Последно около затъмнените прозорци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Последно около затъмнените прозорци

Мнение от Ivo_Borisov » 26 Юли 2013, 8:39

zafirovp написа:Какво правиме обаче ако ходим на почивка в гърция, даже със леко затъмнени задни стъкла? Там е абсолютно незаконно. Мен са ме спирали със кола със затъмнени всички прозорци там, със сертификат, че са фабрични(незнам предишния собственик какво беше правил, но си беше баш фолио, а на документа пишеше, че е минал ТУВ и е ОК да се кара). :kuku: Полицайте се спогледаха тъпо и просто ме пуснаха със малко почерпка.

Точно и аз щях да питам същото. Като важи това правило за европейските страни, защо в Гърция си те глобяват 200-300 евра и не им пука за правилото на оон?
Защото едното е правило при производство на стъкла, другото е закон който трябва да се спазва.
Има в Смолян един полицай който си беше затъмнил и предните стъкла на мерцедес 124-ка, черна. Ами махна си фолиото преди няколко години и сега е само на задните. Мислите ли че ако е разрешено, този гъзар няма да се възползва? :wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Юли 2013, 9:04

Няма смсиъл да се опитваш да обясняваш. Явно има хора, които не искат или не могат да разберат.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 26 Юли 2013, 9:37

Попадна ми одеве един днешен вестник Телеграф. На стр. 9 има статия как искат да вдигнат глобите за превишена скорост. Там отдолу в едно сиво каренце има отделен текст в който последното изречение гласи:

""Ще се опитаме и да забраним задните стъкла на автомобилите да се затъмняват, защото това пречи на видимостта", уточниха от МВР"
:mrgreen:

Това за мен е невъзможно, при положение, че всяка втора нова кола излиза от завода затъмнена отзад, а всяка пета по улиците е затъмнена от собственика.

Пътувам/пътувал съм често до Гърция. Колата е с най-тъмното фолио на задните странични + задното стъкло.
Обикалям навсякъде и влизам и в градовете, спирали са ме полицай, но за фолиото никога не е ставало дума.

Не знам, но чак пък такъв късмет...

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 26 Юли 2013, 10:19

Големи специалисти по международно право имало в този форум...правило 43...ООН...успех в съда момчета - сигурен съм, че, ако не друго, ще уморите съдията от смях хахахахах :mhihi: :mhihi: .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 26 Юли 2013, 10:32

На някои по мненията разбирам защо не вдяват, а и не им се чете, но за други ми е чудно!

На всички, които са се поинтересували им е ясно, че законен начин да се кара със затъмнени предни/странични и челно стъкло няма!

Пак казвам, това правило беше качено за да са наясно хората, които се интересуват и въз основа на него да си отстояват правата.
В това правило в определена точка са определени стандарти за автомобилните стъкла с която се съобразява производителя и зацикляте дотук.
Когато ви спрат за проверка и искат да ви проверят стъклата, с кое мислите, че трябва да си съобрази чичко полицай от отдел "Пътна полиция", ами с текстовете от правило №43. Не със субективната му оценка на око или нокътя му. Има уред за измерване на светлопропускливост. И в текста има допуски от/до. Отделен е въпроса дори и с най ниския процент фолио дали няма да излезем извън допустимия стандарт. Това не го коментирам.

По чл.105 могат да пишат единствено фиш от 20 лв. и си тръгвате, ако ще и с черни стъкла да сте.

Ако решат да ви спират от движение и спазват закона стигаме по веригата точно до правило №43. Така че, който не чете да си спести да ми пише глупости, че по това правило не може да караме с тъмни стъкла и не важи у наше село. Да, не може отговарям пак на тези, които четат само последното изречение от поста и после не знаят за какво спорят. Целта я описах, който е схванал, схванал...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 26 Юли 2013, 10:36

Maverick_VS написа:Големи специалисти по международно право имало в този форум...правило 43...ООН...успех в съда момчета - сигурен съм, че, ако не друго, ще уморите съдията от смях хахахахах :mhihi: :mhihi: .

Аз се нямам за специалист, но знам реда, по който могат да ми спрат колата от движение и една точка от закона да не е спазена имам правно основание да си търся правата.

Коментирам и не карам насила никой да вярва, но не разбрах ти с какво беше полезен с твоето мнение? Хвала на такива мнения като твоето :wave:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Maverick_VS » 26 Юли 2013, 10:43

Club BMW написа:
Maverick_VS написа:Големи специалисти по международно право имало в този форум...правило 43...ООН...успех в съда момчета - сигурен съм, че, ако не друго, ще уморите съдията от смях хахахахах :mhihi: :mhihi: .

Аз се нямам за специалист, но знам реда, по който могат да ми спрат колата от движение и една точка от закона да не е спазена имам правно основание да си търся правата.

Коментирам и не карам насила никой да вярва, но не разбрах ти с какво беше полезен с твоето мнение? Хвала на такива мнения като твоето :wave:

О, разбира се...Кажи моля те, като искаш да си толкова полезен и да покажеш на колегите как да си отстояват правата, имаш ли фолио на предните прозорци, колко точно са ти затъмнени, както и колко акта за спиране от движение обори в съда с правило 43 ?!

Защото, ако нямаш отговор на тези въпроси, всичко което си написал е бля-бля ГЛУПОСТИ, с които най-много да подведеш някой колега в тинейджърска възраст да се набута между шамарите...Капиш ?!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 26 Юли 2013, 10:58

Който го е страх от мечки, не ходи в гората! Сещаш ли се?! Всеки си носи лична отговорност за действията :wave: Пак казвам това е мое мнение, като си разбирач го подмини...
F3P, и той беше много отворен за правило №43, но след видеото което му дадох да изгледа клекна и взе да си редактира поста преди видеото с дрън, дрън...
Ти сигурно всички мнения във форума са ти на база на житейски опит и не си се изказвал неподготвен нали?! И такива преднамерени хора, като теб много ги "обичам". Знаеш ли каква кола карам, с какво фолио карам и колко дела съм спечелил?! Не, нали. Затова първо питай и после обиждай :nono:
Липсата на аргументи и обидите показват само едно в човека Слабост!

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 26 Юли 2013, 11:17

Club BMW написа:Липсата на аргументи и обидите показват само едно в човека Слабост!

Това е изключително вярно. Само не виждам къде колегата е обидил, когото и да било :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Юли 2013, 11:21

Правило № 43 се отнася до ЕО маркировка. Не можеш да си затъмниш стъклата и да кажеш на полицая - чети правило № 43, защото то не се отнася за теб. Това правило се спазва ако си производител на стъкла и искаш да получиш ЕО знак, че стъклата ти може да се ползват в коли на територията на ЕС. Точка! Лепенето на фолио няма общо с това правило.

Ако стъклото ти е фабрично затъмнено от производителя и той е спазил този правилник и е получил ЕО знак нямаш проблеми. Ако стъклото ти е фабрично затъмнено от производител не спазил правилото и не притежаващ ЕО знак то подлежиш на спиране от движение.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 26 Юли 2013, 12:25

Нали при сложено фолио спират от движение!

Ето и какво гласи ЗДвП в случая

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. временно спиране от движение на пътно превозно средство:
а) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) до отстраняване на неизправността, когато пътното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;

И тук обръщаме внимание на "Правилник за прилагане на ЗДвП"

"ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА"

чл. 10 (1)Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:

6. по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване:

в) има счупени или повредени външни стъкла или стъкла, които не отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи;

Ето, че стигнахме до "Правило № 43 на ИКЕ-ООН - Единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло"

За целта се изисква уред за измерване! Не субективно мнение на око или с нокти.

Така тълкувам аз нещата и не ангажирам никой с мнението си. Всеки носи отговорност за действията си!

Това е последното ми пояснение по въпроса!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 26 Юли 2013, 12:52

Колега, стига с това правило, то е валидно за ЗАВОДСКИ ЗАТЪМНЕНИ СТЪКЛА и се отнася до производителите. А в това правило никъде не пише за фолио. Обясни ми как стъклата ти отговарят на европейските норми, когато са излезли с маркировка светли и прозрачни а ти си сложил фолио? Ами в този случай НЕ ОТГОВАРЯТ на заводските а са ДОПЪЛНИТЕЛНО манипулирани и затъмнени. Ето това е разликата между правило 43 и фолиото и спокойно ти спират колата от движение :wave:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Maverick_VS » 26 Юли 2013, 13:24

Подчертайте му ЗАВОДСКИ на момчето.....щото ще се вземе да се засегне и обиди...

Club BMW написа:.....Затова първо питай и после обиждай :nono:
Липсата на аргументи и обидите показват само едно в човека Слабост!

:kuku: Дали не съм питал ?! Обиждал... :kuku: :clap:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 26 Юли 2013, 13:26

Club BMW написа:...

Брато толкова си елементарен, че от ЦЕРН трябва да те вземат за анализи.
Тука 3ма ти обесняват ама ти пак си дъвчеш като кон с капаци. Като лепнеш фолио ти слагаш някъв найлон на стъклото къде е сертифицирано заводски на друга определена стойност пропускливост, един вид го модифицираш собственоръчно като 3то лице, без контрол и норми. Тва е като да имаш гаранция и да човъркаш после дали ще важи гаранцията? Схвана ли, неможе да имаш фолио и да искаш да ти мерят по нормата от ООН, трябва да си махнеш найлона първо. Тука никой не е длъжен да ти замерва стъклото в България няма проценти на допускане като в Русия по ЗДП.
Последна промяна b00st на 26 Юли 2013, 13:37, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alexanderkirow » 26 Юли 2013, 13:36

Казвате, че няма законно как да си затъмня предните стъкла (без челното) :mhihi: с бележка от очен лекар и стой и гледай как си минавам където кажете без проблеми (има си вратички винаги)
П.с Айде сега нападайте ме, че като гледам само се дракате 7 страници....
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата