Котел на пелети?
Модератор: Общи модератори
Re: Котел на пелети?
Моджо написа:Въглища - калоричност около 6100 КВ/тон
Пелети - около 4800 кв тон
демек разхода на пелети ти е минимум с 20% отгоре. Да ги сложим 30-40 щото не вярвам да слагаш въглища през 1 час)
значи около 5-6 тона пелети
Чак пък .. Къщата ми е на 3 етажа, първите 2 са по около 100-110 квадрата, третия има 2 климатика, но ползва топлата вода,с една дума двойно на колегата. Бойлера ми е 300 литра. Първите 2 етажа и бойлера са само на пелети. Миналата година отидоха 3 тона, като от началото на този месец камината се пусна и не се спря до края на март. Тази година взехме 2 тона пелети и е напълно възможно да ни стигнат. Но сме с доста добра изолация,дограма и солари на тавана за водата.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ами при тоя разход на въглища това е грубата сметка.и няма значение къщата каква е. Къщата х гори У въглища, пелети същата къща ще гори z. И според мен е по-добре да се презапасиш от колко да ти свършат)и затова сметката е груба с повечко в +.
Моя предполагаем разход го смятах от дърва към пелети, но ползвах тегло за ориентир. Ще видим колко съм познал.
Моя предполагаем разход го смятах от дърва към пелети, но ползвах тегло за ориентир. Ще видим колко съм познал.
Хм,хм...
И все пак зависи от пелетите, зимата, горелката, котела, инсталация и ако щеш настройката на системата.
И това не от поглед в тавана а от ходене по монтажи от 2003 насам.
И това не от поглед в тавана а от ходене по монтажи от 2003 насам.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Зависи, разбира се. Затова е груба сметка с много +, ако помине с по-малко, лошо нема 

Хм,хм...
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Така, сега да си дойдем на думата:
Конфигурацията е такава, каквато я написах.... Разликата между въглищата и пелетите ми е термоглава на всеки радиатор. Реално от 4 години съм с пелетна горелка и харча около 2,5 тона пелети на сезон. Като се вземе цената на пелетите /200 лв/т./ съм на много добра цена за сезон.
Готов съм да обяснявам защо е така, но е много дълго обяснението и мога да кажа само, че основната разлика е в типа на отоплителния уред... в единя случай има горене при "накакъв контрол", а в другия е горелка с всички възможности за контрол на температурите на вода и въздух, та общо взето обикновена математика не върви
Конфигурацията е такава, каквато я написах.... Разликата между въглищата и пелетите ми е термоглава на всеки радиатор. Реално от 4 години съм с пелетна горелка и харча около 2,5 тона пелети на сезон. Като се вземе цената на пелетите /200 лв/т./ съм на много добра цена за сезон.
Готов съм да обяснявам защо е така, но е много дълго обяснението и мога да кажа само, че основната разлика е в типа на отоплителния уред... в единя случай има горене при "накакъв контрол", а в другия е горелка с всички възможности за контрол на температурите на вода и въздух, та общо взето обикновена математика не върви

Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Върви, върви щото има и други фактори. Може би въглища си горял 1 тон, м? При калоричност по 1,5 квото и контроли да има ще имаш разлика, не малка между пелети/въглища.
200 са сигурно слънчогледови, които за котел са ок. За камина не.
200 са сигурно слънчогледови, които за котел са ок. За камина не.
Последна промяна Моджо на 07 Окт 2020, 17:50, променена общо 2 пъти
Хм,хм...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
200 лв. са слънчогледови пелети. Намаляването на разхода е във връзка с прецизното регулиране на температурата на водата, понеже когато си с горелка, това е постижимо. С твърдите горива на "самогорене" не е възможно, въпреки клапи и др. механизми, винаги има излишна топлина, която няма къде да "сложиш"... и си в преразход.... Моя котел с въглищата се палеше през първия студен месец и се гасеше когато се стопли... има си бункер за въглища и т.н. Имаше си и клапа, уж да регулира, но само аз си знам колко пъти е стигала температурата на водата до 90-95 градуса.
Сега е настроено за 50 градуса на водата и като сложих термоглавите съм постигнал оптимална температура във всички стаи и нямам преразход на консумативи
Затова и имам спадане на количеството отоплителни консумативи. Както казах с обикновена математика не става, има много фактори, които са от значение. Ако бях имал възможност да сложа подово отопление, тогава сигурно нямаше да прескачам 1,5 тона пелети на сезон, но нямаше как да разбивам всичко.
Сега е настроено за 50 градуса на водата и като сложих термоглавите съм постигнал оптимална температура във всички стаи и нямам преразход на консумативи

Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- turieca
- кандидат ентусиаст
-
За излишъка се слага буфер.
predel написа:200 лв. са слънчогледови пелети. Намаляването на разхода е във връзка с прецизното регулиране на температурата на водата, понеже когато си с горелка, това е постижимо. С твърдите горива на "самогорене" не е възможно, въпреки клапи и др. механизми, винаги има излишна топлина, която няма къде да "сложиш"... и си в преразход.... Моя котел с въглищата се палеше през първия студен месец и се гасеше когато се стопли... има си бункер за въглища и т.н. Имаше си и клапа, уж да регулира, но само аз си знам колко пъти е стигала температурата на водата до 90-95 градуса.
Сега е настроено за 50 градуса на водата и като сложих термоглавите съм постигнал оптимална температура във всички стаи и нямам преразход на консумативиЗатова и имам спадане на количеството отоплителни консумативи. Както казах с обикновена математика не става, има много фактори, които са от значение. Ако бях имал възможност да сложа подово отопление, тогава сигурно нямаше да прескачам 1,5 тона пелети на сезон, но нямаше как да разбивам всичко.
може да ти се струва ефективно, но 50 градуса е много ниска температура на водата за радиатори. при тази температура излъчването (delta t) е нищожно и само въртиш електричество за циркулярните помпи за въртене на водата... един вид- може и да пестиш нещо от пелетите (малко вероятно), но хабиш доста повече електричество. също така много е възможно в по-студените дни като падне под нулата (ако ти е къщата на такова място) да не можеш да подържаш някаква смислена температура на стайте.
та можеш да играеш с три неща - температурата на водата, дебита на циркулярната помпа и времетраенето на включената горелка (което е различно от температурата на водата)...
температурата на водата се наглася заедно със дебита на циркулярната помпа така, че изходящата вода от радиаторите да е по-студена с около 10 градуса... това е ориентировъчно- ако радиаторите ти имат документация в нея ще има крива на отдаване на топлина според температурата и дебита на водата- гледаш в нея при какви стойности имаш максимално топлоотдаване и нагласяш

фиксираната температура на водата винаги е компромис- затова се разтърси и ако можеш да инсталираш outdoor reset - сложи си. това е една проста система/ компютър която варира температурата на водата спрямо външната температура (извън къщата). задаваш колко е най- студената температура на въздуха (обикновено януари/ февруари- вика му се design day) и колко да бъде температурата на водата така че да може да държи зададената температура в къщата. примерно при -20 градуса (според района разбира се) температурата на водата е 80 градуса (или там колкото ти трябва за да подържаш каквато температура искаш в къщата). това обикновено се установява с опит първата зима като ударят големите студове. от там нататък задаваш наклон на кривата външна температура/ вода - колкото по-висока е външната температура толкова по-ниска е температурата на водата. това е метод за реализиране на най- големите "спестявания" в гориво защото температурата на водата е точно толкова колкото да затопли къщата до някаква температура при някаква външна температура.
написах също че параметър е времетраенето на горене на горелката. колкото по-дълго- толкова по-добре защото горелката постига максимална ефективност след около 5 минути работа. затова честото спиране/ пускане вреди на ефективноста. та всичко това дето ти го написах гледаш да го постигнеш със възможно най- малка консумация на горелката за да й осигуриш максимално дълги цикли на горене. знам, че звучи малко нелогично- но това е

и да не забравиш всичкото това дето го написах в предишните параграфи го правиш като си настроиш циркулярната помпа да дава 10 градуса разлика между входящата и изходящата в/от радиаторите температура на водата.
та тоя пъзъл се реди поне 1-2 сезона, но ще реализираш средно 25% икономии на гориво. може и повече според ... фазата на луната.
ако имаш въпроси питай. тоя филм съм го играл с години в мойте къщи...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Всичко дето си го написал е ОКс малки допълнения разбира се от моя страна.
Първо да допълня и аз за температурата,че ако се търси ефективност на ниска температура не се работи с радиатори,а с конвектори,подово отопление или комбинация от двете.
Споменато е защо.Няма конвекция.
Управлението по външна температура е много хубаво нещо когато се настрои правилно.Ти си казал как.На автонастройки не работи добре.
Появяват се моменти в които навън е "топло" според датчика,а реално вътре е студено според собственика.
Лекуват се тия работи с проба грешка която Алекс вече е играл на свой гръб очевидно.
Аз съм го играл на бали го колко други хора на гърба докато правех лично инсталациите.
Дългите цикли на горене за които стана дума са възможни когато имаме достатъчно обем на флуида в системата.
Идеята като цяло е да се постигне инертност.Топлиш 15 минути и циркулираш 30 минути до спадане на температурата и следващият цикъл.
При нужда се добавя буферен съд за допълнителен обем.В същият може да се включат и допълнителни топлоизточници като соларни панели или газов котел да речем.
Всичко е според зависи
Например един ПУЦ от моите в елитният морски център на света а.к.а. пропадналото село Лозенец.
Къща в която имаше готови ли сте: 2 електрически котела,8 солара за вграждане в покрив на брамак,1000литра буферен съд и най-интересното 8 камини на дърва за всяка спалня по отделно,че човека беше луд на тема камини.
Камините бяха с отворена система поради неналичието на начин за контролиране на горенето и шанс да си .... мамата,а останалото бе в стандартна затворена система като всяка от камините си имаше допълнителен пластинчат топлообменник за осигуряване на връзката м/у отворените и затворената системи и отделен разширителен съд.Отворените бяха пълни с гликол както и соларите,а останалото на вода.
И отделно имаше топлообменник за басейна отново към буфера.
И на всичкото отгоре съвсем отделна ВРВ система на директно изпарение във всичките помещения отделно от тази.
А и вентилация имаше с подгрев пак от буфера за избата,механата и басейна.
Е такива инсталации как се вкарват в режим от човек дето не ги е виждал докато се изпълняват ....мммм не искам и да знам.
Мен и сега да ме заведеш там ще ми трябва половин ден да се ориентирам кое как е било тъй като минаха 10 години от тогава.
Та всичко е според зависи...
Първо да допълня и аз за температурата,че ако се търси ефективност на ниска температура не се работи с радиатори,а с конвектори,подово отопление или комбинация от двете.
Споменато е защо.Няма конвекция.
Управлението по външна температура е много хубаво нещо когато се настрои правилно.Ти си казал как.На автонастройки не работи добре.
Появяват се моменти в които навън е "топло" според датчика,а реално вътре е студено според собственика.
Лекуват се тия работи с проба грешка която Алекс вече е играл на свой гръб очевидно.
Аз съм го играл на бали го колко други хора на гърба докато правех лично инсталациите.

Дългите цикли на горене за които стана дума са възможни когато имаме достатъчно обем на флуида в системата.
Идеята като цяло е да се постигне инертност.Топлиш 15 минути и циркулираш 30 минути до спадане на температурата и следващият цикъл.
При нужда се добавя буферен съд за допълнителен обем.В същият може да се включат и допълнителни топлоизточници като соларни панели или газов котел да речем.
Всичко е според зависи
Например един ПУЦ от моите в елитният морски център на света а.к.а. пропадналото село Лозенец.

Къща в която имаше готови ли сте: 2 електрически котела,8 солара за вграждане в покрив на брамак,1000литра буферен съд и най-интересното 8 камини на дърва за всяка спалня по отделно,че човека беше луд на тема камини.

Камините бяха с отворена система поради неналичието на начин за контролиране на горенето и шанс да си .... мамата,а останалото бе в стандартна затворена система като всяка от камините си имаше допълнителен пластинчат топлообменник за осигуряване на връзката м/у отворените и затворената системи и отделен разширителен съд.Отворените бяха пълни с гликол както и соларите,а останалото на вода.
И отделно имаше топлообменник за басейна отново към буфера.
И на всичкото отгоре съвсем отделна ВРВ система на директно изпарение във всичките помещения отделно от тази.
А и вентилация имаше с подгрев пак от буфера за избата,механата и басейна.
Е такива инсталации как се вкарват в режим от човек дето не ги е виждал докато се изпълняват ....мммм не искам и да знам.
Мен и сега да ме заведеш там ще ми трябва половин ден да се ориентирам кое как е било тъй като минаха 10 години от тогава.

Та всичко е според зависи...

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
50 градуса била нищожна температура за радиатори ...ще ги щавиш ли тия хора бре алха ? Колко трябва да е ? 80 -100 градуса ? 
Колко е стайната температура ? 22-23 градуса , ако ще да имаш и 100 градуса на водата все тая . Комфортната температура е константа и дали я правиш със 100 градуса вода или със 50 е все тая . В нормалните отоплителни системи има елемент който контролира температурата на водата и въздуха в помещението . Като няма отваряш прозорците и така контролираш или ходиш по бански ако си гъзар
Тия неща със водата се контролират с подходяща арматура или ръчно или електромеханично автоматизирано и изобщо избор на автмватика има колкото искаш . Не знам какви са тия къщи и отоплителни системи в тая америка дето две три години трябва да ги дебнеш да въртиш кранчета та да работят нормално

Колко е стайната температура ? 22-23 градуса , ако ще да имаш и 100 градуса на водата все тая . Комфортната температура е константа и дали я правиш със 100 градуса вода или със 50 е все тая . В нормалните отоплителни системи има елемент който контролира температурата на водата и въздуха в помещението . Като няма отваряш прозорците и така контролираш или ходиш по бански ако си гъзар

Тия неща със водата се контролират с подходяща арматура или ръчно или електромеханично автоматизирано и изобщо избор на автмватика има колкото искаш . Не знам какви са тия къщи и отоплителни системи в тая америка дето две три години трябва да ги дебнеш да въртиш кранчета та да работят нормално

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Видно е че хал хабер не я разбираш тая ралта ама не пиши поне глупости де.
Двама човека се мъчим да обясняваме някакви неща които са ни минали през главите, а ти пишеш поради спорта нещо да напишеш.
Радиаторите си има графика още от завода.При толкова и толкова входяща и изходяща температура отделят толкова и толкова вата топлина.Под тая температура не работят като хората, над нея пак. И в двата случая имаме преразход на гориво и файда от цялата работа йок.Това ей така на бързо през телефона, че не ми се пише.
Ако знанията са малко не е грешно да се чете.Лошото е че само с четене не става, а трябва и практика.
Моята започна когато бях на 14 и в София тепърва започнаха да се монтират топломери по радиаторите някъде около 2000г. и от тогава до сега се с това и разни други работи се занимавам.
Хора дето освен инсталацията в дома си друга не са виждали не е добре да дават крайни мнения... тъй като отказват тия дето зная нещо да го напишат.
Двама човека се мъчим да обясняваме някакви неща които са ни минали през главите, а ти пишеш поради спорта нещо да напишеш.
Радиаторите си има графика още от завода.При толкова и толкова входяща и изходяща температура отделят толкова и толкова вата топлина.Под тая температура не работят като хората, над нея пак. И в двата случая имаме преразход на гориво и файда от цялата работа йок.Това ей така на бързо през телефона, че не ми се пише.
Ако знанията са малко не е грешно да се чете.Лошото е че само с четене не става, а трябва и практика.
Моята започна когато бях на 14 и в София тепърва започнаха да се монтират топломери по радиаторите някъде около 2000г. и от тогава до сега се с това и разни други работи се занимавам.
Хора дето освен инсталацията в дома си друга не са виждали не е добре да дават крайни мнения... тъй като отказват тия дето зная нещо да го напишат.