Цените в Лидъл

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Цените в Лидъл

Мнение от alekangg » 17 Яну 2016, 18:23

bum_bum написа:
alekangg написа:Сега дали е много вреден или малко е друг въпрос, но със сигурност не е полезен!

Аз твърдя, че със сигурност е полезна палмовата мазнина ама всеки си знае :hihi:

В Щатите храната е поевтиняла, когато са решили да извадят мисълта за прехраната от уравнението при взимане на решение от страна на хората кого да подкрепят при изборите. От там нататък влизат в един кръг-евтина храна-лоша храна-лошо здраве и т.н.

Истинската храна е далеч по-скъпа от това, което се намира по веригите. За това човек, който желае да се храни добре не го интересуват тия цени. А цената на истинската храна при нас е далеч по-добра от европейската или тази в Щатите.

Но не всеки тук е навит да се лиши от поредната гиздийка. Да кара по-стар модел кола или нещо подобно за сметка на качеството на храната си. Получава се един парадокс, че маса хора слагат най-доброто в/на колите си и най-лошото в себе си. Аз лично обяснение за този феномен не мога да намеря.

Аз не съм сигурен, че хубавата храна е по-евтина у нас. Мога да дам примери, има десетки сайтове и групи във фейса за купуване на най-различни неща вече у нас. В Америка може да е много скъпо, но в много страни от Европа е по-евтино или на едно с Бг, визирам Гърция, Италия, Португалия, Испания.
Хубаво краве сирене 11-12лв от производителя, овче или козе нагоре. Мек краве кашкавал от 11-12лв и нагоре, козе или овче кашкавал поне 20лв от малък производител, е това хич не е евтино. Към това се слагат транспорти разходи, в магазините всеки вижда какви цени са нещата, които са хубави. Та къде са тези евтини цени????

Иначе за останалото си прав. Българина може да яде сутрин и обед баница, а за вечеря 2л бира с някой кренвирш или нещо друго евтинко, но ще отдели колкото трябва за телефон от 1000лв и нагоре, парцал, кола и т.н. Да не казвам, че има хора, които за храна дават по-малко от колкото за кафе и цигари..
Навън е точно обратното.
Последна промяна alekangg на 17 Яну 2016, 18:27, променена общо 2 пъти

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 17 Яну 2016, 18:25

Малко неадекватно да се включа аз по темата,но преди 2-3 годинки си купих за 30на лъва планински обувки турбо куча марка от Лидла,досега са пушка,без да съм ги импрегнирал си пазят от мокро,носят на бой,кал,студ,жега и не мърдат :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Яну 2016, 18:30

alekangg написа:Аз не съм сигурен, че хубавата храна е по-евтина у нас. Мога да дам примери, има десетки сайтове и групи във фейса за купуване на най-различни неща вече у нас. В Америка може да е много скъпо, но в много страни от Европа е по-евтино или на едно с Бг, визирам Гърция, Италия, Португалия, Испания.
Хубаво краве сирене 11-12лв от производителя, овче или козе нагоре. Мек краве кашкавал от 11-12лв и нагоре, козе или овче кашкавал поне 20лв от малък производител, е това хич не е евтино. Към това се слагат транспорти разходи, в магазините всеки вижда какви цени са нещата, които са хубави. Та къде са тези евтини цени????

Иначе за останалото си прав. Българина може да яде сутрин и обед баница, а за вечеря 2л бира с някои кренвирш или нещо друго евтинко, но ще отдели колкото трябва за телефон от 1000лв и нагоре, парцал, кола и т.н. Да не казвам, че има хора, които за храна дават по-малко от колкото за кафе и цигари..
Навън е точно обратното.

Меко, твърдо и т.н. сирене нищо не значи. Сиренето е истинско, ако кравата е пасла и не е яла зърно. А в самото сирене не са добавяни глупости, че като се вкара суроватката в него да се втвърди. Това, че нещо е от производителя не е гаранция, че е хубаво. Нито пък, ако е сертифицирано като органик.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 17 Яну 2016, 18:46

BMW_POWER написа:....

Просто "големите" винаги искат един тлъст % печалба, защото в Германия не спят и през година вадят фейс.....и актуалният СУВ им става вече стар и непредставителен. :mhihi: . И да падне ДДС-то за храните в територията, цените няма да се променят в нисходяща посока. У нас е лесно - големите играчи са чужди вериги и те могат да си докарат чедъра и шпротите от "ниската земя" или където там са базирани и за тях е лесно да извиват ръцете на месните "играчи". Не забравяйте, че месото, на което му изтича срока се връща и се прави на кайма. Когато каймата не се продаде се използва в "горещите точки" или влиза в състава на друг колбас, та няма грижи с изтичащите срокове и други "формалности" . :mrgreen:
Аз не знам какви са тези стандарти, уж пише БДС, то на етикета се разсипват от Е-та, аспартам, соеви протеин...
Просто липсва масово потребителска култура, не са само $ фактор. :yes:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 17 Яну 2016, 18:49

Като се заговорихте за сирене , по селата в северозапада продават овче мляко по 1.5. От 3л става 1кг сирене, демек идва на 4.5. Дори има опция да ходиш с овците, да следиш какво пасат :mhihi:
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Яну 2016, 19:38

bum_bum написа:
alekangg написа:Аз не съм сигурен, че хубавата храна е по-евтина у нас. Мога да дам примери, има десетки сайтове и групи във фейса за купуване на най-различни неща вече у нас. В Америка може да е много скъпо, но в много страни от Европа е по-евтино или на едно с Бг, визирам Гърция, Италия, Португалия, Испания.

Иначе за останалото си прав. Българина може да яде сутрин и обед баница, а за вечеря 2л бира с някои кренвирш или нещо друго евтинко, но ще отдели колкото трябва за телефон от 1000лв и нагоре, парцал, кола и т.н. Да не казвам, че има хора, които за храна дават по-малко от колкото за кафе и цигари..
Навън е точно обратното.

Меко, твърдо и т.н. сирене нищо не значи. Сиренето е истинско, ако кравата е пасла и не е яла зърно. А в самото сирене не са добавяни глупости, че като се вкара суроватката в него да се втвърди. Това, че нещо е от производителя не е гаранция, че е хубаво. Нито пък, ако е сертифицирано като органик.

Мислех, че си по в час..
Меко сирене е по-прясно или малко зряло. В нормалните държави се дели на свежо, полутвърдо зряло няколко месеца и твърдо-зряло, което зрее по 9-12 месеца, че и до години.

Аз лично съм си купувал от производител зряло 2 месеца козе сирене, което е твърдо, ама такива из магазините няма.
Всичко това ти го казвам, за да се разбере, че когато едно сирене или кашкавал е по-твърд и зрял повече време, цената му е по-висока, то си е логично. Разбира се, у нас в най-добрия случай има меко или свежо и цените са ясни, за това съм писал за меките кашкавали, понеже от другите няма.
Органик-био и мио е много вървежно в БГ, на вън почти никой не ги поглежда и цените са 20-30% над другите продукти, не 200-300% като и нас. Добре, че се светнах както е лимец, киноа и разните други неща в Бг, там във всяка втора кръчма се предлагат, все едно сме Монте Карло поне..
Последна промяна alekangg на 17 Яну 2016, 19:59, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 17 Яну 2016, 19:48

Изображение
Не Мы такие, Жизнь такая

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Яну 2016, 19:58

Един производител, че дори и аз мога да ти направя твърдо сирене само за броени дни без да е зряло ;) Именно това е кофтито. Температурата при която се обработва понастоящем по принцип никога няма да позволи това сирене да стане твърдо. Ако ще не 2-3 месеца да зрее ами и 2 години. За това казвам, че твърдо, меко нищо не значи.

От друга страна ако кравата е хранена не с каквото трябва сиренето направено и по най-добрия начин няма хранителните качества на сирене от пасищно животно.

Колкото до цените примерно в Англия хубаво месо е от 6 паунда нагоре с кокаляците. Прави сметка чисто колко е. Сирената на Йео Вали, Делсфорд, Силкок и т.н. тръгват от 20 паунда килото.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Яну 2016, 20:13

Сигурно можеш, ама говорим за хубавите твърди сирена и кашкавали най-вече по света, където зреят и по 1 година и нагоре. Не случайно пармезан, гран падано и др, като ги ядеш се усещат малки кристали, които хрупат леко, те се образуват, само ако млякото е много добро. На това ме светна производителката на марката кашкавали Родопа милк, когато бях на дегустация в нейната мандра в Смилян
Всички зрели кашкавали са по-скъпи от по-малко зрелите при еднаква марка и качество, това се опитвам да кажа, а че може да е боклук у нас и мекия и твърдия е ясно. Ако е боклук, то няма и как да узрее, ще се развали просто.
За Англия не знам, аз ти дадох пример с 4 държави в Европа със стандарт доста над нашия, където храната хем е хубава, хем не е скъпа, по-точно е като у нас, а понякога и по-евтина. Не включвам сирене от 2,50-3лв от хубава палмова мас, то е ясно, че такова чудо само и нас има.
В Норвегия може и 40евро да е кг кашкавал не знам

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Яну 2016, 10:48

alekangg написа:...кашкавали Родопа милк...

Между другото този кашкавал ми се струва много добър, въпреки че не е по БДС.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 18 Яну 2016, 12:18

© написа:

Ами от най-добрите е за мен у нас.
Освен това, имат много видове, включително твърди-зрели, имитиращи къде успешно, къде не толкова, разни швейцарски и италиански кашкавали. Имат зрели по няколко месеца до година две, но цените са по-високи от пармезана в Италия! Ето за това говоря, има и у нас, но понеже те са единици, слагат цена от 30евро кг за най-твърдите.

Потребител
Аватар

Мнение от nqmam_bmw » 30 Яну 2016, 13:50

Практикер - Атина: Пелетна камина - 8 KW, Made in Italy - 499 Eвракис. /30.01.2016 г/
Практикер - Пловдив : Пелетна камина - 8 KW, Made in BG - 1789 лв. (и не предлагат нито един по-евтин вариант). /30.01.2016 г/

Ние сме по-богати от тях. :yes:

:mrgreen:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 30 Яну 2016, 14:32

А колко е месечният наем на 90 кв.м. апартамент на трети-четвърти етаж в приличен кв. на Атина забравяш!
Докато в Пловдив ще го намериш за 550-600 лв. в Атина 1000 евро няма да стигнат.

Храната си е храна. Скъпо е в България за храна и дрехи на големите марки - факт! НО пък имаме най-важното....най-евтина жилищна площ в ЕС!
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 30 Яну 2016, 15:32

© написа:

Вчера точно от Лидл си взех сирене Ементал, че никога не го бях пробвал - еми имаше вкус на прецакан кашкавал - супер отвратително, даже го изхвърлих. Не знам, аз ли попаднах на кофти марка, или по принцип си е такова :dunno:
Не Мы такие, Жизнь такая

Потребител
Аватар

Мнение от nqmam_bmw » 30 Яну 2016, 18:35

stefanoff написа:..., или по принцип си е такова :dunno:

Не си е, по принцип, такова. :yes:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата