Закон за затъмнено задно стъкло 2009

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Закон за затъмнено задно стъкло 2009

Мнение от melman » 21 Юни 2009, 13:43

Здравейте, колеги и колежки
Бих искал да попитам дали е възможно да си затъмня задното стъкло(панорамното) по закон.Защото доста хора ми казаха,че от тази година е позволено.
Благодаря ви предварително

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 21 Юни 2009, 13:48

Нямаш проблем за затъмняване на задното панорамно стъко и задните странични, стига да имаш странични огледала за обратно виждане
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от melman » 21 Юни 2009, 13:57

Да имам 2 странични огледала.Но ако се заядe някой ониформен как мога да им затворя устите(освен с пари).

E30 M3 Dreamer
Аватар
Кара: `90 E30 M50B20 , Fiat Punto Bertone
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от bivola » 21 Юни 2009, 14:00

То хубаво , ама вечер ще ти е доста тегаво :roll:
Дилян Пенчев написа:МИнава се време, успокояваш се - караш супер лачена Е30-ка...която ти струва 20 бона :mhihi: :mhihi: :mhihi: И си викаш...аджеба аз що не си купих Е46... и в момента в който ти мине тая мисъл ти вече НЕ СИ МАНЯК :mhihi:
:mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 21 Юни 2009, 14:09

ЗДвП
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
.

Всъщност тука има два варианта:
съгласно ал.1 се забранява само за челното стъкло и станичните стакла на автомобила (тука може да се тълкува стеснително разпоредбата) т.н. само предните странични.
ал. 2 пък дава право да се "намялява прозрачността" на стъклата на задните врати.
Тоест задното панорамно стъкло не фигурира никъде.
Но може да се приложи принципа , че което не е изрично забранено е позволено, защото все пак материята на "затъмнените стъкла" е нормативно уредена и ако се има предвид че и задното стъкло е забранено за затъмняване би било спомената (най-малкото в ал.1 наред с челното стъкло).
Също така има и автомобили стил "баничарки" които въобще нямат задно стъкло, а за тяхното управление не се изисква някаква по-специална категория, също така нямат по-специални уреди за задно виждане и т.н. Винаги можеш да излезеш с хипотезата че използваш колата за превоз на стоки за собствена сметка (ако щеш и зимнина от село) - това в обясненията.
Не знам как стои въпросът със фабрично тонираните стъкла, защото и на тях им е "намалена" прозрачността.

Иначе аз карам от 2 години със задни затъмнени стъкла, вкл. и в чужбина и най-голямото "неудобство" ми е било на границата България-Гърция като ми казаха да отворя задните стъкла, а те не са електрически :mhihi:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от melman » 21 Юни 2009, 14:15

Благодаря за изчерпателния отговор.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 21 Юни 2009, 14:27

melman написа:ониформен

:ahah:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 21 Юни 2009, 14:28

то не останаха коли без затъмнени задни прозорци :) затъмнявай не се притеснявай ;)
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 21 Юни 2009, 14:29

Alexi написа:
melman написа:ониформен

:ahah:

:mhihi: Иначе тръгнал усти да затваря

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 21 Юни 2009, 16:22

бих затъмнил само ако е черен автомобила....... останалото е шарения до шия. А и честно да си кажа предпочитам да е като аквариум ;) който му е светло да не се качва отзад :mhihi:

п.с. да не ме погнете сега за подписа....... отдавна го няма това фолио там ;)
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

ентусиаст
Аватар
Кара: 320i

Мнение от k1k0 » 21 Юни 2009, 16:40

Нямаш проблеми слагаи
Beautiful Mechanical Wonder

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 Е38
Детайли за колата: Не бие много на очи

Мнение от Transportera » 21 Юни 2009, 17:43

слагай фолио,че без него колата изглежда като аквариум
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Юни 2009, 17:48

kagebista написа:бих затъмнил само ако е черен автомобила....... останалото е шарения до шия. А и честно да си кажа предпочитам да е като аквариум ;) който му е светло да не се качва отзад :mhihi:

п.с. да не ме погнете сега за подписа....... отдавна го няма това фолио там ;)

Що - мойта е червена - черните стъкла много добре и седят , предните са фабрично тонирани (съвсем леко , но все пак не са аквариум) , джантите са също черни и е във тон , макар тия черни джанти да ме дразнят . Неудобно е вечер , особено ако съм си пуснал щората на задното стъкло и ръми дъжд , става кофти със видимоста . Аз лично мразя да ме пече слънце и бих затъмнил и предните , ако нямаше закон . До колкото знам имаш право до 25% или 30% да затъмниш и предните :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 21 Юни 2009, 18:09

Закона позволява затъмняването на задните странични и задното панорамно стъкло, но много често полицаите правят проблеми и дори се стига до ситуации, в които те карат да отлепваш фолиото пред тях, разбира се това се случва когато не си знаем правата.Дори бях слушал смешни истории - нещо от рода на:
КАТ: По закон нямаш право да караш със затъмнено задно стъкло!!
Шоф.: Аз пък мисля че имам, покажете ми къде пише, че е забранено!
КАТ: Ето виж -"Забранено е частичното или пълното затъмняване на челното стъкло".
Шоф.: Ама това не е челното стъкло г-н полицай, а задното.
КАТ: Нищо, че е задното, то пак е челно!!! :mhihi:
И много подобни комични ситуации, общо взето и униформените и водачите често незнаят какво казва закона.

Дори според един приятел адвокат има вратичка в закона за затъмняването и на челното стъкло.
Когато караш с предно затъмнено стъкло ти си в нарушение на закона и полицията може да те санкционира, но по закон затъмненото челно стъкло се диктува като неизправност в автомобила.Санкцията за подобно нарушение е глоба в размер на 50 лв. и временно спиране на автомобила от движение.И катаджиите обикновенно точно това се опитват да направят, ако не успеете да се разберете по нашенски.Проблемът е, че за да ти спрат колата от движение те трябва да имат изрична заповед от шефа на управлението, в противен случай спирането на автомобила от движение е един вид незаконно и можете да ги осъдите, а както знаете когато бъдат заплашени със съдилища полицаите често омекват.
Не гарантирам, че ще успеете да отървете глобата и спирането на колата от движение обаче, тъй като това "подобрение" както казах е противозаконно.

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 21 Юни 2009, 18:14

acho.rs написа:Аз лично мразя да ме пече слънце и бих затъмнил и предните , ако нямаше закон . До колкото знам имаш право до 25% или 30% да затъмниш и предните :D

Кой не мрази да му пече слънцето отпред? Хубаво нещо са затъмнените стъкла на предните стъкла, но докато има слънце. Дори лятото в дъждовен ден става страшно със затъмнени стъкла на предните стъкла. Видимоста е ужас. Ако нямаше тоя проблем със силно намалена видимост при липса на слънце отдавна и отпред щяха да са с затъмнени фабрично стъкла.
След като вече се предлага авт. затъмнение за огледалата вероятно ще измислят скоро и начин за авт. затъмнение на челното стъкло, което при липса на слънчева светлина става отново прозрачно.

Следваща

Назад към Извън Темата