Пътуване в Турция
Модератор: Общи модератори
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Re: Пътуване в Турция
E.5KOV написа:Сезона в Турция вече започна. Ако някой е бил, нека сподели за новости, промени или особености по условията за пътуване в южната ни съседка? Ние пак сме резервирали една Анталия, но чак края на септември...
Ходя често, понеделник се върнах от там, поне аз не знам за нищо ново или специфично, спазваш правилата и си свиркаш.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Преди 20 дни бях до Одрин. Застреляха ме с цени навсякъде. Единствено лекарствата и горивата са по ефтини от БГ-то. Ягоди, череши и други плодове цените им са като нашите.
Хич файда йок
Хич файда йок
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
gromovich написа:Преди 20 дни бях до Одрин. Застреляха ме с цени навсякъде. Единствено лекарствата и горивата са по ефтини от БГ-то. Ягоди, череши и други плодове цените им са като нашите.
Хич файда йок
Одрин е нормално да е така, близо е и ..... нормално.
Има други места обаче където все още си има сериозна разлика в цените на всичко , но си е път .....
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Кои са тези места? Навсякъде е като тук или идентично. Последно миналата година в Истанбул и в Анталия, цените бяха като тук в магазините, не знам какво евтино има, освен разни прахове, веро и подобни
Турците уж са с голяма инфлация, но цените изпреварват яко инфлацията. Нещо което преди 3-4 години обърнато в лева е било 10лв, сега е 20лв и нагоре.
Турците уж са с голяма инфлация, но цените изпреварват яко инфлацията. Нещо което преди 3-4 години обърнато в лева е било 10лв, сега е 20лв и нагоре.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Явно тези места са към анадола. Един авер сега е в Бодрум, и ми каза, че цените били доста грозни
Иначе се говори, че много модернизирали камерите, които снимат за превишена скорост.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
alekangg написа:Турците уж са с голяма инфлация, но цените изпреварват яко инфлацията.
Това е топ мисъл!
- TNT
- младши ентусиаст

-
- Мечтае да кара: 911
Exclusive89 написа:Явно тези места са към анадола. Един авер сега е в Бодрум, и ми каза, че цените били доста грозниИначе се говори, че много модернизирали камерите, които снимат за превишена скорост.

- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Прогнозата за цялата 2025г е била 55млрд турски лири, само за първите 4 месеца глобите вече достигнали 53,5млрд т. лири 
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Кажи де.b_u_b_o написа:alekangg написа:Турците уж са с голяма инфлация, но цените изпреварват яко инфлацията.
Това е топ мисъл!Предполагам какво искаше да кажеш, но това излезна много добро.
Не че нещо против имам, ама има го и обратния случай, а кое как точно се казва не знам.
Пак голяма инфлация, парите се обезценяват спряно долар/евро, нещо е струвало обърнато в лева 10лв преди 6 месеца, а сега е 6лв
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
pazokolarov написа:Здравейте!
Думата ми е за идиотщините в Турция за пътните такси и глобите, които трябва да се плащат на границата, когато се прибираш в България.
В Турция винетки не съществуват. Имат няква HGS система, която никой не може да ти обясни за какво е и за кого важи, освен за камиони и автобуси.
Не можеш да намериш информация за пътните такси, освен аконе не си на "ти" с турския език. Щом и чат GPT се затруднява ...
Та, има ли някой тук, който да е на ясно с този въпрос, за да каже какво трябва да направи един прост българин, пътуващ с личната си кола от Капъкюле до азиатската част на Истанбул, ако не иска да ползва безтаксовите маршрути, които са с около 2 часа по-бавни от магистралите?
Проблемът е при прибирането в България на Турската граница. Според тяхното законодателство, могат да ебеват както си решат, да те нарочат за трафикант без никой да те е проверявал и да те бобят с глоби от 1500 евро нагоре ...
Помощ, моляяяяя! Дайте проверена информация!
...
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 3,5d
Понеже и аз се напатих от пътуване през този Туркистан, ето още малко информация, с която всеки трябва да се запознае преди да влезе на територията на Туркистан
https://www-kgm-gov-tr.translate.goog/S ... x_tr_hl=bg - официалният сайт на KGM с превод на български, КАТО ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ 15 ДНЕВНИЯ СРОК НЕ ВАЖИ ЗА КОЛИ С ЧУЖДЕСТРАННА РЕГИСТРАЦИЯ (демек различна от турската)
https://www.toll.shop/bg/articles/essen ... tips-facts - обща информация.
https://www.mfa.bg/upload/50130/%D0%98% ... %D0%AF.doc - Файл с информация и връзки
https://www.vintrica.com/bg/e-vinetka/t ... 8_e_E5Exy6 - Проверка за наличие на пътни такси и глоби за плащане в Турция
https://www-kgm-gov-tr.translate.goog/S ... x_tr_hl=bg - официалният сайт на KGM с превод на български, КАТО ИМАТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ 15 ДНЕВНИЯ СРОК НЕ ВАЖИ ЗА КОЛИ С ЧУЖДЕСТРАННА РЕГИСТРАЦИЯ (демек различна от турската)
https://www.toll.shop/bg/articles/essen ... tips-facts - обща информация.
https://www.mfa.bg/upload/50130/%D0%98% ... %D0%AF.doc - Файл с информация и връзки
https://www.vintrica.com/bg/e-vinetka/t ... 8_e_E5Exy6 - Проверка за наличие на пътни такси и глоби за плащане в Турция
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Top Gun Maverick написа:pazokolarov написа:Здравейте!
Думата ми е за идиотщините в Турция за пътните такси и глобите, които трябва да се плащат на границата, когато се прибираш в България.
В Турция винетки не съществуват. Имат няква HGS система, която никой не може да ти обясни за какво е и за кого важи, освен за камиони и автобуси.
Не можеш да намериш информация за пътните такси, освен аконе не си на "ти" с турския език. Щом и чат GPT се затруднява ...
Та, има ли някой тук, който да е на ясно с този въпрос, за да каже какво трябва да направи един прост българин, пътуващ с личната си кола от Капъкюле до азиатската част на Истанбул, ако не иска да ползва безтаксовите маршрути, които са с около 2 часа по-бавни от магистралите?
Проблемът е при прибирането в България на Турската граница. Според тяхното законодателство, могат да ебеват както си решат, да те нарочат за трафикант без никой да те е проверявал и да те бобят с глоби от 1500 евро нагоре ...
...
Какво е това? Обикновено пишеш фермани, сега точки..
Това е писано от някой който отива в Турция за първи път и чака чат гпт да му обясни...
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 3,5d
alekangg написа:Top Gun Maverick написа:pazokolarov написа:Здравейте!
В Турция винетки не съществуват. ...
...
Какво е това? Обикновено пишеш фермани, сега точки..
Това е писано от някой който отива в Турция за първи път и чака чат гпт да му обясни...
Абе мани ...
Не ми е любима дестинация тази страна, но ми се налага да пътувам до Истанбул заради синът ми. Там е в болница. И можеш да си представиш колко ми е на х... от предварително проучване. Е! Вече съм на ясно.
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
HGS стикерите са за да се плаща, когато се качиш на техните магистрали. Трябва да се има в предвид, че не навсякъде има класическите гишета, на много места има метални конструкции с камери на съответните входове/изходи и по този начин може да се качите на магистралата без да разберете. Техните първостепенни пътища са като нашата магистрала. Освен това чрез HGS се плаща и преминаването по мостовете през Босфора и Дарданелите.
И едно нещо е много важно, че много мои познати изгоряха и си платиха глобите е да не преотстъпвате шофьорското място на някой друг пасажер в колата. На границата се вписва в системата кой е шофьорът на съответния автомобил и ако ви спрат някъде за проверка от тяхната трафик полиция ще ви глобят в случай че някой друг шофира автомобила ви, дори и съпругата ви.
И едно нещо е много важно, че много мои познати изгоряха и си платиха глобите е да не преотстъпвате шофьорското място на някой друг пасажер в колата. На границата се вписва в системата кой е шофьорът на съответния автомобил и ако ви спрат някъде за проверка от тяхната трафик полиция ще ви глобят в случай че някой друг шофира автомобила ви, дори и съпругата ви.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
gromovich написа:И едно нещо е много важно, че много мои познати изгоряха и си платиха глобите е да не преотстъпвате шофьорското място на някой друг пасажер в колата. На границата се вписва в системата кой е шофьорът на съответния автомобил и ако ви спрат някъде за проверка от тяхната трафик полиция ще ви глобят в случай че някой друг шофира автомобила ви, дори и съпругата ви.
Тва е тотален абсурд, не може ли да се впише повече от един шофьор на границата?