България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Май 2023, 6:12

Не се хващай за километрите с точност, важен е смисъла. Дали е 140 или 160 в случая е все тая. Аз с Лада 1.2 55 коня съм вдигал 140 едно време, а Опели с дълги кутии не е като да няма. Точно в тия години карах за кратко Ескорт 1.6 96-та година, не помня конете, но ми се струваше самолет тогава, а и нов внос Швейцария...абе самолет. :mhihi:
Абсолютно всяка кола може да лети с доста, доста над колкото трябва и това не значи над колкото е ограничението. Всеки гоУф вдига светлинна скорост, а за Пасат 4-ка да не говоря колко може и колко бързо, плюс това тях куките не ги ловят понеже заради многото плюсове, номера им не се вижда отзад.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 10 Май 2023, 7:56

Факта е ,че дришльото е карал с над 100 км .....вече вида на автомобила не е от значение .Бил заслепен -алабаланица и приказки под шипковия храст ,той е длъжен да се съобразява с всички фактори когато седне зад волана .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 10 Май 2023, 8:21

alx написа:
spirco написа:Аз се чудя как в един часа през нощта на празна улица не са чули приближаващ се с висока скорост автомобил. Това не мога да си го обясня по никакъв начин.

Ако си със слушалки може нищо да не чуеш….

За астрата 60 коня и 160км/ч…. Не съм сигурен. 140 може би… ако имаш мегдан ….

Би било доста странно да се разхождат няколко души и всички да са със слушалки, иначе и на мен ми мина това през ума, ако тоя Форд е набирал тогава, би трябвало да е доста шумен, не знам, наистина необяснимо.

За астрата, много странна кола беше, много дълга кутия, нетипично за кола с такъв малък мотор, при 140км/ч вървеше с около 3500 оборота, по магистралата беше супер. Иначе набираше до към 120 доста прилично за мощността си, след това вече много забавяше ускорението, но тая скорост си е напълно достатъчна да направиш някоя тъпотия в градс например.

Както Дон Диего спомена, и мен ми прави впечатление, че на светофар редовно такива малки градски въшки се изстрелват, най вече едни доставчици на пица с едни каруци VW up, дето редовно ги карат в критиката из града, даже и тук бях писал, един такъв ме вижда, че заставам на пешеходната, беше доста далеч, но не намали, а завари скапания кош и прелетя през пътеката.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от 3186 » 10 Май 2023, 8:28

Аз не помня да съм виждал на кръговото на тв кулата ниско прелитащи. Така че камери+глоби явно работи. Да слагат камери през 200 метра на големите булеварди и това е. Ако не стига бюджет - да вдигнат глобите. Вчера си платих фиш с 20км/ч превишение в града - 35лв е смешна сума.
Но ако беше 200лв дали келеша с кола за 500лв нямаше да се замисли…
Последна промяна 3186 на 10 Май 2023, 8:34, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 10 Май 2023, 8:33

3186 написа:Аз не помня да съм виждал на кръговото на тв кулата ниско прелитащи. Така че камери+глоби явно работи. Да слагат камери през 200 метра на големите булеварди и това е. Ако не стига бюджет - да вдигнат глобите. Вчера си платих фиш с 20км/ч превишение в града - 35лв е смешна сума.

Проблема е че хората като видят камера по няква причина не намалят на 50, ами намалят на 30 и става тапа. Очевидно масово никой не знае къде кво е ограничението и намаля до минимум за всеки случай.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 10 Май 2023, 8:37

Това е вярно и ще е така, докато свикнат да карат с постоянна скорост. Няма да стане за 1-2 години, но накрая ще се научим.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Май 2023, 8:50

Трябва да се взимат глобите на място.
Системата вече позволява това.
Седи си патрулката с камера , която е свързана със системата, чете номерата на автомобилите и някой, който вече е нарушител се спира и по реда.
Плаща, ако няма пари номерата долу докато си плати.
Гаранция , че за по-малко от година нещата драматично ще се подобрят.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Май 2023, 8:56

Това с тапите е смешно оправдание. В Германия няма тапи където има камери. Като си карат с нормална скорост няма да ги бърка. Плюс това в това лайно Софията като ги бъркат тапите ще започнат да ползват алтернативни начини да ходят до някъде, ЩЕ ТРЪГВАТ ПО-РАНО с колите, а не да изчисляват всичко до секундата и два светофара като ги задържат, айде кой ми ака в гащите и защо така стана. Много неорганизирана работа в този град.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 10 Май 2023, 8:59

Е гърците как правят? Свалят ти номерата за няколко месеца и се оправяй.
Ако си много надъхан, може да пробваш да караш без номера, ама тогава вече ще го налапаш мощен и за секунди!!!
Буквално за една нощ ще те осъдят! И може да ходиш да се оплачеш на арменския поп :idea:

Няколко приятели изгоряха така в Гърция за най-различни неща, включително един от тях го осъдиха за ден, конфискуваха му колата и т.н. :idea:
Тоя последния беше забравил няколко патрона от нарезно в колата на седалката, връщайки се от лов и минавайки за по-пряко през Гърция, Свиленград и към Бургас :bchug:
Друг за превишена скорост остана без номера и с голяма глоба само разминавайки се с патрулката.

Та това е. Може да не е панацея, ама поне се прави нещо. При нас какво? КАТ с кафенцето и цигарките стоят срещу Милениума на магазинчето за алкохол,
около тях 1000 нарушения никой не го боли К0РА :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Май 2023, 9:06

Сега чух бая народ изгорели със скорости над 200 на околовръстното. Не чух ясно броя, но не бяха малко, а беше за кратък период. Някакъв експерт там говореше и призовавал да излизат с още камери. За бул. Сливница каза за засечен от камера със 140+...
В Гърция имат такива глоби защото и те са импулсивни като Ганьопитека, но са искали ред.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 10 Май 2023, 9:15

На Сливница вечерно време е по-зле от околовръстното :banghead: . Скоростите са по-ниски, но има светофари и пешеходни пътеки и пресечки, които ниско летящите не отразяват и редовно стават удари дори в светлата част на деня. Преди няколко дни на светофара при Лидл преди моста имаше катастрофа с 3-4 коли, жестоко смазани бяха колите по чудо нямаше жертви. Ако правилно си обяснявам сценката поне 2 коли бяха използвали спускането от моста за допълнителна засилка ама не хванали светофара, първата удря кола странично и втората се удря в двете вече ударени коли :kuku: .

Снощи гледах за този с М5цата, някакъв друг пък пишеше се натресъл в бензиностанция пак на Сливница, бил гонен от полицията....наистина много телевизия гледа днешната младеж и се мислят за безсмъртни :nono: .
Та по този повод се замислих...само аз ли при вида на такива тежки катастрофи си казвам "Това ако ми се случи на мен си е*а майката всичко и то не само за мен". Повечето изглежда си казват "Това на мен не може да се случи, аз съм топ карач...гледай к'во прави на 2ра...и отиде коня У рЯката" :kuku:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 10 Май 2023, 9:23

Don_Diego написа:Та по този повод се замислих...само аз ли при вида на такива тежки катастрофи си казвам "Това ако ми се случи на мен си е*а майката всичко и то не само за мен". Повечето изглежда си казват "Това на мен не може да се случи, аз съм топ карач...гледай к'во прави на 2ра...и отиде коня У рЯката" :kuku:

В понеделник по Петрохан се бяха челосали двама, не много тежко, но беше станала малка тапа. И си ги мисля и аз същите неща колко е опасно по тия завои, как никога не бих тръгнал да изпреварвам като тоя, колко разправии си докарваш и то дори без да си пострадал и т.н. ... подминавам катастрофата и отвсякъде се почват едни безрасъдни изпреварвания в слепи завои, а сме дълга колона да му се не види, колко ще спести като се премести няколко коли напред :dunno: Не мислят, затова и не могат да карат.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 10 Май 2023, 9:52

Когато си на 20 обикновено не се замисляш върху тия неща. Тъпото е, когато и на 30 не го правиш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 10 Май 2023, 11:19

3186 написа:Аз не помня да съм виждал на кръговото на тв кулата ниско прелитащи. Така че камери+глоби явно работи. Да слагат камери през 200 метра на големите булеварди и това е. Ако не стига бюджет - да вдигнат глобите. Вчера си платих фиш с 20км/ч превишение в града - 35лв е смешна сума.
Но ако беше 200лв дали келеша с кола за 500лв нямаше да се замисли…

Колега за 20 в града фиша е 200лв, плащах 2 преди 2 седмици /бяха от околовръстното където съм карал с 102-4 км. в част, при ограничение 80/
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 10 Май 2023, 11:24

Над 20 км/ч е 100 лв, явно при теб е било втори път в рамките на година - тогава е двойна глобата.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата