Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от bum_bum » 27 Окт 2023, 9:14

TNT написа:Тогава ми се струва, че сме били доста по-близко до европейска държава, отколкото сега. И освен това сме застигали европейците, въпреки всичките войни тогава. -10% от Португалия ? Сега сме -50%. -20% от Испания ? Сега сме -60%. Сега не ми се струва, че ние ставаме по-добре. По-скоро европейците стават по-зле.

Испания, Португалия, Гърция и т.н. преди войните са били на нашия хал. Виж по-скоро каква е ситуацията към 1989-та. Каква е разликата ни с тях тогава и каква е сега.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Окт 2023, 9:25

anttonev написа:В Швейцария съм сега и гледам из магазините, ама идвам да питам това колко е в България в момента?Изображение

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Това не знам, но шоколади Линдт в Швейцария са точно х2 спрямо Европа.
В България да на един пари като в Европа или не е х2 както е в масовия случаи за други неща.
В Европа най-много линд се среща произведен във Франция.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 27 Окт 2023, 9:48

alekangg написа:
anttonev написа:В Швейцария съм сега и гледам из магазините, ама идвам да питам това колко е в България в момента?Изображение

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Това не знам, но шоколади Линдт в Швейцария са точно х2 спрямо Европа.
В България да на един пари като в Европа или не е х2 както е в масовия случаи за други неща.
В Европа най-много линд се среща произведен във Франция.

Затова яжте от шоколада на бум, там няма да имате проблем с разликата в цената и качеството и не се занимавайте с линдор
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Окт 2023, 10:09

bum_bum написа:
TNT написа:Тогава ми се струва, че сме били доста по-близко до европейска държава, отколкото сега. И освен това сме застигали европейците, въпреки всичките войни тогава. -10% от Португалия ? Сега сме -50%. -20% от Испания ? Сега сме -60%. Сега не ми се струва, че ние ставаме по-добре. По-скоро европейците стават по-зле.

Испания, Португалия, Гърция и т.н. преди войните са били на нашия хал. Виж по-скоро каква е ситуацията към 1989-та. Каква е разликата ни с тях тогава и каква е сега.

https://tavex.bg/zashto-bulgaria-falit- ... komunizma/
Само между 1984 и 1989 г. дългът се покачва над три пъти – от 2,9 до 10,7 млрд. долара.
:dunno:
В този период ли ? Аха преди третия фалит :dunno: Яхме, пихме и се веселихме, ама после дойде сметката.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 27 Окт 2023, 10:38

Вие сериозно ли вярвате на тия смехотворни стъкмистики от неребе-то? :ok:
Добитъкът се бил утроил? Бум, после не се смей на стинката, че вади графики и цитира закони и наредби. :bchug:
Даже и тук във форума съм я препоръчвал неколкократно - Стопанските абсурди на българския комунизъм
Авторът е кандидат за кмет на София към момента и книгата е базирана на докладите на внедрените доносници на ДС във великата индустрия на великото неребе!
Безценно е да дадете въпросното четиво на някой работил по онова време и възхваляващ го. Да попадне на глава за някое "предприятие", в което е "работил" вече КЪРПИ, ЧИСТИ И ИЗВОЗВА! Пари давам за още няколко такива реакции на живо! :smoke:
Последна промяна empar на 27 Окт 2023, 10:44, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Окт 2023, 10:41

Книгата я има и преснимана по торентите. В аренабг май съм я виждал :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 27 Окт 2023, 10:43

TNT написа:Книгата я има и преснимана по торентите. В аренабг май съм я виждал :dunno:

Понеже е много скъпа сигурно... :dummy:
По торент лайнарниците нали имаше уговорка поне българско съдържание да не се пиратства?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Окт 2023, 11:03

Стинката освен тва показа и книги от социализма, без картинки и графики, точно от великия период на 80те, които призовават да се ползва олио, вместо "нетипичния за България" зехтин... маргарин, вместо масло и да не се ядат яйца заради холестерола... така, че не знам за коя сметка е шегата. :lol: Как беше... керванът :driving:

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 27 Окт 2023, 11:50

empar написа:Понеже е много скъпа сигурно... :dummy:
По торент лайнарниците нали имаше уговорка поне българско съдържание да не се пиратства?

В сряда се видях с един стар познат от младежките години, занимава се с издателство в дребен мащаб, писател и преводач е....та говорихме, пихме бири и той ми каза следното : надценката на книжарницата е 100% , т.е. ако книгата е на корична цена 20лв. това значи , че аз трябва в рамките на 10лв. да събера редактиране, графичен дизайн и печат. Издавам малки тиражи и нещата се вързват едвам- едвам...

Иначе за пиратстването съм съгласен , но не съм съгласен разпространителят да ти удвоява цената.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 27 Окт 2023, 12:18

Стийн, шегата ми категорично не беше на твоя сметка! Иначе за "здравословната пропагадна" от тогава още баба ми, която точно 80те е била в пика на кариерата си като хранителен технолог, ми е разправяла, ама без много подробности, че било ужасяващо. ;)

За разпространителите на печат каквото и лошо да се каже все е малко и закъсняло, за пиратстването ми беше идеята. Ако 30лв за книга са му много на някого... :dunno:
Последна промяна empar на 27 Окт 2023, 12:22, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 27 Окт 2023, 12:20

А то на кое цената не се удвоява от последния на клона?

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Окт 2023, 12:50

empar написа:Иначе за "здравословната пропагадна" от тогава още баба ми, която точно 80те е била в пика на кариерата си като хранителен технолог, ми е разправяла, ама без много подробности, че било ужасяващо. ;)

Тогава хората са яли само истински кИфтета и кренвиршИ, дУматИти само от най-хубавите. Не е възможно. И вярваме на същите хора, които са си замълчали, когато е гръмнал АЕЦ :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 27 Окт 2023, 12:58

empar написа:Ако 30лв за книга са му много на някого... :dunno:

Естествено , че във форума на мЕлеонерете 30лв. са пари за семки. Тук е непонятно ,че в БГ има работещи хора с трицифрен месечен доход.....както е казано : "Ситият на гладния не вярва" .

5-6 пъти в годината ходя на някое културно мероприятие като опера , симфоничен концерт или нещо подобно. Всеки път сред публиката виждам една жена, може би на около 65-70 год. , която се запомня от 1-вия път като я видиш, поради някои особенности.
Същата жена съм я засичал нееднократно да рови в контейнерите.
Но тя заделя 10-15 лв. да отиде на концерт на класическа музика или опера.
Сега ясно ли ти е защо ти репликирам ?
Последна промяна немо на 27 Окт 2023, 13:07, променена общо 1 път
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Окт 2023, 13:00

Естествено, че са много за доста хора. Познавам хора с 1000-1200лв доходи, които четат всяка седмица по 1 книга. Над 10% от доходите месечно да вървят за книги... май е малко много ? Добре, че са пиратските електронни книги.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Окт 2023, 17:02

TNT написа:Само между 1984 и 1989 г. дългът се покачва над три пъти – от 2,9 до 10,7 млрд. долара.
:dunno:
В този период ли ? Аха преди третия фалит :dunno: Яхме, пихме и се веселихме, ама после дойде сметката.[/quote]

И тая година като сме с дълг 50млрд евра сигурно вече не сме фалирали? Пичове, в момента теглим дългове да плащаме пенсии :mhihi:

Маргарина е промишлен боклук както и да го направиш.

Но тогава в млякото има само мляко, дори калциев двухлорид не се слага. Салама е само от БЪЛГАРСКО месо и подправки и е зрял точно толкова, колкото пише на етикета. Няма соя, няма протеин, няма МОМ.

Говорих с един от технолозите тогава в Своге. Тия са правели Млечния шоколад с ги. Нямало е сухо мляко и са пречиствали сами маслото за да направят шоколад. С какао от Южна Америка. Та шоколада фин млечен е било нещо, което днес и за 15лв трябва да си щастлив ако го вземеш. Но не. Ядем за 5-6лв страшен промишлен боклук и понеже не им стига надценката почнаха да ръгат в него и брашно и какво ли не.

Прави ми впечатление, че аз лесно мога да се съглася с някои от недъзите на социализма. Но всички, които са против него не могат да намерят нищо хубаво.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата