Прехвърляне в КАТ ?
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Прехвърляне в КАТ ?
Братчед ми си купи кола (за съжаление Alfa, но нали и конкуренция трябва да има
) та незнам защо е решил, че след прехвърлянето при нотариус, трябва да ходи за нещо си до общината, после КАТ и после пак общината.
Аз верно че тази операция последно съм я изпълнявал Септември 2003, но тогава беше: нотариус -> КАТ -> общината.
Моля ако някой има по-пресни впечатления (по възможност таз годишни) да каже как стоят нещата.
Благодаря Ви.

Аз верно че тази операция последно съм я изпълнявал Септември 2003, но тогава беше: нотариус -> КАТ -> общината.
Моля ако някой има по-пресни впечатления (по възможност таз годишни) да каже как стоят нещата.
Благодаря Ви.
Diablo написа:Доколкото знам, реда е както си го описал.
Използвам темата, за да попитам, в КАТ при регистрацията, наложително ли е да се направи и технически преглед?
Да, поставят ти стикер за първоначален преглед. Това важи само за автомобили закупени втора употреба и регистрирани за първи път в БГ. Иначе доколкото знам не е необходимо да минава преглед при следващо прехвърляне, но ако има някои с повече инфо нека пише.

- Osmicata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 220
Не съм сигурен, че важи само за коли първа регистрация. Когато прехвърлях моята, това й беше втора регистрация в БГ и реда беше такъв: нотариус - община за дана4на декларация - с копието от данъ4ната декларация в КАТ - там си я регистрираш и минаваш на преглед, после ти дават талона с твоето име. Цялата тази галимация е за тези, които прехвърлят колите на свое име; с пълномощно това, разбира се отпада, само си минаваш прегледа някъде. Не вярвам да се е променила процедурата много оттогава.
Eli написа:Това важи само за автомобили закупени втора употреба и регистрирани за първи път в БГ. Иначе доколкото знам не е необходимо да минава преглед при следващо прехвърляне, но ако има някои с повече инфо нека пише.
Практиката показва друго - всичко минава под ножа, включително и коли с предишна регистрация в BG. Сега, спор да няма, че някакъв 'преглед' си трябва, най-малкото за да се проверяват номерата на шасито и мотора, щото иначе щеше да е прекалено лесно да се пререгистрират крадени коли. Обаче в КАТ не се ограничават само с туй, ами вадят един диагностичен лист (за който си плащаш примерно 3 лева) и уж минаваш пълен преглед (за който пък си плащаш към 7 лева). Какво ще рече 'уж'? Ами ще рече, че ако човека на канала е свестен или пък е гад, но в момента е на кеф и не му е до теб, пише, подпечатва и те пуска. Обаче ако е гадина и недай си боже да му строшиш рахат-а те прави луд - случи ми се веднъж - говедото мина внимателно по целия списък и накрая от немай къде ме 'скъса' за туй че лампичките за осветяване на задния номер не светели. Оттам с талон за временно пускане в движение и до един месец - пак през канала.
Сами се сещате, че подобни случки не ти помагат да заобичаш чичо Кук.
Osmicata написа:Не съм сигурен, че важи само за коли първа регистрация. Когато прехвърлях моята, това й беше втора регистрация в БГ и реда беше такъв: нотариус - община за дана4на декларация - с копието от данъ4ната декларация в КАТ - там си я регистрираш и минаваш на преглед, после ти дават талона с твоето име. Цялата тази галимация е за тези, които прехвърлят колите на свое име; с пълномощно това, разбира се отпада, само си минаваш прегледа някъде. Не вярвам да се е променила процедурата много оттогава.
Кога си я прехвърлял?
И значи в КАТ без декларация че не дължиш данъци не може?
Защото, повтарям, моя последен опит е от септември 2003 (което си е доста отдавна) и тогава в КАТ нищо подобно не ми посикаха.
Опитвам се да разбера от кога е тази галимация.
Ами Eli, този преглед в КАТ не се брои за ГТП - годишен технически преглед. Поне не и когато минаваш кола, която не е нова (от магазина).
Това показва горчивият ми опит.
А иначе ГТП-то продължава да важи и при продажба и пререгистрация до датата 'следващ преглед' отбелязана на на талончето. Поне така беше.
То и Гражданската отговорност важеше, but not anymore
Говорех си с един брокер на Алианц и го питам:
"а защо това (с ГО-то) го направихте", а той:
"Ами не знам, то такъв закон излезе, ние просто го спазваме"
"А според Вас кой натиска и ги прокарва тез закони?"
"Незнам, ние и без туй от ГО-то не печелиме много" ???!!!!
* без коментар *
Това показва горчивият ми опит.
А иначе ГТП-то продължава да важи и при продажба и пререгистрация до датата 'следващ преглед' отбелязана на на талончето. Поне така беше.
То и Гражданската отговорност важеше, but not anymore

Говорех си с един брокер на Алианц и го питам:
"а защо това (с ГО-то) го направихте", а той:
"Ами не знам, то такъв закон излезе, ние просто го спазваме"

"А според Вас кой натиска и ги прокарва тез закони?"
"Незнам, ние и без туй от ГО-то не печелиме много" ???!!!!
* без коментар *
- Panzer_i
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Peugeot 307 SW
А някои знае ли как стои въпроса за прехвърляне в КАТ когато е сменен двигателя? Наскоро един мои познат който прехвърли 2 буса ми каза че вече не гледали номера на двигателя а самия двигател се водел като резервна част. Доколко е истина това 

Panzer_i написа:А някои знае ли как стои въпроса за прехвърляне в КАТ когато е сменен двигателя? Наскоро един мои познат който прехвърли 2 буса ми каза че вече не гледали номера на двигателя а самия двигател се водел като резервна част. Доколко е истина това
За съжаление много ме съмнява да е вярно

BMW & RAMMSTEIN RULES

- Cobra
- Turbo Pilot
-
- Кара: X5 F15 m50d,E30 TURBO
- Мечтае да кара: Това което си карам
- Bavarcheto
- кандидат ентусиаст
-
Така е
сверяват всичко от ... до. И правят 'профилактичен' преглед, като и ГТП продължава да си важи. И първо се ходи в данъчното да подадеш декларация че си придобил МПС, след това в КАТ да си я регистрираш и след това пак в данъчното, за да си платиш данъците........ разходки много и пари се пръскат много 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
В данъчното се ходи в срок от една седмица след придобиването на автомобила. Аз лично ходя само когато продавам колата, плащам 10лв глоба за това, че не съм я обявил в срок + данъците за сичките години в които съм я карал + лихвата (ОЛП+ някакъв наказателен процент) и готово. Това зачисляване не е кой знае колко важно, плаща се минимална глоба ако го пропуснеш и токова.
Важното е като се продаде колата с договора пак да идете в данъучното и да я отпишете щото иначе продължава да ви се води и да си дължите данъци, нищо че е продадена и ако са минали години и нямате вече договора тогава трябва да ходите в КАТ и да търсите кога ви е отчислена там и да взимате служебни бележки. Ама от опит знам, че тия записи кое кога на кого и как е зачислено и отчислено не винаги са на лице и тогава става страшно... Аз тъй стигнах до 5 коли на мое име в данъчното от които само едната имах идея къде се намира и кой я кара в момента
Важното е като се продаде колата с договора пак да идете в данъучното и да я отпишете щото иначе продължава да ви се води и да си дължите данъци, нищо че е продадена и ако са минали години и нямате вече договора тогава трябва да ходите в КАТ и да търсите кога ви е отчислена там и да взимате служебни бележки. Ама от опит знам, че тия записи кое кога на кого и как е зачислено и отчислено не винаги са на лице и тогава става страшно... Аз тъй стигнах до 5 коли на мое име в данъчното от които само едната имах идея къде се намира и кой я кара в момента

bum_bum написа:В данъчното се ходи в срок от една седмица след придобиването на автомобила. Аз лично ходя само когато продавам колата, плащам 10лв глоба за това, че не съм я обявил в срок )
Това кога си го правил за последно, защото преди година като прехвърлях колата, се забавих с 2-3 месеца да посетя данъчното, и от там ми казаха че глобата била 100 лв.

Благодаря stenly, аз днес имам процедура по регистрация в кат и ако има нещо ново в нашата скапана бюрокрация ще споделя най-пресни впечатления. На сегашната ми кола ми го прави един приятел с пълномощно, защото не обичам да се занимажам с подобни късащи нервите дейности, но сега нямам избор - не се оплаквам, но съм се заредила с търпение. Иначе съм напълно съгласна с теб, че всички закони и разпоредби се сменят твърде често, за да можем ние обикновените хорица да сме в час с всички промени, които излиза наяве. А и не е необходимо да разбираш от всичко, нос риск да се повторя, живеем в доста кофти държава, за което не сме виновни ние и сме длъжни да се оправяме кой както може. Айде да сме живи и здрави най-вече всички и това е най важното 

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2