Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от E34 » 10 Мар 2020, 23:25

alekangg написа:..но сравнявай имот до Докторската с еквивалентен, не на село на къра, а примерно с нещо до парка Ретиро в центъра на Мадрид и за да не търсите, средната цена там е 5800 евро/м, имотчетата започват от 500к евро и вече нагоре.

Ааааа да си имаме уважението. Донякъде съм съгласен с теб обаче да сравняваш....айде да кажем двумилионна Сф със СЕДЕМ милионен Мадрид...не стаа. Аз сравнявам Сф с Валенсия щото оттам имам доста преки имотни наблюдения, долу горе са еднакви по население, а и Валенсия не е село на къра нали? И за тва веднага давам един произволен пример:https://www.idealista.com/inmueble/87663454 Уникалната къща е тва и на баси цената! И точно щото съм се нагледал на такива картинки никога няма да купя кочина в БГ на тези цени, просто е неуважение към парите и личността като гледам какви коптори предлагат. Ма на народа от село не му пречи тва...
П.С: Обърнете внимание на ипотечния калкулатор в края на страницата ;)
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Мар 2020, 0:22

Валенсия е доста назад по икономически показатели и цени в Испания, нищо, че не е малка.
Не знам дали си видял къде е къщата която си пуснал, ама е на 20 км от летището на Валенсия или от първите квартали на града и на 25км до централната част. Това за теб не е ли кър?
Аз сравнявам столица със столица, иначе има и малки столици с високи цени като Виена, в Мюнхен е по-скъпо от Берлин и т.н.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34 » 11 Мар 2020, 1:03

Значи, за да не е "на къра" трябва да е на два метра от летището и забито в центъра така ли? И това е критерий за скъп имот? Хахахахахахха. Може, но по провинциални стандарти. Локацията на къщата я знам перфектно, намира се в един от няколкото квартали на Валенсия, които са като наште Бояна и Драгалевци, демек баровски. За справка от Бояна до летището е 17км, тоест Бояна е в къра. Ся останалото колко била назад в икономическо отношения няма да коментирам, ясно е че са пълни глупости. Бедата е че София няма с какво да се сравни, просто няма такава мръсна и неуредена столица в ЕВРОПА, може би сме по стандартите на Северна Африка - Египет, Алжир и подобни. А по цени фърчим. Що така?

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 11 Мар 2020, 1:08

E34 написа:А по цени фърчим. Що така?

Щото има много умняги-икономисти, де теглят непосилни кредити и купуват екстра качество строено от орки за по 2-3000 евра квадрата :mhihi:
После едни други хора карат по няколко коли за по 300-400 000 лева и докато си пийват споделят, колко тъпанари са прецакали :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 11 Мар 2020, 1:14

Аз, не знам колко съм прав, но хората с пари не се набиват на докторската градинка, а вече и в Бояна, човек направил парите си относително честно не дава 2-3 милиона за къща в Бояна.
Хората правещи пари им е ценно времето и висенето в задръстване по 3 часа на ден не ги кефи, и като бонус мръсен въздух.
Цените в София са прекалено завишени, вярно има вече сгради строени качествено, но инфраструктура няма, няма и да има, защото застроиха всичко :) аз лично ще гледам сеира, банките как ще продават на 600 евро м2.
Казвам и защо го мисля, квато и криза да дойде, ще има пак фалити като 2008, което ще накара хората да хванат Европата, демек няма да има кой да живее в теяхиляди апартаменти в София.

zAcK :yes: :yes: :yes:
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 11 Мар 2020, 8:58

Европата я хванаха едни други от Азия и Африка :mhihi:

В момента в голяма част от градовете еквивалент на София, в Европа, никога няма да можеш да имаш твое жилище със средни доходи, а да не говорим, че масата без специфична квалификации, няма да имат и средни доходи, като имигранти там ;)
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Мар 2020, 9:24

E34 написа:Значи, за да не е "на къра" трябва да е на два метра от летището и забито в центъра така ли? И това е критерий за скъп имот? Хахахахахахха. Може, но по провинциални стандарти. Локацията на къщата я знам перфектно, намира се в един от няколкото квартали на Валенсия, които са като наште Бояна и Драгалевци, демек баровски. За справка от Бояна до летището е 17км, тоест Бояна е в къра. Ся останалото колко била назад в икономическо отношения няма да коментирам, ясно е че са пълни глупости. Бедата е че София няма с какво да се сравни, просто няма такава мръсна и неуредена столица в ЕВРОПА, може би сме по стандартите на Северна Африка - Египет, Алжир и подобни. А по цени фърчим. Що така?

Ако искаш коментирай, твоя воля.
Да, този град и област са икономически зле от край време, нищо че това е 3ия по големина град с пристанище и пр. Понеже няма смисъл от чесане на езици, ето ти табличка, където може да видиш областта Валенсия, че не е напред, ами е на последните места в страната по средна заплата. :D

зап.JPG

Най-скъпите имоти са по центъра на големите градове-столици, разбира се не в гетата и не на 30км от града, а вхубави квартали. Разбира се говорим за цена на квадрат, не за имот от 7 стаи, басейн и 3-4 декара.
Намери ми имот с 3 спални и 1-2 бани от 100-200кв общо за 2-3 милиона евро накъде по тея баровските квартали.
Не всеки иска да пътува, да му карат децата и т.н., за това и цените са такива каквито са, дадох справка по-горе с центъра на Мадрид. Ти, ако искаш ми покажи къде извън Мардид на 30км има цени от 9-10к евро на квадрата. Ще чакам.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34 » 11 Мар 2020, 10:28

Дали ще е интересно за останалите да коментираме тези неща? Иначе има много какво да се каже. Табличката показва Комунидад Валенсиана, не Валенсия, което си е много различно и ти прекрасно го знаеш. А да се сравнява Ретиро с Докторската...Като цяло съм съгласен, че нали сме уж столица и на фона на другите европейски столици цените са поносими, но това е само на хартия. Въпроса е че една "мизерна" Валенсия е на светлинни години от "просперираща" София и човек спокойно може да си позволи едно прекрасно жилище там, че и пари ще му останат вместо клоака тук. АйТи мечтата дето се вика, само дето нашите айтита са все още от дълбоката провинция и генетично им е насадено от мама и тати убеждението, че апартамента в София е върха на сладоледа!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Мар 2020, 10:37

E34 написа:Дали ще е интересно за останалите да коментираме тези неща? Иначе има много какво да се каже. Табличката показва Комунидад Валенсиана, не Валенсия, което си е много различно и ти прекрасно го знаеш. А да се сравнява Ретиро с Докторската...Като цяло съм съгласен, че нали сме уж столица и на фона на другите европейски столици цените са поносими, но това е само на хартия. Въпроса е че една "мизерна" Валенсия е на светлинни години от "просперираща" София и човек спокойно може да си позволи едно прекрасно жилище там, че и пари ще му останат вместо клоака тук. АйТи мечтата дето се вика, само дето нашите айтита са все още от дълбоката провинция и генетично им е насадено от мама и тати убеждението, че апартамента в София е върха на сладоледа!

Аз казвам какви са цените, не дали ми харесват или дали имат покритие имотите у нас, дали има улици, канал и пр. Мисля, че е интересно за всички, все пак цените у нас не са на друга планета и са свързани с Европа и света, справка 2008 година.
Табличката е повече от паказателна и ако искаш провери, че столиците по Комунидади пак са в същия ред, да с по-високи от средната за Комунидада заплата, но реда е същият и няма как да е друг.

Ако ще си доволен, абсолютно не разбирам хората, които дават луди пари за дупките в калта у нас били те в София или Докторска градинка по причините, които всеки вижда и знае. Да, аз никога за нищо на света няма да дам 80-100к евро за изгнил и мухлясал панел у нас, но пък има много хора, които дават..
Всеки нормален град в Европа от 20-40к души си има перфектна инфраструктора и всичко си му е наред, едва ли някой не знае и не виждал този факт.
Във Валенсия заплатите са като в София горе-долу, ама разликата в облика е като между Трабант и БМВ, същата е и разликата между имотите и хората, които се виждат около Ретиро и Докторската в Мадрид, нали са все столици. За всичко това съм си съгласен на 100%.
У нас и за 200к да са имотите, пак масово ще се гази калта и ще се гонят съседите за ремонт на покрив, асансьор и пр, понеже ще има хора, които нямат, не искат да дадат, няма ги и т.н. анекдоти, които само у нас може да се случат.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 11 Мар 2020, 16:11

Spit-Fire написа:
zAcK написа:Интересни времена се задават. Корона вируси, щатските индекси се върнаха с година назад, цените на петрола си браха лайката и т.н. :paranoid:
Интересно ми колко трябва е на зор човек, за да купува недвижим имот в момента, особено с кредит :roll:

Понеже смея да твърдя, че съм доста "бос" в темата - би ли обяснил в повече детайли защо? На мен лятото живот и здраве ми предстои покупка на жилище точно с кредит.

Купуваш сега при пазар в предполагаемата си връхна точка за 200к евро. Набил си 200к от който да кажем 40к твои и 160к от банката са кредит. Лихвите в момента се предполага, че са на най-ниските си нива, но са плаващи.

След Х на брой месеца балонът се пука и имотът, който при покупката е струвал 200к вече струва 150 или дори по-малко. Ти обаче продължаваш да изплащаш кредит за 160к, а твоят дял от 40к се е изпарил. Т.е. едни 50к евро от благосъстоянието ти са се изпарили. Ако не дай си боже стане нещо и се наложи имотът да бъде продаден, той вече не може да покрие остатъка от кредита. Отгоре на това вероятно ще има покачване на лихвите, съответно вноската по кредита ще се качи и общата сума която ще върнеш също. Като новата лихва ще продължи да се начислява на същите 200к.
Има и други потенциални опасности като сигурността на доходите ти при предстояща рецесия и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 12 Мар 2020, 0:29

Тая теория издиша по няколко направления.
Спадът няма да е толкова голям. По-скоро 10-15%.
А и ще е временен. Сега плаща 200к, след 2 години цената ще е 170к, но след 5-10 ще е над 200 със сигурност.
При покупка за жилище за живеене тия тънки сметки не вървят - имаш ли парите (или сигурен доход) купуваш.
Да не говорим, че докато чакаш кризата и ниските цени плащаш наем...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 12 Мар 2020, 1:00

drago_pavlov написа:Тая теория издиша по няколко направления.
Спадът няма да е толкова голям. По-скоро 10-15%.
А и ще е временен. Сега плаща 200к, след 2 години цената ще е 170к, но след 5-10 ще е над 200 със сигурност.
При покупка за жилище за живеене тия тънки сметки не вървят - имаш ли парите (или сигурен доход) купуваш.
Да не говорим, че докато чакаш кризата и ниските цени плащаш наем...

Никой не знае, спадът колко % ще бъде. Ами ако е 40+ процента като 2009г? Апартамент за 100К евро губи 40К евро, с тези 40к евро си могъл да живееш 10 години под наем. Ами ако ти кажа, че в момента цените в София не са достигнали 2008, и то без да вземем предвид инфлацията? Такива дългосрочни сметки в България излизат криви не само заради нестабилността на пазара, а и заради законите и условията по ипотеките...
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 12 Мар 2020, 1:19

Цените в Сф в момента са над цените през 2008

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 12 Мар 2020, 1:37

За това не съм съвсем съгласен, по-скоро са приблизително същите, но ако вкараме инфлацията за 12 години и сравнението става безсмислено.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 12 Мар 2020, 1:49

Всеки сам си прави сметките според неговата ситуация.
На мен в момента ми трябва по-голямо жилище, но имам възможност да отложа нещата и го правя. Няма как да купя нещо, което знам че е силно надценено. :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата