Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от TNT » 13 Окт 2023, 8:28

А според теб кой би избягал по-лесно от тази ситуация в друга страна. ИТ човека или човека с метлата ? :roll:

Top Gun Maverick написа:Целта ми не беше да обяснявам какъв рай е тука, а да изразя учудване как може да има някаква заплата в София под 2000 лв. :shock:
Еми веднага се сещам за един от Казанлък с такива заплати :yes: Той има съвсем различно мнение за Кьолнзанлък, от написаното във форума :mhihi: Аз също съм на мнение, че няма смисъл от живот в София, ако не можеш да си в горния рейндж на заплати. 2000-2500евро квадрат жилище, 1000лв за ясла/детска градина на дете, абсурдни цени за всякакви услуги зъболекар/плочкаджия/автомонтьор и т.н. В някои случаи и единия вкъщи е докарал 4-5к, другия е на 1600лв. Има го и другия момент. Ако си от Симитли, каква ИТ сфера ? :dunno: 100% ремоут вече почти няма, 15-20%, а преди пандемията беше някакъв едноцифрен процент хора 1-2-3%.

Има някаква шизофрения в този форум. Като се каже, че реално почти няма хора на минимална заплата, а 400-500к души - абсурд - НЕ, НЕ БИЛО ВЯРНО. Всички в провинцията са на 2 бона, в София стартово е 3 бона :mhihi: После влизаш в НСИ - https://www.nsi.bg/bg/content/3930/%D1% ... 1%81%D1%82 , в Старозагорска област с все мариците и Арсенал средната заплата няма 1800лв бруто, което означава под 1,4к чисто. В София средната 2000лв нето.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е90 325XI Е91 325XI
Детайли за колата: N52B25 N53B30

Мнение от тео е90 » 13 Окт 2023, 8:37

Top Gun Maverick написа: Целта ми не беше да обяснявам какъв рай е тука, а да изразя учудване как може да има някаква заплата в София под 2000 лв. :shock: Мислех си, че такива пари(под тая граница)могат да вземат само метачи или нещо такова супер нискоквалифицирани. И от там идва следващото ми учудване. За какъв чеп човек с 1500 лв. заплата живее в София? :shock: :shock: :shock:

Значи много си се заблудил :idea: Няма да повярваш колко много хора взимат под 2000лв, а къде да живеят като домовете са им тука.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Окт 2023, 8:53

Southside написа:
Правителството почти сигурно ще иска по-висок максимален осигурителен доход за 2024 г. В момента той е 3400 лв., като се мисли да бъде увеличен с поне 300 лв.
Подобна мярка ще засегне около 163 хил. души, които по данни на НОИ към началото на 2022 г. са били с облагаем месечен доход над 3400 лв. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%.

Интересно, с колко ще се напълни бюджета, ако се вдигне максималния осигурителен доход на тези 163хил.човека с 300лв ? Някой може ли да изчисли? Поредната просташка мярка върху някой, който не може да отвърне с нищо! Вместо да се натиснат 'големите', които крият всячески доходи и печалби, от където ефекта върху бюджета ще е огромен! Но нали са на наши хора, как да стане :dunno: ..?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 13 Окт 2023, 9:06

70-80 милиона годишно. То няма лошо, но това си е на практика удар по конкретни сектори, за сметка на други. Те за тва натискат и да се вдига минималната. Щото така най-лесно ще събират пари от тези, които не се осигуряват на реалната заплата. Също така доста социални държавни плащания са обвързани с минималната. Безработица, майчинство и т.н. Още 300лв облагаеми за хората с добри заплати (163к души), вместо още 1000лв облагаеми от ПОНЕ 300 000, които скатават. Да, в някои райони, ако спрат сивата икономика, просто хората ще избягат от държавата и ще берат ягоди някъде. Ама няма как да искаме да сме като белите държави и всеки 4-5 да скатава всички данъци. Няма нужда от високи данъци, ама има нужда всички да си ги плащат по-равно. Хора, фирми и т.н.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Окт 2023, 9:45

TNT написа:70-80 милиона годишно. То няма лошо, но това си е на практика удар по конкретни сектори, за сметка на други. Те за тва натискат и да се вдига минималната. Щото така най-лесно ще събират пари от тези, които не се осигуряват на реалната заплата. Също така доста социални държавни плащания са обвързани с минималната. Безработица, майчинство и т.н. Още 300лв облагаеми за хората с добри заплати (163к души), вместо още 1000лв облагаеми от ПОНЕ 300 000, които скатават. Да, в някои райони, ако спрат сивата икономика, просто хората ще избягат от държавата и ще берат ягоди някъде. Ама няма как да искаме да сме като белите държави и всеки 4-5 да скатава всички данъци. Няма нужда от високи данъци, ама има нужда всички да си ги плащат по-равно. Хора, фирми и т.н.

Ето, толкова е просто! Защо тогава правят тези глупости за 108млн.лв годишно..?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 13 Окт 2023, 10:12

Не се отчита факта, че освен 100млн печалба, хората за започват да взимат с 60-70лв по-малко на месец или хоп 500лв на година поне.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 13 Окт 2023, 10:25

Кокорчо отново се прави на робин худ.

Дай да вземем от знаещите и можещите (бълха ги ухапала тях), и да дадем на необразованите некадърници, щот те са по-големия електорат :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Окт 2023, 11:07

Така е, няма ИТ-тата да почнат да ровят по кофите, но данъците си имат лимит на събираемост и е лош политически сигнал.

А с минималната заплата (която е малоумна концепция, но явно ще си живеем с нея), отдавна е ясно че с Бг на две скорости или на три... не може да има същата минимална за цялата държава. Но пак няма топки да се въведе това. То дори София град и община трябва да имат различна минимална или да има някакъв допълнителен данък върху потреблението в София.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Окт 2023, 11:26

ТНТ, то и аз имам различни представи за много неща на много места, ама истината е някъде там и всеки си я вижда различно. Като оставим настрана някакви базици, пишеш за частни детски градини, тука липсва такава, ама не защото няма мераклии, а точно обратното. Кметицата обаче получава финансиране от държавата за другите и понеже е била в тая сфера е напълно наясно с всичко. Точно за това не позволява. :ok: Миналият ден с братовчед ми точно на тая тема си говорихме защото има има малко дете и му предстои ясла, а жена му работи точно в общината, той пък преди бая години за малко си губеше времето там да им поддържа компютрите.
Има и хубави детски градини де, но са малко, обаче ако избягваш източния край на града е по-вероятно да намериш сравнително добри условия, поради липса на орки най-вече. :mhihi:

тео е90 написа:
Top Gun Maverick написа: Целта ми не беше да обяснявам какъв рай е тука, а да изразя учудване как може да има някаква заплата в София под 2000 лв. :shock: Мислех си, че такива пари(под тая граница)могат да вземат само метачи или нещо такова супер нискоквалифицирани. И от там идва следващото ми учудване. За какъв чеп човек с 1500 лв. заплата живее в София? :shock: :shock: :shock:

Значи много си се заблудил :idea: Няма да повярваш колко много хора взимат под 2000лв, а къде да живеят като домовете са им тука.

Възможно е, не мога да споря, не съм задължавал чак толкова, че да имам релевантно мнение.
А иначе къде да живеят...ако имат познати в добър провинциален град, продават си имота в София понеже на тия цени, които чета във форума, това си е цяло състояние. Изнасят се с 200, купуват три жилища в провинциалния град след като са поживели няколко месеца на квартира да видят дали е техния и после ги дават другите две под наем докато намерят какво да правят с парите. Работят и си живеят, както в София, но не с тоя стрес там и мръсен въздух, плюс загуба на време в придвижване до работа, училища, градини, тренировки на децата и т.н.
Това е, което ми идва наум като форумен разбирач без да го мисля много. :ok: Ако разсъждава всеки за себе си със сигурност ще има и други варианти, по-добри за самия него. Но хората гледат към големите градове защото мислят, че там ще им е по-лесно. Тези с квалификации ги разбирам както казах, но другите не знам.

Е.Димитров написа:Това с ниско квалифицираният труд е малко доста кофти казано, защото тези дето извършват нискоквалифициран труд , ако имат малко повече акъл и кураж и откажат да изпълняват задачите си, ще настане такава мръсотията и безредие, че IT тата няма да могат до кенефа да отидат.
В една Германия са разбрали от отдавна, че тези хора с нискоквалифициран труд поддържат системата им и там на боклукчии и метачи плащат добре.

Абе съгласен съм, ама аз не го казвам кофти, а като факт, че плащат най-малко. Факт. Не споря, че пропастта в България е по-голяма отколкото трябва, но моя труд примерно не е висококвалифициран и все пак се оправям и не мрънкам. :idea: Преди години реших, че изкарвам малко за това, което работя и промених начина на работа кардинално. Еми ок съм засега. Ако карах като нормално такси както едно време нямаше и да си помисля някога за някои неща.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 13 Окт 2023, 12:13

Top Gun Maverick написа:ТНТ, то и аз имам различни представи за много неща на много места, ама истината е някъде там и всеки си я вижда различно.

Да, с новини всяка седмица как се колят цигани в Кьолн, и на мен така ми се струва.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Окт 2023, 10:13

В една пекарна днес видях 1л родно мляко, със срок на годност от 14 дни само 7,20лв, в Гърция и Англия свежото мляко има срок на годност 4-5 дни.
Пак ли веригите са виновни, този купува от производителя, кой е по-нагъл?

Изображение

Пак да напиша, в Стокхолм преди 2 седмици мляко органик в хладилник струваше 2,50лв, всички други бяха под 2л/л
Овче кисело 700гр беше 12лв и т.н.
Има нещо много сбъркано вече и е въпрос на време всичко да гръмне у нас.
Има не малко хора на 1к лв, а цените на всичко задминаха европейските.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Окт 2023, 11:16

И аз не знам какво се случва вече. То спекула, спекула, ама като гледам какви снимки пускате от вън, чак се чудя къде живеем. Това храната да ти става нещото с най-голямо спекулативно увеличение не е работа. Явно може още бе, щом съществуват всякакви кръчми и всеки бръмчи с колата все едно му плащат да я кара...че и поддържа още няколко коли.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 16 Окт 2023, 17:21

В милионерските магазини е така, да не повярваш направо. Иначе млякото е 3-3 и нещо в нормален магазин. Био-мио е към 5. Домашно - 2 лв. Изкупна цена 0.90 лв
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Окт 2023, 18:15

alekangg написа:В една пекарна днес видях 1л родно мляко, със срок на годност от 14 дни само 7,20лв, в Гърция и Англия свежото мляко има срок на годност 4-5 дни.
Пак ли веригите са виновни, този купува от производителя, кой е по-нагъл?

Изображение

Пак да напиша, в Стокхолм преди 2 седмици мляко органик в хладилник струваше 2,50лв, всички други бяха под 2л/л
Овче кисело 700гр беше 12лв и т.н.
Има нещо много сбъркано вече и е въпрос на време всичко да гръмне у нас.
Има не малко хора на 1к лв, а цените на всичко задминаха европейските.

стана ми любопитно и погледнах в местния зелен магазин колко е галон (3.8 литра) органично пълномаслено мляко - $9.39 = $2.47 на литър ... тия в родината верно са се взели насериозно а вас на обратното :banghead:

... и това е скъпото органично- има и по $7.39 което ... пак е органично ама не знам защо е по- евтино.
Последна промяна alx на 16 Окт 2023, 18:18, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Окт 2023, 18:17

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата