Накъде след кризата?
Модератор: Общи модератори
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Накъде след кризата?
Колега, знам една фирма млекопроизводител, дето внася сухо мляко отвън и го прави на кисело тука, а изкупеното местно мляко го прави на кисело, ама за навън. Това естествено не е официална и потвърдена информация, ама нищо чудно да е така. Излиза, че родното производство е по-скъпо от вносното такова. Как тъй? Хем са ниски изкупните цени, хем и заплатите. Как тогава доматите от Македония са по-евтини със се транспорта? Или са боклуци, нискокачествени, генномодифицирани или това е лъжа, нямам друго обяснение. В нашата страна, на селското стопанство се гледа като на отживелица от комунизма. Държава без развито и модерно селско стопанство не я чака нищо добро. А политиката на държавата за нашето селско стопанство, не само не го подкрепя, ами даже напротив. Вместо да се наливат пари в банките, да ги бяха дали на производителите, на земеделските стопани, тия от които зависи всичко остано. За да се запазят работните места, покупателната способност, а не сга да ми мерят с колко щяла да се повиши безработицата.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
ся мижевите и неразвитите ще умрат, фирмата ни е с 5 души персонал оборотите са толкова паднали за 2009, че ако не се вадят от готовите фалираме на момента, да ама и готовите имат край и ако до 6 месеца не се стабилизира положението сме фалирали - ама аз не се нерва, който си е стъпил стабилно на земята не го бърка кризата, който си го е барал през годинките за развитие няма право да се оплаква
здраве да има пак ще седим на свещи и ще хапваме ярмица Коя банка беше най-заможната? 
всичко е от селскостопанството, а не от моловете- много пари трябва да се налеят, а ги няма

всичко е от селскостопанството, а не от моловете- много пари трябва да се налеят, а ги няма

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- sharksfin
- младши ентусиаст
-
- Кара: МБ W140 V8
Според мен (освен прословутия български манталитет), една от основните грешки в българската "икономика" е в частния бизнес. А именно - да си направи човек фирма е алтернатива на безработицата. Остава без работа, няма образование - прави фирма. Тегли кредит. Отначало може и нещата да вървят, но в един прекрасен момент целият розов свят, изграден от заеми, дългове, просрочки, незнания, клиширани лафове, всичко това се срива.
Освен това, ние усещаме кризата в икономиките на развитите страни малко-покъсно от тях, тъй като ние използваме резултатите им. Зависим пряко от продукциите на държавите, които в момента са в криза. Още не сме го яли големия. Моето лично виждане е, че тази година с нищо няма да е по-лесна от изминалата. Когато "големите" живнат, ще вдишаме и ние чист въздух. Но не преди тях.
Иначе... криза криза, ама заведенията пълни, колите се движат по пътищата.
Освен това, ние усещаме кризата в икономиките на развитите страни малко-покъсно от тях, тъй като ние използваме резултатите им. Зависим пряко от продукциите на държавите, които в момента са в криза. Още не сме го яли големия. Моето лично виждане е, че тази година с нищо няма да е по-лесна от изминалата. Когато "големите" живнат, ще вдишаме и ние чист въздух. Но не преди тях.
Иначе... криза криза, ама заведенията пълни, колите се движат по пътищата.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.
Elesar74 написа:Flame, от всяко дърво свирка не става, нали знаеш. Човек има капацитет за развитие донякъде. Проблема в България е, че нацията силно застарява и липсва предприемчивост и креативност, присъщи на младото поколение. Не можеш накара човек на 50 г. да се преквалифицира и да стане продуктивен, след като 50 г. е лежал на едната си страна, трудно се обръща другата. Ако това важи за Америка и Европа, тук не е толкова лесно. Възпитанието ни е все още доста неадекватно на света в който живеем.
Съгласен! Особено с това в червено, което е най-големия проблем

Elesar74 написа:Т'ва дето ми го говорите тука с ferdy, моите уважения, ама са заучени фрази. Веднага обявихте маса народ за мързеливи, тъпи и неинициативни и мърморещи.
Несъгласен! Аз говоря само от собствен опит и наблюдения. И никой досега, който НЕ познавам, НЕ съм обвинявал

Elesar74 написа:какво да кажем за работниците, които са блъскали и не са вземали от месеци заплати, те мързелви ли са или са мърморковци или са тъпи? Идете във ВМЗ Сопот и им кажете, вие сте мързеливи и треба да бачкате повече. От утре почвайте да шиете цървули, занаят да въртите, като не ви стигат парите, с къв занаят се живее за какво говорите вие тука? Знаете ле, че извън София (да ме прощават софиянци) има и друг свят, кален, мръсен, мирише на лайна и с мазоли по ръцете. По-полека, че някой комбайнер може да се докачи. Не всички са висшисти, не всички са специалисти, няма и нужда, а вие висшистите и специалистите, ядете от техния труд, не го забравяйте никога.
Съгласен - що се отнася до работниците от ВМЗ, които цял живот са работили там и имат 2-3 години до пенсия!
Ама аз ще ти дам пример с едни познати от МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ. Пичовете по цял ден цъкат в сайтовете за запознанства и си клатят краката докато няма кой да ги гледа. Каква ти креативност и инициативност - та те шаблонната работа не си вършат като хората! Вдигнат бензина с няколко стотинки и ония ревнат - инфлация, вдигнете ни заплатите! Шефът обикаля от Сибир до Горно нанадолнище, за да търси начини да спаси фирмата (вкл. да не уволнява служители) обаче ако се забави някоя заплата щото примерно длъжник по сделка бави парите - шефа ХХХ, кара Мерцедес боклука му с боклук, а на нас едни заплати не ни дава! И аз кат ги питам - ми добре де, като сте кадърни що не си намерите по-добра работа? И що не станете вие шефове - пък и вие да карате Мерцедеси? Отговорите, които получавам са от гамата на Ъ, МЪ и сродни звуци. За шефа няма празници - фучи денонощно по работа без почивен ден. А за моите познати да се работи на официален празник е кощунство по-голямо от това мюсюлманин да яде свинско! Ей сега до края на Януари докато не свършат всички именни дни почти всеки ден те имат "изтрезвителен полуден", през който спят (или си подпират главите ако не са сами).
ЕЙ ТВА СА ТИПИЧНИТЕ ОПЛАКВАЩИ СЕ - НА КОИТО ВСИЧКИ СА ИМ ВИНОВНИ, НО НЕ И ТЕ САМИТЕ!
flame написа:Elesar74 написа:Flame, от всяко дърво свирка не става, нали знаеш. Човек има капацитет за развитие донякъде. Проблема в България е, че нацията силно застарява и липсва предприемчивост и креативност, присъщи на младото поколение. Не можеш накара човек на 50 г. да се преквалифицира и да стане продуктивен, след като 50 г. е лежал на едната си страна, трудно се обръща другата. Ако това важи за Америка и Европа, тук не е толкова лесно. Възпитанието ни е все още доста неадекватно на света в който живеем.
Съгласен! Особено с това в червено, което е най-големия проблем![]()
За да има предприемчивост и креативност трябва да има условия - данъчни облекчения, развита инфраструктура, нулева толерантност към престъпността и корупцията в държавния апарат, протекции от страна на държавата и т.н. и т.н.
Има много предприемчиви българи, но те отдавна не развиват дейност в БГ. Има много фирми, които също ре-локираха бизнеса си в съседни страни. Правилен ход беше да се намали корпоративния данък на 10%. Уви напразно, просто защото липсват всякакви други адекватни условия за сериозен бизнес.
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
ferdy написа:Elesar74 написа:Винаги ще има хора, които ще работят и такива дето ще се без работа. Какво искаш да кажеш с това, ferdy, бачкайте повече? Аз работя в производствено предприятие, е, бачкаме повече, ами като няма кой да купува, ко прайм? Що гледаш твоята паница само? Имам приятели дето работеха в една керамична фабрика, спря строителството и цялата фабрика в момента е на борсата, над 80 човека. Ние сме малък град 12-15 х. цялата община, нема много алтернативи, ко ще им кажеш на тия 80 човека, бачкайте повече ли? Мислиш ли, че не им се работи, сичките имат кредити да изплащат, деца, битови сметки. Че само тия 80 ли са? Срещнах някои от тях на един"конкурс" за работа за 240 лв. заплата. Как се живее с 240 лв. и се плащат сметки, даже и сам да си? Много лесно е да говориш на този отвън, когато ти си на топло. Непркъснато ме срещат разни познати и питат, няма ли работа при вас, няма викам, какво да им кажа. На една от шивашките фирми, германеца(клиента) обяви фалит, нема да кажа с колко евра изгоряха, а там работят над 200 човека. Съдилища, работи.... Ако и те останат на улицата? Ще им кажеш ли, бачкайте повече. Когато живееш в среда, дето няма алтернативи, какво правим? Мнозина забегнаха към Варна например. И се върнаха. Други към чужбина. Ей сега работи при нас едно момче, от Испания се върна. Не съм привърженик на мрънкачите, но когато си жертва на по-голяма система от тебе, треба да има някаква справедливост. Друг в въпроса, че то в БГ изобщо няма никаква.
Точно това ще им кажа и на тях, никой от тях да не се отдава на жалване, а да потърси алтернатива. В района, за който говориш знам, че няма работа в момента, знам и че Януари ще освободят още 15-20 души от един обект, който наблюдавам. Да, знам. Но знам и че Разград е наблизо, Русе и Бяла също не са толкова далече, едни мои приятели търсят работници за Русе от месеци. А и защо си мислите, че е нужно да се работи за някой? Къде отиде частната инициатива? Има много дейности, за които не се изисква голям първоначален капитал и започне ли се, зависи само от усилията. Защо никой не смее да рискува, а предпочита да разчита на някой чужд риск?
Какво, на шивачката някой ще й вземе таланта от ръцете ли? Алтернативи винаги има, стига да има кой да поеме риска да си вземе живота в ръце.
Дрън, дрън пак почнахме с разтягането на локумите ...Колежке, колежке, ако и клиентите ти плащат за да им разтягаш такива локуми .. Имало работа в Русе, имало работа в Бяла . Къде е тази работа-сподели,че аз нещо не се сещам или говориш за онези мизерни 240 лв. за 30 дена работа и то при минусови температури ? Че аз плащам повече на моите работници и поне работят 22 дена в месеца ... Хайде стига да се заблуждаваме - има работа ама тя е все ниско платена и е за тези,който не са учили. Не може ти да учиш 5 години , да харчиш на баща ти и майка ти парите и после да ходиш да копаеш с тези,които не са учили и да взимаш колкото тях...
Все пак всеки трябва да си знае гьола . Друг е въпроса, че в момента тази криза е принудила хора с образование да ходят и да метат улиците или пък да мият автомобилите, просто защото трябва да издържат семейство. А истината за кризата е, че е измислиха богатите за да станат още по-богати! Има криза, няма пари за заплати и се намалят заплатите -ето ,че като ореже на 20 човека по 100 лв. от заплатата ще му излезе лизинговата вноска на новото джипче,което мисли да си подари за Коледа . Ами като има криза защо по празниците всичко живо се юрна по разни далечни дестинации и се изхарчиха толкова много пари и то от хора,който и преди са харчели .. Значи тези,който си имат винаги ще си имат. Тежко и горко на нас-обикновените,които се опитваме да направим нещо , да се развиваме,но биваме задушавани от една страна от държавата с такси и данъци, а от друга страна от хората с повече пари, които са склонни да инвестират повече.Примерно ние намаляваме цените на някоя услуга ,но до кога можем да издържим така? Ще черпим да кажем готови ресурси или ще прехвърляме от други производства за да поддържаме стандарта, да ама до кога можем да си го позволим? Примерно ще работим година или две на загуба или на нулева печалба и пак ще фалираме,защото нямаме достатъчно средства да си позволим да работим на загуба. А тези,който могат да си го позволят могат да изкарат няколко години така - да работят на загуба или с минимална печалба ,но след като всички мънички фалират е ясно,че който остане ще обере големият каймак,защото ще си прави каквото си иска с цените .. Така,че... Истината е,че сме много маймунките на клона и сега тази криза ще отсее всичките. Тези,който имат натрупан капитал -не казвам,че са по-умни и затова оцеляват, а имат готови средства..Те ще оцелеят, а другите - кучета ги яли

Иначе колежке, похвална е инициативата ти за фирма за консултантски услуги, ама хайде сега си помисли ситуацията при която на пазара се появява друга фирма със същата дейност като твоята ,но с цени много по-ниски от твоите. Да речем някой решил да си изпере малко парички и си направил такава фирмичка ей-така за кеф и си играе с цените както си иска. Тогава какво правим а? Ти имаш някаква себестойност на услугата и под тази цена ,знаеш,че няма на къде. Да кажем ще работиш така месец, два, пет .Ще се опиташ да намалиш разходите, сменяш модерният офис под наем с домашният ти апартамент и ето го веднага първото негативно влияние - самата смяна на местоположението , много твои клиенти няма да знаят новото ти местонахождение и губиш клиенти .Правиш втора стъпка за намаляване на разходите - намаляваш броя на персонала като започваш да вършиш цялата работа сама ,да но тогава рискуваш да загубиш ужасно много време и да свършиш прекалено малко работа ..Ако преди си карала служителите ти да работят в празнични дни, сега не им плащаш бонуси към заплатата и оттам започва да се натрупва негативно отношение на служителите ти към работата,която вършат и в един красив момент се получава, че по-добре ти да си е свършиш самичка, отколкото да даваш пари за това, на някой друг да ти е свърши и пак в един момент като удариш чертата и се окаже,че си работила за слава ще се принудиш да затвориш ако някой не ти влее свежи пари от някъде нали?
Извинявам се за дългият пост, но наистина ми писна тук да чета разни глупости сякаш току-що препечатани от някоя книжка от рода на ''правила за стартиране на успешен бизнес в условията на криза '' или '''как да развия бизнеса си в условията на финансова криза '' или пък '' търсене на планове за успешен бизнес в условията на финансова криза'' . Хайде стига с тези книжки глупости !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
BMX написа:За да има предприемчивост и креативност трябва да има условия - данъчни облекчения, развита инфраструктура, нулева толерантност към престъпността и корупцията в държавния апарат, протекции от страна на държавата и т.н. и т.н.
Не колега! Предприемчивостта и креативността зависят изцяло от човека! Едни много прости примери ще ти дам:
1 - Ако данъците да са високи - можеш да станеш счетоводител, който намира начини да намали данъчното бреме
2 - Ако инфрастуктурата е лоша - можеш да намериш начин да я поправиш (срещу заплащане разбира се)
Както виждаш от всяко на пръв поглед негативно нещо могат да се правят пари - стига да има идеи и мотивация!
За същите тези неща, от които могат да се правят пари - човек може да седне и се оплаква, че никой не ги е направил!
Щото оплакването е по-лесно от правенето.
sineok_pi4_ написа:Дрън, дрън пак почнахме с разтягането на локумите ...Колежке, колежке, ако и клиентите ти плащат за да им разтягаш такива локуми .. Имало работа в Русе, имало работа в Бяла . Къде е тази работа-сподели,че аз нещо не се сещам или говориш за онези мизерни 240 лв. за 30 дена работа и то при минусови температури ? Че аз плащам повече на моите работници и поне работят 22 дена в месеца ... Хайде стига да се заблуждаваме - има работа ама тя е все ниско платена и е за тези,който не са учили. Не може ти да учиш 5 години , да харчиш на баща ти и майка ти парите и после да ходиш да копаеш с тези,които не са учили и да взимаш колкото тях...
Все пак всеки трябва да си знае гьола . Друг е въпроса, че в момента тази криза е принудила хора с образование да ходят и да метат улиците или пък да мият автомобилите, просто защото трябва да издържат семейство. А истината за кризата е, че е измислиха богатите за да станат още по-богати! Има криза, няма пари за заплати и се намалят заплатите -ето ,че като ореже на 20 човека по 100 лв. от заплатата ще му излезе лизинговата вноска на новото джипче,което мисли да си подари за Коледа . Ами като има криза защо по празниците всичко живо се юрна по разни далечни дестинации и се изхарчиха толкова много пари и то от хора,който и преди са харчели .. Значи тези,който си имат винаги ще си имат. Тежко и горко на нас-обикновените,които се опитваме да направим нещо , да се развиваме,но биваме задушавани от една страна от държавата с такси и данъци, а от друга страна от хората с повече пари, които са склонни да инвестират повече.Примерно ние намаляваме цените на някоя услуга ,но до кога можем да издържим така? Ще черпим да кажем готови ресурси или ще прехвърляме от други производства за да поддържаме стандарта, да ама до кога можем да си го позволим? Примерно ще работим година или две на загуба или на нулева печалба и пак ще фалираме,защото нямаме достатъчно средства да си позволим да работим на загуба. А тези,който могат да си го позволят могат да изкарат няколко години така - да работят на загуба или с минимална печалба ,но след като всички мънички фалират е ясно,че който остане ще обере големият каймак,защото ще си прави каквото си иска с цените .. Така,че... Истината е,че сме много маймунките на клона и сега тази криза ще отсее всичките. Тези,който имат натрупан капитал -не казвам,че са по-умни и затова оцеляват, а имат готови средства..Те ще оцелеят, а другите - кучета ги яли( Хайде да не се заблуждаваме ,че всичко било до желание и инициативност ,по-скоро е да имаш оборотни пари и то достатъчно голямо количество за да може да си позволиш да работиш на загуба до момента, в които по-малките и по-слабите финансово от теб фалират и след това ти ще обереш каймака ..От това по-ясно -не знам на къде ...
Иначе колежке, похвална е инициативата ти за фирма за консултантски услуги, ама хайде сега си помисли ситуацията при която на пазара се появява друга фирма със същата дейност като твоята ,но с цени много по-ниски от твоите. Да речем някой решил да си изпере малко парички и си направил такава фирмичка ей-така за кеф и си играе с цените както си иска. Тогава какво правим а? Ти имаш някаква себестойност на услугата и под тази цена ,знаеш,че няма на къде. Да кажем ще работиш така месец, два, пет .Ще се опиташ да намалиш разходите, сменяш модерният офис под наем с домашният ти апартамент и ето го веднага първото негативно влияние - самата смяна на местоположението , много твои клиенти няма да знаят новото ти местонахождение и губиш клиенти .Правиш втора стъпка за намаляване на разходите - намаляваш броя на персонала като започваш да вършиш цялата работа сама ,да но тогава рискуваш да загубиш ужасно много време и да свършиш прекалено малко работа ..Ако преди си карала служителите ти да работят в празнични дни, сега не им плащаш бонуси към заплатата и оттам започва да се натрупва негативно отношение на служителите ти към работата,която вършат и в един красив момент се получава, че по-добре ти да си е свършиш самичка, отколкото да даваш пари за това, на някой друг да ти е свърши и пак в един момент като удариш чертата и се окаже,че си работила за слава ще се принудиш да затвориш ако някой не ти влее свежи пари от някъде нали?
Извинявам се за дългият пост, но наистина ми писна тук да чета разни глупости сякаш току-що препечатани от някоя книжка от рода на ''правила за стартиране на успешен бизнес в условията на криза '' или '''как да развия бизнеса си в условията на финансова криза '' или пък '' търсене на планове за успешен бизнес в условията на финансова криза'' . Хайде стига с тези книжки глупости !
Колега, аз само 2 неща мога да кажа за твоя пост - почти всичко е 1. Вярно и 2. Закономерно.
Това трябва да е урок за тези, които си мислят, че като имат икономическа диплома по цял ден ще си клатят краката за 2000 лева.
Това е много добър пример за това, че каквато и диплома да имаш, ако нямаш мотивация и желание - най-накрая може да пасеш овцете на село.
И най-накрая - това може да е добър урок за това как да оцелеем в условията на криза.
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Абе тук мотивацията за добавка към закуската ли я пиете някои хора не мога да разбера???
Какви са тия заучени фрази,от мама и тати ли още ги слушате???
Ако в тая тема има пишещи,които все още ги хранят със сребърната лъжичка,нека престанат.Абе как 90 процента си признават че се бъхтят от години и накрая нищо и в крайна сметка им спада и желанието и мотивацията щот ако не си някой или човек на някой нищо не става в тая държава,а другите 10 продължават да приказват глупости.Абе вие май семейства нямате,май няма кой да ви казва ´´дай´´ всеки ден и да не можеш да откажеш,май нямате кредити от някой от които да ви зависи покрива над главата,май нямате ипотека и като че ли за друго освен собствената си асс хоул не мислите,а???Все едно слушам група студентчета очакващи поредния превод от мама и тати да си говорят какво толкова им е трудно на хората.
Значи като човек натрупа малко трудов стаж,като заработи за себе си,като фалира веднъж и после пак почне,като вземе някоя девойка за жена и станат трима след време,та нека такива хора пишат аджеба за креативност и идейност.Синеокия хубаво ги е написал тея работи,ама кой да се зачете.В тази нашата държава или си беден,или да си похарчиш парите къде няма.
Ако в тая тема има пишещи,които все още ги хранят със сребърната лъжичка,нека престанат.Абе как 90 процента си признават че се бъхтят от години и накрая нищо и в крайна сметка им спада и желанието и мотивацията щот ако не си някой или човек на някой нищо не става в тая държава,а другите 10 продължават да приказват глупости.Абе вие май семейства нямате,май няма кой да ви казва ´´дай´´ всеки ден и да не можеш да откажеш,май нямате кредити от някой от които да ви зависи покрива над главата,май нямате ипотека и като че ли за друго освен собствената си асс хоул не мислите,а???Все едно слушам група студентчета очакващи поредния превод от мама и тати да си говорят какво толкова им е трудно на хората.
Значи като човек натрупа малко трудов стаж,като заработи за себе си,като фалира веднъж и после пак почне,като вземе някоя девойка за жена и станат трима след време,та нека такива хора пишат аджеба за креативност и идейност.Синеокия хубаво ги е написал тея работи,ама кой да се зачете.В тази нашата държава или си беден,или да си похарчиш парите къде няма.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
jordanpar написа:Абе тук мотивацията за добавка към закуската ли я пиете някои хора не мога да разбера???
+1

jordanpar написа:Абе тук мотивацията за добавка към закуската ли я пиете някои хора не мога да разбера???
Не ве бате! Аз примерно като ученик и студент се возих на градския транспорт - ама имах мерак да карам кола - мама и тате не са ме карали. После кат почнах да работя и събрах пари си купих кола - мама и тате не са ми я купили. Реших, че искам да карам по-хубава кола и да постигна нещо повече в живота - и съответно си скъсах дупето от работа, учене и хвърчане по задачи - докато за колегите ми от университета важното беше да вземат диплома и да идат на некое чалга мероприятие съответната вечер. Еми купих си нова кола. Ама тая кола ще остарее некой ден - за тва търся нови възможности за развитие.
И НАЙ-ВЕЧЕ ЩОТО ЩЕ МЕ Е СРАМ ЕДИН ДЕН ДЕЦАТА МИ КАТО ПОИСКАТ НЯКОЯ ХУБАВА ИГРАЧКА АЗ ДА ИМ КАЖА - НЯМА ПАРИ, ТАТЕ, ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО!
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
flame написа:jordanpar написа:Абе тук мотивацията за добавка към закуската ли я пиете някои хора не мога да разбера???
Не ве бате! Аз примерно като ученик и студент се возих на градския транспорт - ама имах мерак да карам кола - мама и тате не са ме карали. После кат почнах да работя и събрах пари си купих кола - мама и тате не са ми я купили. Реших, че искам да карам по-хубава кола и да постигна нещо повече в живота - и съответно си скъсах дупето от работа, учене и хвърчане по задачи - докато за колегите ми от университета важното беше да вземат диплома и да идат на некое чалга мероприятие съответната вечер. Еми купих си нова кола. Ама тая кола ще остарее некой ден - за тва търся нови възможности за развитие.
И НАЙ-ВЕЧЕ ЩОТО ЩЕ МЕ Е СРАМ ЕДИН ДЕН ДЕЦАТА МИ КАТО ПОИСКАТ НЯКОЯ ХУБАВА ИГРАЧКА АЗ ДА ИМ КАЖА - НЯМА ПАРИ, ТАТЕ, ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО!

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Баси как звучи "скъсах си дупето от работа"-сещай се що 

Е.Димитров написа:Баси как звучи "скъсах си дупето от работа"-сещай се що
Некак си много еротично, нали?!

Ти отдавна не се беше включвал по тая линия

flame написа:BMX написа:За да има предприемчивост и креативност трябва да има условия - данъчни облекчения, развита инфраструктура, нулева толерантност към престъпността и корупцията в държавния апарат, протекции от страна на държавата и т.н. и т.н.
Не колега! Предприемчивостта и креативността зависят изцяло от човека! Едни много прости примери ще ти дам:
1 - Ако данъците да са високи - можеш да станеш счетоводител, който намира начини да намали данъчното бреме
2 - Ако инфрастуктурата е лоша - можеш да намериш начин да я поправиш (срещу заплащане разбира се)
Както виждаш от всяко на пръв поглед негативно нещо могат да се правят пари - стига да има идеи и мотивация!
За същите тези неща, от които могат да се правят пари - човек може да седне и се оплаква, че никой не ги е направил!
Щото оплакването е по-лесно от правенето.
Колега, мащабите ти на бизнес мислене са силно ограничени и без грам размах. Тук не става въпрос за дребни манифактурки и търговийки, от които повечето тук се изхранват. Да, за такъв тип дребен бизнес е нужно само ентусиазъм и желание, но от това пари не се правят! Именно мисленето на дребно докара икономиката ни до това положение.
За сериозен бизнес не стига само предприемчивост, трябва и условия. И не защото няма да можем да се справим и да преодолеем трудностите, а защото крайният продукт няма да е конкурентно способен на останалите производители в Евросъюза. За пазари на други континенти дори не искам да подхващам темата.