Разплащане с карта - дискусия и анкета
Модератор: Общи модератори
Re: Разплащане с карта - дискусия и анкета
steeN написа:В същност е обратното...
с много малки изключения аз не познавам човек в родината които да не крие пари.
а тези големите риби за които говориш- точно те най-много крият защото са станали такива именно с криене. но опираме до политическата воля, за която както написах няма желание. друга тема.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Крипто,мрипто и технолоджиес - път към точки на доверие.
А док'Ът сме още в класиката -
От началото на тази година над 750 проверки на заведения са направили данъчните в Банско като 7 от инспектираните обекти са запечатани. В Боровец проверките са били 140 като се е стигнало до затваряне на 5 заведения. Това съобщиха от Националната агенция за приходите НАП. От информацията става ясно още, че са установени общо 45 нарушения.Не е констатиран нито един опит за смяна на собствеността на обектите при които е приключила процедурата по запечатване с цел да се избегне мярката.
Данните към момента потвърждават тенденцията за стабилна промяна във фискалната култура и финансовата дисциплина в резултат на последователната политика за открит диалог, превенция и контрол, която НАП провежда през последните години в зимните курорти каза Илиана Христова директор на НАП София.
Инспекторите на агенцията извършват наблюдения и проверки и в съседни населени места. Ще бъдат запечатани и общо 10 обекта в Гоце Делчев, Разлог и Сандански и 2 в Самоков, съобщават още НАП
При десетки търговци е започнало целодневно наблюдение с физическо присъствие на инспекторите от столичната дирекция на НАП като се следи и за спазване на трудовото законодателство. Целта на наблюдението е да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които следят за коректното поведение на търговците и са в тяхна помощ за съвет при работа с фискалните устройства.
В провеждането на контролните действия участват и служители на МВР. При две от проверките, една в хотел в Банско и една в търговски обект в с. Баня, се е наложила активна намеса на полицията заради предизвикани конфликтни ситуации от проверяваните търговци.
От НАП София съобщават още, че при предстоящите състезания за кръг от световна купа по сноуборд, данъчни ще наблюдават обектите, които предлагат храни, напитки и услуги на пистите.
Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.
А док'Ът сме още в класиката -
От началото на тази година над 750 проверки на заведения са направили данъчните в Банско като 7 от инспектираните обекти са запечатани. В Боровец проверките са били 140 като се е стигнало до затваряне на 5 заведения. Това съобщиха от Националната агенция за приходите НАП. От информацията става ясно още, че са установени общо 45 нарушения.Не е констатиран нито един опит за смяна на собствеността на обектите при които е приключила процедурата по запечатване с цел да се избегне мярката.
Данните към момента потвърждават тенденцията за стабилна промяна във фискалната култура и финансовата дисциплина в резултат на последователната политика за открит диалог, превенция и контрол, която НАП провежда през последните години в зимните курорти каза Илиана Христова директор на НАП София.
Инспекторите на агенцията извършват наблюдения и проверки и в съседни населени места. Ще бъдат запечатани и общо 10 обекта в Гоце Делчев, Разлог и Сандански и 2 в Самоков, съобщават още НАП
При десетки търговци е започнало целодневно наблюдение с физическо присъствие на инспекторите от столичната дирекция на НАП като се следи и за спазване на трудовото законодателство. Целта на наблюдението е да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които следят за коректното поведение на търговците и са в тяхна помощ за съвет при работа с фискалните устройства.
В провеждането на контролните действия участват и служители на МВР. При две от проверките, една в хотел в Банско и една в търговски обект в с. Баня, се е наложила активна намеса на полицията заради предизвикани конфликтни ситуации от проверяваните търговци.
От НАП София съобщават още, че при предстоящите състезания за кръг от световна купа по сноуборд, данъчни ще наблюдават обектите, които предлагат храни, напитки и услуги на пистите.
Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим.
Верно темите за картите и за троловете трябва да се обединят.
Сигурно за пети път питам как се крият пари като за всичко се издават касови бележки и пак изскача някой трол и почва да разсъждава за данъци?
И ако в цялата държава се въведе безкешово разплащане, а в съседната страна от ЕС няма такова какво става? Не се мъчете, ще ви отговоря всяко мръдване на пари носи 2% на някой в съседната държава (нали не мислите, че "българските банки" в БГ имат пазарен дял повече от няколко процента), но за сметка на това всичкинезаконни доходи се харчат в съседната държава.
Това е като задължителното връзване на касовите апарати с НАП преди няколко години - щеше да е последния и съкрушителен удар върху сивата икономика, но всъщност се оказа една лапачка за мобилните оператори - безсмислена и скъпа, такава с която ежемесечно можеше да се спасяват стотици деца умиращи от рак.
Не си правете труда да смятате колко би ни струвало ако всеки месец 7 милиона българи харчещи по 500 лв средно на човек трябва да платят по 2% за тези изхарчени 3-4 милиарда, защото това са само похарчените от населението, но не включват междуфирмените разплащания.
Сигурно за пети път питам как се крият пари като за всичко се издават касови бележки и пак изскача някой трол и почва да разсъждава за данъци?
И ако в цялата държава се въведе безкешово разплащане, а в съседната страна от ЕС няма такова какво става? Не се мъчете, ще ви отговоря всяко мръдване на пари носи 2% на някой в съседната държава (нали не мислите, че "българските банки" в БГ имат пазарен дял повече от няколко процента), но за сметка на това всичкинезаконни доходи се харчат в съседната държава.
Това е като задължителното връзване на касовите апарати с НАП преди няколко години - щеше да е последния и съкрушителен удар върху сивата икономика, но всъщност се оказа една лапачка за мобилните оператори - безсмислена и скъпа, такава с която ежемесечно можеше да се спасяват стотици деца умиращи от рак.
Не си правете труда да смятате колко би ни струвало ако всеки месец 7 милиона българи харчещи по 500 лв средно на човек трябва да платят по 2% за тези изхарчени 3-4 милиарда, защото това са само похарчените от населението, но не включват междуфирмените разплащания.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
efren написа:И ако в цялата държава се въведе безкешово разплащане, а в съседната страна от ЕС няма такова какво става? ..."българските банки".
Правилно си го сложил в кавички.Ето и отговора.Няма съседни и няма български.Има само "банките".
Един малък процент от пазарния дял е на банки с български собственици. Това имах предвид.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Нали, колко жалко че няма български банки - такива хубави пирамидки са. Остана само едно мило родно пиб- ма като гледам с доста влияние се ползва. Явно спомена за КТБ вече, го няма.
И малко по темата - много е важно да се отбележи, че извън 4те най-големи градове в България, плащането с карта, ползването на ПОСа и тн са "обществен враг номер 1". Изобщо картата става безполезна - дори да имаш пластика, дори скапания търговец да продава стоки със 50% печалба, бай ганьо няма как да приеме идеята за 21ви век и жестоката такса от 1% която му се събира за да му въртят парите.
Ако темата е за банкови кредити има смисъл да се дискутира - но при разплащанията за мен а и белия свят, темата за дебат е със ясен край
И малко по темата - много е важно да се отбележи, че извън 4те най-големи градове в България, плащането с карта, ползването на ПОСа и тн са "обществен враг номер 1". Изобщо картата става безполезна - дори да имаш пластика, дори скапания търговец да продава стоки със 50% печалба, бай ганьо няма как да приеме идеята за 21ви век и жестоката такса от 1% която му се събира за да му въртят парите.
Ако темата е за банкови кредити има смисъл да се дискутира - но при разплащанията за мен а и белия свят, темата за дебат е със ясен край
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
alx написа:steeN написа:В същност е обратното...
с много малки изключения аз не познавам човек в родината които да не крие пари.
а тези големите риби за които говориш- точно те най-много крият защото са станали такива именно с криене. но опираме до политическата воля, за която както написах няма желание. друга тема.
Работата е там, че аз и за щатите мога да ти кажа същото. Обаче са такива пари, че не си струва да ги гони човек, което в същност се опитвам да ти кажа. Разликата единствено е, че на едното място се гонят големите риби, на другото се гонят малките риби. В щатите може фермерските пазари да са изцяло кеш и да няма един касов апарат (примерно), в Бг всяка бабичка, която продава домати е тежък престъпник, враг на държавата и трябва да има касов апарат свързан с НАП

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
acho.rs написа:Нали, колко жалко че няма български банки - такива хубави пирамидки са. Остана само едно мило родно пиб- ма като гледам с доста влияние се ползва. Явно спомена за КТБ вече, го няма.
Хххахахха, скапан бай ганьо по-скоро е някой див селянин подскочил, от хауденцето за 2к на по-скъпа кола, с надеждата, че по-скъпата кола ще изрази новата му замайващо-изпепеляваща изпълнена с модернизъм и финес самоличност, даващ за пример Алековия герой, но не прочел книгата на Алеко. Защо като си толкова ербап не обясниш защо кеша означава укрити данъци - аз ще ти отговоря: защото не можеш.
Мога и да ти обясня за 2-та %, за които си мислиш, че са 1% - това са онези насиращи 2%, които ларж купувачите не са готови да платят на пейпъл и след това реват, че са ги запалили с паричките от картата. Това са същите 2% дето ще те дялне банката за да изтеглиш кинтата на бакомат (разбира се като ги изтеглиш на банкомат отново всичко е легално за пред данъчните и съвестта ти е чиста). Това са същите 2% отстъпка които губиш в Лукойл при плащане с карта (те лукойл са в 19-ти век, само фалшивата статистика ги поддържа с голям пазарен дял, всъщност най-голям). Това са същите 2% заради които в Марешки не приемат карти, но пък си работят на по-ниски цени.
Плащането с карта е удобство при интернет разплащанията, при разплащанията с по-големи суми, при пътуването в чужбина, но аз не го разбирам за 12 лв в супермаркета - може и да съм ретротип, но няма причина да си променя мнението. Колкото до работата ми - малко вероятно е мнението на някой селяндур да промени работата ми, от там изкарвам пари и ако на някой не му харесва да ходи в друг обект да си харчи парите.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
За да се успокоиш, ще ти подскажа, че пенсионери не плащат такса обслужване, не плащат такса за каратата и теглят безплатно на банкомат.
Основната тема е дали ползваме карта за разплащане- дай първо да избистрим това.
Та на теб също при определени обстоятелства може и сметката да ти е без такса и да теглиш без каса, а както знаем плащанията са винаги без такси. В случай че имаш такси, средно е 1-2 лв на месец и още около 1 лев.
Плащанията от друга страна са възможни навсякъде по света, курса ти минава през фиксинг, в случай че те окрадат ти връщат всичко.
Основната тема е дали ползваме карта за разплащане- дай първо да избистрим това.
Та на теб също при определени обстоятелства може и сметката да ти е без такса и да теглиш без каса, а както знаем плащанията са винаги без такси. В случай че имаш такси, средно е 1-2 лв на месец и още около 1 лев.
Плащанията от друга страна са възможни навсякъде по света, курса ти минава през фиксинг, в случай че те окрадат ти връщат всичко.
Последна промяна acho.rs на 26 Яну 2018, 15:56, променена общо 1 път
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Аз пък си признавам, че често ползвам кеш, въпреки че е безкрайно по-неудобно
- kjm
- Потребител
-
- Кара: Е36 320 93г.
Напълно съм съгласен с мнението на Врачанина.Някой хора си мислят,че като се каже България и София е все едно и също.Живея доста далече от столицата и нещата тук са много различни.
ето една случка на която бях свидетел пътуваме с шефа от Шумен за Добрич и в началото на магистралата има бензиностанция и нашия спира да напълни джипа с нафта,след като заредиха влиза да плаща и излиза ядосан не им работел терминала,а тои книжни пари не носи в себе си.
ето една случка на която бях свидетел пътуваме с шефа от Шумен за Добрич и в началото на магистралата има бензиностанция и нашия спира да напълни джипа с нафта,след като заредиха влиза да плаща и излиза ядосан не им работел терминала,а тои книжни пари не носи в себе си.
Както казах и порано - аз не им се сърдя,щото и аз щях да съм като тях./ако
Последна промяна bavarec на 03 Фев 2018, 7:51, променена общо 1 път
Vra4anin написа:МИСЪЛТА МИ Е СЛЕДНАТА (към alx е насочено най-вече): в България ситуацията е по-различна от тази в САЩ или Холандия, по отношение на заплащането (парите които изкарва човек тук, в България) и реалната стойност на тези пари, т.е., какво би могъл да си купиш/платиш с една средна месечна заплата от 600 - 700 лв.
докато мислиме така, само ще дозахранваме порочния кръг. аз разбирам, че за много хора тези 5-10 лева на месец дето ще ходят за такси по картите са много пари, но начина едно нещо да му падне цената е то да стигне някаква критична маса над която да може да се реализират икономии по-големи от разходите за него. а усилието си струва- една напълно електронна финансова екосистема е в пъти по-евтина от такава която работи с физически пари- да не говориме, че ще има отчет на една голяма част от парите в нея и разните мастити бизнесмени които народа много "обича" ще им се затрудни подържането на "стандарта"- един вид ще има и политически дивиденти за тези които успеят да я спретнат)... а холандците не ги дадох за пример защото правят много пари (всъщност като ги гледам как живеят и какво притежават са доста бедни като цяло хем имам поглед върху интелектуалния им елит)... дадох ги за пример защото са изградили въпросната екосистема, реализирали са спестявания и сега жънат успехите (подредена държава с пълна хазна).
та... тънката ми мисъл беше, че разбирам, че хората мислят тактически ден за ден, но трябва да се мисли стратегия и дългосрочно. щото заради това "от днес за утре" сме на този хал като държава...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Понеже живея в провинцията - всички държавни, общински и служителите в по-големите фирми, пенсионери и някои други получават заплати по карти. Може би 80% от хората получават заплатите си по карти и нормално ги харчат с карти. Нормално, ако някой иска да си плати цигарите с карта " нямаме нет", " ПОС-а е повреден", а ако съм в настроение просто "не може". Нормално ако някой ми дойде в заведението и иска да плати с карта - ще му вземем парите, може и три пъти
. Въпроса не е в това, въпроса е в това, че банките са най-големия световен картел, таксите са абсурдни, банките изсмукват икономиката с такси, комисионни и лихви (не само българската) и въпреки всичко изскача някой и обяснява колко било хубаво... кое да му е хубавото? Всички закони се измислят единствено и само в полза на големите картели. А те дори не си плащат данъците в БГ и винаги са на печалба някъде в Германия, УК или Франция. И все пак е хубаво? Абе вие да не сте от Люксембург (да не се обиждат хомосексуалистите)?

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Аз не разбирам какъв ти е проблема, нали обясни, че не даваш да се плаща с карти и край, да си търсим други магазини. Защо се продължава разискването?
Предпочитам да дам на банката, отколкото да спестя на сульо 1-2% процента, понеже видиш ли на него не му е кеф или пък бил на загуба. Ще ида да купя от другите, които предлагат тая велика екстра плащане с ПОС.
Така както ти избираш купувачите, така и аз избирам продавачите, толкова е просто.
Предпочитам да дам на банката, отколкото да спестя на сульо 1-2% процента, понеже видиш ли на него не му е кеф или пък бил на загуба. Ще ида да купя от другите, които предлагат тая велика екстра плащане с ПОС.
Така както ти избираш купувачите, така и аз избирам продавачите, толкова е просто.