въпрос за ДОТ на гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Renault Megan E-Tech, Kia Sorento
Мечтае да кара: По пистите :)

въпрос за ДОТ на гуми

Мнение от nthnl » 12 Фев 2009, 23:02

Здравейте колеги,

закупих си джанти с гуми втора ръка. Джантите са оригинални Borbet, без кривини и балансирани. На тях има летни гуми Hercules със отличен грайфер. Проблема е, че по ДОТ са 5004, или поне доколкото разбирам 50-та седмица на 2004 година. Интересувам се дали ще мога да карам с тях спокойно? 225/50/16 са ако това има значение.

С уважение,
Михаил Великов

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 12 Фев 2009, 23:04

вземи си гуми с по нов дот :D
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Renault Megan E-Tech, Kia Sorento
Мечтае да кара: По пистите :)

Мнение от nthnl » 12 Фев 2009, 23:09

е колега.. то това, че е хубаво да си купя по-нови и аз го знам. Въпроса ми е как мога да разбера дали става нещо от тях, без да се пребия някъде. Всеки иска нови гуми ама са си 1000лв комплекта.

младши ентусиаст
Аватар

Re: въпрос за ДОТ на гуми

Мнение от zazomazo » 12 Фев 2009, 23:09

nthnl написа:... Интересувам се дали ще мога да карам с тях спокойно? ...

стават бре, те са вече пласмасови - за пързаляне в завоите са екстра ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318ис
Мечтае да кара: //М-Без Значение

Мнение от guns3 » 12 Фев 2009, 23:33

Явор написа:вземи си гуми с по нов дот :D

Колегата е прав!!!
А това как да разбереш е относително-Защото от това което съм чел за качествата и здравината на едва гума та дори и тя да е със почти нов грайфер е че един от основните и противници- на гумата (Калчука) е именно времето (като години) та дори и една гума да не е карана и да изглежда като нова-колкото и стават годините тя става със по лоши показатели!!!
Последна промяна guns3 на 12 Фев 2009, 23:44, променена общо 1 път

Потребител
Аватар
Кара: '07 Х3 е83sd; '97 318 tds touring

:)

Мнение от Ganchev_І » 12 Фев 2009, 23:42

До колкото знам от един гумаджия срока на годност на една гума е от порядъка на 4-5 години.След това вече характеристиката на тази гума вече не е същата! Поздрави.
Изображение

БМВ - Удоволствие за сетивата!

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Re: въпрос за ДОТ на гуми

Мнение от Nikito_nn » 13 Фев 2009, 12:44

zazomazo написа:
nthnl написа:... Интересувам се дали ще мога да карам с тях спокойно? ...

стават бре, те са вече пласмасови - за пързаляне в завоите са екстра ;)
Земи си само едни по хубави да ти държат предницата, а пластмасовите отзад и пързаляй до съдиране :D

Сега по темата - колега колкото е по стара гумата толкова по твърд става каучука, което означава че ше има по малко сцепление с асвалта(особенно сега в студеното, още по малко). Съвета ми е ти сам да си предцениш, ама е хубаво отпред да са ти хубави гумите, щото ако ти плъзне предницата в завой става лошо. То зависи и къв шофьор си :D
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от боко » 14 Фев 2009, 22:52

Не се плаши колега караи спокоино,моите съшто са с стар ДОТ ама са чисто нови.Зависи как са подържани гумите да не са се деформирали от седене по складове и мазета,а каучука ако гумата е хубава няма да стане на пластмаса.Ти сам ще го усетиш като караш само умната,моите гуми са 205 /50/16 и са 500 чисто нови,трябва само да търсиш повечко .УСПЕХ :D :D

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 15 Фев 2009, 11:15

боко написа:Не се плаши колега караи спокоино,моите съшто са с стар ДОТ ама са чисто нови.Зависи как са подържани гумите да не са се деформирали от седене по складове и мазета,а каучука ако гумата е хубава няма да стане на пластмаса.Ти сам ще го усетиш като караш само умната,моите гуми са 205 /50/16 и са 500 чисто нови,трябва само да търсиш повечко .УСПЕХ :D :D

Стига писахте глупости :!:
Нямал значение ДОТ-а :help: :mhihi:
Как да няма бре?Естествено,че има - гумата е направена от съединение което старее и със възрастта си променя показателите чувствително!!!
Ако ги ползваш на превозно средство с една конска сила няма значение,НО ако искаш да караш колата си спокойно има голямо значение.
Гуми втора ръка се купуват с дот максимум на две години ,ако си го закършил и ти трябва да закърпиш положението.
Но е 100 пъти подобре да си купиш нови и да знаеш ,че 4 сезона няма даимаш проблем,нито със спирането,нито с дъжда,нито с изтъркания парзалящ се асвалт който у нас е често срещано явление ;)
Те всички западняци били страшни глупаци да си сменят гумите през две или три години ,като три са сигурно социално слабите :shock:
Нали искаме и ние хора да ставаме ,като по белите държави?
Замислете се малко ,това е едно от нещата от което зависи живота ви и този на околните :!:

Знам че на повечето ще им прозвучи много гадно понеже една 17-ка е 400лв. да така е .който го е страх от мечки не ходи в гората или с други думи кара с 16ки или 15ки ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 15 Фев 2009, 12:25

Колега , гумите ти не са ЧАК толкова стари.... могат да изкарат да речем 1 сезон. Но имай предвид , че само ще "пише " , че имаш гуми , реално ще си като шейна. Ти казваш ,че тези гуми са летни .... за лятото по става все пак тогава е топло , каучука се отпуска ...но във мокро време сцеплението няма да е такова ,каквото ако е по нова гумата .... Това е ... според мен ще можеш да караш с тези гуми , но си имай едно на ум за тях ....

Потребител
Аватар
Кара: E46 320i
Мечтае да кара: X6
Детайли за колата: Нормална всекидневна кола!

хайде и аз

Мнение от borilisimo » 15 Фев 2009, 13:47

здравейте,хайде и аз да си кажа мнението понеже продавам гуми.производителите дават 5 год.гаранция,че може да се ползва една гума идават гаранция за нея.сега колкото е по евтина самата гума толкова по бързо и се влошават нейните характеристики в времето дори и да не се кара,защото изкуственив каучук старее по бързо а той е по евтин и се използва при ниския клас гуми.сега конкретно към въпроса ти.да наистина са малко старички твоите гуми и за започнали да се втвърдяват и то доста предполагам,но ако си спокоен водач няма да имаш проблеми,а и евтините гуми след като се запекът няма износване :) колегите са прави че при по високи скорости,ще се носиш като шейна,дори ако искаш можеш и да опиташ,на някое безлюдно място.знай,4е най хубавите гуми са новите макар и най евтините,просто по малко ще ти издържат в времето като качество.това е от мен,виж прецени си и реши...

ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525dA
Мечтае да кара: м6

Мнение от moni76 » 01 Апр 2009, 17:25

а за Мишелин със стар ДОТ какво ще кажете???
...предлагат ми 2007г. Pilot Sport PS2 на 248лв/бройката, размер 255/40/17 и се чудя да ги взимам ли за отзад или да купувам нови :roll:
Последна промяна moni76 на 01 Апр 2009, 18:05, променена общо 1 път
My BMW history:
'91 E36
'97 E36
'00 E46
'01 E46
'99 E39
'03 E39

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c&NR=1 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 01 Апр 2009, 17:36

Аз тая зима карах с гуми дот 04... да ви кажа честно доста съм доволен, със сигурност е по-добре да си купиш чисто нови ама къде са 600 къде са 100лв :) Освен това гумите са му на 4 години и според мен спокойно ще си ги търкаля още 2 сезона.

мони76 дот 2007 не е много стар дот Изображение

ботокс ефект 
Аватар
Кара: черна сянка
Мечтае да кара: още по-черна сянка

Мнение от Dido_stz » 02 Апр 2009, 9:08

моите отзаде са Pireli P6000 Дот 2000 :mhihi:
няя такъв фън :mhihi:
the project is ready....
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 02 Апр 2009, 10:06

Ако гумите са карани само лятото, а зимата са седяли на топло - 20 градуса, то значи каучука е ок. Сам ще разбереш дали са станали на пластмаса
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

Следваща

Назад към Извън Темата