Казус със закупуване на акцизен автомобил?
Модератор: Общи модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Niikoo_1
- младши ентусиаст
-
- Кара: кръгчета
Казус със закупуване на акцизен автомобил?
Здравейте,
първо не знам дали темата е за основен форум, ако сметнете, че не и е тук место може да се премести.
В момента и търсачката не работи, затова пускам и тема, ако има писано по такъв случай сори.
Историята накратко, капарирам си аз една кола (тамън беше пристигнала с автовоза) и трябваше да изчакам около седмица за да пристигнат документите от Италия.
Документите дойдоха, но се оказа, че колата е 132кв. 180к.с., а не 110кв/150к.с. както си мислех аз и търговеца от автокъщата.
Колата е А4 1.8Т куатро (доста читаво), човека най-разбрано ми върна парите, който бях оставил напред.
Въпроса ми е какво да правя дали ще мога да купя колата и да я регистрирам без да се налага да плащам 4600лв. акциз (толкова видях, че е за 132кв/180к.с.)
Чувал съм че има вариант да се кара с транзитки и след Нова година да се регистрира без да се плаща акциз, но пък май колата вече се води, че е внесена (най-вероятно е обявена на границата?).
Интересува ме какви варианти има, ако изобщо има такива?
Предварително благодаря за всеки пост, който ще ми е от помощ.

първо не знам дали темата е за основен форум, ако сметнете, че не и е тук место може да се премести.
В момента и търсачката не работи, затова пускам и тема, ако има писано по такъв случай сори.
Историята накратко, капарирам си аз една кола (тамън беше пристигнала с автовоза) и трябваше да изчакам около седмица за да пристигнат документите от Италия.
Документите дойдоха, но се оказа, че колата е 132кв. 180к.с., а не 110кв/150к.с. както си мислех аз и търговеца от автокъщата.
Колата е А4 1.8Т куатро (доста читаво), човека най-разбрано ми върна парите, който бях оставил напред.
Въпроса ми е какво да правя дали ще мога да купя колата и да я регистрирам без да се налага да плащам 4600лв. акциз (толкова видях, че е за 132кв/180к.с.)
Чувал съм че има вариант да се кара с транзитки и след Нова година да се регистрира без да се плаща акциз, но пък май колата вече се води, че е внесена (най-вероятно е обявена на границата?).
Интересува ме какви варианти има, ако изобщо има такива?
Предварително благодаря за всеки пост, който ще ми е от помощ.

Re: Казус със закупуване на акцизен автомобил?
ако колата идва от италия на ход няма кой да каже кога е влезнала или излезнала
по принцип в кат не се интересуват дали акциза е платен или не, там ще си я регистрираш, въпроса е да не те погнат митниците
по принцип в кат не се интересуват дали акциза е платен или не, там ще си я регистрираш, въпроса е да не те погнат митниците
No bling at the Ring
- Niikoo_1
- младши ентусиаст
-
Внесена е с автовоз.
Сега се сетих за един не много хуманен вариант (някой го беше писал преди мен), хваща се един ром, регистрира колата и после отивате да се прехвърли на твое име
Сега се сетих за един не много хуманен вариант (някой го беше писал преди мен), хваща се един ром, регистрира колата и после отивате да се прехвърли на твое име

а в италианския талон колко киловата пише?!
No bling at the Ring
- LizarD
- ентусиаст
-
- Кара: **** ми янко
- Мечтае да кара: CL65 AMG
Niikoo_1 написа:Внесена е с автовоз.
Какво тоталитарно изказване

Edit:
00Cool написа:много хубаво мнение беше написал един колега за официалното становище на митници и т.н.
кола закупена пред 1.01.2010 по договор фактура и разните му бумаги дължи акциз така че тия транзитни
ИМАЙ В ПРЕДВИД - АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ДОСТАТЪЧНО ЗАПОЗНАТ!!!!
Последна промяна LizarD на 03 Ное 2009, 0:56, променена общо 2 пъти

транзитните номера не са панацея
освен всичко останало няма да можеш да излизаш извън БГ с тях
освен всичко останало няма да можеш да излизаш извън БГ с тях
No bling at the Ring
- Niikoo_1
- младши ентусиаст
-
132kw е по талон
много хубаво мнение беше написал един колега за официалното становище на митници и т.н.
кола закупена пред 1.01.2010 по договор фактура и разните му бумаги дължи акциз така че тия транзитни

“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- tahsinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E34 /грухчо/
- Мечтае да кара: E34 M5
00Cool написа:много хубаво мнение беше написал един колега за официалното становище на митници и т.н.
Точно така.Гледа се датата на покупка на автомобила, а не кога е влязла в БГ.Ако покупката по договор или фактура е преди 01.01.2010г. се дължи акциз.Стискайте зъби малко остана

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
не знам дали не сте го мислили но не е ли варянт да ти я пази в автокъщата,реално остава горе долу месец и малко до 2010,остави му някво капаро с такава уговорка мисля че ще се навие ти си му 100% куповач
така поне спестяваш тея галимаций с транзитни,роми и тн.

Niikoo_1 написа:Внесена е с автовоз.
така че който и да я е внесъл вече има договор покупко продажба
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Точно така.щом е внесена с автовоз,значи и италианските номера са върнати и колата е отчислена от регистрите там.
Временен внос можеше да се води само ако беше с италианските номера,вкарана на ход и все още на името на тамошния си собственик.
При което е възможно собственика да си е взел акциза от италианските митници,защото при траен експорт на автомобил е такова правилото.
Временен внос можеше да се води само ако беше с италианските номера,вкарана на ход и все още на името на тамошния си собственик.
При което е възможно собственика да си е взел акциза от италианските митници,защото при траен експорт на автомобил е такова правилото.
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
не я карай с транзитни или временни номера, че да не те четем после в темата свиха ми колата...
най-добре се разбери с автокъщата да тия пазят както казаха колегите преди мен.
Успех
най-добре се разбери с автокъщата да тия пазят както казаха колегите преди мен.
Успех
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
tahsinov написа:00Cool написа:много хубаво мнение беше написал един колега за официалното становище на митници и т.н.
Точно така.Гледа се датата на покупка на автомобила, а не кога е влязла в БГ.Ако покупката по договор или фактура е преди 01.01.2010г. се дължи акциз.Стискайте зъби малко остана
Така е

00Cool написа:Niikoo_1 написа:Внесена е с автовоз.
така че който и да я е внесъл вече има договор покупко продажба
Имено. Колата е придобита в Италия от собственика на автокъщата с договор сега, т.е. преди 01.01.2010г. и като такава се води акцизна дори и да ти я пазят 2 месеца.
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Няма значение кога е купена колата в Италия, тя може да си е седяла там до 02.2010г примерно, важно е дали някъде фигурира, че колата е влезнала в България преди НГ, ако няма такъв документ, спокойно може да си поседи на салона до след 01.01.2010, и ти да идеш, и човека да ти пусне фактура и договор и готово...

25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2