36 хиляди на съд за неплатено парно! Търсят се 260 млн. лв.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

36 хиляди на съд за неплатено парно! Търсят се 260 млн. лв.

Мнение от someone » 24 Фев 2009, 11:06

Източник: actualno.com

35 874 абонати на "Топлофикация - София" са дадени на съд от дружеството заради неплатени сметки за парно. Борчовете им, които столичната топлофикация си търси чрез съда, възлизат на сумата от 83,555 млн. лв.

Това потвърди пред "Монитор" изпълнителният директор на компанията Петко Милевски.

Милевски съобщи още, че общият размер на неплатените сметки за парно към началото на година е бил в размер на 180 млн. лв. Те са натрупани както от битови абонати, така и от стопански. Към 3 февруари тази сума е набъбнала до 201 милиона лева, за да стигне 250-260 милиона лева през последните дни.

"Процентът на тези, които са дадени на съд, расте лавинообразно, защото ние нямаме друг начин, по който да си събираме парите в момента", обясни Милевски големият брой на заведените дела.

Дори през съда обаче "Топлофикация - София" не можела да си събира борчовете. Причината била в променената правна уредба, която вече не позволява на топлофикация да вади изпълнителен лист само срещу неплатени фактури. С направените промени сега топлофикационните дружества трябва да минават по общия ред, за да си съберат парите от нередовните платци. Това според Петко Милевски създава реална опасност делата да се протакат и събираемостта да спадне под критични за дружествата нива.

Информацията за десетките хиляди заведени дела идва броени дни след като софиянци пропищяха от високите сметки за януари. От "Топлофикация - София" казаха, че не могат да дадат среден процент на увеличението, тъй като това е строго индивидуално за всеки абонат.

Според главния секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев обаче сметките са средно с 50% по-високи в сравнение с януари 2008 г. Според него има клиенти, при които това завишение стига и до 90%.

От "Топлофикация - София" обясняват, че проблемът с високите сметки идва основно от близо 35-процентния скок на цената на топлото в рамките на една година. Иначе оттам отчитат като цяло намалено потребление на топлина в столицата с 11,5% по-ниско от миналия януари.

Според анализите на топлоинженери солените януарски фактури идват като комбинация от сериозно нарасналите цени и от факта, че топлинните счетоводители ни правят сметките по реално отчетеното за миналата година потребление. Какво реално сме консумирали и дали сме надплатили или имаме да довнасяме за 2009 г. ще стане ясно едва през лятото, когато са готови изравнителните фактури.

Колеги, мисля, че това не е поредният кьорфишек на Топлофикация, защото в края на миналата седмица бях в районния съд и на регистратурата беше лудница, а една от деловодителките ми се оплака, че за предния ден са постъпили над 4000 искови молби.

Много е вероятно аз също да съм един от ответниците, тъй като плащам парно само на изравнителна сметка - просто не мисля, че следва да кредитирам безлихвено общински или държавни дружества.

Честно казано смятам ако е така, да се съдя с тях докрай и да им се наложи в съдебен процес да докажат по предвидените за това начини, а не чрез едностранното им твърдение колко енергия е изразходвана за отоплението на апартамента ми.

Как бихте постъпили вие, ако се окажете ответник по подобно дело?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 24 Фев 2009, 11:09

Като знам пък какъв ни е съда.... :help:
Но иначе си прав, доят ви и то яко, не че ние дето се топлим на ток сме добре, ама... :roll: Трябва да си търсите правата :!:
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Re: 36 хиляди на съд за неплатено парно! Търсят се 260 млн.

Мнение от ///peter » 24 Фев 2009, 11:14

someone написа:Източник: actualno.com

35 874 абонати на "Топлофикация - София" са дадени на съд от дружеството заради неплатени сметки за парно. Борчовете им, които столичната топлофикация си търси чрез съда, възлизат на сумата от 83,555 млн. лв.

Това потвърди пред "Монитор" изпълнителният директор на компанията Петко Милевски.

Милевски съобщи още, че общият размер на неплатените сметки за парно към началото на година е бил в размер на 180 млн. лв. Те са натрупани както от битови абонати, така и от стопански. Към 3 февруари тази сума е набъбнала до 201 милиона лева, за да стигне 250-260 милиона лева през последните дни.

"Процентът на тези, които са дадени на съд, расте лавинообразно, защото ние нямаме друг начин, по който да си събираме парите в момента", обясни Милевски големият брой на заведените дела.

Дори през съда обаче "Топлофикация - София" не можела да си събира борчовете. Причината била в променената правна уредба, която вече не позволява на топлофикация да вади изпълнителен лист само срещу неплатени фактури. С направените промени сега топлофикационните дружества трябва да минават по общия ред, за да си съберат парите от нередовните платци. Това според Петко Милевски създава реална опасност делата да се протакат и събираемостта да спадне под критични за дружествата нива.

Информацията за десетките хиляди заведени дела идва броени дни след като софиянци пропищяха от високите сметки за януари. От "Топлофикация - София" казаха, че не могат да дадат среден процент на увеличението, тъй като това е строго индивидуално за всеки абонат.

Според главния секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев обаче сметките са средно с 50% по-високи в сравнение с януари 2008 г. Според него има клиенти, при които това завишение стига и до 90%.

От "Топлофикация - София" обясняват, че проблемът с високите сметки идва основно от близо 35-процентния скок на цената на топлото в рамките на една година. Иначе оттам отчитат като цяло намалено потребление на топлина в столицата с 11,5% по-ниско от миналия януари.

Според анализите на топлоинженери солените януарски фактури идват като комбинация от сериозно нарасналите цени и от факта, че топлинните счетоводители ни правят сметките по реално отчетеното за миналата година потребление. Какво реално сме консумирали и дали сме надплатили или имаме да довнасяме за 2009 г. ще стане ясно едва през лятото, когато са готови изравнителните фактури.

Колеги, мисля, че това не е поредният кьорфишек на Топлофикация, защото в края на миналата седмица бях в районния съд и на регистратурата беше лудница, а една от деловодителките ми се оплака, че за предния ден са постъпили над 4000 искови молби.

Много е вероятно аз също да съм един от ответниците, тъй като плащам парно само на изравнителна сметка - просто не мисля, че следва да кредитирам безлихвено общински или държавни дружества.

Честно казано смятам ако е така, да се съдя с тях докрай и да им се наложи в съдебен процес да докажат по предвидените за това начини, а не чрез едностранното им твърдение колко енергия е изразходвана за отоплението на апартамента ми.

Как бихте постъпили вие, ако се окажете ответник по подобно дело?

Топлофикация до дупка я съди! До колкото те разбирам нямаш задължения така ли? Просто искаш да оспорваш това което са ти зачислили като изразходвана топлоенергия?

Аватар

Мнение от someone » 24 Фев 2009, 11:25

Не, имам задължения и те са от началото на настоящия отоплителен сезон. Не ги плащам, тъй като топлиният ни счетоводител е Техем, а те засичат уредите веднъж годишно, в края на сезона. То този момент ми начисляват суми за потребление, което предполагат, че съм направил. Всяко лято като излезе изравнителната сметка, т.е. когато излезе сметка направена на базата на това, което реално съм използвал, най-чинно отивам и си плащам сметките.

Просто тъй като засичат веднъж годишно, аз приемам, че имам да плащам една сметка годишно. Ако започнат да идват всеки месец, ще си плащам всеки месец.

И не аз ще съдя Топлофикация, а вероятно те ще ме съдят, за това, че не съм им платил това, което предполагат, че съм употребил.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 24 Фев 2009, 11:25

someone написа:
......Как бихте постъпили вие, ако се окажете ответник по подобно дело?

На топлофикация София бих им показал еййй това :1: /без извинение/...

Аз се отоплявам на електричество,не защото би ми било по-евтино,а защото не искам тия нещастници да печелят от мен..!!Цялата организация с отчитане на топломерите,неразгадаемите сметки и обясненията за формулите по които ги изчисляват "смърдят" от дълги години насам.И нищо не можем да напавим :evil: Да си хващат тръбите на парното и да си го завират в г*зЪ..!!! Ето това мога да им кажа :evil: Топлата вода гледам да си я покривам като сума,която е изразходена..от там нататък когато мога плаща за тръбите им които минават през апартамента и въобще не ме бОли повече за топлофикация.. :evil:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 24 Фев 2009, 11:27

Искам да те попитам, имаш ли договор с топлофикация подписан?
Или друг документ? Имаше там едни лъжливи декларации с които се опитаха да прикрият липсата на договор между страните?

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 24 Фев 2009, 11:29

plradev написа:Топлата вода гледам да си я покривам като сума,която е изразходена..от там нататък когато мога плаща за тръбите им които минават през апартамента и въобще не ме бОли повече за топлофикация.. :evil:

Принципно, те трябва да ти плащат за това...

Аватар

Мнение от someone » 24 Фев 2009, 11:33

///peter написа:Искам да те попитам, имаш ли договор с топлофикация подписан?
Или друг документ? Имаше там едни лъжливи декларации с които се опитаха да прикрият липсата на договор между страните?

Единствено молба за прехвърляне на партидата, когато купих апартамента.

То е ясно, че съм се съгласил с техните условия, но поне досегашната съдебна практика е да се присъждат суми на Топлофикация, след назначаване на съдебна техническа експертиза, която да установи колко енергия е използвал абонатът. И там излизат интересни неща. Има случаи, в които експертите излизат със заключение, че посредством уредите, монтирани в апартаментите и в абонатната станция е невъзможно да бъде определено точното количество енергия, което е изразходвал абонатът.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 24 Фев 2009, 11:37

///peter написа:
plradev написа:Топлата вода гледам да си я покривам като сума,която е изразходена..от там нататък когато мога плаща за тръбите им които минават през апартамента и въобще не ме бОли повече за топлофикация.. :evil:

Принципно, те трябва да ти плащат за това...

Принципно да,но всички знаем как стоят нещата...Аз поне до сега не съм чувал за законен механизъм ,които може да ги принуди да го направят или да "демонтирам" тръбите...И няма да бъда само аз..Пък ако се намери някой който осъди топлофикация за каквото и да било ще му направя бареклеф на фасадата на балкона си..!!Тази битка с монополиста топлофикация,зад чийто гръб на 100% стои държавата ми се струва "Mission inpossible"...
Изображение

Аватар

Мнение от someone » 24 Фев 2009, 11:44

plradev написа:Пък ако се намери някой който осъди топлофикация за каквото и да било ще му направя бареклеф на фасадата на балкона си..!!

Ще ти пратя снимка на Павел Кърлев да я дадеш на скулптора ;)

plradev написа:Тази битка с монополиста топлофикация,зад чийто гръб на 100% стои държавата ми се струва "Mission inpossible"...

Не мисля, че държавата стои на 100% зад топлофикациите. По-скоро е едно министерство или още по-точно министър. А и над държавата стоят вече доста европейски институции.

А и аз цялата война с монополиста едва ли ще я спечеля, но поне моята битка, мисля да си я водя, пък каквото сабя покаже!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 24 Фев 2009, 11:54

someone написа:
plradev написа:Пък ако се намери някой който осъди топлофикация за каквото и да било ще му направя бареклеф на фасадата на балкона си..!!

Ще ти пратя снимка на Павел Кърлев да я дадеш на скулптора ;)

plradev написа:Тази битка с монополиста топлофикация,зад чийто гръб на 100% стои държавата ми се струва "Mission inpossible"...

Не мисля, че държавата стои на 100% зад топлофикациите. По-скоро е едно министерство или още по-точно министър. А и над държавата стоят вече доста европейски институции.

а и аз цялата война с монополиста едва ли ще я спечеля, но поне моята битка, мисля да си я водя, пък каквото сабя покаже!

Въпросният човек ,който споменаваш трябва да бъде провъзгласен за национален герой..!!Но не можеш да ме убедиш,че няма чадър върху топлофикацийте от най-високо държавно ниво..!!Щото ако имаше воля този батак да се оправи,това министрство и неговите министри,нямаше толкова години да ни правят на малоумници...

Пък ти твоята битка ,може да я спечелиш ,защото си запознат с правната система,а един обикновен потребител какъвто съм аз трябва да мине през огън и вода без гарантиран положителен разултат в опитите си да си намери правата..

И сега се сещам за Павел Кърлев ,който спомена,че имаше репортаж за него и там казваше,че е изял правото с "кориците",за да намери верния път към подхода с топлофикация..ако не ме лъже паметта.. :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 24 Фев 2009, 12:18

Тя държавата вече толкова години се мъчи да съсипе топлофикация, а вие сега се плашите, че стояла зад нея... Стои дотолкова, доколкото да я разграби и продаде на безценица, както стана с всички български предприятия. Спокойно, ще спечелите всички :roll:
Освен ако не дойде някой истински политик на място, който да събере всички борчове на държавата, и да въведе малко ред. :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 24 Фев 2009, 12:22

Според мен това е манипулация от страна на медиите да сплашват хората в стил "Плащайте си парното редовно, че ще ви съдят"... не мисля, че е възможно каквото и да било дело да се развие на страната на топлофикация, защото има доста пропуски във всичко, като например въпросните договори между краен потребител и дружеството.

И тук е момент да кажа, че тази зима и аз си плащам парното на изравнителна сметка и също като колегата по-горе смятам за излишно да кредитирам дружеството. За пример ще дам миналата зима - всеки месец твърдо по около 160 лв за парно и после лятото ходих да си прибирам към 500 лв от тях. Защо да го правя това упражнение, след като парите които ми връщат нито са преизчислени към настоящото ниво на инфлация нито включват лихва и т.н.
Изображение

Аватар

Мнение от someone » 24 Фев 2009, 12:27

ACCELERATOR написа:...

Колега, нямам нищо против Топлофикация да си събере парите.

Въпросът е друг - в това, че на мен, както и на много други хора не им е ясно за какво им искат пари. Всичко е на базата на "предполагаемо потребление".

Това е все едно да отидеш в ресторант, на входа да ти вземат авансово 500 лв. за това, което предполагат, че ще консумираш, ти да ядеш за 250, а на тръгване, към сметката да ти добавят още 50 лв., щото саламът давал фира 20% в склада, и още 50 лв., за шведската маса дето не си я ползвал, а като си поискаш оставащите 150 от авансовото, плащане, да ти кажат "Абе, я мини следващата седмица да се наредиш на опашката да ти ги дадем"

А, пропуснах ли да кажа, че това е единственият ресторант в града и дори и да не ходиш там, пак ти искат 50-те лева за шведската маса.

Ето за това се дразня!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 24 Фев 2009, 12:41

:ahah: :ahah: :ahah:
Колега, евала, това наистина ме развесели. Прав си. ;)

Следваща

Назад към Извън Темата