Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 05 Мар 2023, 12:55

Petrolhead написа:
bum_bum написа:
Jordana написа:В най големите битки на древноста е имало по 2-3к убити максимум.

На ден вероятно. В битката за Атина и Пиреос са убити 200 до 400к души, според различни източници. Което за 90-тина години преди Новия Век си е било сериозна цифра. При обсадата на Константинопол 100-200к тотал, от които 20-30к на наша сметка.

Според твоите източници, персийската армия колко милиона е била? И имало ли е изобщо толкова хора по земята по онова време?
Нямам представа колко им е била армията. На земята вероятно е имало над 100млн жители по това време.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Мар 2023, 13:09

Може и да имало може и да я нямало , но примерно през 14 век и битката при Креси в която Едуард III нанася нечувано поражение на французите , англичните са 12 000 а французите 30 000 . Някъде там е бил максимума да се издържа и снабдява с продоволствие една армия по тертипа на средните векове чак до 18 началото на 19 век .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 05 Мар 2023, 15:17

z
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 18:00, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Мар 2023, 16:58

Marcus Velleius Paterculus се оказа източника. Не знам дали е точен. Може и да не е.

Но няма отношение към темата, а именно разликата между life expectancy и lifespan.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Мар 2023, 18:48

https://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy
То си е написано - "като се изключи детската смъртност " този който навърти 20 лазарника вероятно ще доживее и 35-40 години . Тази прогнозна продължителност на живота не е случайно взето число а следствие на реалната продължителност , не обратното . Щото и реалната продължителност на живота се потвърждава от наличния антропологичен материал и служи за база . На това се градят и тези математически модели които се прилагат днес , преди време го обсъждахме точно за варненския некропол това но си забравил предполагам .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 07 Мар 2023, 8:53

Вчера във фитнеса 3 ма водиха ожесточен спорт на тема, пречи ли алкохола на тренировките.
Всеки си държеше на неговото
1/Може и не пречи колкото и да пиеш
2/Пречи и то много
3/По една бира на вечер не пречи изобщо
:mhihi:
Вие като кой от 3мата мислите :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 07 Мар 2023, 9:29

Ползи от алкохола няма. Само вреда.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 07 Мар 2023, 10:13

streetz написа:Ползи от алкохола няма. Само вреда.

Абе някои моми стават по-сговорчиви след няколко питиета :mhihi:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 07 Мар 2023, 19:08

ivanski_2 написа:Вие като кой от 3мата мислите :mhihi:

Когато изпиеш някакъв алкпхол, черния ти дроб спира да прави кажи-речи всичко друго, докато не го елиминира. Как смяташ, дали пречи? ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 07 Мар 2023, 19:33

За последните 8 месеца съм изпил сборно 200мл вино и една бира. И да ви кажа не ми липсва грам. А преди си наливах хубаво, предните 2 зими си правех вино и рядко беше вечер без да изпия поне 500мл, често 1л. А излизане на бар/дискотека или на някоя вила бутилка водка си ми беше стандарта. И после 1 ден не ме търси, на 2рия ми е криво и чак на 3тия се чувствам човек. Та реших, че ми е време за пенсия и мисля беше едно от най-добрите ми решения. :bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 07 Мар 2023, 19:58

Ти сега спри и да се бръснеш и.... :mhihi: :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 08 Мар 2023, 4:09

ivanski_2 написа:Вчера във фитнеса 3 ма водиха ожесточен спорт на тема, пречи ли алкохола на тренировките.
Всеки си държеше на неговото
1/Може и не пречи колкото и да пиеш
2/Пречи и то много
3/По една бира на вечер не пречи изобщо
:mhihi:
Вие като кой от 3мата мислите :mhihi:

Сигурно пречи, но познавам достатъчно релефни и мускулести пичове, които пият от време на време, значи не пречи толкова много. :lol:
А и има други ползи - бирата за бъбреците и червеното вино за сърцето. Последното също е и антиоксидант.
Чувал съм и за някакви ползи от виното при диабет, но не съм се интересувал по-задълбочено. Бум_бум ще каже ако е чел нещо повече.

Лично за мен ако трябва да избирам дали да имам най-яката физика примерно като на Арни на 25 или веднъж седмично да си галя сетивата със домашна пастърма+вино, разни сиренца и кашкавалчета с вино, цаца с бира, пържени картофки с бира и уиски с шоколад... ще избера алкохола. :lol:

Пълен е нета с "компромати" на топ футболисти с чашка в някой клуб. Значи не пречи толкова. :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Купе с 2 врати
Мечтае да кара: Купе с 4 врати
Детайли за колата: Седем напред, две назад

Мнение от ARR_ » 08 Мар 2023, 5:54

bum_bum написа:
ivanski_2 написа:Вие като кой от 3мата мислите :mhihi:

Когато изпиеш някакъв алкпхол, черния ти дроб спира да прави кажи-речи всичко друго, докато не го елиминира. Как смяташ, дали пречи? ;)

Освен това алкохола оказва негативно влияние на тестостерона, бонус точки за бирата която допълнително увеличава нивата на естроген.

Сега ако говорим за реалния живот, където повечето не сме професионални бодибилдъри/силови трибойци и тнт, при една бира вечер или няколко питиета в събота едва ли ще успеем да се усетим разлика. Друг е въпроса обаче при по-големи количества, особено системно, това влияе доста сериозно, както на физическото възтановяване така и на психиката.
Случвало ми се е да се "почерпя" след тежка тренировка крака и възтановяването следващите дни беше доста по-тегаво от обичайното.
Като цяло ако може човек да не пие най-добре, в крайна сметка алкохола е токсин, отрова. Ако тотален отказ не е опция, правете го с мярка и в не тренировачни дни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 08 Мар 2023, 9:46

ARR_ написа:Ако тотален отказ не е опция, правете го с мярка и в не тренировачни дни.

Точно така правя :yes: Твърд алкохол МАКС 150мл. веднъж или два пъти седмично. И въпреки това пак ми пречи.. не мога да заспивам дълбоко, имам чувството, че се събуждам (понякога) 3-4 пъти през нощта :ranting:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Мар 2023, 10:55

dhtj написа:Чувал съм и за някакви ползи от виното при диабет, но не съм се интересувал по-задълбочено.

99,9% от тия приказки "това е полезно за нещо си" са защото във виното например има вещество Х, което е полезно за превенция или лечение на състояние Y.

Но, че за да поемеш някакво значимо количество от веществото Х ще трябва да изпиеш 5 литра вино, да изядеш един буркан с мед или 5 кила коприва рядко се споменава.

Ако търсим превенция или дори лечение от диабет (тип 2) единствения разумен начин е правилното хранене. Каквито и илачи, чайове, билки и т.н. да пием и ядем ползата им е близка до нулата.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата