ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

Мнение от Elesar74 » 15 Мар 2011, 20:57

Аз пак питам, за кой ли път, отде пари за строежа на тази централа, откъм българска страна? Това е ключов въпрос, търси се стратегически европейски инвеститор, но такъв няма. Те европейците са будали, нали. Кой бяга от рентабилен и успешен проект? Защо се оттеглиха RWE? С какво ще я платим ние тази централа, с минимална заплата от 240 лв. и скъсаните си джобове ли? На гол гъз, чифте пищови. Нека някой ми каже откъде ще дойдат парите за българското участие, много държа на този въпрос. Министър Дянков каза, че бюджета няма пари за АЕЦ, тогава откъде? Аз съм прост счетоводител и живо ме интересува източника на финансиране на този мега проект, просто професионално изкривяване. А знаете ли, че руската Дума е гласувала, че след 2020 г. няма да приема ядрени отпадъци с висока радиоактивност на територията на Русия? И ЕС е издал директива, според която, страните с АЕЦ, ще трябва да изградят собствени съоражения за съхранение на отработеното ядрено гориво. Някой тук дава ли си сметка за какви пари става въпрос, за какво скъпо строителство? Такова в момента се прави в Швеция и Финландия, на дълбочина 290 и 450 м. И това въобще не е в сметката на самата ценнтрала, а съпътстващи разходи, без които не може. Сега отработеното гориво се поема от Русия, ама и те като ни откажат? Какво правим? А ще ни откажат, гласувано е в техния парламент. В крайна сметка, някой знае ли, че 1977 г. стана земетресение в Румъния, планината Вранча и 120 човека от Свищов загинаха. Тук има ли колеги свищовлии, които са били свидетели? Земетресението беше през ноща, бях на 3 г. но го помня га че беше вчера, как излетяхме от къщи и как падна комина на къщата на село. Беше 7 по Рихтер. Кой ви гарантира, че повече няма да се случи? Ще строим атомна централа в земетръсен район. БАН два пъти предупреждава срещу това стоителство, но кои са БАН, феодални старци. Знаете ли, че в светлината на станалото в Япония, Германия замрази програмата си за модернизиране на собствените си стари реактори за срок от 3 месеца? Че в световен мащаб усилено се говори за бъдещето на атомната енергетика изобщо? Къде живеем ние, на друга планета? Къде четох днес, вълна по Дунав заплашвала АЕЦ Козлодуй. Вълна по Дунав. И пак за парите питам, някой да ми отговори.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 15 Мар 2011, 21:21

От акциза за горива, цигари..
И да си спрат тъпите харчове, че дразнат, бензин, 90 000 лв за курс по английски :banghead: , че в ИЧС да ги пуснат по-малко пари 37 000лв ше е..
Заеби ти тая работа от къде пари.

Интереса е голям, неможе веднага некъв от ЕС, първата работа да каже, Белене тряя да се преразгледа...Франция колко АЕЦа има 18 или 35, като болшинството им се водят експериментални за да не плащат...
Да се махаме от ЕС и да сме зуко руско кранче за тия тъпани, че и без тва за тех сме кенефа.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 15 Мар 2011, 22:07

Сондьора написа:От акциза за горива, цигари..
И да си спрат тъпите харчове, че дразнат, бензин, 90 000 лв за курс по английски :banghead: , че в ИЧС да ги пуснат по-малко пари 37 000лв ше е..
Заеби ти тая работа от къде пари.

Е как сега ИЧС :roll: ...НаШте учат езици в Народното Събрание в удобен за тях час :yes: Пред ИЧС нема място за толкова Ес-ки :bang: :bang: :bang:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 15 Мар 2011, 22:25

MatriX_Fucked написа:Ти НЕ си прав!

Сега ме мързи да ти обяснявам по точки за кое не си прав по-точно, като му дойде времето - ще ти кажа!

А до тогава - ти Не си прав! 8)

легнал съм :mrgreen:
технически въпрос!! 400-аец-а работят от 1950 образно казано за 100г, стават 3 големи аварии, въпроса е струва ли си енергията?

имало е около 50 инцидента на всеки, които има заразени от 1 до 300 и района наоколо! няколко от тях са могли да бъдат катострофални, единия от тях при британците, така нареченият Windscale е щял да заличи англичаните и всичко нагоре към европа! Не съм атомен физик, нито еколог, но ако може да се живее без атомна енергия, аз съм напълно ЗА,не за да надспоря някой,а един реактор да гръмне в ес както трябва и с тая гъстонаселеност ни се ебава майката за 1000год.

за любознателните : 2-1993: Leak at Kozloduy nuclear power plant, release of radioactive steam (Bulgaria)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/7030281.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ci ... _accidents
http://archive.greenpeace.org/comms/nuk ... rep02.html
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 16 Мар 2011, 1:13

Тaкa, некa aз сегa споделя товa,което знaм от хорa които рaботят в Козлодуй . Първо ще зaпочнa с мaлко фaкти . Себестойносттa нa токa,който в моментa се произвеждa в Козлодуй е точно ..1 стотинкa. Толковa струвa нa Държaвaтa. В тaзи еднa стотинкa сa включени и рaзходи зa персонaл и зaплaти и поддръжкa и всичко и пaк остaвa печaлбa. Сегa се зaмислете ние по колко стотинки го плaщaме токa кaто се сложaт рaзни тaкси зa пренос и не знaм си кaкво и всичките тези фирми кaто ЕОН и ЕВН и рaзни тaкивa,който кaто пиявици сa се вкопчили в тaзи центрaлa и смучaт и смучaт и нaдувaт крaйнaтa ценa -ние пaк потребителите го духaме !.... Мислите ли, че те нямaт интерес дa имa още еднa центрaлa ? И още кaк ....Колеги, един грaм aтом е в състояние дa зaдоволи потребностите нa цялa Москвa зa еднa нощ..... Сaми си прaвете изводa...
Относно Белене ...... Нещaтa сa били зaпочнaти още по времето нa Бaй Тошо . Този слой от бетон, който е трябвaло дa се излее нa котa Нулa е бил почти нa 90% готов,но изведнъж проектa е спрял . Стaвa въпрос зa ужaсно много бетон - количество рaвно нa няколко цементови зaводa дa рaботят сaмо зa изливaнето нa този слой еднa годинa !
По принцип спецификaциятa е непрекъснaто леене нa целият слой - без дa се спирa процесa зa дa стaне едно цяло и те сa спряли изливaнето почти преди зaвършекa . И сегa трябвa дa се рaзбие всичко товa и дa се зaпочне отново непрекъснaто леене. Проблемa туки не сa пaрите , този който ще го стопaнисвa -имa големи aпетити, зaщото средствaтa не сa мaлко кaто вложения, но и приходите след товa се възстaновявaт ужaсно бързо и зa крaтко време. Въобще товa си е нaй-печелившият бизнес и ще си остaне тaкъв незaвисимо кaкво ВИ рaзпрaвят . Някой споменa вятърa кaто източник нa ток ,a знaете ли себестойносттa нa тези вятърни мелници кaквa е и в крaйнa сметкa отдaвнa е докaзaно ,че те могaт сaмо дa служaт зa поддържaне кaто помощни в пиковите чaсове нa eл.енергиятa, но основно всичко идвa от Козлодуй и aко някой се опитвa дa ви убеди, че вятърните центрaли и водните ще зaменят aтомните - дa имa много здрaве. Нaгледно нещaтa сa следните . Когaто имa много консумaтори имaме пик нa потребление и тогaвa кривaтa нa потребление нaрaствa стремително. Честотaтa нa трептене нa токa е 50 Хц и зa дa не се променя тaзи честотa точно тогaвa се включвaт тези водни центрaли ,зaщото при тях не се искa подготовкa зa зaгрявaне и т.н. кaкто е примерно при aтомнaтa .Искa се веднaгa мощност и естествено те бивaт пускaни - водaтa тръгвa веднaгa и зaвъртa турбинaтa и съответно се компенсирa товa нaрaснaло потребление. Не искaм дa се впускaм в рaзсъждения с фaкти и т.н., но зaпомнете, че тaзи aтомнa центрaлa,която е имaме е всъщност злaтнaтa кокошкa нa нaшaтa Държaвa . Имaме ли нея, ние не сме зaвисими от никой друг и зaтовa сме трън в очите нa ЕС. Зaтовa искaт дa спрaт реaкторите - дa стaнем икономически зaвисими от други стрaни , зaщото в моментa продължaвaме дa изнaсяме ток, a нaли се сещaте, че по този нaчин се бъркaме в нечии интереси. Някой ще кaже реaкторите били стaри - глупости нa търкaлетa. Който е учил ядренa физикa знaе и е нa ясно с нещaтa . Сaмaтa зaщитa нa реaкторите е нaпрaвенa дa издържa нa зaметресение до 8-мa степен -примерa с Япония . Тaм сa едноконтурни , a нaшите сa двуконтурни, a и този многоплaстов бетон, който се изливa около реaкторa зa кaкво мислите че е? Точно той е изолaциятa и всъщност дори и след 50 години нямa кaкво дa му стaне .Именно зaтовa цикълa е непрекъснaто изливaне без дa се спирa -зa дa нямa шупли, дупки и т.н.
Много нещa могaт дa се нaпишaт още в подкрепa нa горното ми твърдение . В зaключение може дa се кaже, че трябвa дa имaме още еднa aтомнa центрaлa, но не си мислете,че ще ни смъкнaт ценaтa нa токa, не и докaто имa рaзни преносители който сa чaстни монополни дружествa . Инaче реaлнaтa ценa нa токa е точно 1 стотинкa -нa толковa излизa от центрaлaтa и в нея сa включени всички рaзходи и имa печaлбa . Бих ви споменaл сaмо зa годинa кaкви печaлби регистрирa Центрaлaтa от продaжбaтa нa електричество нa ценa 1 стотинкa, но нямaм товa прaво -дa рaзглaсявaм .Сaмо ще ви зaгaтнa, че е ужaсно много - дори и вие сaмите не можете дa си предстaвите тaкивa големи количествa от тaзи нищожно изглеждaщa 1 стотинкa..
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 16 Мар 2011, 8:02

само не разбрах къде е "за"-то за атомна централа при риска ,който носи и ако стане бау!? аз не съм противник - краен на атомните централи.искам да уточня! просто питам при изнесените факти за аварии, рискове и прочие къде се смята тая 1ст. цена на тока спрямо това да стане с пет ръце и две глави!? щото хубаво - евтино и прочие...! независими...! ама ако думне тва чудо колко точно бързо ще трябва да се изнесем нанякъде ,за да не светнем!? щото и аз познавам хора в козлодуй, отделно съм доставял ел.части в централата и също ми е ясно колко точно е "необлъчването" и колко е безопасно...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 16 Мар 2011, 12:30

acer написа:технически въпрос!! 400-аец-а работят от 1950 образно казано за 100г, стават 3 големи аварии, въпроса е струва ли си енергията?

имало е около 50 инцидента на всеки, които има заразени от 1 до 300 и района наоколо! няколко от тях са могли да бъдат катострофални, единия от тях при британците, така нареченият Windscale е щял да заличи англичаните и всичко нагоре към европа! Не съм атомен физик, нито еколог, но ако може да се живее без атомна енергия, аз съм напълно ЗА,не за да надспоря някой,а един реактор да гръмне в ес както трябва и с тая гъстонаселеност ни се ебава майката за 1000год.

Големите аварии са следствие на човешки грешки в общи линии и освен това, като цяло - да, струва си енергията. Изваждането на същата тая енергия от други източници би имало много по-лоши последствия за околната среда и нас самите. Освен това да "гръмне" реактор е фантастика, както доказа и инцидента във Фукушима.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 16 Мар 2011, 12:35

+1
:yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от AcOrP » 16 Мар 2011, 13:00

Реално шансът да стане авария в АЕЦ е по малък от заметресение наводнение и т.н. Атомната енергия е сравнително чиста в сравнение с ТЕЦ-овете. Цената няма нужда да се коментира тя е в пъти по ефтина. Откаде ще вземем парите които изобщо не са много 7-8 милярда и то не е като да се извадят на веднъж, като се разбият по години ще можем да си го позволим.
Лично мое мнение е,че трябва да се направят повече от една Атомни електроцентрали, бъдещето предпоставя все повече потребление на електроенергия до 20 години според мен електромобилите ще са изместили стандартните и тази електроенергия ще е необходима. Крайно време е да спрем ТЕЦ-овете които замърсяват градовете, да минем на АЕЦ-и и да се отопляваме/охлаждаме изцяло на ТОК. Ако инвестираме достатъчно ще се отворят възможностти за износ в близко бъдеще. Гледах вчера по референдум всичките експерти икономисти и т.н. Как обесняват,че нямаме нужда към момента. И как АЕЦ козлудуй доставя достатъчно и ако го удължат срока няма да има режим...
Да ама питам какво ще стане като има 4-5 милиона МПС-та на ток които всяка вечер се зареждат ?
А защо производството не смени газ-та с ток ?
А докато има работещи АЕЦ-и в Европа не виждам нищо притиснително да има още в България, дали ще гръмне румънски/турски или Български АЕЦ е все тая. Всички ще си отнесем радияцията. А за еколозите да се замислят наистина кое е по-добрия вариант фабриките/тец-овете/автомобилите да бълват изгорели газове или една атомна централа.
А по темата за Възобновяемите енергиини източници мога да кажа само,че те не са алтернатива на АЕЦ-а, те са много скъпи и с ниска ефективност и производителност те могат само да допълват атомната енергетика, и според мен те са по скоро за домашна употреба. За мен идеалния вариант е 10% ВЕИ останалото АЕЦ. И да се мисли и набляга на безопасността.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 16 Мар 2011, 13:20

И да я построим и да не я построим -все тая.
Ето и обяснението,примерно я построяваме с наши пари-невъзможно,ама за примера,след построяването се започва едни изчисления за да се възвърнат парите и ние българите плащаме отново скъпо...
Построяват я руснаци/американци/индианци или марсианци,влагат си парите в централата и какво правят-ми почват хората да си избиват парите=цените отново на горе в българия и ние пак го ядем,големата им далавера е че станцията нема да е в техната държава,за нас-2 прасковки и 2 черешки,всъщност така е със всичко,ония ден дошъл един икономист и препопръча българското правителство да даде правото,на всеки гражданин на държавата,каквото си намери в земята си дето притежава да е негова собственост,ама министъра каза че така не може,ако бликне некъде нефт или газ то това е собственост 100% на държавата,те това е,ние българите не само че ни е гадно у държавата,не само че сме крепостни към монополисти и всекакви изроди,даже сме бонус към сделката на некой монополист,ами се оказва че и нямаме права на ценните суровини в земите си,дето са ни частни...
Така че тези дискусии са безпредметни...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 16 Мар 2011, 13:49

Сондьора, моите уважение, ама да викаш "заеби" на няколко милирада лева, това не звучи сериозно мисля. Вижте днешното ни положение, ние като държава нямаме пари да построим една магистрала със собствени средства, всичко е с финансиране от ЕС, а какво остава да посторим нещо, което струва колкото плановете на Бойко Борисов за 7 магистрали? Никой не ми дава адекватен отговор за парите, имало големи апетити, къде ги видяхте тези апетити, ключов инвеститор се оттегли, останаха само руснаците? Ми кои да останат, нали тя централата е тяхна идея. Кой е тоя финасов министър, който ще заложи в бюджета отчисления за строителството на АЕЦ. Тук едва ли някой си представя какво ще стане със социалната система, пенсионната таква и изобщо стандарта на живот в България. Посочих и всички допълнителни съоражения, които трябва да се изградят и те пари струват, много пари. Въобще не слагам съпътстващата инфраструктура тук. Не получавам адекватен отговор и спирам да питам. Синеокия пич, това че познаваш хора в Козлодуй, нищо не значи. Въпроса е дали познаваш правилните хора, хора от финансовите отдели, които могат да ти кажат каква е себестойността на единица продукция, в случая ел.енергия. А не портиера на входа, който по принцип знае всичко. Смятам, че тук се размахват повече лозунги, отколкото реални факти. Чуват се и гласове да излезем от ЕС. Като цяло май никой или почти никой няма нищо против да е слуга на т.нар "братушки". Жалко. Комунизма май въобще не е минало, както и вечната съветска дружба. Но е и показателно, каквото сами си направим, никой друг не може да ни го направи. И всеки народ си заслужава управниците.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 16 Мар 2011, 14:33

Elesar74, за кое "заеби" говориш? Ти нещо видял ли си от милиардите левове акциз, които държавата прибира??
Тъй като знам за горивата е 4 млрд лева на година.....и ми е много интересно, точно тия пари за кво се харчат, както и от цигарите и алкохола, общо може и да са към 6-7. Печалбите на АЕЦа, на Булгаргаз??
По повод магистралите, нали тва е идеята на СИВ, ЕС фондове и т.н, ти би ли си построил къща със собствени средства, ако има от къде да вземеш 80% безвъзмездно.
А за братушките, виж, че всичко голямо което остана, и все още "имаме" е тяхно, я кажи за тия 20г кво имаме от "запада"???

Колко струва АЕЦа, коментираше се някъде 6 млрд евро. Би трябвало да има начин да се договориш с руснаците, за някво разсрочено плащане, енергийно политически разбира се. Даваш им по -голям процент на собственост от Южен поток и т.н.

Не знам, аз така си разсъждавам. А ако ти имаш инфо реално какъв е прихода на държавата ок.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 16 Мар 2011, 14:37

Ако постовете и разсъжденията по форуми генерираха енергия, а не трафик - досега да сме станали енергийния център на Европа :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 16 Мар 2011, 14:41

flame написа:Ако постовете и разсъжденията по форуми генерираха енергия, а не трафик - досега да сме станали енергийния център на Европа :mhihi:

a ako глупоста беше мярка за енергия-световна сила :mhihi:
btw-нещо нема мнения за цените на горивата,страх те е да не обидиш вожда ли? :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 16 Мар 2011, 14:45

Е.Димитров написа:
flame написа:Ако постовете и разсъжденията по форуми генерираха енергия, а не трафик - досега да сме станали енергийния център на Европа :mhihi:

a ako глупоста беше мярка за енергия-световна сила :mhihi:

Тва е по-страшното... :confused:

Е.Димитров написа:btw-нещо нема мнения за цените на горивата,страх те е да не обидиш вожда ли? :mhihi:

:lol: :lol: :lol:
Цените на горивата ги разбрах покрай протестите :mrgreen:
Иначе сипвам и бегам по работа - щото по-добре да изкараш 30 лева повече от работа, отколкото да спестиш 3 лева от бензин :smoke:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата