Ново vs. старо строителство!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ново или старо строителство?

1. Новото строителство е много по-добре
13
17%
2. Старото е по-добро
18
23%
3. Зависи от качеството
44
56%
4. Не ми пука, стига да е на добра цена
0
Няма гласували
5. Не мисля да инвестирам в недвижимост в България
3
4%

Общо гласове : 78
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Ново vs. старо строителство!

Мнение от steeN » 06 Яну 2020, 23:17

Rainbow написа:- вариант за френски прозорци (аз лично съм им супер фен)

Това съм го забравил. Добре ми напомни, наистина едно време са ги правили с някакви капандури. Тук там стари еднофамилни къщи имат френски прозорци. Предполагам заради отоплението. Сега е по изизкване заради светлината и затова има повече и материалите малко напреднаха леко и 3ен стъклопъкет изолира колкото плътни тухли.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Яну 2020, 8:26

DaGa написа:Ооо да, като правих ремонт на апартамента ми - панелка от 60те, в левия горен ъгъл при тавана на кухнята зад 2см гипс имаше хралупа около 20 см в диаметър запълнена с парче от чувал гипс и вестник Работническо дело

Мен пък ме впечатлява как "строената набързо соц-панелка с много пропуски и дефекти" е изкарала половин век експлоатация и е преживяла поне няколко земетресения. Най-вероятно - без основен ремонт, само с кърпене и боядисване...
И ми е интересно новите сгради след 50 години какво ще представляват.
Последна промяна Borymeckata на 07 Яну 2020, 11:39, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Яну 2020, 11:08

И разни къщи на по 100год си карат с изгнил гредоред, ако е известно какво е.
За всеки влак си има пътници

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 07 Яну 2020, 12:06

Rainbow написа:- по-добрите имат в пъти по добро разположение на стаите, както и мокро помещение + повече от 1 баня/тоалетна (мираж в старото)

Конкретно панелките с повече от 1 спалня винаги имат 2 санитарни възела. Мокро или килер също се среща често, но не е задължително. Разположението в общия случай при новите е меко казано нефункционално, но сигурно се намират и читави. Досега съм живял само в сравнително нови сгради (строени след 2005-та), та виждал съм, ама няма :D
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 07 Яну 2020, 12:22

Тъй като в момента съм на вълна да следя пазара на новото строителство, смея да твърдя, че който е готов да плати малко по-висока цена може да намери наистина страхотни разпрделения. 3-стайни с 2 бани + мокро, с дрешник в спалнята, прави стени и прочее, кухня отделена от хола с врата/свод (+ прозорци, дори тераса в кухнята). Та не е загубена надеждата, просто трябва човек да е готов да направи компромис с цената или да тегли по-големичък кредит. Освен това трябва много търсене.

Другото което ме кефи на новото - има си комплекси в добри райони с паркове, но и самите комплекси си имат дворче с контролиран достъп. Топлите подземни гаражи също са голям плюс за автоманиаци, все пак има много фенове във форума :D (Има допълнително ниво на сигурност с външна врата за вход към гаражите + вратата на гаража). За мен новто има доста плюсове, на съответната цена... иначе има и ново по 750-850 евро за квадрат, което като се замисля пак бих предпочел пред панелка, защото поне ще има паромясто.

За мен най-големият + на старото е, че ти дава достъп до наистина страхотни локации където ново просто няма (или е 2000+ евро квадрата). С удоволствие бих живял в добре поддържано старо около НДК, Докторски, Площад журналист.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Яну 2020, 13:23

drago9205 написа:Тъй като в момента съм на вълна да следя пазара на новото строителство, смея да твърдя, че който е готов да плати малко по-висока цена може да намери наистина страхотни разпрделения. 3-стайни с 2 бани + мокро, с дрешник в спалнята, прави стени и прочее, кухня отделена от хола с врата/свод (+ прозорци, дори тераса в кухнята). Та не е загубена надеждата, просто трябва човек да е готов да направи компромис с цената или да тегли по-големичък кредит.

Колега, не всеки е съгласен да стане роб на някоя банка. Аз поне - не съм... :dunno: :dunno:
Значи остава другият вариант - компромис с цената, както го наричаш ти, или както му казвахме едно време: "да се простираш според възможностите си".

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 07 Яну 2020, 13:29

Borymeckata написа:Колега, не всеки е съгласен да стане роб на някоя банка. Аз поне - не съм... :dunno: :dunno:

И аз не съм, но ако е нещо по-малко или постижимо за 3-4-5 години сякаш е приемливо. Иначе като говорим за София конкретно - това което не разбирам е как ЕПК, панели и стара тухла (40-50+ годишни имоти) е на по-висока цена от ново строителство. Затова и гледам основно нови. Радвам се и поздравявам хората, които намират изгодни сделки за старо строителство, аз нямам много връзки и контакти, повечето имоти за продажба, които намирам са 1000+ евро за квадрат (старо строителство, често за ремонт) - просто нямам как да предпочета да дам такива пари и на всичкото отгоре да се чудя къде да паркирам.

Скоро говорих с един пич, който искаше да продава панел в Овча Купел 1 за 90,000 евро (мисля, че 80-85 квадрата панел - хол, кухня, 2 спални).... предлагали му 85 хиляди, но той не приел, щото не може да падне толкова ниско. Обясних му, че на 2 минути от този панел се продаваше 3-стаен (95 квадрата чиста площ, към 110 с общите) с паркомясто за около същите пари.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 07 Яну 2020, 13:33

Borymeckata написа:Колега, не всеки е съгласен да стане роб на някоя банка. Аз поне - не съм... :dunno: :dunno:
Значи остава другият вариант - компромис с цената, както го наричаш ти, или както му казвахме едно време: "да се простираш според възможностите си".

Е дали ще е 80, 100 или 120к евро...колко хора ще ги извадят кеш дори и 80к. Единици са тия на м/у 25-35г(щото тва е периода в който човек да си купи първото жилище) които могат, а повечето такива кеш-а е на мама и тате. Та моята философия е, че така и така ще съм роб, поне да ми е готино докато робувам, а не да се бутам в малка кутийка :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 07 Яну 2020, 13:39

b_u_b_o написа:Та моята философия е, че така и така ще съм роб, поне да ми е готино докато робувам, а не да се бутам в малка кутийка :mhihi:

То общо взето разликата е около 20-25к евро между това да направиш компромис и това да ти е по-готино. Ествестно може да ни е готино до безкрай, та винаги трябва да се търси баланс.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 07 Яну 2020, 13:58

drago9205 написа:За мен най-големият + на старото е, че ти дава достъп до наистина страхотни локации където ново просто няма (или е 2000+ евро квадрата). С удоволствие бих живял в добре поддържано старо около НДК, Докторски, Площад журналист.

Това ми бяха и на мен целевите райони преди години. И да има нещо ново, което е рядкост, цените са 3000+ евро и за да вземеш истински 100 м2 ти трябват около 400 000+ евро :mhihi: :mhihi: :mhihi: Трябва да си тотално изперкал да дадеш толкова пари за апартамент, а не за къща :!:
Около Докторската всъщност е още по-брутално като цени. Там като излезе добра оферта за старо и на десетата минута са звъннали 20 човека :confused: :mhihi: Но пък районът много ме кефи, та някой ден ако имам кинти бих си купил старо там без да се замисля. А там какви стари има :ok:

Сега намерих една статия от 2016-та. Иначе и до НДК има ново за изтрещялници в Милениум центъра :mhihi: :mhihi: :mhihi:

"Цената от €5000 на квадратен метър е граница, над която могат да се открият малко оферти за недвижими имоти в най-скъпия пазар в България - София. Но офертите в тази категория се увеличават.

Причината за това е излизането на пазара на апартаменти от комплекса "Сан Стефано Плаза", разположен срещу сградата на БНТ на мястото, където някога се намираше Прошековата пивоварна фабрика. Тристаен апартамент от 116 кв. м на осмия етаж в една от неговите сгради се продава за €580 000, което е точно по €5000 евро на кв. метър. "
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Ново vs. старо строителство!

Мнение от Dextuar » 07 Яну 2020, 14:06

Въпреки че те разбирам и аз също гледам да избягвам кредити, при повечето хора дори това не е причината да нямат собствено жилище. Забелязвам тенденцията за все повече млади хора с приличен доход да предпочитат да живеят на квартира, но да разполагат с готина кола + скъпи дрехи + през вечер на дискотечка + скъпи екскурзии отколкото да си седнат на задника и да заделят някой лев за инвестиция в жилище. Все едно имат за цел да профукват всичко и да зануляват всеки месец...

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Яну 2020, 14:21

За кредитите - логиката ви е желязна, не мога да възразя нищо срещу нея. Но лично аз никога не съм взимал кредит, чувствам се кофти дори когато вися и с 5 лева на някого - явно е въпрос на психика. Самата идея, че дължа пари и някой вече е направил сметка на заплатата ми за 15 години напред може да ме разболее. Затова купувам само в рамките на възможностите си (финансовите).

Жилища по 10 000 лева на квадрат за мен са като колите по милион и половина и часовниците по 50 хиляди - не са за здравомислещи хора, които изкарват пари с работа и си правят някаква (макар и приблизителна) сметка. Явно има и такава таргет - група на хора, които "не си знаят милионите" - медийни звезди, богати наследници, успешни бизнесмени. Но аз не съм от тях, затова такива оферти изобщо не ме интересуват... :dunno: :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Яну 2020, 15:50

Няма лошо кредит. Даже е задължително да има. Ама също така за мен е задължително и да има една сума 25-40% кеш. А не 100% заем за жилище и после още 30 000лв потребителски, за да го обзаведем. За 25-30 години това жилище се изплаща 2-3 пъти на банката. Голямото самоучастие предпазва и от големи "сътресения" по време на финансови кризи, които няма как да се избегнат за период от 25 години. 2010-2011 познавам хора, на които им скочи с 400лв вноската. И се получи така, че напуснаха квартира с наем 350лв, за да плащат 3 години по-късно 2 бона вноски по кредити :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 07 Яну 2020, 15:54

TNT написа:Няма лошо кредит. Даже е задължително да има.
Това пък защо?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 07 Яну 2020, 15:57

Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата