Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
младши ентусиаст
Аватар

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от pampo » 29 Мар 2020, 12:39

Аз съм говорил за ипотекиране на апартамент в София и ползване на парите за тази цел, това са ме уверили, че става. Дават и ипотека за адекватна къща, не за парцел или съборетина за реновиране.
Но според мен това не играе сериозна роля, защото пазарът конкретно в тея крайградски части не се движи от кредитиране. Нито народът иска да се измести там на всяка цена, нито продавачите искат да продадат на нормална цена. Съответно имотите стоят с години в нета. Според мен промо ще има, когато на продавачът му потрябват свежи пари, тогава ще-неще, ще трябва да се съобрази с търсенето и да види къде наистина се намира ценово имотът.

Конкретно двата имота, които визирах по-нагоре, които изчезнаха от обява буквално за седмица бяха много адекватна къща ~200m2 в Бистрица със 7-800м2 двор за 125к€, нуждаеща се само от освежаване. Второто беше много запусната къща с много интересна архитектура и 1,5дка двор във в.з. Бункера над ИКЕА за 140к€. Ако хората не искаха да вземат пара, а просто да видят дали не могат да забогатеят от дядовата къща, тея имоти щяха да са с по 80-100к€ отогоре и да висят 5-10 години на обява.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Мар 2020, 12:50

Ако не се движи от кредитиране според мен е просто, защото няма кредитиране на разположение... не че кредитирането не е приложимо.
Но както се сещате мисълта ми е, че парцелите ще реагират много по-бавно, защото не им върви месечна вноска... за разлика от другите типове имоти.

Интересното в ситуация на липса на "ликвидност" са имотите с много наследници, обикновенно само това може да ги събере да се разберат и
да обявят за продажба такова нещо. Все още има бая такива "загробени" имоти.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Мар 2020, 14:03

На Бистрица лошото е пътят до там, че е "бавен" и имаш ли камион или автобус пред теб - чакаш..
Но за мен Бистрица си е 2/3 части, колкото по-близо до планината е по-усойно, сигурно зимата имат дни с по 2 часа слънце макс, но има и къщета доста по в ниското и от другата страна на пътя (не ги знам като местност), които са супер слънчеви :)
Банкя е хубаво, но не е ли далечко? Инак като транспорт е доста уредено вече, автобус до метростанцията , влак май има даже ?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от 3186 » 29 Мар 2020, 14:55

За мен варианта е някое селце около Самоков. Пътя е час до София, не е твърде крив, цените са поносими и лесно можеш да се уредиш в гората с 1 декар двор и без много съседи, а и Самоков ти е наблизо за базови нужди. Само не знам ежедневното пътуване дали не би ми омръзнало, но има хора, които така си живеят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 29 Мар 2020, 15:19

Лично се занимавах да продавам на мой клиент къщите в Банкя, и ей, слагат си едни цени каквито им е кеф. Не се продават с години, обаче не мърдат.
В момента в който се появи заинтересован купувач и вдигат цените :banghead:
Добре че уцелих момент та продадох единият имот та компенсирах загубите :mhihi:
8 години по-късно имотите стоят на пазара.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Мнение от astrapower » 29 Мар 2020, 15:28

3186 написа:За мен варианта е някое селце около Самоков. Пътя е час до София, не е твърде крив, цените са поносими и лесно можеш да се уредиш в гората с 1 декар двор и без много съседи, а и Самоков ти е наблизо за базови нужди. Само не знам ежедневното пътуване дали не би ми омръзнало, но има хора, които така си живеят.

Ако имаш деца, ще е доста тегаво. Училища, уроци, спорт, рождени дни :) ......Задължително 2 коли, и единия родител го играе шофьор. Сложна ми се струва логистиката колега, още повече незнам и какъв транспорт има там и дали може да се ползва при необходимост. За уикендите и ваканциите е ок, но за ежедневно ми се струва тежичко. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 29 Мар 2020, 16:20

Bogat-Beden написа:
Банкя е хубаво, но не е ли далечко? Инак като транспорт е доста уредено вече, автобус до метростанцията , влак май има даже ?

Зависи къде искаш да отидеш. До бизнес парка е значително далече, въпреки че като довършат южната дъга ще стане 40-45мин което е поносимо. На мен в момента ми е точно 30 мин до работа - метро станция Опълченска. 15 мин до метрото в Люлин, 10 мин с метро и 5 мин чакания и предвижване м/у колата и станцията и станцията и офиса. Влака не го брой, има 4-5 влака на ден и се пътува 1 час до централна гара.

pampo написа:
b_u_b_o написа:Не искам да ви разочаровам, но при предната криза цените на къщите около софия не мръднаха особено. Съмнява ме този път да е различно, ама ще видим. Особено ако наистина хората се насочат натам и спрат да се врът в кутийки...

Това не е вярно, гледам активно от 2-3 години в Банкя и цените са скандални. Зарибих се за там преди 5-6 години, когато още нямах възможност за покупка и започнах да гледам обявите.

Аз пък гледам обявите от 2008ма някъде. Почти не мръднаха цените от тогава до към 2013-2014, когато тръгнаха нагоре. Цените изобщо не са толкова скандални, ако ги сравняваме с апартаментите в София. И моята прогноза е, че по-ниски няма да стават. Точно защото хората ще почнат да се ориентират към къщи. А местата на 4-5км до София като банкя, с детски градини, училища, градски транспорт и магазини, не са много.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Мар 2020, 17:19

barty написа:Лично се занимавах да продавам на мой клиент къщите в Банкя, и ей, слагат си едни цени каквито им е кеф. Не се продават с години, обаче не мърдат.
В момента в който се появи заинтересован купувач и вдигат цените :banghead:
Добре че уцелих момент та продадох единият имот та компенсирах загубите :mhihi:
8 години по-късно имотите стоят на пазара.

Има такива хора и не са рядкост!
Аз и семейството ми се занимавахме с една такава собственичка около 20 години, която се водеше и роднина.
Имахме общи неща и успяхме да продадем само едно, след като ние дадохме дял от нашият-да се разбира пари, който беше на половина от нейния или тя взе над два пъти повече и това коства години.
След това не успяхме нищо повече, стигнахме до съд-10 год за делби и чудеса и накрая тая взе, че умря. След това нови схеми и чудеса, намесени нови собственици, защото тя подарила преживе части и т.н беше безкрайно.
Когато имаше моменти, в които аха да се продаде, появи ли се някой, който да има дори малко интерес, тя вдигаше с 20-30% цената един ден за друг.
Имам и други познати, на които след 15+ год опити за продажби на разни имоти им бе откраднато това което имат и следват нови дела и май никой още не си е взел нищо..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 29 Мар 2020, 17:37

b_u_b_o написа:Цените изобщо не са толкова скандални, ако ги сравняваме с апартаментите в София. И моята прогноза е, че по-ниски няма да стават.

Напротив, са. В момента няма къща, в която да можеш да влеш да живееш веднага и да струва под 250к€. В диапазона 100-200к€ са къщи или за тотален ремонт, или за дострояване И тотален ремонт. Под 100к€ са или къщи за събаряне, или не са в Банкя, а в някой квартал/село на разстояние от Банкя, колкото е Банкя-София. Цените са такива, защото повечето "продавачи" реално не искат да продадат имота, а да проверят колко струва, a когато някой дойде да го купи, веднага вдигат цената :) Така едни и същи имоти стоят по 5+ години и не се продават. Иначе аз съм на мнение, че който търси-намира, така че си продължавам чакането, нямам спешна работа, когато дойде подходящата оферта, ще я взема. А сега ще има такива предид задаващата се криза...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Мар 2020, 18:17

b_u_b_o написа:Аз пък гледам обявите от 2008ма някъде. Почти не мръднаха цените от тогава до към 2013-2014, когато тръгнаха нагоре. Цените изобщо не са толкова скандални, ако ги сравняваме с апартаментите в София. И моята прогноза е, че по-ниски няма да стават. Точно защото хората ще почнат да се ориентират към къщи. А местата на 4-5км до София като банкя, с детски градини, училища, градски транспорт и магазини, не са много.

Аз две години търсих място, което да не е навряно между останалите къщи. Да е южно, да има гледка и гора. Така се случи, че да трябва да продавам и щях да съм го продал вече на двама потенциални клиенти, но кмета разреши сеч някъде нагоре и като тръгнаха едни камиони по 40+ тона по път, асвалтиран през 60-те години си еба майката. После каза, че нямали пари да го оправят. Не, че е по-лош от този до много имоти в Бояна и Драгалевци, но не е квото беше.

Чудно ми е как е можело през 60-те да има пари за изграждане на изцяло нов път до има-няма 10 вили в които хората са ходели веднъж месечно, а сега не успяват да съберат пари да го оправят след като има вече десетки постоянно живущи там ама шанс. :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 29 Мар 2020, 18:27

bum_bum написа:Чудно ми е как е можело през 60-те да има пари за изграждане на изцяло нов път до има-няма 10 вили в които хората са ходели веднъж месечно, а сега не успяват да съберат пари да го оправят след като има вече десетки постоянно живущи там ама шанс. :dunno:
Зависи чии вили са били, съмнявам се точно ти да се сещаш ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Мар 2020, 18:54

На бай хой вилите. Половината още си ги държат и ги знам.

Поразходи се из Борисовата или Запафен парк да видиш остатъците от това, което някога е било истински парк. Не мисля, че са разрешавали само на комунисти да влизат там. Ма тва е една друга тема, няма значение.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 29 Мар 2020, 19:46

За мен колкото е по-зле къщата толкова по-добре. Честно казано не бих живял в нещо, в което някой се е учил как да прави къщи. Ако ще е за учене предпочитам да се уча аз... мисля че много хора са така. А и повечето са мутробарок или соц мизерия. Ако е тъй по-добре апартамент.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Мар 2020, 19:53

b_u_b_o написа:А местата на 4-5км до София като банкя, с детски градини, училища, градски транспорт и магазини, не са много.
Абе, не че нещо, ама нали знаеш, че се смята от център до център..
Сложи още едни 10 + км... Което пак не е страшно много, но не са 4-5..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Мар 2020, 20:37

steeN написа:За мен колкото е по-зле къщата толкова по-добре. Честно казано не бих живял в нещо, в което някой се е учил как да прави къщи. Ако ще е за учене предпочитам да се уча аз... мисля че много хора са така. А и повечето са мутробарок или соц мизерия. Ако е тъй по-добре апартамент.
Новото строителство за 1.4к да не мислиш, че е по-добро?

Половината на строежа са някакви калфи, дето сефте виждат тухла. Другата половина са”тук пише да се бърка 10мин на средни обороти ама аз го бъркам 5 на високи и си става”. Колко и да му обясняваш, че щом на материала пише някаква инструкция тв е за да се спазва, той си знае неговата.

Инвеститора се интересува единствено и само от разликата приход-разход. Надзора от надницата. НАГ от рушвета.

Загледах наскоро 2 сгради, едната е 1.7 евро квадрата по обява. Дори тухличките по фасадата са редени с левия крак. На другата 5% от декоративния камък по оградата вече е паднал, преди да има и един продаден апартамент.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата