Краткотрайна радост-ще ни друсат с екотакси вместо с акциз

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Краткотрайна радост-ще ни друсат с екотакси вместо с акциз

Мнение от laviatan » 30 Апр 2009, 9:57

Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.
30 април 2009
Всеки собственик на автомобил ще плаща екоданък от 1 януари 2010 г. Той ще замени сега съществуващия акциз върху автомобилите, който се премахва от Нова година, стана ясно на заседанието на парламентарната бюджетна комисия.
Депутатите гласуваха на първо и второ четене само отпадането на акциза. Той се дължи при покупката на мощни коли - тези, чийто двигател е над 163 конски сили или 120 киловата.
Въвеждането на екоданъка обаче тепърва ще се обмисля от работна група. “Тя ще се сформира след празниците и в нея ще влязат представители на финансовото и екоминистерството“, заяви зам.-министърът на финансите Кирил Желев. Той обеща да направи всичко възможно еконалогът да се въведе от сегашния парламент, но има вероятност решението да остане за следващите управляващи.
В момента акцизът за по-мощните коли се движи в големи граници, тъй като се определя и от възрастта на автомобила. Той може да е под 1000 лв., но може да стигне и до над 20 000 лв. Проблемът е, че България не спазва еврозаконодателството за акцизите и събира много по-висок налог за употребяваните коли, отколкото за новите. Понякога разликата е над 5 пъти, твърдят от Асоциацията на вносителите на автомобили. Собственикът на нов автомобил с мощност 130 киловата например трябва да плати акциз от 1600 лв. Ако колата е втора ръка, ще трябва да внесе в митниците 4550 лв.
Освен това има разлика в данъка между коли, купени у нас, и в държавите от ЕС. За автомобил с мощност 121 киловата например, продаден в България като нов в началото на 2008 г., при последващата продажба в края на 2008 г. вече като употребяван се дължи акциз от 790 лв. Ако същата кола обаче е купена като нова в Германия и после е продадена в България като употребявана, налогът е 4235 лв.
Европейското законодателство не допуска подобни разминавания и срещу България тече дело в Съда на Европейските общности. Затова се налага спешно уеднаквяване на режима, мотивираха се депутатите. “Имахме няколко възможности - или да увеличим акциза на новите автомобили до нивото на старите, или да свалим акциза на старите коли. Вместо това ние решихме да го премахнем изцяло, но да въведем екологичен данък или данък при регистрация в зависимост от степента, с която превозното средство замърсява околната среда“, обясни Кирил Желев.
“Има вероятност България да бъде осъдена да върне платения акциз на хората със задна дата от 1 януари 2007 г., откогато страната е член на ЕС“, допълни той. Подобен прецедент има по отношение на Полша. Не е ясно дали размерът на бъдещия екоданък ще е на нивата на сегашния акциз. В момента единственото екологично плащане, свързано с автомобилите, е въведената от няколко месеца продуктова такса. Тя се плаща при регистрацията на колата и целта й е да финансира разкомплектоването й след излизането й от употреба.

Мислехте ли че току-така няма да го направят-ама са бързи а? ;)
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 30 Апр 2009, 10:03

Сега така ще увеличат данъците за стари мощни автомобили, че по-добре акциза да бяше останал
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 30 Апр 2009, 10:06

Ще взема да се самоцитирам от другата тема :uups: :

Maverick_VS написа:Това докато не го видя черно на бяло няма да го повярвам :roll: :!: И дори да ги притиснат от ЕС да го направят, държавата винаги ще измисли начин да свлича кожи за този "лукс", наречен мощен автомобил ;)!

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ваноса да пее одата на радостта

Мнение от Avramov » 30 Апр 2009, 10:30

Най-тъпото е, че сега хора като мен ще го ядат най-голям. Купил съм си аз автомобил не много мощен, дизелов, евтин за поддръжка( данъка ми е 38 лв.) и сега като ми лепнат един ЕКОДАНЪК от 100-200-300 лева защото ми е по-стара колата и съответно замърсява повече. И защо цялата тая измислица за да може Киро овцата да не плаща акциз за CL55 AMG, защото не му се давали от изпраните с толкова труд пари от ДДС. :kuku: :bang:
Aim to be the best, live with the rest!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 30 Апр 2009, 10:36

То беше ясно, че ако отпадне акциза, ще се появи нещо друго, или ще се завиши нещо старо! :evil:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 30 Апр 2009, 10:52

hemicharger написа:Сега така ще увеличат данъците за стари мощни автомобили, че по-добре акциза да бяше останал

Извинявай, но не съм съгласен. С две ръце съм "За" данък, базиран върху това колко цапа колата. И днес се разминах с един ван, който остави 20-метрова димна завеса - покорно благодаря, но мисля, че е крайно време тези отпадъци да се разкарат от пътищата. А да се облагат по-малко от почти нова кола, която е 2 пъти по-мощна и цапа 4 пъти по-малко е очевидно неадекватно. Така че тая замяна мен лично ме удовлетворява като концепция. Ако и въпросната екотакса е формулирана що-годе правилно и базирана върху европейските стандарти за замърсяването, съвсем няма да имам възражения.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 30 Апр 2009, 10:53

аз пък докато не видя пътища и пътна инфраструктура като европейската няма и да стъпя в данъчното, щом сме почнали така европейски да си правим данъците.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 30 Апр 2009, 10:54

_65536_kb_sec_ написа:аз пък докато не видя пътища и пътна инфраструктура като европейската няма и да стъпя в данъчното, щом сме почнали така европейски да си правим данъците.
:!:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 30 Апр 2009, 10:58

нали сте на ясно че 1 кола 500коне цапа 2 пъти по малко отколкото дизлелова кола на 15-20г която е 70коня

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от hemicharger » 30 Апр 2009, 10:59

Всички знаеме колко високи данъци плащат европейците за старите си коли и заради това ги продават на безценица, ако тази практика бъде въведена в БГ, съм сигурен че данъка ще се повиши 5торно и ще променят закона така че да няма вариянт да не плащаш!
Пример - видяхме кво стана вече в КАТ трябва да си платиш актовете, за да си вземеш талона!
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 30 Апр 2009, 11:00

_65536_kb_sec_ написа:аз пък докато не видя пътища и пътна инфраструктура като европейската няма и да стъпя в данъчното, щом сме почнали така европейски да си правим данъците.

:yes: Предната я регистрирах и в резултат платих 1път и половина данъка, защото, разбираш ли, не ме били отчели за втората половина на годината в компютъра :evil: !
Тази ще я регистрирам, когато ми дойдат ония с качулките на вратата :!:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E36 320 Coupe

Мнение от Totogada » 30 Апр 2009, 11:01

Много добре го каза колега ;)
Изображение
R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от hemicharger » 30 Апр 2009, 11:01

Мишу написа:нали сте на ясно че 1 кола 500коне цапа 2 пъти по малко отколкото дизлелова кола на 15-20г която е 70коня

Гледат се вредните емисии по каталог и норма, на ГТП ако не са в норма тея показатели няма да можеш да минеш прегледа - това е приложимо за "Европа", но не и за БГ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 30 Апр 2009, 11:02

Колеги, то не става хем душата в рая, хем х*я до края. Който иска мощна кола, да плаща тлъстия данък. Или по-добре всички да се качим на машини с по 300+ К.С. и всеки ден да гледаме по телевизията и да четем по вестниците как някой 20 годишен Фитипалди убил себе си още N на брой свои връстници, щото карал с 200 км/ч някъде си.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от hemicharger » 30 Апр 2009, 11:04

sharksfin написа:Колеги, то не става хем душата в рая, хем х*я до края. Който иска мощна кола, да плаща тлъстия данък. Или по-добре всички да се качим на машини с по 300+ К.С. и всеки ден да гледаме по телевизията и да четем по вестниците как някой 20 годишен Фитипалди убил себе си още N на брой свои връстници, щото карал с 200 км/ч някъде си.

Тва няма нищо общо с акциза и данъците.. те келешите и с фиат брава развиват такива скорости и трепят хора

Следваща

Назад към Извън Темата