Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Икономическата криза 2020
В Добруджата земеделците ще да са много зле. Колкото от тях виждам, карат Ролс Ройси

- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Borymeckata написа:
Аз му обяснявам, че той е еталон за "новия" електорат - млад, здрав, мързелив и неграмотен. Ще работи каквото му дадат, ще гласува за когото му кажат... какво по-хубаво за "управляващата класа"? Електорат - мечта.
Аз имам теория, че образователната ни система не ги привлича и провокира по никакъв начин младите. Правена е за в друг век, за хора с друго мислене, когато нямаше достъпна за всеки информация и то за секунди.
В комбинация с лесно достъпните технологии за забавление и развлечение, и най-вече смартфоните, се получава едно поколение много по-различно от нашето. Което гледа на света много по-различно от нас. Всички сме песимисти относно тях, но ще видим. Доста са над нещата, гледат от високо и дано не паднат от високо.
п.п На моя в главата са му само frames per second и подобни глупости. Само човърка да оптимизира как му вървят игрите последните 3 месеца. Но поне превключи на компютър и си вдигна компютърната грамотност. Че в началото само PS3, PS4.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Аз съзнателно избягвам да правя обобщения за "младите" въобще. Винаги новото поколение е изглеждало неадекватно и глупаво в очите на "старите" - ние сме били същите, и нашите родители, и техните също... Казвам само какво виждам у дома си - нашият изобщо не е ентусиазиран да прочете и научи нещо. Има интернет на телефона и го използва за всякакви дивотии, но не се сеща да поне да провери някоя дума какво значи. Направо се чудя какъв ще стане и какво ще бачка... А този въпрос скоро ще изникне - след няколко години само. Младо и здраво момче, но без никаква квалификация и още по-лошо - без интереси и мотивация за нещо смислено, освен игри и забавления... И ето ти "икономическата криза" готова - вярно в локален мащаб (само за един човек), но сериозна и дълбока. Ами ако повечето му връстници са като него?
Че сега има много информация и тя е достъпна - спор няма. Но точно огромного количесто инфо поставя друг проблем - да отсееш всички глупости, реклами и фейк, за да намериш точно това, което ти трябва. Преди нямаше интернет, нямаше 200 канала телевизия 24/7. Затова четехме книги и ги подбирахме по-внимателно, отколкото сега подбираш кой канал да загледаш и в кой сайт да влезеш.
Че сега има много информация и тя е достъпна - спор няма. Но точно огромного количесто инфо поставя друг проблем - да отсееш всички глупости, реклами и фейк, за да намериш точно това, което ти трябва. Преди нямаше интернет, нямаше 200 канала телевизия 24/7. Затова четехме книги и ги подбирахме по-внимателно, отколкото сега подбираш кой канал да загледаш и в кой сайт да влезеш.
Excellent! Steven is my name!
С правилната мотивация и насоки ПРЕДИ да дойде времето за кандидатстване.
Много мои набори с които си бяхме дружинка ги оставиха да учат ''к'вото им е интересно и с к'вото им се занимава'' с приказки тип ''то човек ако е умен ще си се оправи'' и т.н.
Учудващо, на много от тях не им се занимаваше с нищо и гледаха на студентството като още няколко години купон на чужда сметка и приоритет беше ''да се изкарва лесно'', други ни стегнаха още в 11 клас и резултатът е, че сега някои сме лекари, адвокати и архитекти, други са сервитьори, бачкатори или някакви напъни за собствен бизнес. Хора без професия. А като ученици бяхме на едно ниво във всичко.
При мен отварящият очите въпрос беше ''в тоя живот мерцедеси ли искаш да караш или нещо от другите?'' (това беше периода малко преди да взема книжка, та само коли ми бяха в главата).
Много мои набори с които си бяхме дружинка ги оставиха да учат ''к'вото им е интересно и с к'вото им се занимава'' с приказки тип ''то човек ако е умен ще си се оправи'' и т.н.
Учудващо, на много от тях не им се занимаваше с нищо и гледаха на студентството като още няколко години купон на чужда сметка и приоритет беше ''да се изкарва лесно'', други ни стегнаха още в 11 клас и резултатът е, че сега някои сме лекари, адвокати и архитекти, други са сервитьори, бачкатори или някакви напъни за собствен бизнес. Хора без професия. А като ученици бяхме на едно ниво във всичко.
При мен отварящият очите въпрос беше ''в тоя живот мерцедеси ли искаш да караш или нещо от другите?'' (това беше периода малко преди да взема книжка, та само коли ми бяха в главата).
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
grkv написа: или някакви напъни за собствен бизнес. Хора без професия. .
Да създадеш собствен бизнес викаш не е професия?
Зависи от бизнеса.
Ако отвориш хранителен магазин, дрешарник или нещо, което може да прави всеки втори без специфични познания или поне не такива, които се натрупват в рамките на месец - това не е професия, нищо, че ти плащаш наема на помещението.
Ако отвориш сервизче в което ремонтираш нещо по-специфично, за което трябва да си учил - то това е професия, без значение кой плаща наема.
Разликата е в знанията.
Ако отвориш хранителен магазин, дрешарник или нещо, което може да прави всеки втори без специфични познания или поне не такива, които се натрупват в рамките на месец - това не е професия, нищо, че ти плащаш наема на помещението.
Ако отвориш сервизче в което ремонтираш нещо по-специфично, за което трябва да си учил - то това е професия, без значение кой плаща наема.
Разликата е в знанията.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
grkv написа:... сега някои сме лекари, адвокати и архитекти, други са сервитьори, бачкатори или някакви напъни за собствен бизнес.
Ако говорим за националната икономика - няма лошо да има повече бачкатори, дори напротив. Нали в края на крайщата някой трябва да чисти улиците, да изхвърля боклука, да носи тухли на строежа, да копае канал за кабел, да пасе говеда, да товари камиони, да рови в земята... Само дето всеки се надява, това да не е той... И все пак някои изтеглят късата клечка - обикновено са тези, дето ги мързи да учат и от малки търсят "лесното"...

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Боримечка, човек се променя. Тва, че твоят сега е незаинтересован от нищо не значи, че няма да се промени на по-късен етап. И аз съм бил "мамино синче" докъм 19 годишен па после почнах сам да се оправям с всичко.
Мойта кака чете, ама си личи че не и е кеф много,много. Иначе разни тик тоци и други ги знае по-добре от мен
) Аз само от ходене в тоалетната и четене докат ям за 3 месеца прочетох към 40 книги, ама ся...друго време е.
Мойта кака чете, ама си личи че не и е кеф много,много. Иначе разни тик тоци и други ги знае по-добре от мен

Хм,хм...
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
И аз до 18 години не се бях откъсвал от портфейла на баща си и от тенджерата на майка си. После нещата рЕзко се промениха за мен... Ама сега няма наборна служба в армията (казарма), та мамините синчета могат да си останат такива неограничено време...

Borymeckata написа:И аз до 18 години не се бях откъсвал от портфейла на баща си и от тенджерата на майка си. После нещата рЕзко се промениха за мен... Ама сега няма наборна служба в армията (казарма), та мамините синчета могат да си останат такива неограничено време...![]()
Обсъждахме с големия (28г), какво ще стане с малкия (11г) след време. Докато учи, тук ще има легло и храна в хладилника. Завърши ли, ще плаща наем за стаята и процент от сметките. Ако не му харесва, ще му помогна да си натовари багажа. Аз няма да се гърбя на 70г да бачкам, защото Слънцето на мама (+30г) седи у дома и няма какво да яде. Големият вика "Като на запад", а аз му отговорих "Тук е запад". Образователната система (в бг) все още функционира. Изчакайте още десетина години. Тогава ще знаят да пишат, колкото да си попълнят молбата за безработица или помощи. Пък и за да бъркаш цимент и пясък учене не трябва. Но това са вече неща за "Образователната" тема на младоженеца. Дето пак се изгуби, пък ние оркестър му събираме

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Вярно малко изместихме темата, въпреки че за мен образованието и икономиката за пряко свързани.
Явно аз съм доста по-либерален от теб в това отношение. Казах му на нашия тиквеник, че от деня, в който направи 18, ще има стол на масата (да седне да се храни с нас) и легло в къщата (да легне да спи). За всичко останало (дрехи, коли, забавления и др.) ще бъде каквото си го направи сам. Виж, за наем и плащане на сметки не ми е дошло на ума - явно в България все още сме свикнали, че "детето" трябва да се гледа докато си жив...
Обещал съм също така (най-официално, пред свидетели), че ще получи от мен бизнес стартер пак със следните активи: две кози (мъжка и женска), 10 метра въже и лопата. Лопатата е да си изкопае землянка в баира, а пред нея да върже козите за дърво или кол. Обаче после ми казаха, че за бизнес трябвали 3 кози - две женски и един пръч. Та от известно време планирам да му ъпгрейдна стартер пак-а с още една женска и още 5 метра въже.
BMW_POWER написа:Обсъждахме с големия (28г), какво ще стане с малкия (11г) след време. Докато учи, тук ще има легло и храна в хладилника. Завърши ли, ще плаща наем за стаята и процент от сметките. Ако не му харесва, ще му помогна да си натовари багажа. Аз няма да се гърбя на 70г да бачкам ...
Явно аз съм доста по-либерален от теб в това отношение. Казах му на нашия тиквеник, че от деня, в който направи 18, ще има стол на масата (да седне да се храни с нас) и легло в къщата (да легне да спи). За всичко останало (дрехи, коли, забавления и др.) ще бъде каквото си го направи сам. Виж, за наем и плащане на сметки не ми е дошло на ума - явно в България все още сме свикнали, че "детето" трябва да се гледа докато си жив...

Обещал съм също така (най-официално, пред свидетели), че ще получи от мен бизнес стартер пак със следните активи: две кози (мъжка и женска), 10 метра въже и лопата. Лопатата е да си изкопае землянка в баира, а пред нея да върже козите за дърво или кол. Обаче после ми казаха, че за бизнес трябвали 3 кози - две женски и един пръч. Та от известно време планирам да му ъпгрейдна стартер пак-а с още една женска и още 5 метра въже.
- kristianis
- Потребител
-
Искате да ми кажете, че ако детето ви стане на 21 и дойде при вас и каже "Ей дай ми примерно 2к лв да отида в друг град и да започна от някъде" после ще му ги потърсите ? Не вярвам. Или пък в последствие, когато вече не живее при вас и му се наложи да отиде при лекар,зъболекар,счупи му се колата или нещо друго пак няма да му дадете ? Пак не вярвам. Аз също съм напълно против да 30 годишното ви дете да при вас и да го гледате и издържате, но като ви чета коментарите излиза, че след като навърши 18 няма да види стотинка от вас, това според мен няма как да стане. Колелото се върти и ще дойде време в което аз ще се грижа за тях и ще го правя докато мога. Просто трябва подкрепа и да не се оставя детето на произвола на съдбата, трябват насоки, трябва побутване в началото за да намери своя път.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Пресен пример от днес. 19 годишен се опита да ме измами за реклама
Първо ми стана смешно, сега обаче ми е много тъжно накъде върви света. Като ученик си бачках всяко лято, а сега що да бачкаш, като може да излъжеш някой в интернет 

kristianis написа:Искате да ми кажете, че ако детето ви стане на 21 и дойде при вас и каже "Ей дай ми примерно 2к лв да отида в друг град и да започна от някъде" после ще му ги потърсите ? Не вярвам. Или пък в последствие, когато вече не живее при вас и му се наложи да отиде при лекар,зъболекар,счупи му се колата или нещо друго пак няма да му дадете ? Пак не вярвам. Аз също съм напълно против да 30 годишното ви дете да при вас и да го гледате и издържате, но като ви чета коментарите излиза, че след като навърши 18 няма да види стотинка от вас, това според мен няма как да стане. Колелото се върти и ще дойде време в което аз ще се грижа за тях и ще го правя докато мога. Просто трябва подкрепа и да не се оставя детето на произвола на съдбата, трябват насоки, трябва побутване в началото за да намери своя път.
Колега, бъркаш. Прави разлика между отглеждане и помощ. Мойте дъртите ми помогнаха да си купя първата кола и с част от парите за първата вноска за първото ми жилище. Всичко им е върнато многократно. Последният им "разход" по мен е когато се жених 90-та. Но и те си поканиха 80% от гостите. Големият се сърдеше, че не съм му дал пари да ходи с някаква кикимора на море. Това не е мое задължение. Но когато му трябваха пари за Университет, здраве и да си купи належащи неща, беше мнооооого приятно изненадан. ПовЕрвай ми!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
sub_eleven написа:В комбинация с лесно достъпните технологии за забавление и развлечение, и най-вече смартфоните, се получава едно поколение много по-различно от нашето. Което гледа на света много по-различно от нас. Всички сме песимисти относно тях, но ще видим. Доста са над нещата, гледат от високо и дано не паднат от високо.
п.п На моя в главата са му само frames per second и подобни глупости. Само човърка да оптимизира как му вървят игрите последните 3 месеца. Но поне превключи на компютър и си вдигна компютърната грамотност. Че в началото само PS3, PS4.
То хубаво са наясно с технологиите и гледат различно, но тия технологии някой трябва да ги мисли.
Лесно е с онлайн курсове да се научиш да пишеш приложения за андроид, но не е толкова лесно да седнеш да научиш съпромат и после да конструираш машина, сграда, техника или друго...
Базовите знания им липсват. Познават технологиите, но не зная какво се крие зад тях и как се случват нещата.
Едни пресни магистри от ТУ София ми бяха на стаж преди няколко години. Говорим си за налягане и се оказа, че не знаят как се дефинира един Паскал...
Borymeckata написа:И аз до 18 години не се бях откъсвал от портфейла на баща си и от тенджерата на майка си. После нещата рЕзко се промениха за мен... Ама сега няма наборна служба в армията (казарма), та мамините синчета могат да си останат такива неограничено време...![]()
Ей тая наборна служба... При мен нещата се промениха рЕзко и без наборна служба.
А имам един познат дето изкара наборна служба и още чака мама да праща пари от Италия всеки месец, и е на 32...
Ако си си льольо си оставаш льольо и никоя казарма не може да те спаси...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.