Въпрос относно инсулина

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Въпрос относно инсулина

Мнение от sharksfin » 08 Май 2009, 23:47

Здравейте колеги,

не знам от къде да започна. Баба ми е диабетичка и е на инсулин, който получава напълно безплатно от здравната каса. Сега обаче се чува, че здравната каса спира безпалтния инсулин. По-конкретно ситуацията е следната: здравната каса не заплаща на фирма дистрибутор цена по-висока от най-ниската за даден продукт (в случая инсулин). Тоест ако една фирма го предлага за 5 лева, а всички останали по 5.50 (реалните цени нямат нищо общо), то здравната каса плаща 5 лева на всички (които се навият). И тук идва парадокса от това да правиш бизнес на гърба на здравето на хората: една от фирмите, внасящи инсулин у нас отказва да подпише договор със здравната каса, защото цената била много ниска. Отговорът на ЗК е ... не знам как да го опиша - от типа на дай ми куклите, вземай си парцалките - спират да плащат каквото и да е. И естествено, инсулинът ще трябва да легне изцяло върху болните. Не зная как е при другите диабетици, но при баба ми ще се получи рнещо от типа на 230-240 лева на месец само за инсулин (пенсията й е 170 лева).
Не ме разбирайте погрешно, не искам да се оплаквам от нищо. Искам само ако има някой информиран, да сподели дали тази информация е вярна. Искам и да задам въпрос, който мисля, че имам правото да задам. Имам право да го задам, защото както аз, така и цялото ми семейство сме нормални граждани, които си плащат данъците (и то навреме), защото спазваме законите и най-вече - защото знам, че тези, които трябва, няма да отговорят не защото не могат, а защото не им изнася. Та към въпроса ми малко отдалеч. По телевизията всеки ден гледаме предизборни кампании, надлъгвания и хвърляне на прах в очите, гледам е за пожари в Калифорния, за фалита на Крайслер, за свинския грип на майка си в кътния (който взема по-малко жертви от СПИН например), напомня ни се за бюджетния излишък и много други "новини", които ако не стигнат до нас, животът ни би се обезсмислил. И тази лавина от жизненоважна информация някак си прикрива безмилостното нахалство, с което управляващите лишават толкова много болни хора (не само възрастни, сред тях има и деца) от правото им на живот - е не директно, а косвено разбира се. Съгласете се, че е така. Не им спират лекарствата, а само парите за тях. А как един пенсионер, получаващ да кажем 200 лева ще си купува инсулин за 220, ще се храни, ще плаща ток, вода....За много домакинства ще е проблем да отделят месечо по една минимална заплата само за лекарства, без които член на тяхното семейство би си отишъл от този свят. Знам, че в тая държава нищо не е наред и че с тази тема нищо няма да променя. Не е и това целта ми. Просто искам ако някой има сходен проблем да пише тук и да стигнем до някакви алтернативи, които биха помогнали на много засегнати от това хора.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 09 Май 2009, 0:29

начи колега ще ти кажа като работещ в тази сфера ( така нареченото в България здравеопазване), че процента диабетици не е малък (но е нормален) и НИКОГА НЗОК не може да си позволи да остави лекарство (хормон) от такава важност за населението на произвола! Това което става в момента е чисто нагаждане на печалбите между фирмите дистрибутори и НЗОК! в крайна сметка инсулина ще остане безплатен както трябва и да бъде. Няма място за паника. Вече при друг вид лекарства - например за онкоболните или сърдечно болните е друга работа.

За твърдението, че си играят с живота на хората като искат пари не мога да се съглася защото здравеопазването е бизнес както и строителството. Във втория случай просто даваш парите не за лекарства, а за цимент и тухли. Разберете, здравето е СКЪПО в буклален и преносен смисъл и здравеопазване се прави с пари. Комунистическите канони за безплатно здраве не са реални в света, в който живеем. Хората трябва да разберат че здравната услуга се заплаша както всяка друга! това обаче не означава да давате пари всеки път като влезете в кабинета на някой!!!!! Трябва да си търсите правата и да знаете за какво ви взимат здравна вноска всеки месец от запалатата!!! *това е оффтопик и е просто съвет

Аз само не разбрах, от това което написа, в крайна сметка баба ти закупила ли е този инсулин за 200 лв или не?
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 09 Май 2009, 0:43

баба ми не е закупила този инсулн, защото има приятелка диабетичка, която обаче е германка. И в комунистическа Германия живеят с комунистчески закони и получават напълно безплатно повече инсулин, отколкото им е нужен (и тази женица ще донесе на баба ми от нейния, тъй като тя има доста излишен). В Германия също така получават и неограничен брой лентички за измерване на кръвната захар (за справка в демократична България баба ми получава 50-60 лентички годишно, при положение, че е нормално захарта да се мери сутрин и вечер, особено при по-малдите).
Колега, въобще не ми минава през ума да се заяждам с теб, просто давам пример как държава като Германия се грижи за болните (защото когато човек е болен заслужава мъничко безплатна помощ, извинявам се за некапиталистическата мисъл).
Съгласен съм с теб, че здравеопазването е бизнес, но в този бизнес понякога моралът и филантропията остават на заден план, нали?
Е, не всичко е пари, но всичко е с пари.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 09 Май 2009, 4:55

У нас имаме тотално недъгаво здравеопазване-гледат те у ръцете какво ще им бутнеш-а насреща нищо. Некадърници печалбари без грам понятие от медицина! То онкоболните бяха оставени без лекарства, какво остава за инсулина :banghead: Дано нещата по- скоро се уредят и баба ти да си получава инсулина, който и се полага. За мен да бачкаш цял живот, да внасяш данъци и осигуровки и да те отрежът по такъв мръсен начин е отвратително :!: Пращаме някои на море, а други нямат инсулин :censored: "държавата".
Никой не мое ма връне на селу!

Слави
Аватар

Мнение от © » 09 Май 2009, 7:10

Скапана държава, некъдърни политици, още по некадърни шефове на здравната каса. Аз държа ли им сметка колко са им заплатите, колко им е раздут щата, каква техника си купуват, колко ми увеличават здравните вноски всяка година! и накрая - нямало пари за животоспасяващи лекарсвта. Ако става въпрос има инсулин с цена в пъти по-ниска от масовият в момента, но кой ще плаща после за усложненията, които ще настъпят? А те не са малко. В някои случаи "евтиният" инсулин може да значи дори и смърт. Всъщност всеки диабетик с т.нар. хипоглекимии е на крачка от него.
А те зависят от видовете инсулин, времето на настъплане на усложненията също.
Мога да пиша много, но просто е излишно да си хабя нервите.
В много по-изпаднали държави от нашата инсулина е безплатен и то последните достижения в тази област, а тук още се чудят.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 09 Май 2009, 8:04

вижте, всеки е прав за себе си:
1. Държавата, която всики плюем (и с право), защот си мислим, че трябва да огрява навсякъде - права е с това, че не оставя да й смучат от мангизите (които отиват незнайно къде, но въпросът е принципен)
2. Дистрибуторите на лекарства - с това че те са на пазара с цел печалба и гонят по правило цена, която ги устройва, без да прекаляват (избиват си разходите по пласмент, данъци, транспорт, заплати и пр.) и остава нещичко за тях
3. И най-важното - прави са болните - с това че го отнасят от неуредените взаимоотношения между здравната каса и дистрибуторите. Прави са и тези, които не могат да си позволят да си купуват лекарства (не за да оздравеят, а за да жвеят) и търсят помощ от държавата - между другото тази поммощ е регламентирана и не е вид специално отношение. Има я навсякъде по света, не виждам с какво нашите болни са по-различни. Със сигурност обаче не са по-заможни от един немски или британски диабетик.

Интересно ми е как ще се развият нещата и дали този въпрос ще получи гласност в медиите - такава гласност каквато заслужава и на каквато се радват диалозите между СерГЕЙ Станишев и Бойко Борисов.....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 09 Май 2009, 8:45

моето скромно мнение:
Работя с склад на едро за лекарства,надценките са толкова малки че с лупа да се търсят,след това идват аптеките,те работят с надценки между 30 и 50%!!!(е сега за това протестират аптекарите,че в закона един аптекар може да има само до...4 аптеки!!!!),после е здравната каса,ама толкова безмислена,толкова корумпирана и алчна организация като НЗОК няма(единствено по алчност се конкурира с фармацевтите)
Като финал мога да кажа че НЗОК ако спре някакво лекарство,то е единствено да плаща по-малко за да останат пари за раздутата администрация

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ineedmoney » 09 Май 2009, 10:54

sharksfin написа:баба ми не е закупила този инсулн, защото има приятелка диабетичка, която обаче е германка. И в комунистическа Германия живеят с комунистчески закони и получават напълно безплатно повече инсулин, отколкото им е нужен (и тази женица ще донесе на баба ми от нейния, тъй като тя има доста излишен). В Германия също така получават и неограничен брой лентички за измерване на кръвната захар (за справка в демократична България баба ми получава 50-60 лентички годишно, при положение, че е нормално захарта да се мери сутрин и вечер, особено при по-малдите).
Колега, въобще не ми минава през ума да се заяждам с теб, просто давам пример как държава като Германия се грижи за болните (защото когато човек е болен заслужава мъничко безплатна помощ, извинявам се за некапиталистическата мисъл).
Съгласен съм с теб, че здравеопазването е бизнес, но в този бизнес понякога моралът и филантропията остават на заден план, нали?
Е, не всичко е пари, но всичко е с пари.

колега, не си ме разбрал правилно, за което се извинявам
исках да кажа, че много лекарства наред с инсулина трябва да бъдат абслолютно безплатни и те са така. Мисълта ми не беше баба ти и други пенсионери да плащат луди пари за лекарства! И ще ме разбереш като попиташ тази нейна приятелка германка колко е плащала здравна вноска докато е работила. И помисли ти колко плащаш.
Но за съжаление мога да ти кажа че понякога колкото и моралът да ти крещи да услужиш на този болен човек ей така...реалността е друга и не можеш! Защото една операция струваща 2000 лв да речем ако не ги искаш тия пари от пациента трябва хурурга да ги плати защото болницата така или иначе е в разход. Съгласен съм че не всичко е пари ама специално НЯКОИ СФЕРИ от здравеопазването не са от тях!

това всичкото само с най-добри чувства и намерения го казвам. Опитвам се да ти обясня как седят нещата напрактика. Ако имаш още въпроси с удоволствие ще се постарая да отговоря! ;)
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

Слави
Аватар

Мнение от © » 09 Май 2009, 13:49

един болен не го интересуват взаимоотношенията между дистрибутори, държава, здравна каса и т.н
Извода който може да се наложи е, че всички които ги управляват са НЕКАДЪРНИЦИ и то големи.
Не съм отказал да плащам здравни осигурвки нали? А ако си мислите, че между нашето здравеопазване и това в Германия има нещо общо то жестоко се лъжете. При нас се минава през 6 месеца ендокринолога да напише документите за здравната каса и да покаже, че болният е минал всички напълно фиктивни прегледи и това е. Само бумащина за здравната каса. Кой знае колко пари се изливат там - почти без смисъл. Да не говорим за много по съвременните средства и лекарства, инслиновите помпи, които са масови в цял свят - при нас са някакъв мит.

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 09 Май 2009, 13:59

инсулинът няма да спре да се дава безплатно на диабетиците това трябва да го разберете. ако го спрат, повярвайте ми, България ще излети от ЕС още другия ден. това че НЗОК в момента се кара с дистрибуторите за цената е все едно когато русия се караше с украйна за газта. по време на стажа ми във всичките клиники забелязах че всичките имаха да вземат пари от НЗОК. например се пускаше клинична пътека за еди кое си заболяване на стойност 300 лв. но въпросният болен има и сърдечен проблем (прекаран инфаркт) плюс неврологичен (прекаран инсулт) плюс онкологичен (метастаза) този болен излезе на клиниката около 4000 лв от които НЗОК ще плати само 300 понеже затова е влязъл първоначално в болницата и не им пука какво друго ще стане с него. това е един много прост пример който ви давам за да разберете за какво става въпрос. затова повечето клиники са затънали в дългове и някои даже са осъдили НЗОК. същото не важи за кардиологичните клиники и по-точно за инвазивна кардиология..там клинична пътека по-малко от 5000 лв не ми се вярва да има.
НЗОК е пародия на здравна каса...прибирай на хората парите от преди 15 месеца и не дай си боже същият индивид да е бил в чужбина за 5 години тогава се плащат и за тези 5 години вноски.
после като стане въпрос за хоспитализация ще се блъскаш с нехаещи санитарки и мед. сестри и ако искаш да те прегледат например на новия четириизмерен ултразвук да платиш като поп 40 евро...толкова нито в гърция се плаща на частен кабинет.
мисля че е време да направят здравните каси като у щатите..имаш ли медикал секюрити влизай,нямаш ли айде марш към общинската болница с нелегалните емигранти..тъжно но факт.

колкото за баба ти не се претиснявай..важното е тя да си поддържа диета, да си прави изследвания (неврологични,очни,бъбречни и т.н.) да си проверява редовно кръвната захар и при най-малко съмнение че кр. захар не се овладява да влезе за една седмица в ендокринологичното и да й направят нов план...80 процента от хората не го спазват и половината ослепяват или ходят на диализа..това показва моят скромен опит досега.
лек ден ти пожелавам и спокойно всичко ще се нареди

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 10 Май 2009, 1:03

благодаря за включването на всички. Баба ми без инсулин няма да остане, не това ме притеснява. Плаши ме фактът, че десетки хиляди хора могат да останат без животоподдържащи лекарства поради нечии алчност и идиотизъм. Пък после ходи гласувай, нали....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ineedmoney » 10 Май 2009, 12:40

sharksfin написа:благодаря за включването на всички. Баба ми без инсулин няма да остане, не това ме притеснява. Плаши ме фактът, че десетки хиляди хора могат да останат без животоподдържащи лекарства поради нечии алчност и идиотизъм. Пък после ходи гласувай, нали....

за съжаление тая опасност я има навсякъде където има пазарна икономика! друг е факта че тука е десетки пъти по-голяма :evil:
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sharksfin » 11 Май 2009, 14:53

днес проверявахме в една аптека, инсулинът ще струва 50 лева за месец. Но въпросът е принципен.

Слави
Аватар

Мнение от © » 11 Май 2009, 18:43

50лв на 170 въобще не е малко, при положение, че години наред си е внасяла всички осигуровки

Назад към Извън Темата