мита на пратки от щатите?
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
мита на пратки от щатите?
Ще пазарувам едни части от САЩ и в тая връзка искам да съм наясно колко мито и ддс ще искат да им платя на нашата митница.
За да говориме по-конкретно: ако цената на стоката е X, а цената на доставката е Y, колко мито и ддс ще трябва да платя?
За да говориме по-конкретно: ако цената на стоката е X, а цената на доставката е Y, колко мито и ддс ще трябва да платя?
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Re: мита на пратки от щатите?
Зависи от самата стока като каква се квалифицира, ето ти помощник, в същия сайт има и това което те интересува:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/faqtar_bg.htm
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/faqtar_bg.htm
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ако са авто части тъй като не сме производител в по-голямата част ще платиш само ДДС и някакво символично мито. Ако са много различни части в различни тарифни групи обаче става скъпа декларацията + още 10лв мисля се плащаше цесията.
bum_bum написа:Ако са авто части тъй като не сме производител в по-голямата част ще платиш само ДДС и някакво символично мито.
авточасти са (и то по двигателя предимно - бутала, сегменти, верига т.н.)
Какъв е необлагаемия праг?
И никой не каза цената на доставката облага ли се?
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
облага се цената на доставката-т.е. транспорта и минималният необлагаем праг е 50долара за непридружавана стока-т.е. твоят случай и 100 долара на придружавана-т.е. ако си пътуваш с нея...
митата са различни! http://www.customs.bg/bg/page/145
ако ти се чете ,ма съм убеден ,че няма да се справиш ,така че ше ти се наложи да си платиш в някое бюро за митнически услуги.
митата са различни! http://www.customs.bg/bg/page/145
ако ти се чете ,ма съм убеден ,че няма да се справиш ,така че ше ти се наложи да си платиш в някое бюро за митнически услуги.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Необлагаемата стойност вече е 50 евро или равностойността им в др валута при изпращач физическо лице или 150 Е от фирма.
- SKISA
-
-
възможно е от 2г не съм стъпвал на митница.
така или иначе ако колегата смята да вкара една камара чаркове ,а да пише 48 евра във фактурата нема да му мине номера......!! да не говорим ,че само транспорта по принцип надвишава тия цифри....
така или иначе ако колегата смята да вкара една камара чаркове ,а да пише 48 евра във фактурата нема да му мине номера......!! да не говорим ,че само транспорта по принцип надвишава тия цифри....
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
bum_bum написа:Необлагаемата стойност вече е 50 евро или равностойността им в др валута при изпращач физическо лице или 150 Е от фирма.
За от САЩ е до 70$ включително транспорта необлагаемата стойност и ти носят нещата по пощата. Иначе работата е малко кофти. Вкарал съм части за мотори и екипи за около 5000$ от САЩ. Процедурата е следната. Пристига ти стоката в Столична митница обажда ти се една леличка или/и получаваш писмо от пощата да идеш да си прибереш сергията.
отиваш там на Гише "EMS" дават ти едни бумаги отиваш при друга леличка която върху ЦЕНАТА НА ПРОДУКТА + ЦЕНАТА НА ТРАНСПОРТА накуп ти слага МИТО като те разпитва какви са точно частите да знае как да ги обмитява (мен даже ме пита за едни лагери иглени ли са сачмени ли са

Вариант 2 Имаш човек в митницата който срещу лека финансова подкрепа ти носи кашончето до вратата по "тънката система" без да се разправяш. Ама това незнам как става.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
Използвайки ТАРИК (а дали съм го използвал правилно е друг въпрос; от личен опит знам че такива 'програми' са да ги пишеш, не да ги ползваш
) илиза, че частите за двигателя спадат в тази категория:
цък!
Т.е. митото излиза 3.5% !? Това не е ли твърде малко, за да е истина?
Но да кажем има и ДДС, така, че ако стоката + хендлинга + шипмънта са $310, излиза че с мито и ддс става
$310 *1.035 *1.2 = $310 * 1.242 = $385, т.е. $75 мито. Това ми се струва направо too good to be true.
Къде ми е грешката в сметката ?
Иначе за висенето знам - освобождавал съм служебен лаптоп от митницата на летището (беше ходил на поправка в чужбина).
'Обра ми се лайката' - заниманието отне 5-6 часа някъде и въртене през 5-6 гишета (през някои по 2 пъти).

цък!
Но да кажем има и ДДС, така, че ако стоката + хендлинга + шипмънта са $310, излиза че с мито и ддс става
$310 *1.035 *1.2 = $310 * 1.242 = $385, т.е. $75 мито. Това ми се струва направо too good to be true.
Иначе за висенето знам - освобождавал съм служебен лаптоп от митницата на летището (беше ходил на поправка в чужбина).
'Обра ми се лайката' - заниманието отне 5-6 часа някъде и въртене през 5-6 гишета (през някои по 2 пъти).

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Колега аз бих ти предложил един вариант-не знам дали ще стане при по-скъпи пратки аз съм го пробвал когато купувам стоки от САЩ-Помоли продавача или човека,който ще ти го праща да го фактурира като подарък така не се облага 

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
stenly написа:Използвайки ТАРИК (а дали съм го използвал правилно е друг въпрос; от личен опит знам че такива 'програми' са да ги пишеш, не да ги ползваш) илиза, че частите за двигателя спадат в тази категория:
цък!
Ако митото ти е наистина 3.5% и стоката + транспорта е 310 се полуачва следното:
310$ + 3.5% от 310(10.85$) = 320.85$ и върху цялото се слага 20%(64.17$) тоест трябва да извадиш от кесията общо 385.02$ - доста евтини карантий за двигател.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
BMW_RIDER написа:...
Ако митото ти е наистина 3.5% и стоката + транспорта е 310 се полуачва следното:
310$ + 3.5% от 310(10.85$) = 320.85$ и върху цялото се слага 20%(64.17$) тоест трябва да извадиш от кесията общо 385.02$ - доста евтини карантий за двигател.
Е да де и аз точно толко съм сметнал (само съм си позволил да закръгля надолу 2-та цента).
Нямам нищо против да дам на държавата $75 и нещата да са си by the book. Обаче ... имам нещо много против това да ми загубят половин ден, че и да трябва да дам още 15-20 лева за това че са ми попълнили митническата декларация, която нарочно е направена непопълваема от 'простосмъртен'.
- SKISA
-
-
ако не си пипал декларация -вярно е ,че няма как да си я попълниш сам ,а и програмата струва към 1000лв ,така че няма как да ти се размине тва.
писането като подарък няма да спре "лелката" да направи комисия ,да ти отвори кашоните и да ги оценят по тяхно усмотрение и да си платиш като поп митото и ддс-то....
писането като подарък няма да спре "лелката" да направи комисия ,да ти отвори кашоните и да ги оценят по тяхно усмотрение и да си платиш като поп митото и ддс-то....
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
martin_g60 написа:Колега аз бих ти предложил един вариант-не знам дали ще стане при по-скъпи пратки аз съм го пробвал когато купувам стоки от САЩ-Помоли продавача или човека,който ще ти го праща да го фактурира като подарък така не се облага
Ако митничара прецени, че е над облагаемата стойност се облага, това, че е подарък не важи. Подаръците също са облагаеми. Единствено може да минеш метър ако е гаранционна замяна, но наще митничари и тва не го признават.
Точно в момента скубят нечовешки. На разменната станция в София също са под проверки от някакви висшестоящи инстанции постоянно и положението е супер напечено и там.
Необлагаемата стойност е 50/150 евра, няма филми като 70 долара и т.н. Сумите са точно и еднозначно упоменати и са тези.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
50$ е необлагаемата, гаранционна замяна се признава.
Има вариант да ти ги пратат като втора употреба, плащаш ДДС само за транспортните разходи, и таксите по оформяне на мит.декларация /сам нема да можеш да си я попълниш/.
Ако е пратка до 150гр., не се засича от митничарите и минава
А и зависи кво ще вкарваш от там, има спогодби с ЕС и УСА, и ако стоката фигурира в спогодбата, плащаш само ДДС в/у цената и ДДС на пътните разходи.
Има вариант да ти ги пратат като втора употреба, плащаш ДДС само за транспортните разходи, и таксите по оформяне на мит.декларация /сам нема да можеш да си я попълниш/.
Ако е пратка до 150гр., не се засича от митничарите и минава

А и зависи кво ще вкарваш от там, има спогодби с ЕС и УСА, и ако стоката фигурира в спогодбата, плащаш само ДДС в/у цената и ДДС на пътните разходи.
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2