Тарикатлъците в Банките..

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Тарикатлъците в Банките..

Мнение от uricatoli » 12 Авг 2009, 23:24

колеги.. според вас.. отивам аз с един приятел да си тегли кредит от банка.. Влизаме ние в Пощенска банка и от там най-любезно ни опътиха да попълним документите му за кредит.. Всичко ок попълнихме ги ние.. отиваме и ни казват за разглеждане на документите 40лв.. Еми добре.. платихме ги.. дадоха ни вносна бележка.. Казват 2 дена отговор.. Днес ми звъни това моето приятелче и ми се оплаква.. Вика Братле.. отказаха ми.. като питал за причина.. хората му затворили.. А интересно защо са му отказали като той абсолютно си отговаря на изискванията които са дадени от банката..

Та идеята ми е: Според вас тези 40лв които се дават за това "разглеждане на документите" не си ли ги пребират като печалба на банката без да ги интересува от нуждите за кредит на потребителя.. с една дума.. даже и не разглеждат документите ами само вземат парите?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 12 Авг 2009, 23:33

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Винаги съм си мечтал да си отворя банка точно поради тази причина.
Иначе отностно преглеждането съмняваме да ги преглеждат ръчно - страшно много работа е. Бачках във фирма която пишеше програма за автоматична проверка дали ставаш или не.

Зайо-Байо
Аватар

Мнение от uricatoli » 12 Авг 2009, 23:44

Escape написа::mhihi: :mhihi: :mhihi:
Винаги съм си мечтал да си отворя банка точно поради тази причина.
Иначе отностно преглеждането съмняваме да ги преглеждат ръчно - страшно много работа е. Бачках във фирма която пишеше програма за автоматична проверка дали ставаш или не.

бе да ама как може да се разчита на това.. като щом тези документи се сложат в шкафа.. идва момента на съмнението, че този шкаф чистачката минава вечерта и го изчиства :mhihi: все пак сме в БГ а и е и криза..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 М57Д30
Мечтае да кара: Е65

Мнение от pantzer3 » 13 Авг 2009, 0:05

Колега - мсесец май - миналата година(след като не ме одобриха от почти всички банки - и без обяснение защо) и аз отидох в пощенска банка и се замислих, дали няма да ми ги вземат тея 40лв. и да ми кажат че не съм одобрен? Обаче стана точно обратното - обадиха ми се след два дена и ми казаха: Господине одобрен сте за кредита - заповядайте в банката да си вземете парите! Аз естествено за секунди бях там да ги взема и след няколко часа, вече бях горд собственик на Е34! ;)
Изображение Изображение Изображение

Зайо-Байо
Аватар

Мнение от uricatoli » 13 Авг 2009, 0:06

pantzer3 написа:Колега - мсесец май - миналата година(след като не ме одобриха от почти всички банки - и без обяснение защо) и аз отидох в пощенска банка и се замислих, дали няма да ми ги вземат тея 40лв. и да ми кажат че не съм одобрен? Обаче стана точно обратното - обадиха ми се след два дена и ми казаха: Господине одобрен сте за кредита - заповядайте в банката да си вземете парите! Аз естествено за секунди бях там да ги взема и след няколко часа, вече бях горд собственик на Е34! ;)

хехе колега честито.. но все пак нали знаеш може да кажат не на 20-30 а с парите да дадат кредит на 31-вия.. :mhihi:
Изображение

Ох, на баба!
Аватар
Кара: селскостопанска машина
Мечтае да кара: 4етириосен самосвал

Мнение от bavareca_86 » 13 Авг 2009, 0:14

в много голяма 4аст от банките я има тази такса,а никаде не са длажни да ти дават обяснения защо са ти отказали кредита
БМВ фен с Е30-ска и малко акъл си е неочаквано добра комбинация
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Авг 2009, 0:17

решението за даване или отказ на кредит е автоматично.

банката обявява критериите си, но също така прави запитване към кредитния регистър (в момента са два и се прави трети) и цялата тази информация се взима под внимание от софтуера преди да "изплюе" решението.

таксата за подаване на молба за кредит е почти на кантар с разходите които има банката - да се плати на въвеждащия, да се плати такса за запитване към регистъра и тн...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 М57Д30
Мечтае да кара: Е65

Мнение от pantzer3 » 13 Авг 2009, 0:21

uricatoli написа:
pantzer3 написа:Колега - мсесец май - миналата година(след като не ме одобриха от почти всички банки - и без обяснение защо) и аз отидох в пощенска банка и се замислих, дали няма да ми ги вземат тея 40лв. и да ми кажат че не съм одобрен? Обаче стана точно обратното - обадиха ми се след два дена и ми казаха: Господине одобрен сте за кредита - заповядайте в банката да си вземете парите! Аз естествено за секунди бях там да ги взема и след няколко часа, вече бях горд собственик на Е34! ;)

хехе колега честито.. но все пак нали знаеш може да кажат не на 20-30 а с парите да дадат кредит на 31-вия.. :mhihi:

Може - не отричам! Но интересното например е че от прокредитбанк не са ми вземали пари за разглеждане на документите, но пък за сметка на това веднага ми оказаха и като питах каква е причината, ми затвориха телефона, и като се има в предвид че нямах никакви задължения към никого, нито към държавата, нито към банки!
Изображение Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 13 Авг 2009, 0:28

болен се ебе на легло 8)

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Мнение от bigmurzi » 13 Авг 2009, 1:01

bavareca_86 написа:в много голяма 4аст от банките я има тази такса,а никаде не са длажни да ти дават обяснения защо са ти отказали кредита

могат да ти кажат единствено ако не ти достига доход (примерно си женен) и за да ти го отпуснат, трябва да го теглиш с дохода и на съпругата ти (като опция).а момичето, което ти звъни в 99.9% от случайте знае само дали си отхвърлен или одобрен, 0.1% е случаят с дохода.
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 13 Авг 2009, 1:21

Повечето банки имат готова програма със зададени критерий на който трябва да отговаря всеки и след попълването на всичко системата автоматично изважда инфо дали си одобрен или не..
А имайте в предвид,че като кандидатствате за кредит след отпускането Ви удържат 5% от кредита,в която са включени такси за разглеждане и разни други неща. Въобще в момента въобще не е желателно да теглите кредит,защото в тази криза всеки желаещ за кредит минава под лупа пък и с тези лихви по кредитите и няма никаква гаранция,че ако единият месец си плащал един процент, следващият няма да получиш писмо с уведомление,че банката променя лихвеният ти процент по кредита нагоре .....
Другото,до което никога не Ви съветвам да прибягвате е да взимате стоки на лизинг от разни лизингови организации като JET, EASY, MONEY и т.н. Лихвите по вноските достигат до 45% и се оказва,че нещо което сте го взели за 1000 лв. за 10-те месеца на лизинг ще го платите още веднъж ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i
Мечтае да кара: Самолет

Re: Тарикатлъците в Банките..

Мнение от Helix » 13 Авг 2009, 8:03

uricatoli написа:колеги.. според вас.. отивам аз с един приятел да си тегли кредит от банка.. Влизаме ние в Пощенска банка и от там най-любезно ни опътиха да попълним документите му за кредит.. Всичко ок попълнихме ги ние.. отиваме и ни казват за разглеждане на документите 40лв.. Еми добре.. платихме ги.. дадоха ни вносна бележка.. Казват 2 дена отговор.. Днес ми звъни това моето приятелче и ми се оплаква.. Вика Братле.. отказаха ми.. като питал за причина.. хората му затворили.. А интересно защо са му отказали като той абсолютно си отговаря на изискванията които са дадени от банката..

Та идеята ми е: Според вас тези 40лв които се дават за това "разглеждане на документите" не си ли ги пребират като печалба на банката без да ги интересува от нуждите за кредит на потребителя.. с една дума.. даже и не разглеждат документите ами само вземат парите?

Колега таксата и всичко, което е последвало е напълно в реда на нещата.В повечето случаи човека който ви се обажда за решение няма право да ви каже защо не сте одобрен, това е политика на много банки.
ПС:Ще ти дам и един съвет - Стой много далеч от Пощенска банка!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 13 Авг 2009, 8:14

alx написа:решението за даване или отказ на кредит е автоматично.

банката обявява критериите си, но също така прави запитване към кредитния регистър (в момента са два и се прави трети) и цялата тази информация се взима под внимание от софтуера преди да "изплюе" решението.

таксата за подаване на молба за кредит е почти на кантар с разходите които има банката - да се плати на въвеждащия, да се плати такса за запитване към регистъра и тн...

На теория си абсолютно прав. Обаче в България, както с всичко останало, и това е "малко по-различно" (Джон Кофи, The Green Mile). Доста често банките имат директива (няма да цитирам имена, но е сигурно) да събират документи и такси без дори да си правят труда за обследване и отпускане на кредит. Тоест не правят разходи. Отделно, че откакто почна кризата всичките ми приятели по банките се оплакват, че нон-стоп от централата отказват кредити като ненадеждни на хора, които си отговарят на условията и са минали през клоновете. Няма да коментирам една полу-законна банкова система за обмяна на лични данни, а за фирмените кредити в по-сериозни размери става малко като версия "Пеликан"... Ама чие позволение се иска, съм писал, няма да се повтарям ;)
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 13 Авг 2009, 9:41

политика на всяка банка е дали да прибира пари за предварително разглеждане на документи, или дали да ги удържа при усвояване на кредит.
Пример за определяне на такса за разглеждане на документи е "събирането на нужната информация" като време и изчисляването й като човеко час "сиреч ако 2ма служители работят 2 часа по документите ви, тези два часа се начисляват като пари + ЦКРто (централен кредитен регистър), който по мое време беше 1лв на проверка.

пич, ако те усигуряват на мин. работна заплата възможността да са ти отказали е голяма
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 13 Авг 2009, 9:54

Аййй, бая разходи имат тез банки бе :help:

Следваща

Назад към Извън Темата