Една драма от Гърция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 LCI 523i

Една драма от Гърция

Мнение от Dani Dupeto » 11 Авг 2009, 10:29

Бях на почивка в Сандански. Всичко си беше страхотно, до 07.08.2009г. когато времето не ставаше за плаж, и решихме заедно с един приятел, бременната му приятелка, жена ми, и 3 годишния ми син да си направим една разходка до Солун. Идеята беше добра, а и колкото повече се приближавахме до Солун времето ставаше по топло и слънчево. На около 36 км преди Солун, на магистралата ми светна водата в охладителната система на автомобила. Моментално отбих в дясно в аварийната лента. Всички вече се досещате, под капака облаци пара, миризма на антифриз и т.н. Вдигам капака и какво да видя, термостата на ЕГР (колата е Е46 320Д автомат 2003г.) Най-неприятното беше, че сме с жени и дете. Обадих се на един приятел с който случайно се засякохме в Сандански и той наистина се оказа много точен тип. Веднага каза че пали колата и идва да прибере жените и детето. Обадих се още на един приятел и го попитах какво може да направи за да намеря тази част. Това става около 15ч. и е петък. След малко ми се обади момчето и каза че единствено Ауто плюс могат да я доставят тази част и то в понеделник, и тръгва към мен за да мислим как мога да си прибера колата до БГ. М/у временно спря един българин с камион, и ми каза да не се задържам много на магистралата, защото законите в Гърция не позволяват ремонтни дейности в аварийната лента на магистралата, и ще ми ударят такава глоба, че свят ще ми се вие. На двайсетина метра преди мястото на аварията забелязах че е демонтиран единия парапет от мантинелата и с приятеля ми забутахме колата извън платното. След около час чакане спря при нас една пътна помощ и ми заяви че за да ме извози до границата (около 75-80км) ще ми струва 200 ЕВРО. Разбира се отказах и той си тръгна. Малко след това спря някакъв грък с пикапче, и се развика защо сме демонтирали мантинелата и да върти на полицията. Втози момент ме спаси явно жилетката (светоотразителна с надписи ПОЛИЦИЯ) ...... Досетих се че както може би ме е спасила, може и в беля да ме вкара, и я обърнах на опаки. Продължих да си чакам, с надеждата че все пак е цивилизована държава и има и в двете посоки на около 40 км. официални сервизи на нашата любима марка БМВ. Към 16.30ч се появиха и моите приятели с антифриз, вода, и една неприятна новина, а именно, че „официалния” сервиз и магазин на БМВ в Серес НЕ разполага с тази част (която там струва 45 ЕВРО а тук 50лв.) и могат да я доставят най рано в сряда. Веднага се насочихме към Солун, защото все пак е петък и вече наближаваше края на работния ден. Пристигнахме, но и там дърво. „официалния” сервиз и магазин на БМВ отново ми заявиха че не разполагат с тази толкова „скъпа и ценна” част. Приятелите ми горе долу познаваха града и решихме да проверим и на една улица която наподобява Софийската „Цар Симеон” и „Козлодуй” след няколко запитвания надеждата започна да ме напуска. Една баба сръбкиня в едно магазинче за части направо ме отказа. Погледна частта в ръцете ми и почти на български ми каза: „Момчета, не си губете времето да обикаляте и да търсите. Това е термостат за дизелово БМВ, никой освен мен не поддържа такива части в наличност, а аз продадох последната вчера и съм поръчала за понеделник да ми доставят. ПРИЧИНАТА: В ГЪРЦИЯ НЕ СЕ КАРАТ ДИЗЕЛОВИ АВТОМОБИЛИ И ЗА ТОВА НЕ ПОДДЪРЖАМЕ НАЛИЧНИ ТАКИВА ЧАСТИ! …. И аз сега какво да правя? Момчето което бях оставил при колата вече сигурно беше изперкал. Обадих се на едно майсторче в София за съвет, и той ми каза че тъй като часът вече е 17.30ч. не е сигурен дали ще намери този прословут термостат, но има вариант да ми свали от неговата кола която е същата и да ми го прати по автобуса за Сандански. Съгласих се разбира се и след 25 мин. Момчето каза че вече е дал частта на шофьора на автобуса и към 21ч. ще е в Сандански. Това беше поне някакво решение. Минахме покрай моята кола на магистралата, взехме приятеля ми, заключих я, и тръгнахме обратно към БГ с надеждата че няма да се появи пътна полиция с паяка и да ми спукат задника от глоби и допълнителни разправии. Към 20ч. вече бяхме в Сандански, хапвахме и чакахме автобуса. Приятелите ми от града ми дадоха друга кола и останахме само с моя побратим по съдба. Автобуса дойде чак към 22.20ч. заради затвореното платно на Владая. Както и да е, държах вече прословутия термостат в ръцете си, антифриз, вода, фенерче и всичко необходимо и потеглихме. На границата вече ме гледаха като наркотрафикант, за 12 часа минавам границата за трети път с различна кола и ни провериха по обстойно. Към 01.00ч вече бях сменил термостата и обезвъздушил системата с помощ по телефона разбира се. Всичко вече беше на ред и в 02.30ч. си бяхме в хотела с двете коли.

Пожелавам на никой да не се случва такова нещо! Може и да съм ви досадил с подробните си обяснения, но исках да съм изчерпателен от разочарованието си от тази ЕВРОПЕЙСКА държава. Ако нямах толкова познати и ИСТИСКИ ПРИЯТЕЛИ, не знам какво щях да правя, може би сега щях да си сменям частта, закупена от бабата в Солун, или да се чудя от къде да извадя сумите за да си платя космическите глоби които гърците щяха да ми набият!?!
Както и да е, драмата приключи, вчера върнах на майстора термостатчето и ми сложи ново и се надявам никога да не ме застигне такъв кърък отново.
Ето и няколко снимки от тази история:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мел

Мнение от ///vlado » 11 Авг 2009, 10:42

Направо прюключение.
Важното е,че всичко е прюключило с хепи енд :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 11 Авг 2009, 10:51

Много нерви си хвърлил но с помоща на приятели си успял да се справиш.
За приятелите. :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 11 Авг 2009, 11:01

nakoone написа:Много нерви си хвърлил но с помоща на приятели си успял да се справиш.
За приятелите. :bchug:

Напълно си прав колега.
Иначе радостното е че си се прибрал невредим и още по важното без космическите глоби на гърците ;)
:driving: :dunno: :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 11 Авг 2009, 11:13

Голям карък те е гонил, колега..... :confused:
Добре че имаш свестни приятели, на които явно можеш да разчиташ!
F**k them all!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 11 Авг 2009, 11:17

за пореден път се убеждавам,нямаш ли ПРИЯТЕЛИ си за никаде!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dani Dupeto » 11 Авг 2009, 11:28

Приятелите са най ценното нещо на света, но не трябва да забравяме и поговорката "Каквото почукало, такова се обадило" :bchug: :bchug: :bchug: наздраве за всички приятели ;)
Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 11 Авг 2009, 11:33

истинската драма на българина е че си кара колата докато се счупи ,нищо не се сменя профилактично .. инак що годе добре си се оправил в тая ситуация ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dani Dupeto » 11 Авг 2009, 12:01

Alexi написа:истинската драма на българина е че си кара колата докато се счупи ,нищо не се сменя профилактично .. инак що годе добре си се оправил в тая ситуация ...

Колега тук си в грешка! На колата съм сменил всичко за което мога да се сетя, но това ми е първата дизелова кола от този клас и за този термостат дори не знаех че го има. Дори имам резержни филтри (горивен и картерни газове) в багажника защото ги купих и се оказа че са сменени в КАМОР преди 1000км. А този термостат си беше оригиналния от завода както е монтиран. Така че недей да се изказваш критично за хора които не знаеш как се грижат за колите си!

М/у другото като гледам ти май постоянно критикуваш всички :winky:
Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от porostorm » 11 Авг 2009, 12:19

Мноого красиво Е46 колега :D

:bchug: За приятелите!
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 11 Авг 2009, 12:41

Mario Pankov написа:Важното е, че си се оправил, наистина в Гърция глобите са солени като ако я платиш веднага в най-близката поща, правят отстъпка, иначе ти късат главата.

А ако нямаш толкова кеш да платиш голбата какво следва?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Fr33Styl3r » 11 Авг 2009, 13:24

Безплатно возене сигурно :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vikito_24 » 11 Авг 2009, 13:42

:shock: Извини им се , че се е развалила колата и другия път да знаеш- частите в човал :help: :help: :help: :mhihi: Тц тц тц ... после имат големите претенции на ЕВРОПЕЙСКА държава!
Аре нема нужда...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dani Dupeto » 11 Авг 2009, 13:47

porostorm написа:Мноого красиво Е46 колега :D

:bchug: За приятелите!

Благодаря колега ;)

kiko написа:
Mario Pankov написа:Важното е, че си се оправил, наистина в Гърция глобите са солени като ако я платиш веднага в най-близката поща, правят отстъпка, иначе ти късат главата.

А ако нямаш толкова кеш да платиш голбата какво следва?

Едното от момчетата които ми помогнаха ми разказа как са го "одрали" преди време. За настъпена осова непресечена линия глоба от 350 ЕВРО (която е платил веднага и отстъпката е 50%). Ако си платиш глобата до 3 дни ползваш тази отстъпка, иначе си плащаш като поп. За по тежки нарушения, на пример превишене скорост с над 30км. глобите са направо нечовешки. Един друг ми разказа как са му свалили номерата на колата, и са казали "Лек път! Когато си платите глобата ще си вземете и колата с номерата." Така че положението в нашата южна съседка е доста стегнато. Май не познават парите тези хора :twisted:
Изображение

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 11 Авг 2009, 13:56

За приятелите - с уважение и признателност. :bchug:

А на мен са ми помагали и съвсем непознати хора и са ме измъквали от доста големи беди. Няма да забравя никога едно момче Иван, което спря в 21.30 ч. зимата в циганската махала, като ме видя, че закъсвам с колата и ме изтегли извън нея. Беше времето когато нямаше вобилни телефони, аз трябваше или пеша да тръгна из махалата и да зарежа колата безпризорна, т.е. и аз и тя отичахме за отрицателно време, или да си седя заключена в нея и да чакам да се съмне примерно. Абсолютно непознат тогава вложи всичко от себе си, разгони индианците, които вече се приближаваха като в каубойски филм към колата и стоя после с мен докато не се оправи всичко и си тръгнах по живо и по здраво.

Да са живи и здрави Добрите Хора. :bchug:

Следваща

Назад към Извън Темата