информациа за каране кола в Булгариа

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

информациа за каране кола в Булгариа

Мнение от Vardarecot » 02 Юни 2009, 17:28

Драги ентузиасти

Ке Ве молам да ми одговорите ако знаете:

Ас имам зителство од Кустендил Булгариа дали би мозел да купам кола од друг град од Булгариа и да йа карам без проблем со законот додека е регистрирана или морам да йа веднага регистрирам в Кустендил на мое име ?

2. Ако йа купам и ако е веке регистрирана додека трае регистрациата задолзително ли е или не е задолзително веднага да йа регистрирам или морам ако сум нов сопственик ?

3. Кои документи ми требаат од сопственикот да йа купам колата
( договор за купопродазба , какво уште )?

Мерси

ентусиаст
Аватар
Кара: е34 520

Мнение от genezis » 02 Юни 2009, 17:55

По темата.
Брате карай си спокойно щом имаш БГ книжка.
За прехвърлянето,Не е задължително,Но е желателно.
От предишния собственник ти трябва Големия талон и док. за платен пътен данък.
Отиваш в КАТ ( в града в който си регистриран,че живееш ) с документите,редиш се на "страхотните" бг гишета за пререгистрация.
Ако нещо бъркам за бомащината моля да ме простите

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ///M Sport Edition

Мнение от deemov » 02 Юни 2009, 18:23

Можеш да я купиш от където пожелаеш, но до 2 седмици след покупката трябва да си я регистрираш в Кюстендил

За в КАТ ти трябват Големия талон, Договора за Покупко-продажба, Гражданска отговорност и Бележка за платен данък 8)

Потребител
Аватар

дали хубаво разбрах

Мнение от Vardarecot » 02 Юни 2009, 18:29

genezis написа:
По темата.
Брате карай си спокойно щом имаш БГ книжка.
За прехвърлянето,Не е задължително,Но е желателно.
От предишния собственник ти трябва Големия талон и док. за платен пътен данък.
Отиваш в КАТ ( в града в който си регистриран,че живееш ) с документите,редиш се на "страхотните" бг гишета за пререгистрация.
Ако нещо бъркам за бомащината моля да ме простите

Дали хубаво разбрах ?

БГ книшка шофйорска ас немам но имам Балгарски паспорт ( легален ) достатоцно ли е това и интернационална шофйорска книшка од Македониа во Испаниа ми беше но в Булгариа не знам

Ак мене ме сопре полицаи кво да му дадам Големиот талон , договорот за купопродазба и документ за платен данок ? Да не ми земе колата па да се утепам като сирак ???

Кой го плака той данок ас ли ? документ за платен данок и ако ас каде да го платам ?

И се извинувам за лошиот Балгарски азикот на моите дедовци а еден се казвал Асен като Балгарскиот цар но колку мога се трудам да ме разберете.

Да зивее Балгариа !!! И Македониа това е сештото Благодара на думите

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 02 Юни 2009, 18:43

Накратко за закупуването на кола ти трябват:
1: договор за покупко продажба - нотариално заверен (с този документ се удостоверява че си придобил колата по законен път)
2: квитанция за платен пътен данък (изисква се от нотаиуса за направата на договора за покупка продажба) - този данък се заплаща от човека които ти продава колата или от теб в случай че колата не е регистриране още.
3. след подписване на договора бившият собственик трябва да ти предаде Голям талон, Малък талон (ако има гражданска и технически преглед)

Шофьорска книжка не ти е нужна за да притежаваш автомобил а за да го управляваш. така че ако си с Български Паспорт колата може да си я прехвърлиш на твое име преспокоино.

дори ако те спрат полицай преди да си я прехвърлил не вярвам да имаш проблем - за всеки случай ако не си я прехвърлил все още си ксерокопирай ДОГОВОРА и копието го носи със себеси за да е "со кротце со благо".

След като сте подписали ДОГОВОР отиваш и си прехврляш колата в КАТ .... (града в които е издаден паспорта/личната ти карта)

и след това в срок от 3 месеца трябва да декларираш колата в общината по конкретно - данъчното на същият град.

Май това беше.
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 02 Юни 2009, 19:01

!

По темата,имаш ли Български паспорт с адрес-нямаш никакви грижи,отиваш в кат с документацията и си ОК.

ентусиаст
Аватар

Мнение от zvezdo88 » 02 Юни 2009, 20:17

Колега извинявай, че се намесих в темата ти, но просто няма оправия... Мисля , че колегите са ти дали отговори, ако не винаги можеш да ми пишеш на лично съобщение и ще ти бъда полезен доколкото мога. 14 Юли съм за 2 седмици във Кюстендил , ако искаш мога да ти съдействам за покупка и регистрация. И да не се плашиш от отношението на изнервените лелички и чичковци от Българските институции :D
Изображение

Потребител
Аватар

колеги

Мнение от Vardarecot » 02 Юни 2009, 20:52

Колеги ако добро разбрах

1. кога ке йа купам и ги имам тие документи од сопственикот
( оригинал и копии ) могам 3 месеци да карам слободно каде искам низ Балгариа а потоа е задолзително да йа пренесам да платам данок в општината каде ми е зителството ??? Да или не ас мислам вие ми рекохте да ама да попитам пак .

2. Да не треба да йа однесам веднага в Кустендил да йа пренесам на мое име мислам дека ми рековте не ( не е задозително )

3. Дали кога ке йа пренесувам во КАТ колата сопственикот мора да дойде со мене мислам в Кустендил , ас мислам дека не е задолзително бидейки имаме нотариален договор но законите ас не ги знам ако знаете и на това ми одговорите би било хубаво од Вас

Само одговорете ми со да или не ако искате оти ке се обркам

Ас отсекогаш сум знаел дека Балгарскиот народ е еден од найкултурните Балкански народи а со вашите културни одговори по темата само го потврдихте това.

Мерси

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 02 Юни 2009, 23:56

1. След като я купиш е добре да си я прехвърлиш в най-близък срок (не съм сигурен че са 2 седмици)
Декларирането за данъците в общината се извършва в срок ДО 3 месеца! иначе прехвърлянето възможно на-скоро.

2. Хубаво е да си е на твое име (или на някой роднина) за да ти е спокоино

3. след като подпишете договора собственика вече няма задължения към теб... тоест не ти трябва в КАТ

Поздрави
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ultimate_driver » 03 Юни 2009, 1:45

:idea: Искам само да добявя че за прехварляне норатиуса иска и застрахователна оценка. След сделката се заплаща такса към държавата в определен % от тази оценка. Нотариуса взима и нотариална такса (поне така беше). Застрахожателна оценка се вади от някоя застрахователна компания (тази оценка е много по ниска от пазарната цена)

След покупка новия собственик може да се кара със стария талон и договора за покупка за определен период преди да я регистрира в КАТ по местоживеене ( 30 дни или 2 седмици както казва колегата , не сам сигурен)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dizelboy » 03 Юни 2009, 6:39

относно темата щом имаш паспорт български регистрацията не тие никаф проблем при закопуването договора ти се прави на твое име зимаш си документите и си караи с здраве ако ще и с квато и книжка да имаш до 6 месеца трябва да си регистрираш колата на твое име защото договора после исти4а и има санкци услех
ИзображениеИзображение
Изображение

Потребител
Аватар

потребни документи

Мнение от Vardarecot » 03 Юни 2009, 14:33

.

Еве какво ас намерих мозе да му биде полезно на некого :

Ова е од КАТ:

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРОМЯНА НА СОБСТВЕНОСТ

1. Заявление за регистрация / за фирми: с печат на фирмата и копие на “Булстат”/;
2. Договор – копие и оригинал;
3. Квитанция за платена такса МПС;
4. Застраховка “гражданска отговорност”;
5. Документ за самоличност на собственика или нотариално заверено пълномощно;
6. Свидетелство за регистрация на МПС.
7. Диагностичен лист за техническа изправност

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МПС ОТ ДРУГ РЕГИОН В ГР. СОФИЯ
1. Заявление за регистрация - 2 бр. / за фирми: с печат на фирмата /
2. Копие на свидетелството за регистрация – 2бр.
3. Документ за собственост – оригинал и копие – 2бр.
4. Квитанция за платена такса МПС
5. Застаховка “гражданска отговорност”
6. Табели с регистрационни номера

Потребител
Аватар

впроси

Мнение от Vardarecot » 03 Юни 2009, 15:02

Колеги извинаваяте

но

едни рекоа 2 седмици до еден месец мога да карам колата до новата регистрациа на мое име во местото каде зивеам по карта за самолицност
( Кустендил ) но да не е това единствено во слуцаи когато колата е докарана од цузбина ( Германиа , Италиа ) ?

3 месеци или 6 месеци ли е ако е колата веке регистрирана в Булгариа в друг град срокот за регистрациа в местото каде си по карта на самолицност ?

2. прашане ми е каде мога ас да проверам дали колата не е украдена ( имало слуцаи кадето од Италиа се докарани колите а потоа сопственикот Италианец си яа прияавил като крадена во договор со новиот "сопственик " и си взел полно каско. Това проверване каде се прави во КАТ ли ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E46 320d

Re: впроси

Мнение от gold_1 » 03 Юни 2009, 20:43

Vardarecot написа:Колеги извинаваяте

но

едни рекоа 2 седмици до еден месец мога да карам колата до новата регистрациа на мое име во местото каде зивеам по карта за самолицност
( Кустендил ) но да не е това единствено во слуцаи когато колата е докарана од цузбина ( Германиа , Италиа ) ?

3 месеци или 6 месеци ли е ако е колата веке регистрирана в Булгариа в друг град срокот за регистрациа в местото каде си по карта на самолицност ?

2. прашане ми е каде мога ас да проверам дали колата не е украдена ( имало слуцаи кадето од Италиа се докарани колите а потоа сопственикот Италианец си яа прияавил като крадена во договор со новиот "сопственик " и си взел полно каско. Това проверване каде се прави во КАТ ли ?

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Моторните превозни средства и ремаркетата се
регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на
вноса (постоянен или временен) от съответния митнически орган.

Потребител
Аватар

мерси

Мнение от Vardarecot » 03 Юни 2009, 21:31

Колега Голд мерси

но нели е това за внос од цузбина ? той срок од 15 дена

мене друго ме интересува за срокот од град во град од Софиа во Кустендил веке регистрирана кола на Балагарски некои од колегите спомна 3 месеци некои 6 месеци.

Еве вака за колку време некой од Софиа кой ке купи кола со Варненски брой мора да йа рефистрира в КАТ в Софиа ?

Мерси за мнението

Следваща

Назад към Извън Темата