дойде ли времето за зимни гуми 2011

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: дойде ли времето за зимни гуми 2011

Мнение от BadAngel » 10 Окт 2011, 23:03

Dimitroff написа:
bum_bum написа:Тъй, че на тия 5-6 градуса с летните си е съвсем нормално, освен ако не са Линг-Лонг, Динг-Донг, Федерал, Федерос, регенерат, 2-3-5-та употреба и т.н.

Точно с такива съм и да ти кажа...на мокро са едни от най-добрите гуми, с който някога съм карал!!
Виж...на сухо...не съм ли ги загрял много - няма спиране!! Буквално!

Обаче на дъжд...не съм карал с по-добри гуми! :D

колега, мнението ти е подвеждащо

федерал се правят в тайван и са нискобюджетно решение от където и да го погледне човек

не знам въз основа на какво са твойте наблюдения, но от всякъде са компромис с всичко, с изключение на цената
No bling at the Ring

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Окт 2011, 23:09

аз пък гумите си ги избирам вече да ми харесват като шарка... щото като са нови - всичките са ми еднакви- а и при мене не живеят много дълго така или иначе че да ги знам коя колко носи... :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 10 Окт 2011, 23:10

alx написа:аз пък гумите си ги избирам вече да ми харесват като шарка... щото като са нови - всичките са ми еднакви- а и при мене не живеят много дълго така или иначе че да ги знам коя колко носи... :ok:

значи твойте гуми са тойо :ok:
No bling at the Ring

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Окт 2011, 23:24

ако ти кажа че на нито една от колите или моторите си не знам какви гуми има?

като ги видя че приличат на сликове отивам на тайъррак, въвеждам размера и гледам картинки и която най-много ми хареса - си ги купувам...

не мОа ги мисля тия раОти...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 10 Окт 2011, 23:34

acho.rs написа:
Колеги, утре смятам да пътувам Плевен-София в 7.15, гледах прогнозата за утре в София - до 11 часа едва-едва ще стане 8 градуса, дали ще имам проблеми с летните гуми Goodyear Eagle NCT5 (в перфектно състояние са) ?

- тази вечер към 22:00 на Витиня беше към 5-7 градуса - тъй че не вярвам за утре да имаш ядове :yes:

Дам, беше 4 градуса по едно време, но никакви проблеми, 150км/ч постоянна скорост, никакъв аквапланинг :yes:

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 11 Окт 2011, 0:02

Ибаси бисерите в тая тема... искрено се забавлявам :mhihi: ... митове и легенди :dummy:

То не беха задни... предни... зимни през лЕтото... летни през зимата... коне на задна лява гума... скъпи коли... евтини коли...

А предното изтегля ли в завоите :paranoid:

:idea: :idea: :idea:

Сега малко сериозно и... надявам се полезно... инфо...

Зимните като падне под 6-7 градуса...
Ако ще пътувате и очаквате да ви завари сняг и студ някъде може и на по-топло... Ама внимавайте... По-добре зимни гуми и да не ви изненадат никъде гадни условия (внимавайте в топлото), отколкото летни и да попаднете на сняг, лед и студ...

Ако сравняваме гуми с един и същ размер - на студено летните не са толкова добри, а на топло зимните ... Т.е. под 7 градуса зимните имат по-добри характеристик, над 7 летните... при всякакви условия... Независимо дали има сняг и лед или няма... И все пак, зимните на сухо и топло работят по-добре от летните на сняг и лед ;)

Никви 2х2... винаги 4 зимни и 4 летни... няма и всесезонни гуми...

Купувайте си максимално хубави и нови зимни гуми според възможностите си... Гледайте ДОТ-а да не ви пробутат стари на "промоция" :mhihi: ... Повечето по-евтини гуми след 1-2 сезона за нищо не стават... Хубавите са така след 3-4 години макс...

Никога не ми се е налагало да слагам вериги... BMWто със задното и леката задница :twisted: върви страхотно в планината и в големия сняг - бързо и стабилно... И тия със самочувствието и джиБовете ги минавам всякак... Не знам що са решили, че джиБа е да си е** майката и свръхестественото нещо... а то на него физиката по-здравУ му действа, щот съм чувал, че са тежички :mhihi: и без гуми много ги привличат мантинели, канафки, дървета... влече ги към извън пътя (офроуда) един вид :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Гумата е всичко... Внимавам какво си избирам... Много внимавам... Винаги нови зимни... Хубави... Екстремни...

Верно, че не е за това темата ама излизат все нови гуми... за протокола - обърнете внимание на Pirelli Winter Carving Edge, Dunlop SP Winter Sport 3D, Gyslaved Nord Frost 3 и Sava Eskimo Ice (тия двете са много екстремни и извън снега не работят много, ама там са уникални)... до тук изброените са тествани доста екстремно на задно и 4х4 и работят страхотно... Nokian Hakkapeliita също са супер, иска ми се да пробвам такива... напоследък супер отзиви дават за Conti TS830, Good Year Ultra Grip 7/8/Performance... та от тия всичките няма да сбъркате квото и да изберете...

Следете си налягането и си направете реглаж да не си съсипете новите гуми и да не се чудите що не можете да я вкарате в пътя...

Даваме много газ зимата по планините и специално за зимните гуми имам известен опит :oops:
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 11 Окт 2011, 0:13

Ех, Саше, от тоя ti пост ми изплуваха два спомена:
- първият е от Мальовица, зима 2008/2009, Лексан се скара на един с джиБ, дето беше спрял да пита дали имаме нужда от помощ, а стигнахме до паркинга на пистата 4 минути преди него.
- вторият е с един друг джиБ, дето една зима вадихме 8 часа от реката... :D
Изображение

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 11 Окт 2011, 0:23

:OT:

Ей, брат... На оная Мальовица какво каране направихме... Малиии...

Човек с джип написа:Момчета, всичко наред ли е? Нещо да помогна, да бутнем, да изтеглим?

Lex написа:Не, не... Няма проблем... Само ако може да ни изчакате, че малко бързо караме нагоре :!:

Човек с джип написа: :shock:

Иначе, да... И онова с ваденето от реката беше изживяване... ма не толкова приятно :mhihi:
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 11 Окт 2011, 0:29

пичове не ги окачествявайте така нещата - човек с джиб и без..

аз пък съм мъчил с часове да изкарам една е46 330д в драгалевци и то със сериозен джип, на рама, с бавни предавки и добри гуми, макар и шосейни

накрая естествено заорах и аз, мешавица м/у кал и сняг, идваха таман 2 други джипа да ме вадят и мене и е46-цата, единственото спасение беше лебедка

та тука не опира толкова до кола и гуми, колкото до шофьор, трябва да имаш ясна представа до къде се простират възможностите на колата ти, щото нали го знаете лафа, колкото ти е по-голям джипа, толкова по-голям трактор трябва да търсиш :)

всъщност всичко тръгна от е46-цата, момата, дето я караше беше забоксувала по един байр и беше решила, че вместо да се мъчи да се върне назад, може да се спусне по склона надолу и пак ще излезе на улица, но се оказа, че е спряла в неква смесица м/у кал и вода, ръц-напред, ръц назад, та задните гуми останаха във въздуха

идвам си аз като пич с джипа, слагам въжето - не помръдва, заобикалям от другата страна, пак с въжето и пак не мърда.. нямах никви грижи, само че с напредването на деня снега се поразмекна и стана по-кално, а мойте гуми бяха шосейни, зимни и в момента, в който се напълниха грайферите с кал почнах да заоравам, в крайна сметка оставих моя джип да работи и сложих дамата вътре да си говори по телефона ...

тигел пеша до мотоексперт, там пичовете запалиха един патрол, подготвен за офроуд и дойдоха да се вадим, само че колата беше ударена отпред и лебедката не можеше да се ползва, с 300 зора изкопахме моя джип и решихме да теглим с 2 въжета е46-цата, аз пак заорах, защото нагазих в канавка, скрита под снега..

въртяхме още час и накрая видяхме, че няма да стане, човека от мотоексперта се обади на някакъв друг човек, който също дойде с един подготвен за офроуд патрол, явно беше и доста опитен, защото само погледна от далече как съм се килнал и как лежи бмвто по корем, извади едни кайши и се завърза за едно дебело дърво, от там лебедката до долу, дръпна първо моя джип, после бмвто и по живо по здраво :)
No bling at the Ring

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 11 Окт 2011, 0:38

Аз не окачествявам никого... Просто цитирах разговора с г-на с джипа, който срещнахме в планината и ни гледаше много скептично, че въобще сме стигнали до там... а ние стигнахме 4-5 мин преди него горе...

Иначе се изразявам така, заради огромното количество хора каращи коли и джипове за по 100-200-300 хиляди лв. с летни или износени гуми през зимата...

Иначе да... всичко е в главата на шофьора ;) Важното е да се кара с акъл и правилна преценка на собствените способности и тези на автомобила, който управлявате...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 11 Окт 2011, 0:44

проблема с летните гуми през зимата е .. така да се каже комплексен

а и самата истина е, че българия все още е във фазата на банановите републики - дори и да имаш пари не можеш да си купиш това, което искаш

пробвай по гумаджийниците да ги питаш за някой по-екзотичен размер 20ка, да видим след колко време ще ти я доставят :)

в словения след 1ви ноември всеки, който кара, трябва да е с 4 зимни гуми

това до голяма степен те лишава от възможност да разсъждаваш как да изкяриш от гуми, като сложих такива за мъгла и една зимна от северната страна на колата само :)

да не говорим колко идиотизми битуват, благодарение на влажните спомени за гумите ВИДА, купувани от корекома и предавани от дядо на внуче..

та това са само някои от щрихите, който формират народопсихологията по отношение на зимната гума

в този форум голяма част от пишещите сме деца на демокрацията и някак си за по-естествено приемаме да се изхарчат ххх лв. за зимна гума, защото без нея не може

но хората над 40 знаят, че никога не са сменяли зимни гуми по онова време и продължават да вярват, че могат и сега да устискат с летни, ако карат по-бавно и внимателно (?)

а факта, че колите са 2 пъти по-тежки и 4 пъти по-мощни остава маловажен
No bling at the Ring

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
2009- - '92 BMW E36 320i

Мнение от DrivinGGoD » 11 Окт 2011, 0:53

Прав си... ама то стана малко като в джунглата - или се приспособяваш или не оцеляваш... лошото е, че ако на пътя си от тия "неоцеляващите" заради простотията си можеш да завлечеш и някой невинен със себе си, заради спестените пари за зимни гуми...

Иначе за екзотичните гуми не си прав... Вече има всичко навсякъде ;) Да не говорим, че всеки дилър на нови коли обикновено се запасява с подходящи гуми за по-голяма част от гамата си...

Аз винаги съм имал проблем с намирането на гуми - и 15ките и 17ките на Е30 дори са шибани размери, но човек като търси намира... Сега например края на миналата седмица се обаждах да проверявам дали у нас внасят Yokohama Advan Neova AD08, че съм си навил на пръста да карам с такива следващото лято... Та се оказа кауза пердута... минах през всякакви служители в няколко фирми, които ме убеждаваха, че няма как да си поръчам такава гума... докато не стигнах до маркетинговия директор на Боряна Груп... ама пак намерих начин и прилична цена дори... та... има ли желание има и начин...

Има и още нещо - повечето спортни коли или джипове с големи гуми имат алтернативни размери за зимни гуми - все пак ако ще карате здраво по снега е по-добре гумата да е по-тясна и по-висока като профил... та ако примерно карате на 19ки М3ката си, можете да ползвате 17ки за зимата ;) Или 20ките на Х5цата, може да станат 18ки или 19ки за зимата... И там размерите са по-достъпни, евтини и по-лесно откриваеми...

BadAngel написа:в словения след 1ви ноември всеки, който кара, трябва да е с 4 зимни гуми

А това трябва да стане 100% задължително и у нас... И стриктно да се следи със солени глоби...

Както и протектора на гумата... Задължително 4-5мм...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 11 Окт 2011, 1:01

DrivinGGoD написа:
Има и още нещо - повечето спортни коли или джипове с големи гуми имат алтернативни размери за зимни гуми - все пак ако ще карате здраво по снега е по-добре гумата да е по-тясна и по-висока като профил... та ако примерно карате на 19ки М3ката си, можете да ползвате 17ки за зимата ;) Или 20ките на Х5цата, може да станат 18ки или 19ки за зимата... И там размерите са по-достъпни, евтини и по-лесно откриваеми...

колега, като намаляваш ширината и увеличаваш височината се получава обратен ефект -

намаляваш си контактното петно със земята

това може да е добър стайл, ако караш в дълбок сняг (и то само някои типове сняг), но като цяло за целoсезонно каране е лош вариянт

най-добре според мен е да се запази фабричния размер гуми, така нито рискуваш да не можеш да си сложиш вериги, нито компрометираш качествата на колата на асвалт и мокро

колкото до екзотичните размери, не знам на какво си базираш наблюденията, но аз търся за една служебна кола зимна 20ка и се наслушах на какви ли не истории, истината е, че всеки голям вносител докарва по 1 комплект от всеки екзотичен размер и като митьо очите дойде да го слага ти оставаш на опашката за следващия камион.. и така примерно 3 пъти като ти се случи си по средата на януари с летни 20ки :)
No bling at the Ring

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 11 Окт 2011, 7:31

BadAngel написа:
Dimitroff написа:
bum_bum написа:Тъй, че на тия 5-6 градуса с летните си е съвсем нормално, освен ако не са Линг-Лонг, Динг-Донг, Федерал, Федерос, регенерат, 2-3-5-та употреба и т.н.

Точно с такива съм и да ти кажа...на мокро са едни от най-добрите гуми, с който някога съм карал!!
Виж...на сухо...не съм ли ги загрял много - няма спиране!! Буквално!

Обаче на дъжд...не съм карал с по-добри гуми! :D

колега, мнението ти е подвеждащо

федерал се правят в тайван и са нискобюджетно решение от където и да го погледне човек

не знам въз основа на какво са твойте наблюдения, но от всякъде са компромис с всичко, с изключение на цената

Карал ли си с такива, колега?
Явно не си.

Аз пък съм карал.
Мнението ми е на база личен опит!
Говоря за този модел: http://www.shopmania.bg/avtomobilni-ghu ... sw-3183956

Пак казвам - изобщо не съм доволен от поведението на гумата на сухо - много шумна, докато не се загрее хубаво спирането е доста тегаво - АБС-а ми рита педала адски често!
След загряване поумеква и дори возията се променя.Няма я шумната гума, спирачният път е що-годе задоволителен.

Но на мокро...просто съм очарован от тази гума!
Пак казвам - най-добрата гума с която съм карал в дъжд до момента (имам около 25 000км с нея и знам какво говоря).
В никакъв случай, не казвам, че не е нискобюджетно решение, но за мен, както и за други тук е важно гумата да е нова, не само да е "маркова".
Взех ги есента миналата година - с ДОТ "3010" - тоест чисто нови.
Не искам да спорим, но при положение, че аз карам с тези гуми и ти казваш, че подвеждам с изказването си - просто няма как да се съглася.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 11 Окт 2011, 7:54

Зехте да обсъждате марки гуми, а темата не за това. То изобщо и за какво е, ама нейсе? И колко от тук присъстващите карат с 20-ки зимата? Защо не направите тема-Зимни гуми: марки, модели, тестове, впечатления и т.н.?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата