дойде ли времето за зимни гуми 2011
Модератор: Общи модератори
Re: дойде ли времето за зимни гуми 2011
Dimitroff написа:bum_bum написа:Тъй, че на тия 5-6 градуса с летните си е съвсем нормално, освен ако не са Линг-Лонг, Динг-Донг, Федерал, Федерос, регенерат, 2-3-5-та употреба и т.н.
Точно с такива съм и да ти кажа...на мокро са едни от най-добрите гуми, с който някога съм карал!!
Виж...на сухо...не съм ли ги загрял много - няма спиране!! Буквално!
Обаче на дъжд...не съм карал с по-добри гуми!
колега, мнението ти е подвеждащо
федерал се правят в тайван и са нискобюджетно решение от където и да го погледне човек
не знам въз основа на какво са твойте наблюдения, но от всякъде са компромис с всичко, с изключение на цената
No bling at the Ring
аз пък гумите си ги избирам вече да ми харесват като шарка... щото като са нови - всичките са ми еднакви- а и при мене не живеят много дълго така или иначе че да ги знам коя колко носи... 

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:аз пък гумите си ги избирам вече да ми харесват като шарка... щото като са нови - всичките са ми еднакви- а и при мене не живеят много дълго така или иначе че да ги знам коя колко носи...
значи твойте гуми са тойо

No bling at the Ring
ако ти кажа че на нито една от колите или моторите си не знам какви гуми има?
като ги видя че приличат на сликове отивам на тайъррак, въвеждам размера и гледам картинки и която най-много ми хареса - си ги купувам...
не мОа ги мисля тия раОти...
като ги видя че приличат на сликове отивам на тайъррак, въвеждам размера и гледам картинки и която най-много ми хареса - си ги купувам...
не мОа ги мисля тия раОти...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
acho.rs написа:Колеги, утре смятам да пътувам Плевен-София в 7.15, гледах прогнозата за утре в София - до 11 часа едва-едва ще стане 8 градуса, дали ще имам проблеми с летните гуми Goodyear Eagle NCT5 (в перфектно състояние са) ?
- тази вечер към 22:00 на Витиня беше към 5-7 градуса - тъй че не вярвам за утре да имаш ядове
Дам, беше 4 градуса по едно време, но никакви проблеми, 150км/ч постоянна скорост, никакъв аквапланинг

- DrivinGGoD
-
The Ultimate Driver
-
- Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
- Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
- Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci
Ибаси бисерите в тая тема... искрено се забавлявам
... митове и легенди
То не беха задни... предни... зимни през лЕтото... летни през зимата... коне на задна лява гума... скъпи коли... евтини коли...
А предното изтегля ли в завоите
Сега малко сериозно и... надявам се полезно... инфо...
Зимните като падне под 6-7 градуса...
Ако ще пътувате и очаквате да ви завари сняг и студ някъде може и на по-топло... Ама внимавайте... По-добре зимни гуми и да не ви изненадат никъде гадни условия (внимавайте в топлото), отколкото летни и да попаднете на сняг, лед и студ...
Ако сравняваме гуми с един и същ размер - на студено летните не са толкова добри, а на топло зимните ... Т.е. под 7 градуса зимните имат по-добри характеристик, над 7 летните... при всякакви условия... Независимо дали има сняг и лед или няма... И все пак, зимните на сухо и топло работят по-добре от летните на сняг и лед
Никви 2х2... винаги 4 зимни и 4 летни... няма и всесезонни гуми...
Купувайте си максимално хубави и нови зимни гуми според възможностите си... Гледайте ДОТ-а да не ви пробутат стари на "промоция"
... Повечето по-евтини гуми след 1-2 сезона за нищо не стават... Хубавите са така след 3-4 години макс...
Никога не ми се е налагало да слагам вериги... BMWто със задното и леката задница
върви страхотно в планината и в големия сняг - бързо и стабилно... И тия със самочувствието и джиБовете ги минавам всякак... Не знам що са решили, че джиБа е да си е** майката и свръхестественото нещо... а то на него физиката по-здравУ му действа, щот съм чувал, че са тежички
и без гуми много ги привличат мантинели, канафки, дървета... влече ги към извън пътя (офроуда) един вид
Гумата е всичко... Внимавам какво си избирам... Много внимавам... Винаги нови зимни... Хубави... Екстремни...
Верно, че не е за това темата ама излизат все нови гуми... за протокола - обърнете внимание на Pirelli Winter Carving Edge, Dunlop SP Winter Sport 3D, Gyslaved Nord Frost 3 и Sava Eskimo Ice (тия двете са много екстремни и извън снега не работят много, ама там са уникални)... до тук изброените са тествани доста екстремно на задно и 4х4 и работят страхотно... Nokian Hakkapeliita също са супер, иска ми се да пробвам такива... напоследък супер отзиви дават за Conti TS830, Good Year Ultra Grip 7/8/Performance... та от тия всичките няма да сбъркате квото и да изберете...
Следете си налягането и си направете реглаж да не си съсипете новите гуми и да не се чудите що не можете да я вкарате в пътя...
Даваме много газ зимата по планините и специално за зимните гуми имам известен опит

То не беха задни... предни... зимни през лЕтото... летни през зимата... коне на задна лява гума... скъпи коли... евтини коли...
А предното изтегля ли в завоите

Сега малко сериозно и... надявам се полезно... инфо...
Зимните като падне под 6-7 градуса...
Ако ще пътувате и очаквате да ви завари сняг и студ някъде може и на по-топло... Ама внимавайте... По-добре зимни гуми и да не ви изненадат никъде гадни условия (внимавайте в топлото), отколкото летни и да попаднете на сняг, лед и студ...
Ако сравняваме гуми с един и същ размер - на студено летните не са толкова добри, а на топло зимните ... Т.е. под 7 градуса зимните имат по-добри характеристик, над 7 летните... при всякакви условия... Независимо дали има сняг и лед или няма... И все пак, зимните на сухо и топло работят по-добре от летните на сняг и лед

Никви 2х2... винаги 4 зимни и 4 летни... няма и всесезонни гуми...
Купувайте си максимално хубави и нови зимни гуми според възможностите си... Гледайте ДОТ-а да не ви пробутат стари на "промоция"

Никога не ми се е налагало да слагам вериги... BMWто със задното и леката задница

Гумата е всичко... Внимавам какво си избирам... Много внимавам... Винаги нови зимни... Хубави... Екстремни...
Верно, че не е за това темата ама излизат все нови гуми... за протокола - обърнете внимание на Pirelli Winter Carving Edge, Dunlop SP Winter Sport 3D, Gyslaved Nord Frost 3 и Sava Eskimo Ice (тия двете са много екстремни и извън снега не работят много, ама там са уникални)... до тук изброените са тествани доста екстремно на задно и 4х4 и работят страхотно... Nokian Hakkapeliita също са супер, иска ми се да пробвам такива... напоследък супер отзиви дават за Conti TS830, Good Year Ultra Grip 7/8/Performance... та от тия всичките няма да сбъркате квото и да изберете...
Следете си налягането и си направете реглаж да не си съсипете новите гуми и да не се чудите що не можете да я вкарате в пътя...
Даваме много газ зимата по планините и специално за зимните гуми имам известен опит

------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.

There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Ех, Саше, от тоя ti пост ми изплуваха два спомена:
- първият е от Мальовица, зима 2008/2009, Лексан се скара на един с джиБ, дето беше спрял да пита дали имаме нужда от помощ, а стигнахме до паркинга на пистата 4 минути преди него.
- вторият е с един друг джиБ, дето една зима вадихме 8 часа от реката...
- първият е от Мальовица, зима 2008/2009, Лексан се скара на един с джиБ, дето беше спрял да пита дали имаме нужда от помощ, а стигнахме до паркинга на пистата 4 минути преди него.
- вторият е с един друг джиБ, дето една зима вадихме 8 часа от реката...

- DrivinGGoD
-
The Ultimate Driver
-
2009- - '92 BMW E36 320i

Ей, брат... На оная Мальовица какво каране направихме... Малиии...
Човек с джип написа:Момчета, всичко наред ли е? Нещо да помогна, да бутнем, да изтеглим?
Lex написа:Не, не... Няма проблем... Само ако може да ни изчакате, че малко бързо караме нагоре![]()
Човек с джип написа:![]()
Иначе, да... И онова с ваденето от реката беше изживяване... ма не толкова приятно

пичове не ги окачествявайте така нещата - човек с джиб и без..
аз пък съм мъчил с часове да изкарам една е46 330д в драгалевци и то със сериозен джип, на рама, с бавни предавки и добри гуми, макар и шосейни
накрая естествено заорах и аз, мешавица м/у кал и сняг, идваха таман 2 други джипа да ме вадят и мене и е46-цата, единственото спасение беше лебедка
та тука не опира толкова до кола и гуми, колкото до шофьор, трябва да имаш ясна представа до къде се простират възможностите на колата ти, щото нали го знаете лафа, колкото ти е по-голям джипа, толкова по-голям трактор трябва да търсиш
всъщност всичко тръгна от е46-цата, момата, дето я караше беше забоксувала по един байр и беше решила, че вместо да се мъчи да се върне назад, може да се спусне по склона надолу и пак ще излезе на улица, но се оказа, че е спряла в неква смесица м/у кал и вода, ръц-напред, ръц назад, та задните гуми останаха във въздуха
идвам си аз като пич с джипа, слагам въжето - не помръдва, заобикалям от другата страна, пак с въжето и пак не мърда.. нямах никви грижи, само че с напредването на деня снега се поразмекна и стана по-кално, а мойте гуми бяха шосейни, зимни и в момента, в който се напълниха грайферите с кал почнах да заоравам, в крайна сметка оставих моя джип да работи и сложих дамата вътре да си говори по телефона ...
тигел пеша до мотоексперт, там пичовете запалиха един патрол, подготвен за офроуд и дойдоха да се вадим, само че колата беше ударена отпред и лебедката не можеше да се ползва, с 300 зора изкопахме моя джип и решихме да теглим с 2 въжета е46-цата, аз пак заорах, защото нагазих в канавка, скрита под снега..
въртяхме още час и накрая видяхме, че няма да стане, човека от мотоексперта се обади на някакъв друг човек, който също дойде с един подготвен за офроуд патрол, явно беше и доста опитен, защото само погледна от далече как съм се килнал и как лежи бмвто по корем, извади едни кайши и се завърза за едно дебело дърво, от там лебедката до долу, дръпна първо моя джип, после бмвто и по живо по здраво
аз пък съм мъчил с часове да изкарам една е46 330д в драгалевци и то със сериозен джип, на рама, с бавни предавки и добри гуми, макар и шосейни
накрая естествено заорах и аз, мешавица м/у кал и сняг, идваха таман 2 други джипа да ме вадят и мене и е46-цата, единственото спасение беше лебедка
та тука не опира толкова до кола и гуми, колкото до шофьор, трябва да имаш ясна представа до къде се простират възможностите на колата ти, щото нали го знаете лафа, колкото ти е по-голям джипа, толкова по-голям трактор трябва да търсиш

всъщност всичко тръгна от е46-цата, момата, дето я караше беше забоксувала по един байр и беше решила, че вместо да се мъчи да се върне назад, може да се спусне по склона надолу и пак ще излезе на улица, но се оказа, че е спряла в неква смесица м/у кал и вода, ръц-напред, ръц назад, та задните гуми останаха във въздуха
идвам си аз като пич с джипа, слагам въжето - не помръдва, заобикалям от другата страна, пак с въжето и пак не мърда.. нямах никви грижи, само че с напредването на деня снега се поразмекна и стана по-кално, а мойте гуми бяха шосейни, зимни и в момента, в който се напълниха грайферите с кал почнах да заоравам, в крайна сметка оставих моя джип да работи и сложих дамата вътре да си говори по телефона ...
тигел пеша до мотоексперт, там пичовете запалиха един патрол, подготвен за офроуд и дойдоха да се вадим, само че колата беше ударена отпред и лебедката не можеше да се ползва, с 300 зора изкопахме моя джип и решихме да теглим с 2 въжета е46-цата, аз пак заорах, защото нагазих в канавка, скрита под снега..
въртяхме още час и накрая видяхме, че няма да стане, човека от мотоексперта се обади на някакъв друг човек, който също дойде с един подготвен за офроуд патрол, явно беше и доста опитен, защото само погледна от далече как съм се килнал и как лежи бмвто по корем, извади едни кайши и се завърза за едно дебело дърво, от там лебедката до долу, дръпна първо моя джип, после бмвто и по живо по здраво

No bling at the Ring
- DrivinGGoD
-
The Ultimate Driver
-
2009- - '92 BMW E36 320i
Аз не окачествявам никого... Просто цитирах разговора с г-на с джипа, който срещнахме в планината и ни гледаше много скептично, че въобще сме стигнали до там... а ние стигнахме 4-5 мин преди него горе...
Иначе се изразявам така, заради огромното количество хора каращи коли и джипове за по 100-200-300 хиляди лв. с летни или износени гуми през зимата...
Иначе да... всичко е в главата на шофьора
Важното е да се кара с акъл и правилна преценка на собствените способности и тези на автомобила, който управлявате...
Иначе се изразявам така, заради огромното количество хора каращи коли и джипове за по 100-200-300 хиляди лв. с летни или износени гуми през зимата...
Иначе да... всичко е в главата на шофьора

проблема с летните гуми през зимата е .. така да се каже комплексен
а и самата истина е, че българия все още е във фазата на банановите републики - дори и да имаш пари не можеш да си купиш това, което искаш
пробвай по гумаджийниците да ги питаш за някой по-екзотичен размер 20ка, да видим след колко време ще ти я доставят
в словения след 1ви ноември всеки, който кара, трябва да е с 4 зимни гуми
това до голяма степен те лишава от възможност да разсъждаваш как да изкяриш от гуми, като сложих такива за мъгла и една зимна от северната страна на колата само
да не говорим колко идиотизми битуват, благодарение на влажните спомени за гумите ВИДА, купувани от корекома и предавани от дядо на внуче..
та това са само някои от щрихите, който формират народопсихологията по отношение на зимната гума
в този форум голяма част от пишещите сме деца на демокрацията и някак си за по-естествено приемаме да се изхарчат ххх лв. за зимна гума, защото без нея не може
но хората над 40 знаят, че никога не са сменяли зимни гуми по онова време и продължават да вярват, че могат и сега да устискат с летни, ако карат по-бавно и внимателно (?)
а факта, че колите са 2 пъти по-тежки и 4 пъти по-мощни остава маловажен
а и самата истина е, че българия все още е във фазата на банановите републики - дори и да имаш пари не можеш да си купиш това, което искаш
пробвай по гумаджийниците да ги питаш за някой по-екзотичен размер 20ка, да видим след колко време ще ти я доставят

в словения след 1ви ноември всеки, който кара, трябва да е с 4 зимни гуми
това до голяма степен те лишава от възможност да разсъждаваш как да изкяриш от гуми, като сложих такива за мъгла и една зимна от северната страна на колата само

да не говорим колко идиотизми битуват, благодарение на влажните спомени за гумите ВИДА, купувани от корекома и предавани от дядо на внуче..
та това са само някои от щрихите, който формират народопсихологията по отношение на зимната гума
в този форум голяма част от пишещите сме деца на демокрацията и някак си за по-естествено приемаме да се изхарчат ххх лв. за зимна гума, защото без нея не може
но хората над 40 знаят, че никога не са сменяли зимни гуми по онова време и продължават да вярват, че могат и сега да устискат с летни, ако карат по-бавно и внимателно (?)
а факта, че колите са 2 пъти по-тежки и 4 пъти по-мощни остава маловажен
No bling at the Ring
- DrivinGGoD
-
The Ultimate Driver
-
2009- - '92 BMW E36 320i
Прав си... ама то стана малко като в джунглата - или се приспособяваш или не оцеляваш... лошото е, че ако на пътя си от тия "неоцеляващите" заради простотията си можеш да завлечеш и някой невинен със себе си, заради спестените пари за зимни гуми...
Иначе за екзотичните гуми не си прав... Вече има всичко навсякъде
Да не говорим, че всеки дилър на нови коли обикновено се запасява с подходящи гуми за по-голяма част от гамата си...
Аз винаги съм имал проблем с намирането на гуми - и 15ките и 17ките на Е30 дори са шибани размери, но човек като търси намира... Сега например края на миналата седмица се обаждах да проверявам дали у нас внасят Yokohama Advan Neova AD08, че съм си навил на пръста да карам с такива следващото лято... Та се оказа кауза пердута... минах през всякакви служители в няколко фирми, които ме убеждаваха, че няма как да си поръчам такава гума... докато не стигнах до маркетинговия директор на Боряна Груп... ама пак намерих начин и прилична цена дори... та... има ли желание има и начин...
Има и още нещо - повечето спортни коли или джипове с големи гуми имат алтернативни размери за зимни гуми - все пак ако ще карате здраво по снега е по-добре гумата да е по-тясна и по-висока като профил... та ако примерно карате на 19ки М3ката си, можете да ползвате 17ки за зимата
Или 20ките на Х5цата, може да станат 18ки или 19ки за зимата... И там размерите са по-достъпни, евтини и по-лесно откриваеми...
А това трябва да стане 100% задължително и у нас... И стриктно да се следи със солени глоби...
Както и протектора на гумата... Задължително 4-5мм...
Иначе за екзотичните гуми не си прав... Вече има всичко навсякъде

Аз винаги съм имал проблем с намирането на гуми - и 15ките и 17ките на Е30 дори са шибани размери, но човек като търси намира... Сега например края на миналата седмица се обаждах да проверявам дали у нас внасят Yokohama Advan Neova AD08, че съм си навил на пръста да карам с такива следващото лято... Та се оказа кауза пердута... минах през всякакви служители в няколко фирми, които ме убеждаваха, че няма как да си поръчам такава гума... докато не стигнах до маркетинговия директор на Боряна Груп... ама пак намерих начин и прилична цена дори... та... има ли желание има и начин...
Има и още нещо - повечето спортни коли или джипове с големи гуми имат алтернативни размери за зимни гуми - все пак ако ще карате здраво по снега е по-добре гумата да е по-тясна и по-висока като профил... та ако примерно карате на 19ки М3ката си, можете да ползвате 17ки за зимата

BadAngel написа:в словения след 1ви ноември всеки, който кара, трябва да е с 4 зимни гуми
А това трябва да стане 100% задължително и у нас... И стриктно да се следи със солени глоби...
Както и протектора на гумата... Задължително 4-5мм...

DrivinGGoD написа:
Има и още нещо - повечето спортни коли или джипове с големи гуми имат алтернативни размери за зимни гуми - все пак ако ще карате здраво по снега е по-добре гумата да е по-тясна и по-висока като профил... та ако примерно карате на 19ки М3ката си, можете да ползвате 17ки за зиматаИли 20ките на Х5цата, може да станат 18ки или 19ки за зимата... И там размерите са по-достъпни, евтини и по-лесно откриваеми...
колега, като намаляваш ширината и увеличаваш височината се получава обратен ефект -
намаляваш си контактното петно със земята
това може да е добър стайл, ако караш в дълбок сняг (и то само някои типове сняг), но като цяло за целoсезонно каране е лош вариянт
най-добре според мен е да се запази фабричния размер гуми, така нито рискуваш да не можеш да си сложиш вериги, нито компрометираш качествата на колата на асвалт и мокро
колкото до екзотичните размери, не знам на какво си базираш наблюденията, но аз търся за една служебна кола зимна 20ка и се наслушах на какви ли не истории, истината е, че всеки голям вносител докарва по 1 комплект от всеки екзотичен размер и като митьо очите дойде да го слага ти оставаш на опашката за следващия камион.. и така примерно 3 пъти като ти се случи си по средата на януари с летни 20ки

No bling at the Ring
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
BadAngel написа:Dimitroff написа:bum_bum написа:Тъй, че на тия 5-6 градуса с летните си е съвсем нормално, освен ако не са Линг-Лонг, Динг-Донг, Федерал, Федерос, регенерат, 2-3-5-та употреба и т.н.
Точно с такива съм и да ти кажа...на мокро са едни от най-добрите гуми, с който някога съм карал!!
Виж...на сухо...не съм ли ги загрял много - няма спиране!! Буквално!
Обаче на дъжд...не съм карал с по-добри гуми!
колега, мнението ти е подвеждащо
федерал се правят в тайван и са нискобюджетно решение от където и да го погледне човек
не знам въз основа на какво са твойте наблюдения, но от всякъде са компромис с всичко, с изключение на цената
Карал ли си с такива, колега?
Явно не си.
Аз пък съм карал.
Мнението ми е на база личен опит!
Говоря за този модел: http://www.shopmania.bg/avtomobilni-ghu ... sw-3183956
Пак казвам - изобщо не съм доволен от поведението на гумата на сухо - много шумна, докато не се загрее хубаво спирането е доста тегаво - АБС-а ми рита педала адски често!
След загряване поумеква и дори возията се променя.Няма я шумната гума, спирачният път е що-годе задоволителен.
Но на мокро...просто съм очарован от тази гума!
Пак казвам - най-добрата гума с която съм карал в дъжд до момента (имам около 25 000км с нея и знам какво говоря).
В никакъв случай, не казвам, че не е нискобюджетно решение, но за мен, както и за други тук е важно гумата да е нова, не само да е "маркова".
Взех ги есента миналата година - с ДОТ "3010" - тоест чисто нови.
Не искам да спорим, но при положение, че аз карам с тези гуми и ти казваш, че подвеждам с изказването си - просто няма как да се съглася.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Зехте да обсъждате марки гуми, а темата не за това. То изобщо и за какво е, ама нейсе? И колко от тук присъстващите карат с 20-ки зимата? Защо не направите тема-Зимни гуми: марки, модели, тестове, впечатления и т.н.?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.