Здравословен живот, или...
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Здравословен живот, или...
Нямам представа колко им е била армията. На земята вероятно е имало над 100млн жители по това време.Petrolhead написа:bum_bum написа:Jordana написа:В най големите битки на древноста е имало по 2-3к убити максимум.
На ден вероятно. В битката за Атина и Пиреос са убити 200 до 400к души, според различни източници. Което за 90-тина години преди Новия Век си е било сериозна цифра. При обсадата на Константинопол 100-200к тотал, от които 20-30к на наша сметка.
Според твоите източници, персийската армия колко милиона е била? И имало ли е изобщо толкова хора по земята по онова време?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Може и да имало може и да я нямало , но примерно през 14 век и битката при Креси в която Едуард III нанася нечувано поражение на французите , англичните са 12 000 а французите 30 000 . Някъде там е бил максимума да се издържа и снабдява с продоволствие една армия по тертипа на средните векове чак до 18 началото на 19 век .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Petrolhead
- Потребител
-
z
Последна промяна Petrolhead на 20 Ное 2023, 18:00, променена общо 1 път
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Marcus Velleius Paterculus се оказа източника. Не знам дали е точен. Може и да не е.
Но няма отношение към темата, а именно разликата между life expectancy и lifespan.
Но няма отношение към темата, а именно разликата между life expectancy и lifespan.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
https://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy
То си е написано - "като се изключи детската смъртност " този който навърти 20 лазарника вероятно ще доживее и 35-40 години . Тази прогнозна продължителност на живота не е случайно взето число а следствие на реалната продължителност , не обратното . Щото и реалната продължителност на живота се потвърждава от наличния антропологичен материал и служи за база . На това се градят и тези математически модели които се прилагат днес , преди време го обсъждахме точно за варненския некропол това но си забравил предполагам .
То си е написано - "като се изключи детската смъртност " този който навърти 20 лазарника вероятно ще доживее и 35-40 години . Тази прогнозна продължителност на живота не е случайно взето число а следствие на реалната продължителност , не обратното . Щото и реалната продължителност на живота се потвърждава от наличния антропологичен материал и служи за база . На това се градят и тези математически модели които се прилагат днес , преди време го обсъждахме точно за варненския некропол това но си забравил предполагам .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Вчера във фитнеса 3 ма водиха ожесточен спорт на тема, пречи ли алкохола на тренировките.
Всеки си държеше на неговото
1/Може и не пречи колкото и да пиеш
2/Пречи и то много
3/По една бира на вечер не пречи изобщо
Вие като кой от 3мата мислите
2/Пречи и то много

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Ползи от алкохола няма. Само вреда.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
streetz написа:Ползи от алкохола няма. Само вреда.
Абе някои моми стават по-сговорчиви след няколко питиета

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
ivanski_2 написа:Вие като кой от 3мата мислите
Когато изпиеш някакъв алкпхол, черния ти дроб спира да прави кажи-речи всичко друго, докато не го елиминира. Как смяташ, дали пречи?

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
За последните 8 месеца съм изпил сборно 200мл вино и една бира. И да ви кажа не ми липсва грам. А преди си наливах хубаво, предните 2 зими си правех вино и рядко беше вечер без да изпия поне 500мл, често 1л. А излизане на бар/дискотека или на някоя вила бутилка водка си ми беше стандарта. И после 1 ден не ме търси, на 2рия ми е криво и чак на 3тия се чувствам човек. Та реших, че ми е време за пенсия и мисля беше едно от най-добрите ми решения. 

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
ivanski_2 написа:Вчера във фитнеса 3 ма водиха ожесточен спорт на тема, пречи ли алкохола на тренировките.
2/Пречи и то много
![]()
Сигурно пречи, но познавам достатъчно релефни и мускулести пичове, които пият от време на време, значи не пречи толкова много.

А и има други ползи - бирата за бъбреците и червеното вино за сърцето. Последното също е и антиоксидант.
Чувал съм и за някакви ползи от виното при диабет, но не съм се интересувал по-задълбочено. Бум_бум ще каже ако е чел нещо повече.
Лично за мен ако трябва да избирам дали да имам най-яката физика примерно като на Арни на 25 или веднъж седмично да си галя сетивата със домашна пастърма+вино, разни сиренца и кашкавалчета с вино, цаца с бира, пържени картофки с бира и уиски с шоколад... ще избера алкохола.

Пълен е нета с "компромати" на топ футболисти с чашка в някой клуб. Значи не пречи толкова.

- ARR_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Купе с 2 врати
- Мечтае да кара: Купе с 4 врати
- Детайли за колата: Седем напред, две назад
bum_bum написа:ivanski_2 написа:Вие като кой от 3мата мислите
Когато изпиеш някакъв алкпхол, черния ти дроб спира да прави кажи-речи всичко друго, докато не го елиминира. Как смяташ, дали пречи?
Освен това алкохола оказва негативно влияние на тестостерона, бонус точки за бирата която допълнително увеличава нивата на естроген.
Сега ако говорим за реалния живот, където повечето не сме професионални бодибилдъри/силови трибойци и тнт, при една бира вечер или няколко питиета в събота едва ли ще успеем да се усетим разлика. Друг е въпроса обаче при по-големи количества, особено системно, това влияе доста сериозно, както на физическото възтановяване така и на психиката.
Случвало ми се е да се "почерпя" след тежка тренировка крака и възтановяването следващите дни беше доста по-тегаво от обичайното.
Като цяло ако може човек да не пие най-добре, в крайна сметка алкохола е токсин, отрова. Ако тотален отказ не е опция, правете го с мярка и в не тренировачни дни.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
ARR_ написа:Ако тотален отказ не е опция, правете го с мярка и в не тренировачни дни.
Точно така правя

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
dhtj написа:Чувал съм и за някакви ползи от виното при диабет, но не съм се интересувал по-задълбочено.
99,9% от тия приказки "това е полезно за нещо си" са защото във виното например има вещество Х, което е полезно за превенция или лечение на състояние Y.
Но, че за да поемеш някакво значимо количество от веществото Х ще трябва да изпиеш 5 литра вино, да изядеш един буркан с мед или 5 кила коприва рядко се споменава.
Ако търсим превенция или дори лечение от диабет (тип 2) единствения разумен начин е правилното хранене. Каквито и илачи, чайове, билки и т.н. да пием и ядем ползата им е близка до нулата.