Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
bum_bum написа:Интересно е с какво друго търгува и производителя на това "сирене".https://milkybio.com/?lang=bg

Заместител на краве масло

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Затова избягвам фирми, които освен био имат и стандартна продукция.
Случайно попаднах на магазин за фермерски стоки, който явно не работи от 2018-2019-та някъде.
Вижте цените!!!
Това мисля приключва темата със спекулата и 2-3% годишна инфлация.
https://katoednovreme.com/produkt-kateg ... ko/page/2/
Случайно попаднах на магазин за фермерски стоки, който явно не работи от 2018-2019-та някъде.
Вижте цените!!!
Това мисля приключва темата със спекулата и 2-3% годишна инфлация.
https://katoednovreme.com/produkt-kateg ... ko/page/2/
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
Хубавото краве мляко в Бавария е 1'39-1'49 литъра (3'5%), хубавото краве масло-2'49- 2'59 за 250 грама, 20% сметана-около 90 цента за 125 гр. Като редовно (всеки месец) ги пускаха с намаление и си взимах по 5 масла за 1'59 и така до следващото намаление
Млякото също редовно намаляне на 1'09, само сметаната държеше цена
Говорим за местни производители, млякото само от Обербайерн и Австрия (Алпите), без ГМО. Сега, биото беше 10-20 цента по-скъпо, ама аз не съм чак толкова придирчив. Гръцкото овче сирене Салакис-2'69 за 250 грама (1'79 намалено
), българското кисело мляко на проф. Гюров- 1'09 за кофичка 500 грама (явно се прави там с местни суровини щото е много добро, на вкус наподобява онова отпреди '89-та
) и те така.....

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
И след като пак се дадоха набързо цени от тук и там, както и от България, дали има спекула у нас или дали е много голяма?
Или със спекулата вървят картели и супер алчност.
И на всичко отгоре, както е най-скъпо, така и е най-некачествено много често и това е черешката на тортата.
Или със спекулата вървят картели и супер алчност.
И на всичко отгоре, както е най-скъпо, така и е най-некачествено много често и това е черешката на тортата.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
160 кинта в найлоново пликче
Сиренето ще изкара повечко време, че не ядем много, но млякото, сметаната и месцето отдолу за 2-3 дни ги няма.
Не съм недоволен, щото няма много избор, ако не искаш да ядеш отпадъка на Европа, но цените на хубавата храна преди 3-4 години бяха коренно различни.

Не съм недоволен, щото няма много избор, ако не искаш да ядеш отпадъка на Европа, но цените на хубавата храна преди 3-4 години бяха коренно различни.

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:160 кинта в найлоново пликчеСиренето ще изкара повечко време, че не ядем много, но млякото, сметаната и месцето отдолу за 2-3 дни ги няма.
Какви са цените?
Предполагам от сорта на сирене 30лв, кашкавал 40лв, месо вероятно свинско 20+
Тъкмо мернах във Фантастико козе руло Президент за 68лв/кг

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Чифлик Ливади и ферма Амброзия. Кашкавала вече гони 50лв, но не взимам, че не ми харесва. Много е сух и солен.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Винаги съм се чудел защо са толкова солени почти всички сирена и кашкавали у нас.
50лв/кг, ако е за краве кашкавал е абсурдно за мен..
50лв/кг, ако е за краве кашкавал е абсурдно за мен..
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
45 е в момента, но предполагам няма да мине много време, преди да стане 50. Абсурдно е, на база доходите, но поне е направен от мляко, което е и пасищно т.е. съвсем различен баланс на омегите и повечето от тях са от крави с А2 мляко. Повечето кашкавали и сирена, независимо какво пише върху опаковката съдържат още няколко неща, които от здравословна храна превръщат продукта в нещо, което не трябва да го миришеш, камо ли да го ядеш. Сравнено с цените на това, което не е кашкавал, а се продава за такова харченето на повече пари се изплаща напред в годините.
Солени са защото ги правят при по-висока температура от нормалната за да вкарат повече суроватка в продукта, вместо да я махнат. В резултат кашкавала става някаква пихтия, която за да се стегне иска калциев двухлорид. После понеже има повече вода губи някакво тегло и солта, която слагат изначално идва в повече. Вероятно и самото приготвяне при по-висока температура иска и повече сол от нормалното. Купувал съм и кашкавал от уж сурово мляко, което е най-добрия вариант и не би трябвало да ги има тия проблеми, но и той беше сух и солен. Вероятно и технологията нещо им куца.
Солени са защото ги правят при по-висока температура от нормалната за да вкарат повече суроватка в продукта, вместо да я махнат. В резултат кашкавала става някаква пихтия, която за да се стегне иска калциев двухлорид. После понеже има повече вода губи някакво тегло и солта, която слагат изначално идва в повече. Вероятно и самото приготвяне при по-висока температура иска и повече сол от нормалното. Купувал съм и кашкавал от уж сурово мляко, което е най-добрия вариант и не би трябвало да ги има тия проблеми, но и той беше сух и солен. Вероятно и технологията нещо им куца.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
И какво излиза, уж е добре кашкавалът им на теория, ама сам казваш, че не става много за ядене 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Баба на село като правеше сирене едно време, винаги беше много по-солено от всяко купешко. Натискаше се прясното сирене с един камък колкото тава широк и така стоеше известно време. После като се нарежеше на бучки си се слагаше в хладилника, а като се вадеше и стоеше бая време във вода да излезе солта. Пак стоеше едно сухичко такова, но от истински животни, които си ходят и ядат трева почти целогодишно, зимата ярма(просто смляна пшеница)и сено. Овче сирене говоря, краве не правеха. Кашкавали също не правеха, предполагам беше по-трудно. Имам някакъв спомен за кашкавал, ама беше много мек и почти кашнат, може и масло да е било.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ако е било сухо, ще да е било козе, не овче.
Аз съм срещал много пъти, супер сухи и много солени домашни козе сирена.
Аз съм срещал много пъти, супер сухи и много солени домашни козе сирена.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Става, но не е както аз бих го правил например. Мястото на суроватката е в храната на прасетата да речем, а не в кашкавала, още повече като е за толкова пари.alekangg написа:И какво излиза, уж е добре кашкавалът им на теория, ама сам казваш, че не става много за ядене
Но аз като се захвана с нещо все фалирам, защото гледам да го правя като за мен. А то трябва да се прави като за продажба и предполагам, че техния начин е по-правилен

Има вариант и тази консистенция и соленост да е донякъде и от рецептите, които се ползват за нашия традиционен кашкавал. Сръбския също е такова дърво. Турския обаче е съвсем друго нещо, особено тия хубавите от Чанаккале.