Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от steeN » 26 Мар 2016, 16:01

Харесва ми логиката ти. Дори си по-краен от мен и отхвърляш идеята, че трябва да има централизирано "изчисляване" на цената на замърсяването (аз не бих отишъл толкова далече).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Мар 2016, 23:14

Jordana написа:...

Абе незнам дали/или лобистите са си свършили работата ...
Също съм съгласен, че забраната на ДВГ е доста крайна мярка и далеч не я подкрепям.

Ама я се замисли нещо друго ...
Тези закони явно намират подкрепа сред тамошното общество :dunno:
Иначе не виждам как ще се прокарат каквито и лобисти да има за тях ...
Проблем?

Хората явно намират смисъл в това да карат не съвсем практични МПС-та на цената на чист въздух в градовете си ...
ти не го одобряваш явно, но се съмнявам и някой норвежец да ти искал мнението ;)
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Мар 2016, 7:56

Не знам каква точно подкрепа имат тия идеи в Норвегия , обаче съм абсолютно убеден че въздуха и природата им не са замърсени като тука . Другото което виждам е какво правят "зелените" дървопрегръщачи в Германия , до какви крайности стигат и предполагам че и там е същото ако имат лоби в местния парламент . А те го имат , защото тази забрана е предхождана от масирана кампания и рестриктивни санкции към норвежките компании добиващи фосилни горива . Тия ако имат достатъчно власт ще забранят не само автомобилите , те ще забранят и кораби да минават в норвежки води да не би някоя чайка да се стресира и да се насере .
Пълната забрана на ДВГ е лицемерие което не трябва да се приема така повърхностно . Лесно забраняват щото на норвежка територия не се произвеждат батериите за електромобилите , мръсната химия и добив на цветни метали за тая технология е услужливо оставен на трети страни . Отделно рециклирането на отпадъците от тези автомобили , и то е от най чистата работа .Отделно добива на електроенергия от фосилни горива , и той щото е много чиста технология .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Мар 2016, 8:56

Jordana написа:Лесно забраняват щото на норвежка територия не се произвеждат батериите за електромобилите , мръсната химия и добив на цветни метали за тая технология е услужливо оставен на трети страни . Отделно рециклирането на отпадъците от тези автомобили , и то е от най чистата работа .Отделно добива на електроенергия от фосилни горива , и той щото е много чиста технология .

Ама значи аз още отначало казах, че Норвегия е изолиран случай ...
Ясно е, че копат нефт и карат електромобили с тия пари ...
А по-хубаво ли щеше да е за някого, да не карат електромобили?
За теб каква полза щеше да има да ги няма тези обстоятелства там?

Не е Норвегия мястото, от което може да се вади генерален извод за развитието на електромобилите
въпреки, че там най-много ги има ... там единствено можем да видим, че технологията върши работа ...

Отделно ...
Норвегия ли са били някого по главата да прави батерии?
Според мен разликата в рециклирането на тия автомобили е само в батерията - има ли друга?

За производството на ток от фосилни горива смятам няма кво да се коментира, че е глупаво ...
И все пак за мен производството на ток в промишлен мащаб е по-добро от ползването
на автономен преобразовател на фосили в подвижност ;)
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 28 Мар 2016, 10:19

Норвегия,колкото е изолиран случай,толкова и не е. Не мисля ,че за,която и да е европейска държава (пък и не само европейска) е проблем да създаде инфраструктура за елавтомобили. Явно е въпрос на приоритети,не само на пари. Ясно ми е ,че у нас и в подобни на нас държави няма кой да кара такива коли дори и да има инфраструктура. просто хората нямат пари-факт. да не говорим,че на управляващите им е през оная работа,колко чист ни е въздуха. То здравеопазването така или иначе липсва,няма значение колко са болните.
На другата крайност са викингите и тва предложение ,което е внесено е от работническата партия, едва ли ще се случи точно по начина по който е предложено. Имат дори предложение фериботите да минат на ток.
Но е ясно,че няма да спрат с развитието до тук. Норвегия произвежда 100% от тока си чрез хидроцентрали. Тоест вече имат чист ток,който е и евтин в допълнение. Явно тук виждат смисъл в по-чистия въздух и са решили да тръгнат по тоя път. Премахването на двг-то едва ли ще се получи,но това няма как да се знае при това темпо на развитие на технологиите ;)
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Мар 2016, 11:02

Аз лично им правя евала - инвестират в бъдещето си :yes:
Такова каквото смятат, че има смисъл за тях ...
Изображение

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Мар 2016, 16:00

Ако норвежците толкова го искат, защо трябва да им се наложи със закон? :ok: (препратка към последния цитат от подписа ми)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Naskosf » 28 Мар 2016, 16:28

Да бих си взел, но не на сегашните цени.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Мар 2016, 16:49

За производството на ток от фосилни горива смятам няма кво да се коментира, че е глупаво ...
И все пак за мен производството на ток в промишлен мащаб е по-добро от ползването
на автономен преобразовател на фосили в подвижност ;)

Моето мнение е че когато говорим за механична енергия , няма смисъл от още едно междинно преобразуване . Въглища - ток - работа или другия вариант дизел - работа . Горивния процес в ДВГ е много по-ефективен от този в топлоелектрическа централа на въглища - разликата в цената е в плюс на въглищата затова са толкова често използвани .
В случая ако норвегия наистина получава 100% от ел енергията от възобновяеми източници , това вероятно не важи за тях .
Електроавтомобилите не съдържат само батерия която е трудна за преработка , има доста цветни метали , пластмаса и електроника .Това са все екологични продукти :mhihi:
Винаги ми е било чудно как хората лепят етикета "екологично" на нещо в което няма нищо екологично .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 28 Мар 2016, 17:18

steeN написа:Ако норвежците толкова го искат, защо трябва да им се наложи със закон? :ok: (препратка към последния цитат от подписа ми)
'Щото имат много сънародници нов внос,със шоколадова и други неснежнобели разцветки на кожата :ok:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Мар 2016, 17:25

steeN написа:Ако норвежците толкова го искат, защо трябва да им се наложи със закон? :ok: (препратка към последния цитат от подписа ми)

Прав си някак ...
Ама ако толкова не го искат вероятно не е проблем да отпадне :dunno:

Тия свободолюбивите ти съждения са готини, но ако да кажем 70-80% от обществото
е на едно мнение - да се стимулира електрото например, а останалите искат да пърдят с дизели от 80-те,
защо е нужно по-голямата група да търпи нещо заради малцинството ...

Малко се получава криворазбрана свобода ...
На който не му харесва това, което е решило обществото е свободен да си търся подходящи условия другаде предполагам ...

Jordana написа:Електроавтомобилите не съдържат само батерия която е трудна за преработка , има доста цветни метали , пластмаса и електроника .Това са все екологични продукти :mhihi:

С какво другите неща извън батерията са по различни за преработка от тези на кола с ДВГ?

Аз лично съм далеч от идеята, че са "екологични" - няма продукт от ежедневието ни, които да е 100% еко.
ПРосто са средство да се изхвърли замърсяването от града.

То и в сметищата няма нищо неестествено и отходните води ама не си ги държим до блока нали?
Изображение

...

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 28 Мар 2016, 18:48

всъщност не им е проблем на норвежците. за модел Х на тесла се плаща, за да си закупиш място сред чакащите ;) закона ще е по скоро нужен на тези,които ще правят пари от цялостната схема и на правителството,за да си планират нещата. крайния клиент не го бърка,даже ще е доволен да кара електричка.голяма част от хората ,които си купуват нова кола сега си взимат електричка.просто в момента малко или много избора е ограничен откъм функционалност.лично аз ще си взема веднага щом излезе нещо ,което ми допада и ми е в бюджета. само за сравнение тук една 5та серия 520д е на цената на една тесла.честно казано незнам кой би платил за 520д,ако може да кара тесла за същите пари :paranoid: точно поради тая причина имат такъв успех тук.Просто тук нормалните коли са си скъпи и всеки ,който може да си направи сметката и му изнася се мята на електричка.истинският бум обаче ще настане след като тесла пуснат модел 3,който ще е на цената на грозноватото i3. теслата предполагам ще изглежда най-добре от всички конкуренти и ще има подобен пробег на големия си брат.тогава нещата стават съвсем други ;) нека да изчакаме няколко месеца
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 28 Мар 2016, 19:14

Т.е. те вече са изравнили цените и пак има хора, които предпочитат бензинови. Явно не са толкова съгласни ;) Иначе тоя малкия модел, няма как да има пробега на големия събрат. Малка кола = малко батерии.

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 28 Мар 2016, 22:31

steeN написа:Т.е. те вече са изравнили цените и пак има хора, които предпочитат бензинови. Явно не са толкова съгласни ;) Иначе тоя малкия модел, няма как да има пробега на големия събрат. Малка кола = малко батерии.

тука си в голяма грешка.цените са изравнени ,но не и моделите. имай предвид,че 75% от продадените бмвта са с хдрайв. нещо,което липсва при тесла.сигурен съм, ако се пусне 5та серия на ток с хдрайв,няма да има кой да си купи 520д ;) миналата година най-продавания автомобил е голф,като над 50% се падат на е-голф ;) имай предвид ,че ощя няма електричка ,която да пасва на норвежките клиенти,а именно голямо комби по възможност с теглич :mhihi: това значи,че масата от хора трябва да имат и втора кола. в момента в ,който имаме пасат на ток дето да мине 200км в зимни условия 1,9 тди-то остава в историята :mhihi: За момента хибридния пасат минава 50км на ток. Сигурен съм,че от другата година ще има още по сериозно раздвижване и за електричките, и за хибридите.за 2015 електричките продадени тук са 26000, което е около 20% от продажбите на нови коли. За справка през 2012 са продадени само 4300. Сериозен скок си мисля аз
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Мар 2016, 22:39

steeN написа:Иначе тоя малкия модел, няма как да има пробега на големия събрат. Малка кола = малко батерии.

Тва е понеже той ще е 1:1 като големия технологично само по-малък, нали ... :mhihi:
Изображение

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата