"Не убива скоростта а злоупотребата с нея"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: "Не убива скоростта а злоупотребата с нея"

Мнение от alx » 04 Яну 2010, 23:56

пропускате един важен момент... които мисля, че е решаващ...

като караш със 120 и трябва да направиш нещо (примерно да рипнеш на спирачката) се случва следното:

ако предположиме че от момента от които започне да се случва случаката до момента до които крака ти натисне спирачката минава 0.5 секунди (това е ако си много наточен и вниманието ти е на 6- което е доста нереално ама все пак...)...

със 120 км спирачките сработват (или волана започваш да го въртиш) след 16 метра...

със 180 км ... това се случва след 25 метра...

разликата е почти 10 метра повече преди да почнеш да спираш или да завиваш... и като се има напредвид за колко малко става сакатлъка- 10 метра са... много..
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 05 Яну 2010, 0:02

alx написа:пропускате един важен момент... които мисля, че е решаващ...

като караш със 120 и трябва да направиш нещо (примерно да рипнеш на спирачката) се случва следното:

ако предположиме че от момента от които започне да се случва случаката до момента до които крака ти натисне спирачката минава 0.5 секунди (това е ако си много наточен и вниманието ти е на 6- което е доста нереално ама все пак...)...

със 120 км спирачките сработват (или волана започваш да го въртиш) след 16 метра...

със 180 км ... това се случва след 25 метра...

разликата е почти 10 метра повече преди да почнеш да спираш или да завиваш... и като се има напредвид за колко малко става сакатлъка- 10 метра са... много..

Бъркаш мерните единици :paranoid:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Яну 2010, 0:07

мммммм.... може като съм го смятал наум.. ама и с калкулатор пак излиза горе долу толкоз...

120км/ч са 120000м/час са 120000м/3600секунди са 33.3 метра/секунда са 16.6 метра за 1/2 секунда

180км/ч са 180000м/час са 180000м/3600секунди са 50 метра/секунда са 25 метра за 1/2 секунда
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 05 Яну 2010, 0:22

Хора, спрете да разисквате темата ако ти излезе нещо внезапно. Ами попътувал съм из Европа и нищо не ми излезе, дори патрулка зад храстите. В България карам доста внимателно и макс 130 защото наистина излиза какво ли не. Е тоя с Ладата дето е с 80 и може да реагира нека му излезе например внезапно глиган на пътя. Айде без ABS да го видя как ще го заобиколи. А на мен като ми излезе точно ABS-a ме спаси, защото кривнах с максимално натиснати спирачки. Ама ако започнем да мислим какво ще ти излезе, то и спряна кола може да я удари метеорит и да убие пътниците. Факт е че аутобана е добре организиран и може безопасно да се подържа висока скорост. И нищо не излиза. Да може тир да спука гума, може да мине заек промушил се през оградата, но това си е малшанс. В България това дето го наричаме магистрали е доста по-опасно дори при ниска скорост. А за останалите пътища не искам и да коментирам. Предполагам това иска да каже Ачо и съм напълно съгласен с него. Като се замисля западните магистрали са много безопасни но само при хубаво време. Удари ли силен дъжд или мъгла ония малоумници пак си карат със 140 и да не си там. Е тогава предпочитам да съм на българска магистрала. Преди да карам в такава обстановка се чудех как могат 30 коли да направят верижна катастрофа. Сега се чудя как само 30 са се ударили. Абе малоумници има навсякъде.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Яну 2010, 1:40

Абе кой то кара с 180 по аутобана умира , тея 20 000 000 дето минават всеки ден с 200 са от марсиянците , те са феноменални , не са като нас . Карайте с 80 и не си рискувайте живота , даже най-добре не излизайте от вас , че ако падне някоя тухла на главата ви , имат 0,4 секунди за реакция и ако вие се движите с 5 км/ч имат време за реакция ... аааааааааа аман от глупости ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от v_V_v » 05 Яну 2010, 2:21

acho.rs написа:Абе кой то кара с 180 по аутобана умира , тея 20 000 000 дето минават всеки ден с 200 са от марсиянците , те са феноменални , не са като нас . Карайте с 80 и не си рискувайте живота , даже най-добре не излизайте от вас , че ако падне някоя тухла на главата ви , имат 0,4 секунди за реакция и ако вие се движите с 5 км/ч имат време за реакция ... аааааааааа аман от глупости ...

Ти от няма кво да правиш се зачуди кви теми да пускаш и кви глупости да дрънкаш. :winky:
Аре поспри малко списанията и престани да спориш с хора които имат доста по-голям ПРАКТИЧЕСКИ опит от теб.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 05 Яну 2010, 2:30

v_V_v написа:
acho.rs написа:Абе кой то кара с 180 по аутобана умира , тея 20 000 000 дето минават всеки ден с 200 са от марсиянците , те са феноменални , не са като нас . Карайте с 80 и не си рискувайте живота , даже най-добре не излизайте от вас , че ако падне някоя тухла на главата ви , имат 0,4 секунди за реакция и ако вие се движите с 5 км/ч имат време за реакция ... аааааааааа аман от глупости ...

Ти от няма кво да правиш се зачуди кви теми да пускаш и кви глупости да дрънкаш. :winky:
Аре поспри малко списанията и престани да спориш с хора които имат доста по-голям ПРАКТИЧЕСКИ опит от теб.

Аре не ми казвай кво да правя , а ;) Темите които съм пускал се броят на пръсти буквално и има доволен интерес .
Списания ще си чета винаги , само че такива "убразувателни" , не Блясък . А тва с ПРАКТИЧЕСКИЯ опит , дядо ти ли ти го каза :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от v_V_v » 05 Яну 2010, 2:45

acho.rs написа:
v_V_v написа:

Аре не ми казвай кво да правя , а ;) Темите които съм пускал се броят на пръсти буквално и има доволен интерес .
Списания ще си чета винаги , само че такива "убразувателни" , не Блясък . А тва с ПРАКТИЧЕСКИЯ опит , дядо ти ли ти го каза :mhihi:

.....няма какво да ти отговоря.
Не ми се пада на ниското ти ниво......там си непобедим. :smoke:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Яну 2010, 12:37

Fear написа:BMW 740 i 41,9м.
...
Lada ... 53м.

Човече, сигурен съм, че и ти самият не вярваш в това - че последната генерация БМВ ще спре за малко над 40м., а 30-годишна Жигула - за малко над 50м. :winky:

Fear написа:Що се отнася до времето за реакция, в предния си пост написах, за непредвидено препятствие, което се появява на 50 метра пред колата. 180км/ч. са 50 метра в секунда. Всички изследвания сочат, че средностатистическият шофьор реагира за между 1 и 2 секунди, преди да натисне спирачката
...
Е, при горната постановка, движейки се със 180км/ч. и неочаквано препятствие на 50 метра, ще се натресете в него, преди дори да натиснете спирачката. ;)

Тук за ИЗЧИСЛЕНИЯТА си напълно прав ;) НО:
1 - Каквото и да караш, дори и с 50 км/ч да го караш, пияница или заек примерно могат да изскочат на платното не след 50, ами след 2 метра. Тогава смъртността ще е 100%. И си мисля, че тогава шофьора няма да има никаква вина. Така че тия дето изскачат в последния момент хич не ги брой. :winky:
2 - Всъщност ако искаш да ги преброим и тях - пасивна сигурност преди 30 години не е имало - така че последната генерация БМВ може да го хвърли на няколко метра във въздуха и при падането пешеходеца да оцелее, докато при Жигулата ще можеш да си го намажеш на филия ако успееш да го изчегърташ от гумите :winky:
3 - Жигулата без разните му спирачни асистенти (и дори да е в отлично състояние - което вече не се среща) може да се завърти и да направи мазало с другите коли, които се движат около нея, докато при БМВ-то основно застрашена е колата непосредствено отзад :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 05 Яну 2010, 12:51

flame написа:Човече, сигурен съм, че и ти самият не вярваш в това - че последната генерация БМВ ще спре за малко над 40м., а 30-годишна Жигула - за малко над 50м. :winky:

Защо да не вярвам? Наистина, данните са от Интернет, но официални не намерих. И според мен теиз данни са си съвсем реални. Ти преди спомена, че BMW-то ще спре за 35м от 100км/ч., което е абсолютна фантастика - ето един суперспортен автомобил с керамични спирачки, който прави това упражнение за 38м., при това от 60mph, което е 96.5км/ч. Porsche Carrera GT ;)

Иначе, както казах - готов съм за тест. Дай да намерим колите и да ги тестваме. ;)

flame написа:Тук за ИЗЧИСЛЕНИЯТА си напълно прав ;) НО:
1 - Каквото и да караш, дори и с 50 км/ч да го караш, пияница или заек примерно могат да изскочат на платното не след 50, ами след 2 метра. Тогава смъртността ще е 100%. И си мисля, че тогава шофьора няма да има никаква вина. Така че тия дето изскачат в последния момент хич не ги брой. :winky:
2 - Всъщност ако искаш да ги преброим и тях - пасивна сигурност преди 30 години не е имало - така че последната генерация БМВ може да го хвърли на няколко метра във въздуха и при падането пешеходеца да оцелее, докато при Жигулата ще можеш да си го намажеш на филия ако успееш да го изчегърташ от гумите :winky:
3 - Жигулата без разните му спирачни асистенти (и дори да е в отлично състояние - което вече не се среща) може да се завърти и да направи мазало с другите коли, които се движат около нея, докато при БМВ-то основно застрашена е колата непосредствено отзад :winky:

Сега аз съм съгласен, че си прав за тези неща.
Въпреки това, продължавам да твърдя това, около което се върти спора, а именно - Lada движеща се със 130км/ч. ще спре за по-кратко разстояние от BMW 740i, движещо се със 180км/ч. Прости физични закони - важат за всички и от тях няма измъкване. :)
Разбира се, трябва и двата автомобила да са в нормално техническо състояние.
Ако приемем твоята теза, че Lada-та е с 1 работеща от 4 спирачки и сликове на 25 години, тогава сигурно ще си прав, само дето Lada-та няма да спре с гумите върху асфалта, ами най-вероятно ще се дотъркаля до "финала" по таван. :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Яну 2010, 12:58

Fear написа:
flame написа:Човече, сигурен съм, че и ти самият не вярваш в това - че последната генерация БМВ ще спре за малко над 40м., а 30-годишна Жигула - за малко над 50м. :winky:

Защо да не вярвам? Наистина, данните са от Интернет, но официални не намерих. И според мен теиз данни са си съвсем реални. Ти преди спомена, че BMW-то ще спре за 35м от 100км/ч., което е абсолютна фантастика - ето един суперспортен автомобил с керамични спирачки, който прави това упражнение за 38м., при това от 60mph, което е 96.5км/ч. Porsche Carrera GT ;)
Иначе, както казах - готов съм за тест. Дай да намерим колите и да ги тестваме. ;)

Който и Ауто Билд да отвориш ще видиш, че дори не премиум марки (и без керамика) спират за около 35 метра :confused:
Според мен фантастика е не една нова кола да спре за 35 метра, а една 30-годишна кола да спре за 50 метра :mhihi:
Така, че интересен би ми бил само втория тест - но по обясними причини не се наемам да го извърша лично :lol:

Fear написа:Ако приемем твоята теза, че Lada-та е с 1 работеща от 4 спирачки и сликове на 25 години, тогава сигурно ще си прав, само дето Lada-та няма да спре с гумите върху асфалта, ами най-вероятно ще се дотъркаля до "финала" по таван. :mhihi:

За тва говорим! :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 05 Яну 2010, 12:58

Продължаваш с глупостите ! Карера ГТ спира за около 32-33 метра от 62 мили а ти с тези 38 метра от 60 мили спокойно може да станеш за смях , където и да го кажеш .Няма БМВ , което да спира за повече от 35-36 метра - не ме карай да ти извадя данни за 150 премиум автомобила да им видиш спирачния път :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 05 Яну 2010, 13:09

acho.rs написа:Продължаваш с глупостите ! Карера ГТ спира за около 32-33 метра от 62 мили а ти с тези 38 метра от 60 мили спокойно може да станеш за смях , където и да го кажеш .Няма БМВ , което да спира за повече от 35-36 метра - не ме карай да ти извадя данни за 150 премиум автомобила да им видиш спирачния път :winky:

Ъ-ъ-ъ, извинявай, 'щото аз данните си ги измислям, а не ги гледам в Нет-а. Каквото пише там, това слагам. Данните в разните списания са също толкова достоверни. :)
Дай да видим твоя списък и кажи откъде е - сигурно марсианците са ти го дали? :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Яну 2010, 16:35

малко се отдалечихме от темата, но спирачния път спрямо технологиите е много стръмна крива...

демек от 100км/ч да спреш за 50 метра е лесно. трабанта с четирите примитивни барабана спира горе долу за толкова... да спреш за 40 метра е малко по трудно- 4 диска, хидравлика... под 35 метра е стриктно за добре балансирани коли, с много гума отпред, абс, и тн... за по-къси растояния (до 30 метра) започват керамични спирачки (нагорещени предварително защото студени- няма спиране), 275+мм гуми отпред, леко тегло и тн...

единственото от което спирачния път се вляе изключително силно е изходната скорост. от там и моето предпочитание за 120 км вместо 180те...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 05 Яну 2010, 17:32

Причината за катаострофите по българските пътище е трагичното състояние на пътната мрежа.
Всичко останало са медийни или ПР акции за да се отвлече вниманието на хората от истинската причина.
А тя е, че парите за пътища ги върнахме на ЕС, понеже не се разбрахме кой колко да открадне.

Резулатата го виждаме всички.
Аз лично мисля че е време автомобилните клубове да започнем по-сериозно да говорим по въпроса и да насочваме вниманието на хората към истинските причини, а не към това, което разправя майор ви Костов по БиТВ.
Touring & windsurf club

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата