Колеги, купих си къща.
Модератор: Общи модератори
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Re: Колеги, купих си къща.
BMW_RIDER написа:.....
Разходите преди първа копка ми изглеждат що годе нормални. А колко е бюджетът за цялата къща, без обзавеждането разбира се - в 150 К лева ще се вмести ли проектът или са малко?
п.с.Изключвам "онези" първоначалните разходи, които вече ги изяснихме и нали и парцелът не е купуван, та и него не го включваме.
KPETEH написа:Дали ще купиш 1 квадрат или 5000, документите, правата, нуждите ти са едни и същи. Нито щи броя парите, нито щи продавам нещо... Странно е как пишеш... Хем си със самочувствие, хем се страхуваш да не се преебеш... Хем гръмогласно съветваш да се ползват чужди услуги, хем обици ще си слагаш. Подаваш лоши съвети според мен.
Я да чуя ти колко м2 идеални части имаш от тези 10дка, че ми е интересно. Много ясно, че теб не те притеснява това с инфраструктурата- комплексите с апартаменти са в границите на града и реално трябва да си много тъп за да те прецакат с кофти условия. Сега обмисли долното и пак ми обяснявай как ме било страх да не се прееба и т.н.
Има няколко комплекса които съм харесал по картинка, но поради много ранния стадий на интерес, отдалеченост и т.н. не съм ходил да проверя и говоря лично с инвеститора- инфото ми е от разговори по телефона с разни брокери. В резултат стигнах до това което вече написах като проблем- отстъпено право на строеж и цялата инфраструктура е собственост на инвеститора.
Понеже аз се интересувам от комплекс с грубо казано 20-на къщи, но на общ терен над 25дка ситуацията е много различна от тази с апартаментите- реално може би 15-17дка остават за пътища, преч. станция, заведения, басейн, детски кът и т.н. и всичко това НЕ Е моя собственост. Таксите за поддръжка звучат разумно обаче проблемът е, че аз (и всички други) ще съм собственик само на едни 4 стени и ми убягва начина по който ще принудя собственика на земята и инфраструктурата да допусне външна фирма да ме обслужва. След като аз съм принуждавал енергото да заобиколят имота ми понеже не искам жици над главата си значи собственика на терена може да решава кой ще има достъп, нали? Когато съм собственик на земята дори и с идеални части и в съдружие е лесно, интересното е като не съм.
Надявам се разбираш, че съм видял няколко мотики на пътя и това ме кара да питам дали някой ги е настъпвал вече. Това не означава, че навсякъде е така, но определено съществуват условията и аз не съм наясно с уловките.
ПС: Да не мислиш, че ги копая тея пари? Или ги бера от дървото, а? И 6-ца от тотото не съм ударил- разбира се, че ме е страх да не ме прецакат. А дори и лоши съвети да давам е по-добре да ги има- всеки достатъчно умен ще отсее плявата от зърното и ще прецени за себе си.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
nqmam_bmw написа:BMW_RIDER написа:.....
в 150 К лева ще се вмести ли проектът или са малко?
п.с.Изключвам "онези" първоначалните разходи, които вече ги изяснихме и нали и парцелът не е купуван, та и него не го включваме.
Трудно е да ти кажа - в моя случай има много специфични неща които играят роля за цената:
Къщата е с нестандартна геометрия което налагаше допълнителни усилвания в основите и плочите за да не потъне на една страна.
Плоските покриви и тераси както и доста воднистия район на "кръстова вада" предполагат да се подходи сериозно към хидроизолация.
Къщата е 20 см вата в стените и 10 см фибран по бетона.
Водопроводната инсталация заедно с отоплителната ще е от медни тръби което е в пъти пвц такива. Това без да смятам самите котли и колектори и бойлери и разни PCM топлообменници и когенерации дето ми се въртят в главата.
Подово отопление
Има витрини с рамери 4м + на 2.50 от едно парче стъкло и дебел стъклопакет което заедно с качествена дървена дограма пак е почти тройно на стандартна пвц.
Стълбището дори няма да споменавам колко ми цитира чуждестранна фирма.
Други разни специфики като осмоъгълната дупка в хола и пространстовот без колони.
Обшивката е от доста скъпа дървесина и метал не просто мазилка.
Ако изключа един декоративен таван в къщата няма един лист гипскартон.
замени всичките тези неща с някакви по обикновенни и да ще се впишеш в парите които цитираш.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Това с ватата в стените хубаво го помисли. Задържа разни гъби с времето и ги дишаш.
А за цената може да се направи и със 100 и с 1 милион. Особено пък с мазилки, настилки и т.н. Има шпакловка примерно 10 пъти по-скъпа от стандартната, плочки и паркети по една камара пари, бои и т.н..
А за цената може да се направи и със 100 и с 1 милион. Особено пък с мазилки, настилки и т.н. Има шпакловка примерно 10 пъти по-скъпа от стандартната, плочки и паркети по една камара пари, бои и т.н..
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
BMW_RIDER написа:....
Тук вече става въпрос за сериозен бюджет и за мераклийско изпълнение. Пожелавам ти да си изпълниш всичко, както си го решил, но и да имаш късмета да попаднеш на майстори, за да те радва крайният резултат.

Пожелавам подобна възможност на всички, през 2016 г., да имат шанса да реализират

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Сглобяемите май никой не коментира? 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Ха, като гледам, баш фена на дървените къщи бая бетонец е излял

Ubi dubium, ibi libertas