Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от b_u_b_o » 16 Окт 2023, 18:29

Там на галон ли го продават тва прясно мляко, вие къпете ли се с него Аз тука си купувам от магазина щото като си купя от човека с кравата не изкарва повече от 4-5 дни, а аз не пия кой знае колко и винаги изхвърлям.. Ако беше 4л разфасовката сигурно щях да изхвърлям 2.5л всеки път...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Окт 2023, 18:46

b_u_b_o написа:Там на галон ли го продават тва прясно мляко, вие къпете ли се с него Аз тука си купувам от магазина щото като си купя от човека с кравата не изкарва повече от 4-5 дни, а аз не пия кой знае колко и винаги изхвърлям.. Ако беше 4л разфасовката сигурно щях да изхвърлям 2.5л всеки път...

ми... има го и в по- малки разфасовки - сега погледнах - 1 литър е $2.49

нещо някъде ще се строши... и като се строши повсеместно ша с е@е майката... просто няма начин нещата да се развият другояче
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Окт 2023, 18:48

Не се къпят ама сутрин мюслито и царевичните флейки искат литри мляко , така че галон мляко за амъркинаеца е като препечена филийка с масло за българина :mhihi:
Последна промяна Jordana на 16 Окт 2023, 19:59, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Окт 2023, 19:06

В Бг ми прави впечатление, че е нормално да ходиш до магазина всеки ден... което аз не го разбирам. Ако искаш да ходиш едн път на седмица за да не си губиш времето за глупости, малките опаковки са изключително разхищение и пари на вятъра. Едно четиричленно семейство как да изкара седмицата с 1 л мляко....

п.с. за да изкарва само 4-5 дни от кравата значи е доста замърсено.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Окт 2023, 19:25

alx написа:
alekangg написа:В една пекарна днес видях 1л родно мляко, със срок на годност от 14 дни само 7,20лв, в Гърция и Англия свежото мляко има срок на годност 4-5 дни.
Пак ли веригите са виновни, този купува от производителя, кой е по-нагъл?

Изображение

Пак да напиша, в Стокхолм преди 2 седмици мляко органик в хладилник струваше 2,50лв, всички други бяха под 2л/л
Овче кисело 700гр беше 12лв и т.н.
Има нещо много сбъркано вече и е въпрос на време всичко да гръмне у нас.
Има не малко хора на 1к лв, а цените на всичко задминаха европейските.

стана ми любопитно и погледнах в местния зелен магазин колко е галон (3.8 литра) органично пълномаслено мляко - $9.39 = $2.47 на литър ... тия в родината верно са се взели насериозно а вас на обратното :banghead:

... и това е скъпото органично- има и по $7.39 което ... пак е органично ама не знам защо е по- евтино.
Сега погледах на счупения сайт на фермерите -производители.
Ами производителя на това мляко иска за наливно мляко, отиваш на крака с твой съд 1л за 3,65лв или 2 долара, няма посредници, няма опаковка, нямам нищо..
Това е положението

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 8:42

Аз на децата купувам само от това мляко. Но от магазина на производителя. Към 3 и нещо беше, но там е и сурово заради което го и купуваме. Няма нищо общо с почти никое друго мляко никъде в България.

Ливадите дават съвсем малка отстъпка на други магазини и ако някой държи да ги продава си слага цена каквато сметне за добре.

Вчера видях една сол, 9лв кутийката 100гр. Знам я колко струва, защото съм се чудел дали да не я продаваме- 40ст килото на едро в чувал от 25кг :mhihi: Как е да купиш нещо за 40ст и да го продаваш за 90лв? Май е по-яко от наркобизнес :mhihi:

И пак не знам какво се чудите на това мляко като то поне е истински фермерски продукт и дори и 7лв да е поне е някаква храна. Никой не съм чул да реве, че дава 10лв за сладолед, който струва лев и нещо. Или 3-4лв за чипс, който е 20-тина ст. или 2-3лв за оризов чипс на който опаковката е по-скъпа от съдържанието.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Окт 2023, 8:47

Между другото и със сладоледа избочиха тотално с тоя Рафито особено. :kuku:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 9:11

По-евтинджос сладоледите в кутийки са с обемна плътност около 0,50-0,60гр на мл. Тия от витрините поне са повече. Другия път се замисли какво си купуваш за 7-8лв :mhihi:

Там сметката съвсем не излиза как плащаш тия пари за 200-300 грама вода, захар, сухо мляко, стабилизатори, емулгатори и аромати.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Окт 2023, 11:07

Има всякакви боклуци и всичко е 1000%надценка поне, ама това значи ли, че хубаво прясно мляко трябва да стане 15лв/л, за да се каже, абе скъпо е.
Уверен съм, че и на такава цена ще има кой да купи, все пак има мноого хора, които събират пари със сакове.
Явно няма недоволни, така, че може да се вдига всичко още и още.
Ами ако е кашкавал какво, 100+ добре ли ще му е на фермера или ще е на нула?

Има един плюс, вече където и да се иде, повечето неща са по-евтини от в Бг и ще е кеф.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 12:33

7лв за мляко е безумно скъпо. Но в никой случай не е по-скъпо отколкото 2-3лв за чипс или 10-15лв за сладолед или 5лв за шоколад.

Щом се продава, значи има и кой да го купи. Аз бих го купил без много да мисля, но не бих купил чипс, сладолед или шоколад.

Бих дал 20лв за сладолед от сметана, масло и яйца, но не и 10лв за вода, сухи млека, захар и синтетики.

Разбира се, не всичко скъпо е хубаво, на ливадите включително. Кашкавала от сурово мляко е шок и ужас за 45лв/кг ако не се лъжа. Мокър тебешир с вкус на мляко. Тия дни хвърлих и едно био сирене Саяна, което беше просто жива подигравка, още повече на тази цена.

Прост факт е, че нито млякото струва 7лв, нито супер якия естествен сладолед (какъвто никой в България не прави) не си струва 20лв.

Една голяма част отива разбира се за печалба на производителя, едни 35-65% при търговеца, 10, 20, 30 или нагоре % според зависи от бранша отиват за реклама, защото Ганчо с половината си мозък не може да реши дали нещо е хубаво и качествено, ако някоя малоумна щайга инфлуенцер не му го каже или не го види по телевизията.

Аз съм отвратен от това колко алчни са фермерите. Посмъртно вече не стъпвам на фермерския пазар, след като цените в еБаг на био нещата са същите.

Вярно, че еБаг работят със съвсем нормална търговска отстъпка, но фермерите не плащат на организатора почти нищо. Дават там един % от оборота, който признаят. Дали е толкова или не, никой не проверява.

Е, за какъв чеп да ходя да обикалям сергиите и да пазарувам от производители 50% от които са на почина "вервай ми, нема тор", дори не сертифицирани на същите цени или нерядко по-високи като от утвърдени лицензирани органик производители, че даже ми го носят и до нас. :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Окт 2023, 13:41

А като хвърли боклуците, нахрани ли ги по мрежи, Гугъл мапс и където можеш да напишеш?

Аз задължително го правя, това е доста кофти за тях, ако се прави по-често ще е по-добре.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 13:51

Правех го преди. Вече не се занимавам. Нито на тях им пука, нито нещо кой знае колко ще им навредя. Колелото се върти и с мен и без мен и със и без тия 2-3 или 5 човека, които утре няма да си купят нещата.

За да се промени нещо коренно е необходимо един много по-голям процент от населението да се образова какво представляват основните му храни, как се правят, как биха могли да ни излъжат и т.н., но интереса към подобни знания е практически нула.

Вземи пример и тук, 100 човека ще са способни да ти обяснят за вискозитета на маслото, но вероятно само двама-трима за някои основни свойства и качества на хранителните продукти.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Окт 2023, 13:55

alekangg написа:А като хвърли боклуците, нахрани ли ги по мрежи, Гугъл мапс и където можеш да напишеш?

Аз задължително го правя, това е доста кофти за тях, ако се прави по-често ще е по-добре.

Припомни ми да сипя малко с черпака на едни от уикенда :mhihi: Все повече хора ползват Гугъл за оценки, особено за заведения на непознато място.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 17 Окт 2023, 18:59

И аз ползвам Гугъл да видя какъв рейтинг има въпросното място, както и чета коментарите на писалите. Така, че ефект някакъв има и може би ще става все по-голям.....

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 19:39

Как да сложа отзив на това сирене тогава?

Жена ми го купила, щото било евтино, но както с всичко евтино и с тези, които имат конвенционално производство на една камара неща и 1-2 био разновидности продукта се оказа не само гаден, но и направо негоден за консумация.

Интересно е с какво друго търгува и производителя на това "сирене". :mhihi: https://milkybio.com/?lang=bg
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата