Напускане на работа - въпрос. :(

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Напускане на работа - въпрос. :(

Мнение от SvetlyoSvetlyo » 16 Май 2009, 9:58

Здравейте колеги, извинявам се ако мястото на темата не е тук (трийте ако трябва) или ако подразня някой с нея, но просто няма кого да питам.
Въпроса ми е дали някой знае какво става при напускане на дадена работа... в смисъл такъв работодателя трябва ли да изплати нещо, как стоят нещата с документите и така нататък, ако някой има представа от цялата тая процедура ще съм му много благодарен ако сподели с мен. :) Поздрави! :) :) :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 16 Май 2009, 10:01

зависи какво разбираш под напускам и най вече как сте се договорили с работодателя. В повечето случаи работодателя те натиска "по взаимно съгласие", тогава не взимаш нищо, освен ако не сте се разбрали преди това.
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 16 Май 2009, 10:13

Зависи ако си започнал 2 месеца без заплата като мен/първия без и зимаш накрая на втория/ като напуснеш ще ти я платят заплатата за първия месец+ако не си ползвал отпуск 20дена за година ще ти платят и тях!Добре е ако ти бавят заплата попринцип ако ти я забавят повече от 3 дни имаш право да напуснеш без предварително предупреждение и съответно без да изработиш опенатият в трудовия договор период след подаването на молбата за напускане!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Май 2009, 10:17

hemicharger написа:зависи какво разбираш под напускам и най вече как сте се договорили с работодателя. В повечето случаи работодателя те натиска "по взаимно съгласие", тогава не взимаш нищо, освен ако не сте се разбрали преди това.

Напротив, работодателя почти винаги НЕ се съгласява на "напускане по взаимно съгласие" и иска да си изкараш предизвестието до края. И за взимането на нищо не си прав.

С няколко думи към автора:
Отвори си трудовия договор там, пише при напускане колко дена ти е предизвестието, пускаш една молба за напускане със текст нещо като:

Код: Избери целия код
ДО.......................................

М О Л Б А

от.......................................................
на длъжност............при......................

Уважаеми Г-н Директор /управител......./

Моля да ми бъде прекратено трудовото правоотношение по реда на чл.325,т.1 от КТ /взаимно съгласие на страните/,считано от.................
В случай на отказ от Ваша страна, моля настоящата молба да се счита като писмено предизвестие.

дата:................... С уважение:...................
гр.

След напускането се калкулира какво си заработил до момента спрямо работната ти заплата.
Ако не използваш по време на срока за предизвестие или преди това отпуската си, то трябва да ти я заплатят ВИНАГИ.

Имаш възможност да си заплатиш предизвестието и да не се налага да седиш там. Общо взето това е, ако имаш въпроси ЛС.

Но, плащане от тяхна страна има, а "взаимното съгласие" урежда единствено срока на предизвестието, дали да седиш или не.
Последна промяна ///peter на 16 Май 2009, 10:27, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SvetlyoSvetlyo » 16 Май 2009, 10:24

Благодаря ви колеги сигурен бях, че ще ми дадете точен отговор. :) Ше видиме как ще се разбера с шефа, но сега ми стана ясно положението. Поздрави! :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 16 Май 2009, 10:29

///peter написа:
hemicharger написа:зависи какво разбираш под напускам и най вече как сте се договорили с работодателя. В повечето случаи работодателя те натиска "по взаимно съгласие", тогава не взимаш нищо, освен ако не сте се разбрали преди това.

Напротив, работодателя почти винаги НЕ се съгласява на "напускане по взаимно съгласие" и иска да си изкараш предизвестието до края. И за взимането на нищо не си прав..

Така, значи всеки работодател, който иска да се измъкне "леко" предпочита члена който ти си цитирал, в този случай на работника се изплаща само месечното възнаграждение калкулирано до последния му ден на работа + осигуровките. "Предизвестието" отпада ако служителя е още в пробен период (в повечето договори е 6 месеца...тук колегата не е посочил).
Всеки друг член в КТ (без дисциплинарно уволнение и пр.) дава препоставка за изплащане на повече брутни заплати и възможност служителя да си търси правата в съда ;)
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Май 2009, 10:39

hemicharger написа:
///peter написа:

Напротив, работодателя почти винаги НЕ се съгласява на "напускане по взаимно съгласие" и иска да си изкараш предизвестието до края. И за взимането на нищо не си прав..

Така, значи всеки работодател, който иска да се измъкне "леко" предпочита члена който ти си цитирал, в този случай на работника се изплаща само месечното възнаграждение калкулирано до последния му ден на работа + осигуровките. "Предизвестието" отпада ако служителя е още в пробен период (в повечето договори е 6 месеца...тук колегата не е посочил).
Всеки друг член в КТ (без дисциплинарно уволнение и пр.) дава препоставка за изплащане на повече брутни заплати и възможност служителя да си търси правата в съда ;)

Извинявай какво е "лекото" измъкване за работодателя в чл. 325 ал. 1 или по-точно напускане без предизвестие? Че от утре няма да има човек на този пост ли? Или си мислиш, че неползваната отпуска не се заплаща?
Пак повтарям, за работодателя е интерес съответния служител да остане до края на предизвестието, за да има време да намери друг служител. Именно за това се договаря от работодателя и служителя, даже за отговорните длъжности е 2 или 3 месеца!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SvetlyoSvetlyo » 16 Май 2009, 11:08

Колеги извинявам се че не дадох повечко инфо... работя в тая фирма от 1 година и 7 месеца. Работодателя ми иска да ме премести на друго работно място, което мен не ме устройва. Моето място никой няма да го заема, защото се закрива магазина дет работя и той иска да ме прати в друг, който обаче мен не ме устройва и затова напускам.

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Май 2009, 11:11

Тогава имаш шанс да те пусне по взаимно съгласие, но запомни изплащат ти се заплатата и отпуската която имаш!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SvetlyoSvetlyo » 16 Май 2009, 11:18

///peter написа:Тогава имаш шанс да те пусне по взаимно съгласие, но запомни изплащат ти се заплатата и отпуската която имаш!

Ок колега, аз за тези 1г. и 7м. съм бил отпуска само миналото лято 10 дена... демек тряя ми се платят само 20те за тази година или и от минала. малко го обърнахме на чат, извинявам се, но ми е важно да разбера точно как стоят нещата. :) :) :)

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Май 2009, 11:21

Изплаща се отпуската и за минала година, но имай в предвид, че не е минала половината 2009 година, така че за тази може и да нямаш пълния брой дни.

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 16 Май 2009, 11:50

SvetlyoSvetlyo написа:... демек тряя ми се платят само 20те за тази година или и от миналата...

Няма такова нещо като изплащане на 20 дни отпуска за ТАЗИ година в твоя случай... Ако напуснеш на 31.05. ще трябва да ти изплатят като неизползвана отпуска онези 10 дни от миналата година + още 8 (и малко) дни за тази година. Все пак 20-те дни отпуск са сметнати на годишна база и като ги разхвърлиш на месец идва по 1,666666666 дни, което за 5 месеца е 8,33333 дни- тоест 66,66666 часа които трябва да ти се изплатят заради неизползваната отпуска от ТАЗИ година. Като добавим и онези 10 дни от 2008г. трябва да ти изплатят заплатата за последният месец + парите за 18,3333 дни неизползван отпуск. Накратко- почти една заплата отгоре...

Само се надявам договорът ти да отговаря на реалното положение като заплата и всичко останало, че много работодатели обичат да въртят номера при напускане...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SvetlyoSvetlyo » 18 Май 2009, 19:58

Колеги по принцип взимах 150 лв на 15ти и на 30/31 взимах останалите 350... демек за месеца за 20 работни дни съм взимал 500 лв пада се по 25 лв на ден. Сега при положение че съм работил 10 работни от този месец и имам 18 дена от отпуската това означава ли че трябва да ми плати 28дена по 25 лв. =700лв, че сме се разбрали утре да си оправиме сметките да знам горе долу какво да очаквам. Благодаря предварително, ако някой си каже меннието Поздрави! :) :) :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 18 Май 2009, 23:25

Ще ти плати на база това, което ти е записано в трудовия договор като възнаграждение - имаш ли такъв в ръцете си изобщо?

Слушай сега една врътка от мен. От миналата година ще ти се изплати остатъка от неизползвания полагаем годишен отпуск. СЕГА към тоя момент при прекратяване ще ти се изплати миналогодишния остатък и само отпуската, пропорционална на отработените дни до датата на прекратяването. Грубо ако сега напуснеш - това са около 8 от 20 полагаеми дни за нормиран работен ден за 2009г. Пусни едно предизвестие за 30 дни и след това си излез в цялата полагаема отпуска за 2009. Плюса е, че така ще я използваш цялата, няма да си на работа и ще ти тече заплатата до прекратяването. А минуса е, че ако не я ползващ ще получиш обещетение за пропорционалното отработено време както споменах по-горе 8 дни, по-рано ще освободиш длъжността-по-малка заплата ще ти начислят към датата на това ранно прекратяване по взаимно съгласие и ще се лишиш от 12 дни полагаем отпуск, който може да ползваш, но няма да ти бъде изплатени ;)

Така ако го направиш и ако шефа ти не възрази ще излезеш за 20 дни за тая година и няколко дни преди да се прекратиш ще си оправиш нещата в офиса.
Само незнам как ви начисляват отпуските и дали първо чистят миналогодишните или вече са провизирани като перо неизплатени-неизползвани и предназначени за обещетение ;) Тука идва втория момент и е хубаво да си питаш ТРЗто тайничко да ти каже какви ги върши по тоя въпрос ;)
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 19 Май 2009, 10:30

Само да вметна за нещо важно. При напускане, освен, че трябва да ти оформят Трудовата книжка, обезателно си поискай УПИ 2 и 3. За да не се връщаш години по-късно да си го искаш, а и в тези времена, доста фирми фалират. Това ти е документа, който удостоверява, че трудовия ти стаж във фирмата отговаря на написания в книжката.
Да караш Peugeot е страст!

Следваща

Назад към Извън Темата