С какво се отоплявате зимата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С какво се отоплявате зимата?

Централно парно
70
19%
Газ
36
10%
Дърва
68
18%
Въглища
21
6%
Ток
183
48%

Общо гласове : 378
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: С какво се отоплявате зимата?

Мнение от BMW_dreamer » 28 Окт 2014, 21:17

BMW_RIDER написа:
Elesar74 написа:И аз помня едно време как едва ли не във всяка къща имаше нафтова печка и една цистерна в мазето за целта. Сега някои хора откриват топлата вода и слагат клипове е нет-а за това. Но едва ли е изгодно такова отопление. Отоплението от независим енергиен източник, е за мен ключа. Ток + слънчеви колектори. Няма Енерго Про, EVN, ЧЕЗ и прочее изедници. Дърва + някаква гора(планина) наблизо. Няма дървена мафия, прекупвачи и мошеници. Демек, връзката да е между източника(природата) и тебе директна, а не с посредници. Освен това, не разхищение на ресурси, а оптимизация и ефективност. Не примерно да издухаш 10 тона дърва за да си на топло, а да са примерно 6, но със същия ефект. И това да стоиш на 30 градуса зимата, не е нито полезно, нито препоръчително. Но това, за което говоря, демек, независимост от системата, е доста трудно за постигане. Обаче пък това се нарича свобода. Познавам хора, които живеят по този начин и им завиждам, честно казано. Свободата обаче, винаги струва скъпо и не само в пари.

Да ставаше така......

ВЕИ-тата в битови инсталации още се избиват за десетилетия. Освен панелите за топла вода които са добра инвестиция, но те само помагат далеч не можеш да се грееш с тях зимата.

Горския да те хване да си отсечеш една клонка камули дърва за огрев ше те разсипе. А конкуренцията от малцинството ако те хване още по зле. А и да можеше - наистина ли съботата и неделята искаш да ти е заета с това да режеш мъкнеш и цепиш кубици дърва?

Водната турбина в реката е още по голям абсурд, а там освен глоби има и текстове по НК като наказание. А законно разрешение за това да получиш..... не знам как ше стане.

Така ,че енергийната независимост - далечна утопия за средния човек.

Ако става въпрос за малък град или село що да се гониш с горския като съвсем законно можеш да си купиш, мъкненето и цепенето като цяло е има няма 20 дена ако не те мързи това за 30 кубика дърва, а за водна турбина под 20 киловата никой не те пипа за съжаление водата ми е далечко иначе одавна да си имам личен ВЕЦ.

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 29 Окт 2014, 0:20

Някой да препоръча добър климатик за апартамент 90 квадрата? Дайкин не лежат ли на стари лаври? чух няколко негативни мненения
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 29 Окт 2014, 5:18

acer написа:Някой да препоръча добър климатик за апартамент 90 квадрата? Дайкин не лежат ли на стари лаври? чух няколко негативни мненения

Много са добри дайкин,в сървърното сме с такива и 4 години без да спира и за минута бачкаше,после малко се повреди но го опрявиха.
В къщи съм с фуджицу инвенторни (2 броя-спалня и хол)добри са,икономични, топлят много добре и охлаждат разбира се.Сметките за ток не са големи и бързо топлят.

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Окт 2014, 9:14

дайкин имам подов, топли много повече от отколкото очаквах, мицубиши и фуджицу ... това бих купил аз
зависи каква серия избираш, че в ниския клас е нормално всички да са еднакви

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 29 Окт 2014, 9:27

Е.Димитров написа:
acer написа:Някой да препоръча добър климатик за апартамент 90 квадрата? Дайкин не лежат ли на стари лаври? чух няколко негативни мненения

Много са добри дайкин,в сървърното сме с такива и 4 години без да спира и за минута бачкаше,после малко се повреди но го опрявиха.
В къщи съм с фуджицу инвенторни (2 броя-спалня и хол)добри са,икономични, топлят много добре и охлаждат разбира се.Сметките за ток не са големи и бързо топлят.

мерси :yes:
и на мен ми казаха същото за фуджицу ( и мицубиши )
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Кон

Мнение от axel.folu » 29 Окт 2014, 10:27

Аз мога да препоръчам Daewoo работи уникално добре и безшумно инверторен е и за 3клими зимата плащам 180 лв за цяла къща като не се спират

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 29 Окт 2014, 11:58

MORSKIa написа:
Nucl3arDru1D написа:
MORSKIa написа:
Nucl3arDru1D написа:пелети, с котел viadrus u22 42kW, горелка ferolli 32kW
на колегите с въглища препоръчвам да преминат на пелети :idea:

А колко квадрата топлиш?, етажност, изложение, изолиации, денонощно ли?
Колко пелети харчиш, явно има къде да ги складираш?
А зимата с влажността им как си?

не е денонощно, сутрин се пали в 6:30 и вечер в 11:30 се гаси
за останалите работи ще ти отговоря конкретно:
при топлозагуби загуби 14-15кВ (това обобщава всичко свързано с кубатура, изложение, озолации и пр.), месечно до 1т.

пелетите излизат с до 20% по-скъпо от въглищата, а те са най-евтини, ако няма кражба на ресурс де...

Аз бях ба кимур 7 години, омръзна ми, минах на пелети, там файда нема хич(набутка отвсякъде), изкарах 1 зима и се върнах на дърва и въглища. Продадох горелката на загуба, ама за какво ми е.
Сега пета зима вече отново ще съм на дърва и въглища, по-евтино няма!!!!!! Категорично
Хамалогия е голема, ама като знам как горят и топлят "зимните"пелети..... :censored: без значение от къде са купени.....

аве греят си те, з@еби ти
казвам го, въпреки, че котелът ми е преработен от такъв за твърдо гориво, към пелетен и КПД-то му не е 90%
горелката е важно да се мастерира добре - подаване, изчакване, пелетите да са читави - да не правят нагар, да не са пепеливи, влажни или от костилки, слама или некви нискокалорични боклуци... многоса факторите :idea:
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 29 Окт 2014, 12:02

С тея пелети, като гледам как вървят нещата, ще стане като метана. Отначало евтинийка, маса народ набутаха по няколко хилки за уредби/горелки и изведнъж цената тръгва рязко нагоре и далаверата изчезва ;)
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 29 Окт 2014, 12:16

Ток, общо имаме два инверторни японеца и една печка адакс за детската.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 29 Окт 2014, 12:27

stefanoff написа:С тея пелети, като гледам как вървят нещата, ще стане като метана. Отначало евтинийка, маса народ набутаха по няколко хилки за уредби/горелки и изведнъж цената тръгва рязко нагоре и далаверата изчезва ;)

да, ама тогава всеки 5-6-10 къщи ще си купят заедно една малка машинка за пелети и ще вземат и малко дървен материал и ще си ги направят сами ;)

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 29 Окт 2014, 13:29

Cyberloner написа:
stefanoff написа:С тея пелети, като гледам как вървят нещата, ще стане като метана. Отначало евтинийка, маса народ набутаха по няколко хилки за уредби/горелки и изведнъж цената тръгва рязко нагоре и далаверата изчезва ;)

да, ама тогава всеки 5-6-10 къщи ще си купят заедно една малка машинка за пелети и ще вземат и малко дървен материал и ще си ги направят сами ;)

Не съм много запознат с пелетите, ама доколкото имам спомени, в тях имаше и някакви смоли. Защото хубаво ще настържеш някакъв произволен дървен материал с тея машинки, ама колко ще гори и каква топлина ще отдава :dunno:
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 29 Окт 2014, 13:54

Общето взето най-скъпо е на конвектори и духалки, след това на климатици и най-добре на дърва.
За съжаление е убийствен последният вариант за апартамент на високи етажи; 7-8-10 и прочие.

Климатиците вече е скъпо и то много скъпо! Инвенторни - хиперинвентор тошиба...глупости на търкалета!
Зимата като стане истински студ януари и февруари по минус 10 градуса нон стоп 10-15 денонощия за два климатика бичещи нон стоп отиват 200 лв. януари.
И с поредното вдигане на тока от 1 октомври януари - както го дават минус 12-15 целият месец и тогава идват и уравнителните сметки за всеки месец от годината и ти тряскат една сметка по новите цени от 240-250 лв. за двустайно жилище 65 кв.м. с всички пвц супер дупер енерго изолации :evil:

Какво да пестиш - като видя сметката за януари 2014г. 220 лв.....такса пренос 120 лева ддс...загуби енергия/плащане тока на мангалите/30лв. и изразходван ток 70 лв :banghead: 65%от сметката потъва в джоба на незнайно кой за пренос и другите за мангалите!
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 29 Окт 2014, 14:20

BMW_RIDER написа:
Elesar74 написа:И аз помня едно време как едва ли не във всяка къща имаше нафтова печка и една цистерна в мазето за целта. Сега някои хора откриват топлата вода и слагат клипове е нет-а за това. Но едва ли е изгодно такова отопление. Отоплението от независим енергиен източник, е за мен ключа. Ток + слънчеви колектори. Няма Енерго Про, EVN, ЧЕЗ и прочее изедници. Дърва + някаква гора(планина) наблизо. Няма дървена мафия, прекупвачи и мошеници. Демек, връзката да е между източника(природата) и тебе директна, а не с посредници. Освен това, не разхищение на ресурси, а оптимизация и ефективност. Не примерно да издухаш 10 тона дърва за да си на топло, а да са примерно 6, но със същия ефект. И това да стоиш на 30 градуса зимата, не е нито полезно, нито препоръчително. Но това, за което говоря, демек, независимост от системата, е доста трудно за постигане. Обаче пък това се нарича свобода. Познавам хора, които живеят по този начин и им завиждам, честно казано. Свободата обаче, винаги струва скъпо и не само в пари.

Да ставаше така......

ВЕИ-тата в битови инсталации още се избиват за десетилетия. Освен панелите за топла вода които са добра инвестиция, но те само помагат далеч не можеш да се грееш с тях зимата.

Горския да те хване да си отсечеш една клонка камули дърва за огрев ше те разсипе. А конкуренцията от малцинството ако те хване още по зле. А и да можеше - наистина ли съботата и неделята искаш да ти е заета с това да режеш мъкнеш и цепиш кубици дърва?

Водната турбина в реката е още по голям абсурд, а там освен глоби има и текстове по НК като наказание. А законно разрешение за това да получиш..... не знам как ше стане.

Така ,че енергийната независимост - далечна утопия за средния човек.

Както казах, лично познавам хора, които живеят по този начин или най-малкото се опитват успешно. Те естествено не живеят в София или някой друг голям град. Моите планове също са в тази поска, но на този етап само мисля по въпроса. Институциите правят всичко възможно да пресекат връзката между човек и естествената среда на живот. Истинският живот, свободният живот, не е живот в зависимости от всякакъв тип със такса пренос 120 лв...... Но това е друга тема.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 29 Окт 2014, 14:36

Е.Димитров написа:
ръб написа:Как ги правите тея сметки с по 2-3 климатика, като вкъщи зимата без климатици и с бойлер вързан към парното, под 160лв на месец не се пада :dunno:

Така както съм чел,ти живееш в някаква про-гимназия и предполагам сте доста хора.
В къщи съм с 2 климатика,една духалка за кухнята докато вечеряме с жената ,бойлера се пали 2 пъти през деня-един пък около 5 часа сутринта и един път около 17 часа ,даже и после пак го оставяме включен вечерта и сметката ни бе 110-150 лева на месец

4 човека сме, зимата бойлера ползва серпентината към парното...Климатиците отопляват най-много месец есента, когато е по-хладно. Лятото е ясно как работят. Ето миналият месец, тока е 180лв :confused:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 29 Окт 2014, 14:54

Цената на пелетите е стабилна, поне през последните 5 години. Друг е въпроса, че никога не е било евтино - удобно и практично да, но не и евтино.
Няма как да вземеш 1.6 тона дървесина, от която да произведеш 1 тон пелети с всичките им производствени и транспортни разходи, и да е по-евтино.
Отделно инвестицията в котел за пелети е 5-10 пъти по-голяма от тази в камина за дърва/въглища.

stefanoff написа:Не съм много запознат с пелетите, ама доколкото имам спомени, в тях имаше и някакви смоли. Защото хубаво ще настържеш някакъв произволен дървен материал с тея машинки, ама колко ще гори и каква топлина ще отдава :dunno:

Никакви смоли няма - забранено е да се слагат като добавка. Слагат се единствено добавки за по-добър външен вид. Това за пелетите, които се продават по магазините, иначе бай Иван какво прави в гаража никой не знае. :mhihi:
Колко "ще гори и каква топлина ще отдава" зависи единствено и само от това какъв материал "ще настържеш". От слама няма как да правиш калорични плети...
По тоя повод една българска поговорка:
"От пръдня боя не става." :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата