"Стината на Ривъ" Гледам и не вярвам на ушите си!
Модератор: Общи модератори
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Bogat-Beden написа:колегата е чужденецRebel написа:grnka написа:клавятурата...
к'о речи ?
и на гръцки "я" се прави с "и" и "а"!! за тва се е обръкал никиту!!! неа да го слагате у неграмотните -той чатка български доста по-добре от некои българи....

- Rebel
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Archangel
- старши ентусиаст
-
- Кара: N42B20 с ръкавици
- Мечтае да кара: Spitfire
-К'о ши жилайти?
-Капи вишна
-Къде капи?
Последната ми визита в Пловдив пък завърши с посещение на някакво кафе в центъра, където вместо обичайното "Ко ши жилайти" получих "Ко ши съркате?" и просто станах и си излязох.
Така че проблемът не винаги е в правописа. Примерно, ако очакваме от хора, говорещи така да пишат правописно....ще има да си чакаме.
Той тоя индивид разсъждава така "Аз кат са прибира ся така ше са надумкам, че..." и след това увековечава мисълта си в писмен вид в някоя тема тип "[Aнкета]Какво обичате да правите вкъщи след работа?".
-Капи вишна
-Къде капи?
Последната ми визита в Пловдив пък завърши с посещение на някакво кафе в центъра, където вместо обичайното "Ко ши жилайти" получих "Ко ши съркате?" и просто станах и си излязох.
Така че проблемът не винаги е в правописа. Примерно, ако очакваме от хора, говорещи така да пишат правописно....ще има да си чакаме.
Той тоя индивид разсъждава така "Аз кат са прибира ся така ше са надумкам, че..." и след това увековечава мисълта си в писмен вид в някоя тема тип "[Aнкета]Какво обичате да правите вкъщи след работа?".
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
Сутринта 2-те обаждания които ме събудиха бяха за следното :
Казвам нямам М-ка ,имам 328 за продажба в момента
Казвам Нямам на Емката мотора , остана само на Стефчо мотора
Добър Дьен искам да ми кажити имати ли М-ка ? Трябва ми въобще ниещо над 250 - 300 коня!
Казвам нямам М-ка ,имам 328 за продажба в момента
а те колко коня бяха 300 или 330? Че ми трябва тоя мотор на М-ката......
Казвам Нямам на Емката мотора , остана само на Стефчо мотора

- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Колеги само да питам задните стъкла могали даги сваля за купето говоря не седан? Могали даги сваля по някав начин или само мога даги издерпам навънка достатъчно колкото ми е нужно?
Прясно,прясно от тема в основния.... и това е без да издребняваме

Мен ще ме е срам,честно...!!

Archangel написа:-К'о ши жилайти?
-Капи вишна
-Къде капи?
къде това бе?

бате скиса аз съм го казал многократно и пак ще го повторя че за мене в началото , да науча български език перфектно беше единствената ми задача най малко от уважение към тази държава която ми даде възможността да уча тази наука която от малък съм искал да следвам... но все още правя грешки..повечето са от естество "синтактика" и понякога не ме разбират хората правилно какво искам да кажа...все още голямото ми главоболие са ж . ш и т.н. просто се отказах да се опитвам да ги произнасям че резултатът е комичен

ама все пак случайте на шонди нямат аналог досега...засмях се от сърце

Последна промяна grnka на 23 Фев 2009, 16:38, променена общо 1 път
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
хахахахаххахахахахахахаахахаххахаахаха
цялата тема еее.....ноу комент....
За говоренето доняяяякъде, може и да се намери накакво извинение, все пак хората не са виновни че има диалекти, въпреки че при добро желание могат да се стараят малко повече, обаче правописа просто.... Почти няма по-срамно нещо от лош правопис, за тези които го осъзнават де
Иначе случая, който ме е накарал да плача от смях беше следния... Преди няколко години с брат ми сме на море... Северното черноморие- паплач всякаква и отвсякъде...Ние сме на терасата на едно диско и на нея духа ама баяяя силно! (който е от Варненско и до границата знае за какво говоря). Та на терасата освен нас се мъдрят още няколко човека, от които една девойка, доста симпатично изглеждаща и още по симпатично необлечена
Мацката започва да се мъчи да си пали цигара, но поради вЕтарО, хич не и се получава...Брата гледа, гледа няколко секунди и нали е пич (и си познава духовития регион та се е запасил със Зипо-то), та нали си е пич решава да спасява голата мацка и отива да и пали.......Щрака той Зипо-то припалва и в тоя момент духва леееко от ветреца, пламъка се вее, ама не гасне..... В тоя момент мацката вече запалила цигарата, поглежда брат ми и казва" Иииииии бах таз пърлачка как гори"
При което ние и двамата ето така
Язък че беше гола... да не си беше отваряла устата по-добре

За говоренето доняяяякъде, може и да се намери накакво извинение, все пак хората не са виновни че има диалекти, въпреки че при добро желание могат да се стараят малко повече, обаче правописа просто.... Почти няма по-срамно нещо от лош правопис, за тези които го осъзнават де

Иначе случая, който ме е накарал да плача от смях беше следния... Преди няколко години с брат ми сме на море... Северното черноморие- паплач всякаква и отвсякъде...Ние сме на терасата на едно диско и на нея духа ама баяяя силно! (който е от Варненско и до границата знае за какво говоря). Та на терасата освен нас се мъдрят още няколко човека, от които една девойка, доста симпатично изглеждаща и още по симпатично необлечена

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
kOnPuBkA написа: .........
Аналогичен случай с много натокана мацка в дискотека в пренишкия регион..Пускат някаква мелодична песен подходяща за танц в стил "буза до буза" и един приятел се парави на джентълмен,канейки момата..Е да,ама опит за покана по нормален начин у пернишкио регион не връви.Отива пича,кани я,а отсреща се чува : "Я блус не танцуем..." и той

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Забелязвам ,че основно авторът на темата и други колеги бъркат две понятия-диалект и правопис.Колкото и смешно да ви звучи "мекото" говорене(което естествено е неправилно),мога да ви кажа ,че и шопският диалект(на който основно се говори тук) е не по-малко смешен и неправилен,но това пък се забелязва от хората от провинцията
Сигурно малко от софиянци знаят ,че не се пише или казва "нЕма" , казАхмЕ (а-то е главно за да покаже неправилно ударение..,а "Е"-то въобще не трябва да го има...) и т.н...
П.П. Не ми се нахвърляйте на емоционална основа сега плс

П.П. Не ми се нахвърляйте на емоционална основа сега плс

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
aygofan написа:Archangel написа:-К'о ши жилайти?
гр.Пловдив - център - "вървежно кафене"
Идва сервитьорката и ме пита следното:
- Жа пиете ли нещо ба?
- Моля?
- Ко ши пиеш?
....След 5 секундно вцепенение...станах и хванах гората...
да беее аре стига,там че мякат и тнт.е така ходя всяка година там(имам роднини)но малко си преекспонирал или тва кафе е било някаде до централната им гара
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
в едно заведение сервитьорката донася поръчката, беше забравила едно питие. след като и напомнихме тя отвърна- ВЪХ,ЗАБОРИФ СИ
един приятел като бил в командировка забил някво гадже, малко преди да я е.... една от репликите и била- ЗЪ ТА ИЗЯ

един приятел като бил в командировка забил някво гадже, малко преди да я е.... една от репликите и била- ЗЪ ТА ИЗЯ

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
въй ,изтървах го туй.....!!! и аз мисля ,че е изпуснала нещо на земята ,а тя забравила част от поръчката!!!!
ма тва е диалект бе, пичове!! неграмотността е съвсем различно нещо!!
ма тва е диалект бе, пичове!! неграмотността е съвсем различно нещо!!
Да вкарам малко яснота по този въпрос.
Ако се тегли една мислена линия м/у Русе, В.Търново, Стара Загора, Пловдив и Хасково, ще получите разделението на акцентите в България (меко спрямо твърдо). На изток от тази линия се говори меко - като акцент. На запад - твърдо. Прието е, че във В.Търново се говори най-изчистен български (като реч, а не като акцент). Там си говорят масово по-меко от "у шопско". Звучи като пловдивско произношение.
Ако сте забелязали, в Пазарджик не се говори толкова меко, колкото в Пловдив. Това е просто пример.
Навсякъде в България има диалекти. Това е държава с хилядолетна история. Същото е и в Англия например. Почти във всеки град се говори с различен акцент и има доста диалектни/специфични думи.
Какво е интересното обаче. В България е нещо срамно явно, за разлика от Англия, където се гордеят с произхода си.
Изключително важно е да се прави разликата между акцент и диалект. Диалектна дума например е "пърлачка"
Откъде идва панаира. Понеже София е столица, а не Бургас, Варна или Пловдив, новините се четат с твърдо произношение, но на правилен български. Без шопски диалектни думи, обърнати ударения, словоред и други, характерни за този край езикови особености. Представете си иначе как мьекото произношение щеше да е правилно, а във форума да се бъзикаме със шопландия как смешно говорят и как не могат да вържат едно изречение правилно.
НО:
Когато се смесят диалект, странно произношение и тотална неграмотност, си е*бава майката цялата ситуация. Темата е точно за това е*баване на майката, не за акцентите и кой от къде е.
Ако се тегли една мислена линия м/у Русе, В.Търново, Стара Загора, Пловдив и Хасково, ще получите разделението на акцентите в България (меко спрямо твърдо). На изток от тази линия се говори меко - като акцент. На запад - твърдо. Прието е, че във В.Търново се говори най-изчистен български (като реч, а не като акцент). Там си говорят масово по-меко от "у шопско". Звучи като пловдивско произношение.
Ако сте забелязали, в Пазарджик не се говори толкова меко, колкото в Пловдив. Това е просто пример.
Навсякъде в България има диалекти. Това е държава с хилядолетна история. Същото е и в Англия например. Почти във всеки град се говори с различен акцент и има доста диалектни/специфични думи.
Какво е интересното обаче. В България е нещо срамно явно, за разлика от Англия, където се гордеят с произхода си.
Изключително важно е да се прави разликата между акцент и диалект. Диалектна дума например е "пърлачка"

Откъде идва панаира. Понеже София е столица, а не Бургас, Варна или Пловдив, новините се четат с твърдо произношение, но на правилен български. Без шопски диалектни думи, обърнати ударения, словоред и други, характерни за този край езикови особености. Представете си иначе как мьекото произношение щеше да е правилно, а във форума да се бъзикаме със шопландия как смешно говорят и как не могат да вържат едно изречение правилно.
НО:
Когато се смесят диалект, странно произношение и тотална неграмотност, си е*бава майката цялата ситуация. Темата е точно за това е*баване на майката, не за акцентите и кой от къде е.