Пътуване до страна от ЕС само с лична карта?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Пътуване до страна от ЕС само с лична карта?

Мнение от KUM4o » 29 Юли 2009, 0:15

Имам едно въпросче и се надявам някой да ми помогне.Тъй като следващия месец ще идва приятелката ми в Италия при мен и имам следния въпрос.Може ли тя да премине границата само с лична карта ,като пътуването е София терминал 2 до Фиумичино Рим?Когато аз заминах юни на летището ме подсетиха ,че паспорта ми изтича след 15 дни и ,че на връщане да показвам лична карта ,това ме навежда на мисълта ,че може да се пътува с нея в страни от ЕС ,но все пак да попитам хора пътува ли така.Благодаря ви много предварително.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 29 Юли 2009, 0:20

Няма да имаш никакъв проблем, да пътуваш навсякъде из ЕС, само с лична карта.
Аз обаче винаги си нося и паспорта, 'щото знам ли какво може да стане и накъде да ме вейне вятъра.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 29 Юли 2009, 0:21

Точно за това попитах ,защото въпреки ,че от няколко години знам ,че може само с лична карта ,аз винаги показвах паспорта.Сега след като нямам валиден паспорт ще се прибирам с личната карта и явно щом може така да се върна ,значи може и да дойдеш по този начин.Благодаря отново :).
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Юли 2009, 0:30

нямаш ядове :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: шлеп

Мнение от rottweiler » 29 Юли 2009, 3:53

От Гърция до Италия по море само с Л.К. нищо друго не са ми искали.

УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
Аватар
Кара: '96 BMW318 cabrio

Re: Пътуване до страна от ЕС само с лична карта?

Мнение от Eliana » 29 Юли 2009, 8:41

KUM4o написа:....

Минавала съм по същия маршрут :) Няма нужда от паспорт, само с лична карта може ;)
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 29 Юли 2009, 9:24

KUM4o написа:Имам едно въпросче и се надявам някой да ми помогне.Тъй като следващия месец ще идва приятелката ми в Италия при мен и имам следния въпрос.Може ли тя да премине границата само с лична карта ,като пътуването е София терминал 2 до Фиумичино Рим?Когато аз заминах юни на летището ме подсетиха ,че паспорта ми изтича след 15 дни и ,че на връщане да показвам лична карта ,това ме навежда на мисълта ,че може да се пътува с нея в страни от ЕС ,но все пак да попитам хора пътува ли така.Благодаря ви много предварително.

Вече две години се пътува свободно в целия евро съюз само с лична карта ;)
Направо немога да повярвам че питаш :shock:

Катанец ама голям :shock:
Изображение

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 29 Юли 2009, 22:09

Трябва обаче да минаваш само през страни от Евросъюза. Ако самолета ти минава над страна, която не е в съюза, силно вероятно е да ти искат паспорт. За насам може и да минеш, ама за на вън...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 29 Юли 2009, 22:14

Vlados написа:Трябва обаче да минаваш само през страни от Евросъюза. Ако самолета ти минава над страна, която не е в съюза, силно вероятно е да ти искат паспорт. За насам може и да минеш, ама за на вън...

Как пък, че няма да ми искат паспорта, щото минавам през нечие въздушно пространство ... :)

Все едно като кацнеш да минеш митническа проверка през гишета на всички страни, над които си прелетял :)
In Ban We Trust!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 29 Юли 2009, 22:16

vld написа:
KUM4o написа:Имам едно въпросче и се надявам някой да ми помогне.Тъй като следващия месец ще идва приятелката ми в Италия при мен и имам следния въпрос.Може ли тя да премине границата само с лична карта ,като пътуването е София терминал 2 до Фиумичино Рим?Когато аз заминах юни на летището ме подсетиха ,че паспорта ми изтича след 15 дни и ,че на връщане да показвам лична карта ,това ме навежда на мисълта ,че може да се пътува с нея в страни от ЕС ,но все пак да попитам хора пътува ли така.Благодаря ви много предварително.

Вече две години се пътува свободно в целия евро съюз само с лична карта ;)
Направо немога да повярвам че питаш :shock:

Катанец ама голям :shock:
То колега хубаво се пътува ,но на БГ летището ми направиха на проблем ,защо едното ми име е отпред ,а другото отзад и за какво ли още не могат да направят проблем.Самолета е директен от София и каца в Рим ,със сигурност прелита над Хърватска.
Изображение

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 29 Юли 2009, 22:50

eraziel написа:Как пък, че няма да ми искат паспорта, щото минавам през нечие въздушно пространство ... :)

Все едно като кацнеш да минеш митническа проверка през гишета на всички страни, над които си прелетял :)

Викаш няма значение къде минава самолета? А кораба? Явно доста си в час. Хвала!

П.С. А какво би станало ако се наложи аварийно кацане минавайки през нечие въздушно пространство на държава извън съюза? Все едно да не кацаш, а да чакаш пилота да даде газ до следващата държава...
Не казвай "хоп" преди да си скочил...
Последна промяна Vlados на 29 Юли 2009, 22:58, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 29 Юли 2009, 22:57

На мен лично ми се струва смешно, отделно, че ми се случва по някой и друг път годишно да прелитам над Сърбия, която по последна информация не е членка на ЕС, а не е имало проблем да летя с лична карта ...

Не казвам, че съм много в час, малко съм в час и споделям до толкова, до колкото съм ;)

Не агитирам никого да си остави вкъщи паспорта, ако тръгва на път извън страната!
In Ban We Trust!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 29 Юли 2009, 22:58

Vlados написа:
eraziel написа:Как пък, че няма да ми искат паспорта, щото минавам през нечие въздушно пространство ... :)

П.С. А какво би станало ако се наложи аварийно кацане минавайки през нечие въздушно пространство на държава извън съюза? Все едно да не кацаш, а да чакаш пилота да даде газ до следващата държава... или на теб не ти се налага да мислиш, преди да се изказваш?

Владо, колегата е прав, гледа се началната и крайната точка, ако излиташ от София и казаш в някой ЕУ град няма нужда от паспорт ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 29 Юли 2009, 22:58

Vlados написа:

Ако ще и през мозамбик да мине се тая, щом е за италия е се тая, гледа се крайна дестинация, има транзитни зони и нема проблем, колегата пише терминал 2, кораби от там нема! И да прокопаят канал некога, пак кораба е транзитна зона брат седиш у него кат немаш виза и чакаш тойто пристанище, за самолети летища, има транзитни зони, не ти требе визи, така че от европа до европа лична карта!

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 29 Юли 2009, 23:02

Ако някой прочете първото, което написах: Проблем може да има натам, а не насам (поради разни съображения). Ако искат да се заядат, причини ще се намерят.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата