България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ceco_kd » 08 Ное 2023, 18:59

Абе като ви чета и почвам да се плаша....при вас явно е лебедово езеро без значение лято, есен, зима...пък не е като да не съм карал поне веднъж в София и да съм се чувствал спрял за останалите.....баш Ганьо е великия преценяч и 90% вината си е в него, че не знае какво е дистанция и не спазва такава изобщо.

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 08 Ное 2023, 19:38

Don_Diego написа:От известно време е активно това със съобщенията за нарушения. Наскоро познат получи такова по Вайбър докато пихме кафе :lol:

Уж и в сайта за проверка можеш да получиш невръчените фишове и да ги платиш (ако имаш регистрация в сайта), но още не съм ровил да проверя така ли е (нямам и невръчени фишове, че да проверя де)

Невръчените не можеш да ги видиш.Само изписва, че имаш, ама колко :dunno:
Последна промяна mr_petroff на 08 Ное 2023, 19:39, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Ное 2023, 19:39

Айде стига с глупостите бе дали. Бай Ганьо, та Бай Ганьо.. А бай Ханс или Хендрик?

Drivers in the Netherlands are most often detected and penalized for a speed limit violation (46% in the last three years), followed by Germany (36%) and Slovenia and Austria (30%).

Ето ви топ джигитите в ЕС. В Нидерландия Бай Хендрик явно си подава газ редовно. Но въпреки това смъртността на пътя е 34 на милион. В България е 3 пъти отгоре. Дали е, щото Бай Ганьо преценяча дава повече газ или щото едно е да имаш сравнително нова и поддържана кола и да караш по нормален път или да караш 20 годишен кошник с китайски гуми и изкормен еърбег?

Ей затова никога няма нищо да се промени! Щото ония 240-мата само правят схеми как да крадат, от пътя, от болниците, от децата, от пенсионерите, от каквото може. А ние седим и и пляскаме и се обвиняваме един друг.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 08 Ное 2023, 20:12

bum_bum написа:Комбинацията от стари и често китайски гуми, щото новите са по-скъпи, отколкото в Германия като абсолютна стойност, да не говорим като съотношение към заплатата, стари коли, фиктивни технически прегледи, спирачки с незнайно какво качество поради огромния внос на всякакви ментета, гадния хлъзгав асфалт, прахоляка и калищата, които го правят още по-хлъзгав до какво очакваш да доведат?

Не си прав. Стеен каза, че камерите за скорост са решението. :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Ное 2023, 20:18

bum_bum написа:Айде стига с глупостите бе дали. Бай Ганьо, та Бай Ганьо.. А бай Ханс или Хендрик?

Drivers in the Netherlands are most often detected and penalized for a speed limit violation (46% in the last three years), followed by Germany (36%) and Slovenia and Austria (30%).

Ето ви топ джигитите в ЕС. В Нидерландия Бай Хендрик явно си подава газ редовно. Но въпреки това смъртността на пътя е 34 на милион. В България е 3 пъти отгоре. Дали е, щото Бай Ганьо преценяча дава повече газ или щото едно е да имаш сравнително нова и поддържана кола и да караш по нормален път или да караш 20 годишен кошник с китайски гуми и изкормен еърбег?

Ей затова никога няма нищо да се промени! Щото ония 240-мата само правят схеми как да крадат, от пътя, от болниците, от децата, от пенсионерите, от каквото може. А ние седим и и пляскаме и се обвиняваме един друг.

причината е, че никой в холандия не кара както се кара в родината. никой. може да карат над ограничението, но спазват дистанция, много по- колегиални са и не правят изпълнения...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Ное 2023, 20:22

А дали не са хващани точно защото в Холандия, Германия, Словения и Австрия е пълно с камери? :roll:
Не знам, ама никъде там някой не ми е карал в задника така както тук, ама айде в Холандия не съм бил, но не вярвам да има разлика с Австрия да речем. Ей сега си карам и застигам кола в тъмното, която кара с 60 точно вече извън града, аз карам с 80 и бързам като я изпреварвам с толкова. Зад мен се беше лепнал някакъв на 2 метра и отсреща идва кола, но е далеч за мен, аз минавам, минава и тоя, но изпревари и мен. И да речеш някаква кола, не бе, старо Кади. :shock: Сега изпреварвам двама като пак карам с 80, някакъв китайски ксенон на рефлектори ми се лепнал в бронята и изпреварва заедно с мен без тотално да вижда какво се случва отпред, понеже аз едва виждам. Направих го на Форд Фокус, ама не бях сигурен понеже рязко намали на входа на града защото често там има тринога за 50 въпреки еднопосочното. Та и в двете ситуации вали на убиване, вижда се зор. Ако излезе някой тиквеник с колело аз заварям спирачката, тоя зад мен какво прави? Куче, коте, прасе съм виждал? Ей така намалям щото тоя отпред намаля, какво прави тоя какъв зад мен, който ще ми отваря багажника?
Никъде не съм го виждал ей това залепяне отзад по такъв малоумен начин. Грешка, в Румъния съм го виждал няколко пъти, запомнил съм един румънски мангал даже. И да, съгласен съм с колегата по-горе, в София се бърза много където се знае, че няма камери. :mhihi: Карал съм много пъти, да асфалта е зле, ама не ми се е случвало да поднасям освен ако не си правя келешлъцибс някаква кола умишлено. :dunno: Пък и все със стари гуми съм, с подробността, че не са китайски.

П.п: В Унгария ли съм виждал едни такива огромни табели през не знам колко метра, които указваха да спазваш дистанция и някакви метри май имаше отбелязано колко се минава или секунди...абе нещо такова беше, че отдавна не съм минавал.
Като ходих за пръв път в Германия баща ме инструктираше да спазвам дистанция по магистралата защото е възможно цивилна кола да ме спре за това и глобата точно за това нещо е много солена, а ако си с тяхна книжка не помня дали не беше и по-сурово. На всичко отгоре може вика някой да се обади, че го притесняваш така и пак да те засече патрул напред по магистралата някъде. Ами явно е много важно това, въпреки на места хубавия им асфалт, който е чист не само защото нямат трактори да слагат по две кофи кал на пътя, ами защото и редовно вали, съответно мие.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Ное 2023, 20:37

dhtj написа:Не си прав. Стеен каза, че камерите за скорост са решението. :mhihi:

Аз съм от бъдещето просто :mhihi: Затова ми насраха темата с предсказанията. :(
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Ное 2023, 20:40

Тука на две "кофти" кръстовища по пътя за Шипка(едното точно под Шипка даже)сега ще правят кръгови. Това защото не спряха да се блъскат, основно идиоти, които не са от тук, но и тукашни подценили ситуацията. И то се блъскат така...че умират. На едното местните от две села все казват, че там имало турски гробища едно време и направили път, та затова сега се блъскат и умират. Все ги питам, а не е ли защото има ограничение 60, но се кара идвайки от Шипка със 120-140 и има лек завой, някой не се оглежда хубаво и излиза, идва някакъв питек отгоре и го размазва? Такива ги лекувам като ги видя отдалеч и така и като див преценяч виждам, че няма да ме пречука защото е мноооого далеч летящия холандец, но ще си намали чинно защото има 60 и докато дойде до мен аз ще карам поне с 40-50. Да, отнасял съм свирене понякога, ама пък често и просто си намалят осъзнавайки, че пътя щом е гладък и с лек наклон, на това 60 или 50 със знак повишена концентрация на ПТП не значи, че трябва да караш с 200. Масово са взели да намалят като видят някой да излиза обаче де, едно време все те литваха, сега рядко има такива и стават все по-рядко. Но понеже сме си баш като румънците...ами ще ни избичат по едно такова от техните кръгови, които винаги съм имал за малоумни. Както караш на хубав път извън града и изведнъж кръгово. :mhihi: И съм ги виждал често тия кръгови изкрътени, някой явно и това не го е спряло, сигурно и тука такива ще станат, ама поне няма да се пречукват толкова, а всички ще трябва много да намаляме защото...има турски духове на които не им харесва там да има път вече 30+ години. Не е виновен ганЦо.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 08 Ное 2023, 20:49

След като покарах из Европа малко повече съм на 99% убеден, че причината е в Ганьо.
Ганьо в колата, Ганьо пешеходец, Ганьо в общината, Ганьо в министерството и всички останали, които изпуснах. Включително и себе си.
Да, пътищата у нас са пързалка. Всички го знаят. Е, нужно ли е да се кара на 2 метра дистанция, за да се види колко точно зле е като се наложи?
Да, маркировка няма. Да, има камъни, прах, винтчета и друга строителна техника.
Да, пътищата са или на бабуни или на дупки или и двете.

Ама това всичкото ли кара пича пред/зад/над теб да ти бие брейкчек, защото така си е решил?

Изпаднах в културен шок като видях гт3 да намали, за да пусне баничарка пред него на аутобан. След това и няколко подобни ситуации имах. Няколко хиляди километра, нула ситуации, супер предвидимо и спокойно шофиране на темпомат. Влязох в Унгария и имаше сърдити румънци с бус пред разпад на къси дълги от 1км, нищо че изпреварвам колона тирове с 20км/ч над ограничението. Физически се дръпнах при първа възможност и ме гледаха на кръв, че не съм минал под тира.

Ей тези са олицетворение на всичко, което е сбъркано по нашите ширини според мен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 08 Ное 2023, 20:56

bum_bum написа:Ето ви топ джигитите в ЕС.

Тя тая статистика според мен не е показателна, щото най-вероятно масово нарушават но с малко. Никога в страна на запад от нас не са ме подминавали с 50-100км/ч по-голяма скорост от моята когато карам на ограничението. А тука ако няма поне 10 такива от София до Бургас значи нещо не е било нормално пътуване. Даже като се замисля дори в Сърбия единствените дето съм виждал да хвърчат 20-30 над ограниченията са с БГ номера...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Ное 2023, 20:58

Тука всичко е сбъркано , като почнеш от пътищата преценячите ушевите та до тия дето ги мъдрят правилата . Докато няма европейски пътища и мисъл в тиквите на управляващите няма да се промени и поведението на тия дето са на пътя .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Ное 2023, 21:52

Jordana написа:Докато няма европейски пътища и мисъл в тиквите на управляващите няма да се промени и поведението на тия дето са на пътя .

вината е във всички други ама не и в нас, нали? докато хората мислят като тебе, че пътища и управляващи ще им намалят загиналите по пътя- няма да има оправия.

така както се кара в родината (маневри, скорости, агресивност) -никъде- не се кара във западна европа. никъде.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Ное 2023, 22:02

Искаш да кажеш че пътищата и организацията на движението нямат никакво значение за пътната безопасност ? Че що тия тъпанари в европа си правят пътищата тогава ? Що не избрусят едни глоби като нашите и да карат в дупките по лизгавия асфалт а ушевите да си клечат по храстите ? Явно са по тъпи от нас ... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 08 Ное 2023, 22:16

Определено се усеща балканския манталитет веднага още щом припариш до Унгария примерно на прибиране от Германия. :mhihi: Не знам дали това е сред първите причини за положението по пътищата и трудно може да се определи, но със сигурност е голям процент от проблема.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Ное 2023, 11:11

"Виждал съм извънземни, но няма"

Поредната година, в която загиналите намалят, катастрофите стоят около едно и също число, докато колите и трафика са увеличени значително. :yes:

393 до края на септември, което почти гарантира нов "положителен" рекорд за 2023.

2022 г. - загинали 531 и ранени 8422 участници в движението по пътищата при 6609 тежки ПТП
2021 г. - загинали 561 и ранени 7609 участници в движението по пътищата при 6080 тежки ПТП
2020 г. - загинали 463 и ранени 7121 участници в движението по пътищата при 5710 тежки ПТП
2019 г. - загинали 628 и ранени 8499 участници в движението по пътищата при 6730 тежки ПТП
2018 г. - загинали 611 и ранени 8466 участници в движението по пътищата при 6684 тежки ПТП
2017 г. - загинали 682 и ранени 8680 участници в движението по пътищата при 6888 тежки ПТП
2016 г. - загинали 708 и ранени 9374 участници в движението по пътищата при 7404 тежки ПТП
2015 г. - загинали 708 и ранени 8971 участници в движението по пътищата при 7225 тежки ПТП
2014 г. - загинали 660 и ранени 8640 участници в движението по пътищата при 7012 тежки ПТП
2013 г. - загинали 601 и ранени 8774 участници в движението по пътищата при 7016 тежки ПТП
2012 г. - загинали 601 и ранени 8193 участници в движението по пътищата при 6717 тежки ПТП
2011 г. - загинали 657 и ранени 8303 участници в движението по пътищата при 6698 тежки ПТП
2010 г. - загинали 775 и ранени 8080 участници в движението по пътищата при 6610 тежки ПТП

Безсмислено е хора, които не могат да си обяснят дори настоящето да правят прогнози за бъдещето.
Последна промяна steeN на 09 Ное 2023, 11:19, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата