Нови бюджетни срещу премиум стари гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Нови бюджетни срещу премиум стари гуми

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Юли 2017, 17:09

barty написа:От няколко години купувам чисто нови гуми, бюджетни от рода на Клебер, Нокиан, Гиславед и т.н, които изкарват 2-3 сезона. До момента Клебер са най-добрите.
За моята кола Мерцедес Е-класа това е оптимална опция.
По мой наблюдения след този клас гуми след 2-3 сезона не стават. Не знам премиум марките колко изкарват.
Купувал съм втора употреба премиум марки, винаги има проблем, затова и се придават.
Много трудно излизат сигурни и запазени, от сигурен човек премиум втора употреба.

Извинявай, но зимните Нокиани са супер и то не защото хубавите цици на Яна Маринова ги рекламират като захладнее. :mhihi: Като цяло Нокиан не са бюджетни, а среден клас гуми, някъде до Корейските Кумхо и Ханкок се нареждат като в определени критерии ги превъзхождат.
Та моля, не бъркайте бюджетни с премиум.
Що се отнася до засегната тема с износването, това не зависи от марката, а от сместта. Лесно се разбира от надписа върху гумите трейдуеър(на латиница)който е трицифрено число, на зимните е едно, на летните друго, съответно като видиш летни модели гуми с различен трейдуеър, то се износват различно, но и лепнат различно! Има летни гуми, които лепнат много добре, но пробега е намален. Така е в природата - едно за сметка на друго. Не може кръвта хем в х*я, хем в другите мускули. :mhihi: Или поне трябва да има баланс. Затова една гума ако се износва бързо, не значи, че е лоша.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Юли 2017, 17:17

Никъде няма унифициран treadwear стандарт, по който да се ориентираш колко бързо се търкат гумите - всяка марка си пише каквото иска и смята за редно :wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 27 Юли 2017, 18:47

Добре де, съгласен съм че посочените от мен марки са среден клас а не бюджетни.
Посочените Нокиан бяха модел W+, много шумни :no:
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 27 Юли 2017, 18:53

Лека вметка, не точно по темата, но е около :D
Предните ми гуми бяха Continental Premium Contact 4 ? ли да е било, както и да е. На 2 години и около 60 000км. имаше 3-4мм грайфер. Взех нови Premium Contact 6 и направо ми падна шапката колко по-добре се държи колата. Имат много, много, много повече сцепление, странично ускорение и най-важното за Бг. спират по-добре :lol:
За 10-13 000км. ми е намалял грайфера с 2мм на предните, съответно пак ще изкарат около 50-60 000 макс.
След като видях тая разлика взех нови бюджетни на бащата и му смених 4 годишните Мишелини... Две лета да кара, пак ще му взема нови - няма нищо общо :shock: Уж за сега и той е доволен, пък ще я покарам и аз да видя как ще е с евтинджоса :driving:
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Юли 2017, 20:48

Don_Diego написа:Никъде няма унифициран treadwear стандарт, по който да се ориентираш колко бързо се търкат гумите - всяка марка си пише каквото иска и смята за редно :wave:

Напротив. Има и е точно определен.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 28 Юли 2017, 19:09

Купувал съм си чисто нови летни

-Федерал -май са среден към нисък клас (или обратно..),взех ги на 2 години възраст,НО се държаха прекрасно първите 3-4 години. Със забележка,че въртя смешни км на година,по една смяна масло,понякога даже не стигам 10к км.. Карам и 95 процента от времето много бавно и плавно.
-Бриджстоун-Никак не ми допаднаха,после прочетох,че си вървят с името,страшно твърди,а и неподходящи явно за моя стил на каране и старата ми трошка..
-Пирелли-215/55/17, кофти размер, скъпички са,рано ми е за впечатления,на прима виста са ОК. Made in Italy :dunno:

Зимни:

Sunny-нисък клас,но прекрасни според мен,никакви забележки,според мен страхотна гума,даже не само за парите си! (Купувах ги в Дания,не знам дали е от значение за качеството..)
Gislaved-мега яката гума,супер доволен!
Vredestein-Добре е,няма грешка :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 05 Апр 2025, 14:22

Някой карал ли е с китайци Triangle TH202 ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 06 Апр 2025, 13:43

Аз да споделя опит от днес. Минах Петрохан със зимен Континентал с ДОТ 2015 г., с приличен грайфер с Е46-та. Горе беше - 4 градуса , като на места снегът беше започнал да се утъпква. Колата беше празна. Гумите си бяха чук, като се има в предвид, че миналото лято ги търкалях в жегите по морето и бях решил да ги изхвърлям. Това са мойте 20 стотинки по темата на база личен опит от днес.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 06 Апр 2025, 23:15

То това нищо не значи колега.
И аз днес карах в сняг с goodyear 21-ва година без грайфер, ама не значи че това е правилно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gromovich » 07 Апр 2025, 5:30

Kurtov написа:То това нищо не значи колега.
И аз днес карах в сняг с goodyear 21-ва година без грайфер, ама не значи че това е правилно.

Не знам в случая кое е неправилното при мен. По закон имам необходимата дълбочина на грайфера. В смисъл и аз до сега много съм се втилясвал с тези гуми от типа "ама тя е вече на 4 години и каучука е станал пластмаса" и т.н. По-горното мнение да не се счита за препоръка, по-скоро е споделяне на опит и всеки сам си решава. Пак подчертавам гумата има около 5 мм грайфер, нищо че е ДОТ 2015 г.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 07 Апр 2025, 7:43

С 10 годишни гуми играеш рулетка с живота си.
Както всичко е ОК изведнъж може гумата да гръмне или да загубиш контрол… дори и при сравнително ниски скорости, като се постави под натоварване.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Апр 2025, 8:23

Може, ама не защото е 10-годишна, а защото през тези 10 години може да е удряна кофти, което важи и за гума на една година, която си купил от някой втора ръка. Ако си я купувал нова и си знаеш, няма проблем и на 20 години да е от относно пукане, но говорим за нормални скорости нали.
Проблемът е с остарелия каучук, че заминава по-бързо, но при нормални скорости пак си държи. Когато се стопли гумата пак е ок. :mhihi:
Ако си износил бая гуми до тел или плат :mhihi: бая неща виждаш по-лесно. Но това въобще не е препоръка, от чисто новата гума по-хубаво няма, дори разните бюджетни са ок, които аз съм виждал. Масово големите марки имат дъщерни такива и предлагат евтини гуми за да не оставят тази пазарна ниша на разби съмнителни компании. Тези съмнителните вече може да ги гледате подозрително защото не знаеш на какви тестове подлагат гумите и така нататък други една камара неща.
Аз карам с всякакви галоши обикновените коли, разни М-ки като са ми попадали, купувам нова, ако е стара си имам една наум или поне се опитвам да си имам.

На всеки бих препоръчал да си купи нова гума от някоя марка, но аз карам стари обикновено. :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 07 Апр 2025, 21:30

gromovich написа:

Не знам в случая кое е неправилното при мен. По закон имам необходимата дълбочина на грайфера. В смисъл и аз до сега много съм се втилясвал с тези гуми от типа "ама тя е вече на 4 години и каучука е станал пластмаса" и т.н. По-горното мнение да не се счита за препоръка, по-скоро е споделяне на опит и всеки сам си решава. Пак подчертавам гумата има около 5 мм грайфер, нищо че е ДОТ 2015 г.

Летните ми гуми имат повече от 5мм грайфер, не нарушавам ниакъв закон, мога ли да тръгна да минавам Петрохан?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gromovich » 08 Апр 2025, 5:40

///M Power написа:
gromovich написа:

Летните ми гуми имат повече от 5мм грайфер, не нарушавам ниакъв закон, мога ли да тръгна да минавам Петрохан?

По принцип можеш, само че като закъсаш твоят задник ще мръзне и от твоя джоб ще излизат пари. И сега ако ми правиш намеци кое морално само ще отбележа, че последните 20 година друга гума освен нов Континентал не съм слагал.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Апр 2025, 6:55

Биваше да схванеш иронията на колегата М Пауър. :mhihi:
Естествено, че всичко можеш. По същия начин колегата щеше да пита дали може да се засили с 50 през малко кръгово в града при същото ограничение, не нарушава закона...докато не блъсне някой. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата