Ужас!!!Ксенон на фарове без лупи!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: Ужас!!!Ксенон на фарове без лупи!

Мнение от b00st » 26 Юли 2012, 16:31

Хората немогат да разберат елемтарни неща. HID си е направен за лупа. Просто е измислен да работи с прожектор иначе не свети добре нито за шофьора нито за насрещните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 26 Юли 2012, 17:23

kokala написа:
Leon написа:Това май го написа колкото да се включиш в темата... Добре регулиран ксенон на рефлекторни фарове свети много по-добре от която и да е халогенна крушка. Особено на тъмно и мокро, когато с халогена на практика нямаш фарове.

Значи на новите S- класи, Х5 Q7 и тнт. не са им регулирани правилно??? Не мисля :kuku:

Може ли да ми преведеш, не разбрах какво имаш предвид?
Never mistake motion for action...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Юли 2012, 17:28

Leon написа:
kokala написа:Не мога да разбера, защо всички толкова искат ксенон... айде, разбирам да са слаби фаровете на колата, да, ма иначе за къф чеп ви е? Има такива ксенони, от които после не мога да си видя гащите.... :banghead:

Това май го написа колкото да се включиш в темата... Добре регулиран ксенон на рефлекторни фарове свети много по-добре от която и да е халогенна крушка. Особено на тъмно и мокро, когато с халогена на практика нямаш фарове.

не... това е някакво пласебо ако си убеден в ефекта със собствените си очи.

ксенона е с по-висока честота и съответно по-голяма разсейка/ отражение. затова трябва да е фокусиран много за да свети нормално. ако сложиш една нормална (ниско честотна) крушка на ксенонови лупи ще видиш че свети на точка.

особено на мокро/ мъгливо и тн където във въздуха има много малки водни капки по-голямата честота на ксенона води до много по-силна разсейка и ефект на "ореол". затова ксенон за мъгла няма за момента. фаровете за мъгла са нискочестотни (жълти) за по-малка разсейка и по-добра проникваемост. когато влагата е много- колкото по-ниска е честотата- толкова по-добре. не случайно "очите" и "ушите" на подводниците са нискочестотни приемници и предаватели (до 60 херца примерно) а не високочестотни в килохерцовия обхват ;)

та... аз мога да ти гарантирам, че едни хубави нормални крушки ще са много по-ефективни на един рефлекторен фар от които и да е ксенон.

измамата при ксенона е че той произвежда повече светлина, но голяма част от нея не попада на пътя а свети по дърветата (загледай се) ако не е насочена с лупа. затова и като застанеш пред ксенона без лупа и си казваш "ехаа... колко силно свети". свети да- ама в небето. халогена може да е по-слаб, но е по-ефикасен защото слага светлината където трябва.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 26 Юли 2012, 17:33

На теория е така, знам го. Обаче на една и съща кола първо с халогени, после с ксенон, сега пак с халогени разликата във всички случаи е в полза на ксенона. И не е плацебо, защото ако не виждах, нямаше да смея да карам, както съм карал нощем, особено на мокро. Сега съм с някакви уж хубави крушки на осрам (махнах ксенона, за да мина на преглед) и като падне дъжд пак нямам фарове. И за протокола, за 4г. никой никога не ми е пресветкал заради ксеноните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 26 Юли 2012, 19:01

Leon написа:И за протокола, за 4г. никой никога не ми е пресветкал заради ксеноните.

Тоя протокол го зарежи, даже и на мен ми писва да им светкам на моменти... Аз лично гледам да съм изряден по отношение на реглажа на всичките светлини отпред, ксенон нямам, а дори и да имах си имам лупи.

Така че не си мислете, че като не ви светкат не дразните отсрещните.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 27 Юли 2012, 10:58

Може при мен да се е случила комбинация от потъмнели рефлектори и зацапани стъкла та не заслепявах, знам ли. Така или иначе ги свалих, сега нощем господ ми е навигатор :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Юли 2012, 20:18

Мнениеот steeN » Сря, 03/Фев/2010, 23:47

steeN написа:аз преди се занимавах с големи глупоти :) бях вкарал H7 крушка в елипсоиден фар за H1 и бая бях рисърчвал как да стане както трябва, пробвал съм и ксенон.... истината за мен е, че ако не си с фарове с лупи (елипсоидни рефлектори) винаги заслепяваш (параболични или компютърно генериранни повърхности с прозрачно стъкло отпред), колкото и добре да са направени не изрязват добре горната част на петното и като им лепнеш ксенон светят навскъде. при тези с лупи концетрацията на светлината е много по-голяма точно там където искаш да е и разсеяната светлина е само в долната част на лещата, което е и най-важното предмиство на тези фарове. също така същия резултат при тях се постига с много по-малки рефлектори. не мисля, че има съществена разлика между стандартни елипсоидни и ксенонови такаива освен, че ксеноновите задължително имат система за регулиране на нивото(?). до колкото източника на светлина е във фокуса всичко е наред. вечер се виждат само 2 точки, а не някаква лудница в навскъде (правил съм си експеримент с разменяли сме се с приятел и за да видя как ми се виждат фаровете).

има и друг доста по-сериозен проблем, че никой не знае дали китайските ксенони наистина имат филтри за УВ светлина. а тя колко полезна е за очите се сещате.

прекалено задълбахте нещата са много по прости ;) няма изрязване на петното и по ръбовете бяга светлина със или без ксенони. просто със ксеноните ефекта се усилва, понеже крушката е много по-ярка. като застанете срещу стена прожекторните правят ясна черта, рефлекторните избледняват дори и с обикновенни крушки. това избледняване е дето светите навсякъде общо взето... това за ксеноните в мъгла не съм съгласен :) има огромна разлика, направо режат... и в моя опит фаровете за мъгла, няма никаква полза от тях... нямаш ли добри къси...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Юли 2012, 20:22

Leon написа:На теория е така, знам го. Обаче на една и съща кола първо с халогени, после с ксенон, сега пак с халогени разликата във всички случаи е в полза на ксенона. И не е плацебо, защото ако не виждах, нямаше да смея да карам, както съм карал нощем, особено на мокро. Сега съм с някакви уж хубави крушки на осрам (махнах ксенона, за да мина на преглед) и като падне дъжд пак нямам фарове. И за протокола, за 4г. никой никога не ми е пресветкал заради ксеноните.

може твоите да са някаква уникална комбинация от рефлектори и крушки която случайно да работи.

но по принцип това което си написал не съм го забелязал да е вярно.

между другото аз на джетата (която няма ксенон) съм сложил HIR крушки и съм изключително доволен... погледни ги- моя опит е че определено си струват и са много по-добри дори и от хубавите "нормални" крушки.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 27 Юли 2012, 21:14

:OT: Какво е HIR ?

Aз лично без ксенон не мога да карам. Толкова съм свикнал, че кола с халогенни крушки направо ме мъчи вечер.
И при една добра настройка на рефлекторните фарове положението за насрещните не е зле. И все пак аз никога не гледам точно във фаровете на насрещно-движещите се коли, та толкова да ми пречат. А и един нерегулиран халогенен фар заслепява много повече от регулиран фар допълнително добавен ксенон.

А за тия "светкащите", които им пречи всичко по другите коли съм си сложил и на дългите. Някой такъв като реши да ми набие дълги заради ксенона ми просто не му се вярва като светне ксенона и на дългите :mhihi:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Юли 2012, 21:32

регулиран не регулиран, рефлекторните фарове са недъгави по дизайн... квото и да правиш винаги заслепяваш повече от по-съвременните прожекторни (независимо от източника на светлина вътре).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 27 Юли 2012, 21:57

kriso85 написа::OT: Какво е HIR ?

Aз лично без ксенон не мога да карам. Толкова съм свикнал, че кола с халогенни крушки направо ме мъчи вечер.
И при една добра настройка на рефлекторните фарове положението за насрещните не е зле. И все пак аз никога не гледам точно във фаровете на насрещно-движещите се коли, та толкова да ми пречат. А и един нерегулиран халогенен фар заслепява много повече от регулиран фар допълнително добавен ксенон.

А за тия "светкащите", които им пречи всичко по другите коли съм си сложил и на дългите. Някой такъв като реши да ми набие дълги заради ксенона ми просто не му се вярва като светне ксенона и на дългите :mhihi:

Точно заради такива като теб (нищо лично) има закони които забраняват слагането на ксенон на фар който не е проектиран за такъв. Щото как точно да ти се обясни че насрещните шофьори ти присветват защото си ги заслепил. Ответната ти реакция също е на ниво, демонстрираш им как ксенона на дългите ги прави слепи поне за няколко секунди. И ето тук държавата (демек обществото) се налага да мисли вместо теб и да съдава и следи за изпълнението на забрани от тоя сорт. Щото не си даваш сметка че шофьора с който се разминаваш ако не вижда нищо е опасен дори и за самия теб, нали?
Изображение

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 27 Юли 2012, 22:21

На Гранд Черокито (с оригинални пластмасови фарове) имах ксенон! Не знам дали от това, че джипа е по-висок (доста по-висок от лека кола) но ксенона нищо не осветяваше ... отделно преглед никъде не успях да мина докато не си върна нормалните крушки - хоп, и стана чудо - джипа ми "прогледна" ... оттогава карам колите си само според спецификациите на производителя и нямам проблем с видимостта!!! С нормални крушки и БМВ-то ми и джипа осветяват в пъти по-добре!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2 - BMW E30 touring
Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
Детайли за колата: Детайлите са перфектни.

Мнение от kokala » 27 Юли 2012, 22:31

zxsport написа:На Гранд Черокито (с оригинални пластмасови фарове) имах ксенон! Не знам дали от това, че джипа е по-висок (доста по-висок от лека кола) но ксенона нищо не осветяваше ... отделно преглед никъде не успях да мина докато не си върна нормалните крушки - хоп, и стана чудо - джипа ми "прогледна" ... оттогава карам колите си само според спецификациите на производителя и нямам проблем с видимостта!!! С нормални крушки и БМВ-то ми и джипа осветяват в пъти по-добре!

Има едни крушки, които наподобяват ксенон, пробвай с тях :lol: аз съм с такива на дългите и светят супер готино, всичко се вижда.
Изображение Изображение Изображение

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 27 Юли 2012, 22:40

kokala написа:
zxsport написа:На Гранд Черокито (с оригинални пластмасови фарове) имах ксенон! Не знам дали от това, че джипа е по-висок (доста по-висок от лека кола) но ксенона нищо не осветяваше ... отделно преглед никъде не успях да мина докато не си върна нормалните крушки - хоп, и стана чудо - джипа ми "прогледна" ... оттогава карам колите си само според спецификациите на производителя и нямам проблем с видимостта!!! С нормални крушки и БМВ-то ми и джипа осветяват в пъти по-добре!

Има едни крушки, които наподобяват ксенон, пробвай с тях :lol: аз съм с такива на дългите и светят супер готино, всичко се вижда.

мерси, но имам такива резервни и се радвам, че до момента не ми се е налагало да ги ползвам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 28 Юли 2012, 0:24

Абе, я тия протестиращите, си сложете ръка на сърцето и кажете дали някой с ксенон без лупи Ви е заслепил някога!???Не говоря просто като да видите срещу Вас синявицата в целия фар и да си кажете "Ейй, тоя с това менте как заслепява...", а наистина да Ви пречи на шофирането!?Знаете ли изобщо какво е заслепяване-да не можеш да видиш нищо пред себе си, все едно тир да Ви светне от 10 м. с 8 фара на дълги!
Тези регламенти, извадки и цитати са ясни, обаче както може да Ви заслепи НЕРЕГУЛИРАН рефлекторен фар с ксенон, така и нерегулиран рефлекторен фар с обикновена крушка, нали!?Разберете, че проблемът идва от нерегулирани фарове, а това, че менте ксенон без лупа разсейва светлината и не прави лъч(сноп)не е болка за умиране!За 4 години защо никой не ми е присветнал, че го заслепявам?Защото фаровете са ми безупречно регулирани и не съм ги напърчил да светят най-високо от копчето!
И сега, за да ме обикнете отново :winky: ще Ви кажа, че и аз си търся лупи, ама не заради нечии изнежени оченца, а щото визията на колата е по-фЙешън! 8) :mhihi:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата