България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Сеп 2023, 10:02

Пак ги защитавайте като ги нашляпат леко куките щото им нарушавали правата на разни, които не им пука от нищо на пътя. Ще ми хукне някакъв из града да бяга защото е пиян или дрогиран. Бой ако те хванат и толкова. Като си търсиш силни усещания пък ще рискуваш, че хванат ли те може да ядеш дървото. Общо взето ако видимо не си пълен боклук, куките няма да те бият ако те хванат.
Като онзи вчера 80км. ще ми го гонят за да стигнат до извода, че е трябвало още в началото да му опънат шиповете. На късмет се заби в барака, а можеше 1000 неща и хора да удари през тия 80 км.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Сеп 2023, 22:17

...

Ще има нови законови промени вкл. и за пешеходните пътеки :yes:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 05 Сеп 2023, 0:40

steeN написа:

...

Ами евала! Колкото пъти да го слушам професор Денков, толкова повече ми се иска да имаме дълги години премиер-министър като него!!! :bowdown:
Ерудиран, разумен, отбран, интелигентен! Такива хора ни трябват начело на държавата! И евала на това, което правят тия в момента.
Толкова години слушаме само приказки, тези поне правят нещо! Та, да. Ако трябва да гласувам сега, ще избера ПП-ДБ :idea:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 05 Сеп 2023, 0:42

Докато пешеходци изскачат на платното без да се оглеждат, няма как да се намалят смъртните случаи. И сега има ограничение в града от 50, но пак някой лети със 100. И сега е забранено шофирането след употреба на алкохол и упойващи вещества и въпреки това карат. Шофьорите са хора, а хората допускат грешки. Апропо преди време един от шефовете на голяма автомобилна компания каза, че и автономните коли няма да се опитват да избегнат сблъсъка с човек на всяка цена.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 05 Сеп 2023, 1:19

Днес докато си карам из едни малки улички в старата част на града наближавам спряла кола на аварийни мисля, или пък да беше угасена, спряна до бордюра, но няма значение. Виждам един възрастен мъж как иззад колата, без да погледне, си изкочи и най-необезпокоен си пресече улицата. На мен ми се наложи леко да обера със спирачките, за да е вече пресякъл, когато мина оттам, а буквално пъплих без газ преди това.

Ся, колегите тук подскачат, но никой от нас, които тук твърдим, че пешеходците масово пресичат като олигофрени, смята, че да прегазиш някого с 70-80км/ч на пътека, пиян на мотика, е по какъвто и да е начин нормално. Просто едно оглеждане преди да пресечеш, може да е разликата дали ще се прибереш у вас, или ще се озовеш в болница или още по-лошо..
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 05 Сеп 2023, 7:14

drifty написа:Днес докато си карам из едни малки улички в старата част на града наближавам спряла кола на аварийни мисля, или пък да беше угасена, спряна до бордюра, но няма значение. Виждам един възрастен мъж как иззад колата, без да погледне, си изкочи и най-необезпокоен си пресече улицата. На мен ми се наложи леко да обера със спирачките, за да е вече пресякъл, когато мина оттам, а буквално пъплих без газ преди това.

Ся, колегите тук подскачат, но никой от нас, които тук твърдим, че пешеходците масово пресичат като олигофрени, смята, че да прегазиш някого с 70-80км/ч на пътека, пиян на мотика, е по какъвто и да е начин нормално. Просто едно оглеждане преди да пресечеш, може да е разликата дали ще се прибереш у вас, или ще се озовеш в болница или още по-лошо..

Не, твърдим друго :idea: Това, което ти си направил :idea:

Шофирал си в ГРАД, видял си спрял, както му дойде автомобил, внимавал си, всичко се е развило добре.
Затова направиха шибаното ограничение 30 км/ч в определени зони
и затова като има спрели на рандъм разни автомобили, пешеходни, пешеходци и т.н. се шофира с повишено внимание!

Аз примерно не харесвам това, как всеки втори обяснява, че ограниченията на скоростта били тъпи.
Тъпи, остри, има ги. Не е работа на всеки сам да преценя, а да ги спазва :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 05 Сеп 2023, 7:21

zAcK написа:
steeN написа:

...

Ами евала! Колкото пъти да го слушам професор Денков, толкова повече ми се иска да имаме дълги години премиер-министър като него!!! :bowdown:
Ерудиран, разумен, отбран, интелигентен! Такива хора ни трябват начело на държавата! И евала на това, което правят тия в момента.
Толкова години слушаме само приказки, тези поне правят нещо! Та, да. Ако трябва да гласувам сега, ще избера ПП-ДБ :idea:
Ти и аз го одобряваме, но има огромен недостатък за пред алфа нашенците - не изглежда и звучи нахално като боко. Нищо че повечето от същите алфа мъжкари са такива само пред клавиатурите и жените си :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 05 Сеп 2023, 8:05

zAcK написа:Не, твърдим друго :idea: Това, което ти си направил :idea:

Шофирал си в ГРАД, видял си спрял, както му дойде автомобил, внимавал си, всичко се е развило добре.
Затова направиха шибаното ограничение 30 км/ч в определени зони
и затова като има спрели на рандъм разни автомобили, пешеходни, пешеходци и т.н. се шофира с повишено внимание!

Да, но всичко се случва. Автопаркът ни е стар, нещо може да и стане на колата баш когато не трябва. Баща ми преди няколко години го засичат тук в едно от кръговите, спира рязко за да не се ударят. Всичко ок, продължава си, но при спирането е пръснал една от спирачките тръби, явно е била корозирала, остава без спирачки, но не го знае. На следващото кръстовище, тръгва да намаля, няма никой на спирачките. Един приятел също ми е разправял, спуска се от Арбанаси към Търново, педала на спирачките потъва,жостава без спирачки. И с 30км/ч да удариш пешеходеца, пак можеш да го потрошиш.

На мен, и съм сигурен, на много от вас им се е слупвало, ми се е "крил" пешеходец в страничната колона на колата. Аз карам, той върви и през цялото време идва под такъв ъгъл, че така и не се появи в полезрението ми. Карах бавно, но пак щях да му направя някви травма, ако го бях ударил. Колежката ми по едно време започна да ми казва името, при което усетих, че нещо в картинката ми се губи..

Та така си мисля аз, хубаво е и трябва да внимаваме и да пазим пешеходците, спор няма, но какво им пречи и сами да се пазят? Изключваме малките деца, но най-малкък шанс за инцидент има, когато и двете страни знаят къде се намират. При всеки друг сценарий, възможността за инцидент нараства, пък ако ще и само да го побутнеш човека.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 05 Сеп 2023, 8:11

drifty написа:Та така си мисля аз, хубаво е и трябва да внимаваме и да пазим пешеходците, спор няма, но какво им пречи и сами да се пазят? Изключваме малките деца, но най-малкък шанс за инцидент има, когато и двете страни знаят къде се намират. При всеки друг сценарий, възможността за инцидент нараства, пък ако ще и само да го побутнеш човека.

Ти си го написал :bchug:
Първо си дал няколко примера, как бавното шофиране ти е помогнало.
Второ - деца! Няма как да знаеш в града кой ще ти се появи пред колата по каквато и да било причина.
Може и дете да е. Много малко. Ние имаме такъв случай в Гърция и пак бавното шофиране помогна :confused:
Децата ги изтърваш за секунда и са направили нещо такова.

Та, Маверик го каза - шофьорът държи оръжието, не пешеходеца. :bchug:
Да, има всякакви олигофрени пешеходци, ама има още повече олигофрени шофьори :idea: :idea: :idea:
Въпросът е, че едните са беззащитни, а другите потенциални убийци!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Сеп 2023, 8:28

zAcK написа:

При мен пък е точно обратното :dunno: Техен избирател съм, гласувам с леко отвръщение всеки път, но съм 'западно-ориентиран човек' съответно нямам голям избор.
Тези обаче всеки ден вършат глупост след глупост в моите очи. Всичко което се приема е недомислено или прието под нездрав обществен натиск. Въпросната пресконференция е точно пример за това. Законите не трябва да се променят под афект от емоцията, а трябва да се мисли какви ще са последствията.
Това с умишленото убийство от снощи е поредната глупост. Юристите около мен си скубят косите....

Знам ли, може пък да съм Бай Ганьо.... но аз лично не харесвам работата им.

От 20те точки който афишираха има не повече от 3-4, които стават според мен. :dunno: Останалите или помагат малко, но създават куп други проблеми или са просто прах в очите на хората.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 05 Сеп 2023, 8:40

TheDriver написа:Това с умишленото убийство от снощи е поредната глупост. Юристите около мен си скубят косите....

А как да се случи така, че тия УБИЙЦИ да си носят последствията?
Доказано е вече десетилетия, че друго не работи!
Скубели си косите.Кой ги знае колко са юристи...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Сеп 2023, 9:03

И по настоящия закон и при предното провинение на този от Гурко е имало законов регламент, според който той трябва/трябвало е да лежи ефективно.

През 2005та делото е прекратено 'по незнайни причини'. На всички ни е ясно какви точно са причините, но също така знаем, че резултатът от проверката ще е - няма установени нарушения.

В тоя ред на мисли и разстрел да сложат в наказателния кодекс, тези които имат нужните 'ресурси'(защото то не е само въпрос на пари) пак ще се измъкват, защото проблемът не са наказанията в кодекса.
Освен това има една известна закономерност в правоприлагането, която гласи, че колкото по-строги стават наказанията, толкова повече се намалява шансът те да бъдат приложени ефективно. Било то защото съдиите не са склонни да ги налагат или защото подсъдимите имат стимул да търсят начин да се измъкнат.

Всички тези пресконференции, промени в закона, афиширане на страшни наказания са признак на безсилие и замазване(а аз бих казал и влошаване) на положението. Няма воля, а вероятно и капацитет(все пак ще правят конституционна реформа с Пеевски :banghead: ) да се бръкне там където е нужно - съдебна система, ефективен контрол и връчване на глоби от КАТ.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Сеп 2023, 10:08

И по настоящия закон и при предното провинение на този от Гурко е имало законов регламент, според който той трябва/трябвало е да лежи ефективно.
През 2005та делото е прекратено 'по незнайни причини'. На всички ни е ясно какви точно са причините, но също така знаем, че резултатът от проверката ще е - няма установени нарушения.
Закона е бил такъв ...до 1 година , не 1 година а от 0 до 1 година и изобщо не е имало такъв регламент да се вкарват хора в затвора по 1 година .
През 2005 г. лицето П.Т. (тогава на възраст 19 години) е установено да управлява моторно превозно средство с концентрация на 1,4 промила алкохол в кръвта. Към онзи момент управлението на МПС след употреба на алкохол с над 1,2 промила е престъпление по от НК, за което се е предвиждало наказание в размер до 1 година

Никой от нищо не го е освобождавал , платил си е глобата която е 500лв и книжката му е била отнета , така е преценил съда .
Калинка и Белославка ще влязат ли в затвора , как мислите ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Сеп 2023, 10:20

Няма как да стане след чистото досие преди това. Нито са ударили човек, нито нищо такова. Ще ги бутнат с глоба, макс пробация или условна. Друг път ако ги хваната вече лошо за тях. Тоест има шанс да се поправят, ако не...тяхна работа.

Това със сляпата точка на колонката на колонката за което говори Дрифти е много вярно. Особено ако през това време гледаш и за други коли. Моята е доста голяма колона и е недостатък на тия коли, но пък си научих урока по трудно начин и сега се навеждам напред, дърпам се назад, гледам понякога по няколко пъти, особено когато някой с кола ми дава път да минавам...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 05 Сеп 2023, 10:50

Четивото е дълго и интересно, мнение на адвокат, след арестите миналата година, как (не)работи прокуратурата. Като човек, неизучавал тези дисциплини, мнението ми беше образувателно , за реда , по който се случват или не, нещата.

https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/ ... %B0%D0%B4/
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата