Кой има вила ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Кой има вила ?

Мнение от klintan66 » 17 Дек 2008, 1:30

Здравейте , колеги !
Вече получих малко разяснения от колежката Апасионата , но реших да пусна и тема .
И така - кой от Вас има вила върху държавна земя ?
Имам намерение да се сдобия с малка вила на св.Константин със законен нотариален акт но върху държавна земя. Вилата е дървена и ми се иска да и направя едно леко ремонтче след като я купя . Покрив , саниране и нова дограма без да променям нито архитектура нито размери .Обаче брокера ми обяснява ,че не трябва да я пипам , поне отвън .
Къде е проблема ,че не мога да разбера ?
    При какви условия държавата може да поиска да освободя терена?
    Мога ли да закупя земята под вилата ?
    Ще съм благодарен на всякакви мнения .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Дек 2008, 10:02

Според мен притежаващият вилата има право на суперфиция.
Т.е. собственикът на земята не може да предяви правата си върху нея преди вилата да е паднала или съборена. Съществуването на сградата ограничава правата върху земята.
Докато я има сградата или е махната незаконно, никой не може да те мести оттам.

Освен ак оне е от типа. класифицирани като "временни постройки" - казваш, че е дървена, провери да не я водят такава.
Малко вероятно, но все пак...

Проблемът е следния.
1. Важно е на кого е правото на строеж. Освен земята сградата носи и определени права на строеж. Става дума за правото на строеж на таз постройка, т.нар. "въздух"- ще ти трябва при промени на покрива, на фасадата. Те(правата) трябва да са описани в нотариалния акт.
Ако правата на строеж са за държавата, всяка промяна можеш да правиш само с нейно разрешение.
Ако са твои, нямаш никакви проблеми.

Обичайно, правата са на собственика на сградата.

Като цяло, според мен брокерът те будалка. Чиито и да са правата на строеж, да си смениш дограмата и да боядисаш фасадата не му ги нарушава.

Ако искаш, изчакай - мисля че до няколко месеца влиза нов закон за етажната собственост, там точно ще са уредени тея неща, как обитателите могат да събарят неносещи стени, да сменят дограми и прочие.

2. Да закупиш земята под вилата, можеш. Свържи се с агенцията за приватизация и питай за процедурата. Понеже с инициатор, вероятно ще трябва да подготвиш оферта(по техен модел) и да предложиш форма на продажба.
Не са длъжни да ти я продадат обаче, но опитай. Според мен е кофти дървена вила на чужд терен.

Поздрави!

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 17 Дек 2008, 10:53

Почти същите неща казах на Колегата и аз ;) Ето какво пишело в Нотариалния акт:
: Нотариален акт за собственост на вилен имот издаден въз основа на обстоятелствена проверка по опис от 1993г и съгласно чл.483 ..... и признава за собственик на имота ХХХХХХХХ за собственик по давностно владение и неформална сделка върху следния имот--
" Вила паянтова постройка застроена на законно основание върху държавна земя...., съставляваща вилен имот планоснимачен номер ...в квартал...по регулация на плана на курорта при съседи ХХХХХХ...

Това е НА и не виждам да има отстъпено право .....
Не е описана и квадратура , но ще ми издадат скица и ще се види колко кв.м. е.
;)
Значи вилата не е временна, а паянтова постройка. Никъде обаче е споменато " заедно с правото на строеж върху..." Или колегата не го е написал или Нотариусът не го е формулирал както трябва / сефте/. За ремонт няма проблеми. По-скоро притеснителното е това, което тук не е споменал Колегата , че до оградата или каквото е там /улица и прочие/ има само 1.5м отстояние. Пак казвам, трябва да е много изгодна цената, за да си заслужава да се купи такъв имот. Нека провери дали може да закуупи земята първо. Обикновено я продават, на доста добра цена...
И друго, не разбрах коя квадратура не е описана, на постройката или на парцела. На парцела по скица ще се види, но на постройката...
И още нещо, тези актове с Обстоятелстван проверки: Нотариуса събира всички документи и на базата на тях издава този акт. За съжаление в повечето случаи не ги описва подробно в акта, а след 5 години досието в архива му и съответно документите се унищожават / толкова е длъжен да ги пази/. Имали сме леки проблемчета с такъв вид актове особено ако Нотариуса не е догледал някои неща :confused: Не е притеснително, много имоти са с такава собственост. Но съветвам Колегата да си вземе адвокат, който се занимава с имоти, и то не от вчера, да се поразрови малко назад ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Дек 2008, 11:06

Apassionata написа: По-скоро притеснителното е това, което тук не е споменал Колегата , че до оградата или каквото е там /улица и прочие/ има само 1.5м отстояние. Пак казвам, трябва да е много изгодна цената, за да си заслужава да се купи такъв имот.

Това не е толкова страшно според мен. Отстоянията не са до ограда, а до постройка или до съседен имот.
Ако целият имот наоколко е държавна земя (както вероятно е) отстоянието няма да е такъв проблем.

По - скоро да мисли за това при закупуване на земята. Да спази отстоянията.

И да, колежката е права, Клинтън. Вземи си адвокат. Брокерът не е адвокат, даже в тая професия стана като в автобранша. Намърдаха се от кол и въже и всички разбират, само да стане работата...

Поздрави!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320 96g.

Мнение от betona » 17 Дек 2008, 11:09

Въпроса е какви документи са представени при съставянето на НА по обстоятелствена проверка, на какво основание е допуснато застрояването, какъв е статута на земята, кой упражнява правата на собсвеник върху нея и от кой е придобита по давност - държавен имот не може да бъде придобит по давност. Ако е постройка, която е била по сметка 201 или 202 и е била собственост на бивша организация по параграф 12 от ЗСПЗЗ - тогава има възможност да бъде придобита и прилежащата площ към сградата...така се изкупиха стопанските дворове на безценица. Но на така зададен въпрос едва ли някой може да отговори точно без съпътстващата документация

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от klintan66 » 17 Дек 2008, 12:33

Колеги , мерси за бързите отговори .
Значи в ръка държа копие на натариален акт в ,който не е описано на базата на какви документи е издаден ,но пише, че сградата е построена законно . Почти всичко от акта е цитирано в мнението на колежката по горе.
Не мога да преценя дали този акт има нещо общо с остъпеното право.
И общо взето ме притеснява възможността сградата да бъде съборена поради някаква промяна на инфраструктурата в бъдеще време .Тротоар , канализация и т.н.
Разгледах къде, кавото намерих и общо взето съм склонен да направя сделката макар и с малък риск.
Помагайте ,колеги !
Последна промяна klintan66 на 17 Дек 2008, 18:51, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Дек 2008, 12:40

И общо взето ме притеснява възможността сградата да бъде съборена поради някаква промяна на инфраструктурата в бъдеще време .Тротоар , канализация и т.н.

Значи те за разширяване на път например може и нашата сграда да съборят. Никой не е застрахован.

Има си процедури. Обезщетения. И тем подобни.

Вземе л исе такова решение обаче, никакъв акт не помага.
И земята да е твоя, и нея ще ти вземат!!!

Но това не е в нашата компетенция. По - скоро разпитай съседи, общинари ако познаваш... Какви са намеренията за района.

Съборят ли ти сграда, дотам. Земята е тяхна.
Но са длъжни да те обезщетят за сградата.

Поздрави!

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 17 Дек 2008, 13:22

Няма как при положение, че нотариалният акт е издаден на базата на обстоятелствена проверка в него да е отразено кой, кога и на какво основание евентуално е учредил право на строеж и дали изобщо го е направил.

С обстоятелствената проверка се установява дали си владял 5 или 10 години, в зависимост от вида на владението, дали това е станало на законово основание или не и дали към момента на обстоятелствената проверка към имота има претенция от страна на държавата или общината.

Тъй като придобиването по давност е първичен, а не деривативен способ за придобиване на право на собственост (т.е. правото ти не произтича от сделка с друго лице, което ти го прехвърля, а е възникнало на базата на това, че си владял 5 или 10 години) при обстоятелствена проверка не се представя предходен документ за собственост, който да се посочи в списъка с представени на нотариуса документи накрая на нотариалния акт, но в същия списък би следвало да има посочени изходящите номера на удостоверенията от областната администрация и от общината, както и да са посочени имената на хората, които са заведени при нотариуса да потвърдят това, че си владял имота толкова време. Трябва да има посочени и всички останали доказателства, на базата на които нотариусът е стигнал до извода, че именно ти си собственика на имота. Така, че нотариусът съвсем правилно не е посочил предходен документ за собственост.

В опростен вариант случката се развива по следния начин - ходиш си в полето, и виждаш някаква къщурка. Нанасяш си се там, ходиш да си почиваш събота и неделя, наглеждаш си имота и така 10 години. През това време не се появява никой, който да те пита какво правиш в имота му и що така си се нанесъл. Като минат тези десет години, отиваш до общината и областната управа и ги молиш да ти издадат документ, който да удостоверява, че нямат претенции към никаква къщичка в полето. Налираш двама-трима от съседните къщички и с документите и хората се явяваш при нотариус и го караш след като констатира, че 10 години си владял този имот, че имота не е държавен или общински и че с две думи на базата на чл. 79, ал. 1 от Закона за собствеността с изтичане на тези десет години си станал собственик, да ти издаде нотариален акт, в който да пише, че си собственик.

Този конкретно имот - паянтовата постройка, би следвало да е имала ясен собственик (различен от държавата) и би следвало в негова полза да е имало учредено право на строеж (или да е бил получил разрешение за застрояване по друг предвиден към онзи момент законов ред) и преди обстоятелствената проверка, тъй като ако такъв не е имало е щял да действа принципът на приращението (знам че звучи тъпо тази дума) и постройката щеше да е държавна собственост и нямаше да е възможно да се придобие по давност.

Трябва обаче да се внимава много, тъй като констативният нотариален акт, няма конституиращо действие по отношение на собственика. Той е един документ, в който нотариусът е отразил някакво обстоятелство, така, както му е било представено към момента на издаване на акта. Ако има претенции на трети лица, непогасени по давност, това, че имаш констативен нотариален акт не е пречка тази претенции да бъдат предявени и в такъв случай, може да бъде оспорено правото на собственост на праводателя ти (продавача, в случая), а ти да бъдеш отстранен от имота (за което да имаш право на обезщетение от страна на продавача)

А по отношение на някои от притесненията - правото на строеж не се погасява при събаряне на постройката, освен ако със самото учредяване не е уговорено друго - чл. 66, ал. 2 от Закона за собствеността. То ще се погаси след 5 години, ако не бъде възстановена постройката - чл. 67 ЗС. Също така принципно право на строеж може да бъде учредено и срочно - чл. 65 ЗС и в такъв случай с изтичане на срока собствеността върху постройката се прехвърля върху учредителя на правото на строеж.

При всички положения, трябва да се направи и сериозна проверка в службата по вписванията, за да се види какви вписвания има по отношение на този имот от момента на построяването му. Не се задоволявай само с удостоверение за липса на тежести, което вероятно ще ти предложат. Добре е да си направиш труда и да направиш проверки ив общината и в областната управа за да видиш има ли там въобще някакви следи за този имот - чия собственост е бил и какво се е случвало с него. Просто трябва да се види как, от кой и кога е разрешено да се построи това нещо и на базата на този документ да се прецени доколко имаш основания за притеснение.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от klintan66 » 17 Дек 2008, 18:50

Не виждам какво друго да кажа освен едно огромно Благодаря на колегата Сомеоне.
    В момента очаквам скица за да се види какъв статут има постройката и т.н . Всичко това ще прецени адвокат, с който се консултирах и който случайно се оказа ,че е работил в съответната община и познава повечето служители там . Но най-вече иска да види статута на имота . Временен , постоянен или друг . Незнам какви има.

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 17 Дек 2008, 23:00

klintan66 написа: Всичко това ще прецени адвокат, с който се консултирах и който случайно се оказа ,че е работил в съответната община и познава повечето служители там . Но най-вече иска да види статута на имота . Временен , постоянен или друг . Незнам какви има.[/list]

:yes: Успех колега! Това е начинът !

Пък дано се окаже читава виличката и после да пуснеш снимки на лятната резиденция ;)

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 07 Май 2009, 22:31

Не знам кое е по (не)правилно: да пусна поредната бозава тема или да вдигна тая от прахта, но гледам, че тук са се изказвали явно запознати хора, така ще пробвам тук.
Та проблема е следния: С роднини имаме три съседни места, които по непотвърдена информация са продадени по някакъв начин от наш далечен роднина. На едно от тях има построена къща, но то не ме касае лично. Скоро обаче правиха нова регулация на целия район и нашите места ги "заснеха" и сега видях скицата, където са си нанесени както трябва. Едно от трите места ме интересува лично (наследство ми е), но сега е заградено, без да има каквото и да било на него. Скоро ще имам скица на мястото, та мисълта ми е мога ли да го продам и да оставя на някой друг да му мисли, защото хич не ми се занимава със съдебни дела и т.н.
П.С. Може би съм го обяснил малко неразбрано, но ако някой може да помогне, ще развием въпроса на Л.С.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320 96g.

Мнение от betona » 09 Май 2009, 0:14

ако ти е наследство - както казваш, значи ти трябва документа за собственост на наследодателя, удостоверение за наследници, скица на имота, данъчна оценка, удостоверение за тежести...и си готов за сделка - въобще не те интересува кой какво е ограждал. Обаче като някой го е заградил виж дали няма някаква претенции към него - я продобивна давност, я нещо друго...има нотариуси които без много да се чудят издават такива костативни НА. това на първо четене при тази информация :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 09 Май 2009, 0:57

Колега, ако правилно съм те разбрал, става дума за курорта Св. Св. Константин и Елена. Там е малко различно. Има дружество Св. Св. Константин и Елена АД, което притежава много земи там. И е много вероятно имотът да се окаже собственост на въпросното дружество (и то отскоро). Един мой приятел така купи вила, полсе имаше някакви разправии. Ако имаш въпроси, пиши на ЛС.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от klintan66 » 09 Май 2009, 1:16

sharksfin написа:Колега, ако правилно съм те разбрал, става дума за курорта Св. Св. Константин и Елена. Там е малко различно. Има дружество Св. Св. Константин и Елена АД, което притежава много земи там. И е много вероятно имотът да се окаже собственост на въпросното дружество (и то отскоро). Един мой приятел така купи вила, полсе имаше някакви разправии. Ако имаш въпроси, пиши на ЛС.
Ако въпроса ти е към мен - Не , става дума за св. Констанин общ. Пещера.
Вилата я купих малко преди Нова година .
Проблема е ,че се изготвя нов кадастрален план на курорта и вилата не е нанесена в него. На стария план съществува . Желанието ми е да я бутна и направя нова ,но не може . Поддръжка и леки ремонти описани в ЗУТ - може.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 09 Май 2009, 8:06

а не може ли да бъде нанесена в новия кадастрален план и после да направиш с нея каквото си искаш?

Следваща

Назад към Извън Темата