относно изплащане на щета от застраховка пълно каско
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- dezavu
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: бмв 320 Е36
- Мечтае да кара: ново бмв
относно изплащане на щета от застраховка пълно каско
здравеите колеги на някои да му се е налагало да му изплащат спукан заден стоп.споделете колко го изплащат да знам колко да се охарчвам за стоп 

- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
Зависи от застрахователната компания, от това дали си имал забележки по него (т.е. шупли, пукнатини и т.н.), но няма да ти покрие цената като за от Дару
- dezavu
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: бмв 320 Е36
- Мечтае да кара: ново бмв
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
По принцип трябва да очакваш такава сума, но зависи къде ти е каското. Преди да си купиш друг, помисли какъв ще вземеш - нов или втора ръка. Ако другия ти не е много лъскав или е избелял от слънцето, няма да е особено красива да си вземеш чисто нов (разликата между двата ще е очевадна).
- hemicharger
- старши ентусиаст
-
- Кара: всичко на колела
- Детайли за колата: E38 IAL 07.2001
Гледат се пазарните цени и се смята овехтяване на автомобила
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...
- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
Спокойно можеш да изчакаш да ти излезе експертната оценка и тогава вече да си преценяваш, принципно при нас (няма да правя реклама) обезщетението винаги стига за алтернативни части, както каза колегата по-горе, ако си решил да си го поръчваш оригинален от Дару, Камор и т.н., може би ще покриеш 50%...
Принципно би трябвало изчислението да се прави по шваке + овехтяването, но това зависи най-вече от конкретния застраховател.
Принципно би трябвало изчислението да се прави по шваке + овехтяването, но това зависи най-вече от конкретния застраховател.
- hemicharger
- старши ентусиаст
-
- Кара: всичко на колела
- Детайли за колата: E38 IAL 07.2001
flame написа:А може ли да се избере ремонт (то в случая ще е замяна) в доверен сервиз?Идеята ми е следната - ако струва 300 лева, а експертната оценка е 100 лева, мога ли да им кажа - абе я вземете вие да го смените?!
Може и да откажат поради факта че колата ти е над 10 г.
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...
- Projektzwo
-
-
flame написа:А може ли да се избере ремонт (то в случая ще е замяна) в доверен сервиз?Идеята ми е следната - ако струва 300 лева, а експертната оценка е 100 лева, мога ли да им кажа - абе я вземете вие да го смените?!
Естествено, че неможеш, вариант е евентуално автомобила да се отремонтира в доверен (на застравателя) сервиз, който работи по експертна оценка, но това означава, че застрахователната компания ще покрие щетата само до експертното решение, от там нататък си ти, което дефакто е същото.
Добре де, значи ли това, че дори и нова кола ако бъде отремонтирана в доверен сервиз ще те карат да доплащаш ако ремонта излезе по-скъп от експертната оценка???
Е то къв е смисъла тогава от тия "доверени" сервизи? То ако е така по-добре си вземи експертната оценка и отивай където си избереш.
Аз съм чувал, че в доверен сервиз ти оправят всичко безплатно, независимо колко струва. И цената на това удоволствие обаче е риска да чакаш няколко седмици и накрая да ти сменят оригинални работещи и напълно читави части с китайски

Аз съм чувал, че в доверен сервиз ти оправят всичко безплатно, независимо колко струва. И цената на това удоволствие обаче е риска да чакаш няколко седмици и накрая да ти сменят оригинални работещи и напълно читави части с китайски

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Колега, нещо не си схванал май...
Вариантите са два, и поне в Армеец още при завеждането на щетата си избираш. И мисля, че не можеш да си променяш решението после.
1. Експертна оценка. Тоест изчисляват си там по техни си начини и ти дават парите на каса или в банка. Ти си отиваш някъде и си я правиш.
2. Ремонт в Доверен сервиз с възлагателно писмо. Това значи, че си избираш един от доверените сервизи на застрахователя / имат списък/, караш си колата там с това писмо, правят ти я / друг е въпроса с какви материали и какво качество/, и застрахователя директно си превежда парите на сервиза. Ти не се месиш, както и нищо не доплащаш. Теси сервизи имат някви договори със Застрахователя и някакви срокове, щото мойта я бяха отебали, докато висеше в едни такъв сервиз - имали възлагателни писма с предимство...
На доверен сервиз имат право само по-нови коли. В Армеец са под 12 годишни, в ДЗИ под 14...Това е максимума.
В доверените сервизи понякога се чака доста / то къде ли не се чака/, но за това пък не доплащаш нищо. При експертната оценка, особено на по-стари и ниско застраховани коли, в повечето случаи парите, които дават за щета не стигат. Поне при мен беше така. Е, има и колеги, които си търсят евтини части и нископлатени тенекеджии и бояджии и се вместват в сумите...
Аз лично, след моят опит с "блъскащата се" количка и парите детдоплащах всеки път, особено при последното сериозно размазване, бих предпочела Доверен сервиз... Но мойта е дъртофелник...и не става.
Това е от мен, не погледнах твойта каква е...

Вариантите са два, и поне в Армеец още при завеждането на щетата си избираш. И мисля, че не можеш да си променяш решението после.
1. Експертна оценка. Тоест изчисляват си там по техни си начини и ти дават парите на каса или в банка. Ти си отиваш някъде и си я правиш.
2. Ремонт в Доверен сервиз с възлагателно писмо. Това значи, че си избираш един от доверените сервизи на застрахователя / имат списък/, караш си колата там с това писмо, правят ти я / друг е въпроса с какви материали и какво качество/, и застрахователя директно си превежда парите на сервиза. Ти не се месиш, както и нищо не доплащаш. Теси сервизи имат някви договори със Застрахователя и някакви срокове, щото мойта я бяха отебали, докато висеше в едни такъв сервиз - имали възлагателни писма с предимство...
На доверен сервиз имат право само по-нови коли. В Армеец са под 12 годишни, в ДЗИ под 14...Това е максимума.
В доверените сервизи понякога се чака доста / то къде ли не се чака/, но за това пък не доплащаш нищо. При експертната оценка, особено на по-стари и ниско застраховани коли, в повечето случаи парите, които дават за щета не стигат. Поне при мен беше така. Е, има и колеги, които си търсят евтини части и нископлатени тенекеджии и бояджии и се вместват в сумите...
Аз лично, след моят опит с "блъскащата се" количка и парите детдоплащах всеки път, особено при последното сериозно размазване, бих предпочела Доверен сервиз... Но мойта е дъртофелник...и не става.
Това е от мен, не погледнах твойта каква е...
Май съм схванал
Аз знам, че е точно така, както го обясняваш ти. Идеш ли в доверен сервиз ти оправят всичко без да плащаш нищо. Другият вариант е да взимеш експертната оценка и да търсиш евтин майстор.
Чувал съм и за трети вариант - отиваш в твой сервиз, оправят ти я и носиш фактурата на застрахователя, който ти плаща ремонта ДО РАЗМЕРА НА ЕКСПЕРТНАТА ОЦЕНКА (т.е. ако ремонта е струвал 1000 лева, ама експертната оценка е 500 - получаваш само 500). Тва звучи много тъпо - по-добре да си вземеш експертната оценка и да идеш пак в същия сервиз. В най-лошия случай пак ще доплатиш същото. Но ако са евтини майстори разликата ще си я прибереш в джоба

Аз знам, че е точно така, както го обясняваш ти. Идеш ли в доверен сервиз ти оправят всичко без да плащаш нищо. Другият вариант е да взимеш експертната оценка и да търсиш евтин майстор.
Чувал съм и за трети вариант - отиваш в твой сервиз, оправят ти я и носиш фактурата на застрахователя, който ти плаща ремонта ДО РАЗМЕРА НА ЕКСПЕРТНАТА ОЦЕНКА (т.е. ако ремонта е струвал 1000 лева, ама експертната оценка е 500 - получаваш само 500). Тва звучи много тъпо - по-добре да си вземеш експертната оценка и да идеш пак в същия сервиз. В най-лошия случай пак ще доплатиш същото. Но ако са евтини майстори разликата ще си я прибереш в джоба

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
- Projektzwo
-
-
flame написа:Май съм схванал![]()
![]()
Май нищо не си схванал, колега...

Кажи ми сега кой нормален с автомобил на 2-3 год. ще предпочете САМ ескпертната оценка пред възлагателното писмо или фактурата...
Само че идва тънкия момент, когато автомобила ти е над 8год. (при някои и повече) НЯМАШ право на избор, принуден си обезщетението ти да се изчисли по експертна оценка. Това, което ти си чул като "трети" вариант е горе-долу така, но аз ти го написах и по-горе, това може да стане САМО в сервизи, които освен че са доверени, имат и договор за работа по ЕО, не става във всеки сервиз.

И като обобщените, автомобилите до 8год. имат право на избор (ЕО, ВП или фактури), докато всички други "баби яги" са по ЕО...
Ми аз карам такъв автомобил и ако имам щета бих избрал ЕО, защото:
1. Имам доверие само на моя сервиз и на официалния дилър на БМВ, не и на техните "доверени" сервизи. Поправи ме ако греша, но май не мога да пратя колата в М-кар (с възложително писмо или квото да е там) да ми я отремонтират напълно безплатно.
2. За варианта изплащане по фактура - ако ЕО е 500 лева, а в М-Кар ми вземат 1000, застрахователя няма да ми изплати повече от 500. Ако обаче в М-Кар ми вземат 200 лева, застрахователя няма да ми плати повече от 200 лева (макар ЕО да е 500 лева).
Поне аз така си мисля, моля те да ме поправиш ако греша някъде.
1. Имам доверие само на моя сервиз и на официалния дилър на БМВ, не и на техните "доверени" сервизи. Поправи ме ако греша, но май не мога да пратя колата в М-кар (с възложително писмо или квото да е там) да ми я отремонтират напълно безплатно.
2. За варианта изплащане по фактура - ако ЕО е 500 лева, а в М-Кар ми вземат 1000, застрахователя няма да ми изплати повече от 500. Ако обаче в М-Кар ми вземат 200 лева, застрахователя няма да ми плати повече от 200 лева (макар ЕО да е 500 лева).
Поне аз така си мисля, моля те да ме поправиш ако греша някъде.
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2