в полза на народа от години ?!

Пазарните принципни са търсене - предлагане. Това определя и цените + конкуренцията. Ако се търсят евтини боклуци - това ще се предлага. Давам пример - аз се кефя на телешка кайзер пастърма КФМ - ама е 60 лева килото и лека полека дори Кауфланд не зареждат повече от 1кг, a e магазин със стока за милиони. Виж от кренвирши Леки имат с щайги...
На запад масово веригите са по-евтини, но при нас, преди същите тези вериги беше дори още по фрапантно. Отделно кварталните магазинчета доста са нагляри - днес пред нас, една зарзаватчийница продаваше кайсии на 12,90 лева кг. Същите малко по навътре в квартала са 8-10, а на пазара в Младост примерно са 5-6. Ако искаш

bum_bum написа:Линд е боклук в цял свят.
Адаш станал си с много специфичен вкус

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV