глобалното затопляне и човешката дейност... мит, реалност?
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
глобалното затопляне и човешката дейност... мит, реалност?
Последна промяна steeN на 16 Ное 2009, 1:58, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Joro_Paveto
- ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i
Re: глобалното затопляне... мит, реалност?
Абе напоследък все повече си мисля, че всичко, което се случва просто си е процес във времето върху който нямаме влияние. Но пък много успешно влиятелни хора, компании и т.н. се възползват от това.
И все повече се питам дали не сме ние виновни за изчезването на динозаврите....?!?!?
И все повече се питам дали не сме ние виновни за изчезването на динозаврите....?!?!?

Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
А кой е тоя Расмуссен ? 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
И аз четох на доста места, че глобалните затопляне и застудяване са просто цикличности, както и смяната на сезоните.
steeN написа:шарена графика без особен смисъл
какво значение има какво мисли обикновения американски лаик по въпроса???
защото графиката ти точно това показва
а глобалното затопляне е реалност
съвсем друг обаче е въпроса до каква степен реално се дължи на циклични процеси като смяна на полюсите на планетата, изменение в ъгъла между оста на въртене на Земята и орбитата й около слънцето, до каква степен се дължи на човешкия фактор - индустриализация - промяна в характериситиките на атмосферата в следствие на замърсяване, изтъняване на озоновия слой, изисичане на горите...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- arr0gance
- младши ентусиаст
-
- Кара: й, и утре е ден.
- Мечтае да кара: Active Autowerke.
Реално или не,лъжа или истина,все капка истина ще има в цялата работа,незнам колко от вас помнят зимите от преди 10год,но мисля че бяха по сериозни от сегашните 10см сняг на нова година 

Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
///peter написа:И аз четох на доста места, че глобалните затопляне и застудяване са просто цикличности, както и смяната на сезоните.
На същото мнение съм.

Проблемът е дали на някой му пука. За съжаление не. Екологията е демоде, досадна, тъпа и назадничава. Тя се опитва да ни втълпи някакви глупости, карайки ни да се лишим от благата на цивилизацията.
И да има глобално затопляне, това са най-нормални промени в климата и те нямат нищо общо с човешката дейност.
Също така на никой не му пука за някакви изчезващи насекоми, дето нито сме ги виждали, нито чували. А и много по-важно е детето да има нови маратонки, мъжът- нова кола, а аз нови бижута, вместо да спасяваме гаргите по баирите.
До скоро природозащитниците се възприемаха като банда луди дългокоси хипари. Непораснали хлапета с наивни идеи и непредставителен външен вид.
Сега вече са гадни терористи, които се опитват да саботират хлебеца на хорицата от балканските райони.
- Nasti
-
-
- Кара: Кво ли не...
Скоро няма ли да имаме климат като в южна Италия, Испания и Израел...?????
Би било чудесно, аз ще бъда фен на глобалното затопляне ако се случи
Би било чудесно, аз ще бъда фен на глобалното затопляне ако се случи

Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...
- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Ми то ще е за кратко... докато дойде ледниковия период.
Аз също съм на мнение, че човешкия фактор допринася в много малък, незначителен процент за глобалното затопляне. Повишаването на температурата на слънцето е много по-сериозен фактор за нагряването на земната повърхност. Това са си естествени цикли на Земята и Слънцето, за които нищо не може да направим.
Аз също съм на мнение, че човешкия фактор допринася в много малък, незначителен процент за глобалното затопляне. Повишаването на температурата на слънцето е много по-сериозен фактор за нагряването на земната повърхност. Това са си естествени цикли на Земята и Слънцето, за които нищо не може да направим.

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Май се самоуспокоявате,кво мислите,че всичко си е някъв цикъл,и всичко е ОК,ние нищо не сме разрушили,ние сме пичове,това,че замърсяваме атмосферата със нашите заводи,коли и т,н това е МИТ те не вредът няма проблеми,всичко е цикличност,силно възможно е ама нещо всичко ми се струва,че се случва много бързо,и не ми изглежда наред,а озоновата дупка,тя сама си се руши,щот и е готино така да прави,а смока е полезен за здравето на хората,и тея учени който казват,че хората който живеят блиско до големи булеварди страдат повече от белодробни проблеми и живота им е по къс,те в същност лъжат хората са си пушка нищо им няма и няма да умрат от рак на дробовете.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
Scott написа:Май се самоуспокоявате,кво мислите,че всичко си е някъв цикъл,и всичко е ОК,ние нищо не сме разрушили,ние сме пичове,това,че замърсяваме атмосферата със нашите заводи,коли и т,н това е МИТ те не вредът няма проблеми,всичко е цикличност,силно възможно е ама нещо всичко ми се струва,че се случва много бързо,и не ми изглежда наред,а озоновата дупка,тя сама си се руши,щот и е готино така да прави,а смока е полезен за здравето на хората,и тея учени който казват,че хората който живеят блиско до големи булеварди страдат повече от белодробни проблеми и живота им е по къс,те в същност лъжат хората са си пушка нищо им няма и няма да умрат от рак на дробовете.

Моето мнение е че ние хората сами сме си виновни за това което се случва,особено за озоновата дупка.
.......Проблемът е дали на някой му пука. За съжаление не. Екологията е демоде, досадна, тъпа и назадничава. Тя се опитва да ни втълпи някакви глупости, карайки ни да се лишим от благата на цивилизацията.
И да има глобално затопляне, това са най-нормални промени в климата и те нямат нищо общо с човешката дейност.
Също така на никой не му пука за някакви изчезващи насекоми, дето нито сме ги виждали, нито чували. А и много по-важно е детето да има нови маратонки, мъжът- нова кола, а аз нови бижута, вместо да спасяваме гаргите по баирите.

Един държи на облагите,друг като мен държи семейството му да е здраво.
А за насекомите-това е една малко колелце във веригата на живота.И аз мразя змиите,но ако тях ги няма плъховете ще изядат посевите и накрая ще страдаме пак ние.Всичко е навързано и ние въртим "колелото на земята".

Според мен, като прибавим фактът, че две хиляди и дванайста свършва света, промените в климата, който ще са ни проблем след повече от две години, си мисля, че трябва повече да живеем. Каквото е писано ще става. Използвам енергоспестяващи крушки - за десет години ще спестя толкова енергия, с колкото един хасковлия с черно ламборгини прави едно изпреварване. Най-виновни за глобалното затопляне са заводите, огромните заводи и самолетите. Обикновеният човек е виновен в доста по-малка степен. Според мен. Лятото в "Тази сутрин" един пич разказваше, че се наблюдава глобално застудяване. Всеки тълкува данните през неговата си призма, а две призми могат да бъдат съвършенно различни. И за да завърша пълната безсмислица от думи, с който "по европейски" изказвам своята позиция, ще кажа: "Живейте си живота. Мислете за затоплянето по-малко, отколкото за замърсяването."
- Joro_Paveto
- ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i
Абе дори и да е нещо естествено и циклично, това не означава, че трябва да обсерем цялата планета, да изсечем горите, да направим планетата бунище и да съсипем всичко...просто тая еко изстерия ми идва малко в повечко, а и мисля не само на мен.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...
nakoone написа::shock: Шокиран съм от изказване на колежката krystal,но всеки си има мнение.
Един държи на облагите,друг като мен държи семейството му да е здраво.
А за насекомите-това е една малко колелце във веригата на живота.И аз мразя змиите,но ако тях ги няма плъховете ще изядат посевите и накрая ще страдаме пак ние.Всичко е навързано и ние въртим "колелото на земята".
Явно не си ми усетил иронията в поста ми.

Ето списък от 50 простички неща, които всеки може да направи в борбата против и за намаляване на ефекта на глобално затопляне: някои от тях са безплатни, някои от тях изискват известни инвестиции, но ще ви помогнат да спестите доста пари в по-дългосрочен план!
Заменете обикновените крушки с нажежаеми жички с компактни флуоресцентни крушки
Те използват 60 % по-малко енергия от обикновените крушки.
Завъртете вашият термостат две деления надолу през зимата и две нагоре през лятото
Повече от половината от енергията, която използваме в нашите домове отива за затопляне и охлаждане. Вие можете да спестите около 2 000 фунта* въглероден двуокис на година с това просто настройване. Американският съвет по ефективна енергийна икономика (http://www.aceee.org/) има още съвети за енергийно спестяване относно затоплянето и охлаждането.
Почиствайте или подменяйте филтрите на вашите фурна и климатик
Избирайте енергоспестяваща битова техника, когато правите нови покупки
Търсете етикета на Energy Star (http://www.energystar.gov/) на новите битови уреди. Той ще ви помогне да изберете по-ефективните модели на пазара.
Не оставяйте битовата техника на stand by
За да изключите вашата битова техника използвайте "on/off" функцията на уреда. Телевизор, настроен да се включва 3 часа дневно (средното време, което европейците гледат телевизия) и в stand by режим по време на останалите 21 часа използва около 40% от неговата енергия в stand by режим.
Обвийте водния бойлер в изолационен материал
Преместете хладилника и камерата за дълбоко замразяване
Разполагането им непосредствено до готварска печка или бойлер консумира много повече енергия отколкото ако те биха били изложени през цялото време на нормална/ниска температура. Например, ако ги сложите в гореща стая, където температурата е 30-35º C те ще използват два пъти повече енергия и произвеждат 160 кг въглероден двуокис на година за хладилниците и 320 кг за фризерите.
Размразявайте хладилника и камерата за дълбоко замразяване редовно
Не позволявайте на топлината да избяга от къщата за дълъг период
Когато проветрявате, отворете прозореца само за няколко минути. Ако оставите прозореца дори леко отворен през целия ден, енергията необходима да го запази топъл през шестте студени месеца (10 градуса външна температура) ще произведе почти 1 тон въглероден двуокис емисии.
Заменете старите прозорци с единични стъкла с нови двойни
Покривайте съдовете докато готвите
Включвайте пералнята и съдомиялната само когато те са пълни
Ако те са наполовина пълни, използвайте икономичните настройки или тези, за половин зареждане. Също така не е необходимо да включвате на висока температура. Съвременните препарати са също толкова ефективни когато изпират и почистват съдовете на ниска температура.
Вземете душ, вместо баня
Използвайте по-малко гореща вода
За затоплянето на водата се използва много енергия.
Изолирайте и уплътнете дома си
Правилното изолиране на стените и покриването на тавана може да спести 25% сметките за ток и парно във вашият дом и 2 000 фунта въглероден двуокис годишно.
Рециклирайте вкъщи
Пазарувай умно
Една бутилка от 1.5 л изисква по-малко енергия и произвежда по-малко боклук отколкото три бутилки от 0.5 л. Също така, купувайте рециклирани хартиени продукти: отнема 70-90% по-малко енергия за производството на рециклирана хартия и предпазва горите от изсичане.
Избирайте продукти с по-малки опаковки и купувайте пълнители когато можете
По този начин също ще намалите излишното производство и използване на излишна енергия.
Използвайте многократни пазарски чанти
Когато пазарувате с чанта за многократна употреба, спестявате енергията и допълнителните материали вместо да приемате еднократни торбички от всеки магазин. Боклуците не само изпускат въглероден двуокис и метан в атмосферата, но също и замърсяват въздуха, повземните води и почвата.
Намалете боклука
Повечето продукти, които купуваме причиняват парников газ емисии по един или друг начин, ..... по време на производството и разпространението им. Ако носите обяда си в кутия за многократна употреба вместо в такава за еднократна употреба, вие спестявате енергията, необходима за производството на нова кутия за обяд.
Засадете дърво
Едно единствено дърво ще погълне един тон въглероден двуокис през живота си. Сянката, хвърляна от дърветата също намалява сметката от климатика с 10-15%. Arbor Day Foundation (http://www.arborday.org/) има информация относно засаждането и отглеждането на дървета. Ето и един бг сайт (http://gorichka.bg/index.php?p=12&id=6) с информация по въпроса.
Използвайте зелена енергия
В много области можете да замените енергията с такава, генерирана от чисти, и възстановими източници, каквито са вятърните или соларните източници.
Купувайте местно отглеждани и произвеждани храни
Купувайте пресни вместо замразени храни
За производството на замразени храни се използва 10 пъти повече енергия.
Открийте и подкрепяйте местни земеделски пазари
Те намалят количеството енергия, което е необходимо за отглеждането и транспортирането на храната до вас с 1/5та.
Купувайте колкото се може повече органични храни
Органичните почви улавят и складират въглероден диоксид в много по- високи нива, отколкото почвите при традиционното земеделие. Ако отглеждахме всичката царевица и соя органично, бихме премахнали 580 милиарда паунда въглероден диоксид от атмосферата!
Яжте по- малко месо
Метанът е вторият по значимост парников газ, а кравите са едни от най- големите излъчватели на метан. Многото им стомаси, които са на тревна диета е причината да произвеждат метан, който те изпускат с всяко издишване.
Намалете километрите, които изминавате шофирайки като ходите пеша, карате колело, практикувате carpool (бел. пр. група собственици на автомобили, които ползват колите си по дни за превоз до работата им) или вземате обществения транспорт винаги, когато е възможно. Ако шофирате дори само 10 мили по- малко всяка седмица, това би елиминирало 500 паунда от емисиите на въглероден диоксид годишно!
Не оставяйте празен покривния багажник на автомобила ви
Това може да увеличи консумацията на гориво и емисиите на въглероден диоксид с над 10%, заради съпротивлението на вятъра и допълнителното тегло- по- добрият вариант е да го махнете изцяло.
Поддържайте автомобила си в изправност
Редовната поддръжка помага за подобряване на икономията на гориво и намаля емисиите. Ако само 1% от собствениците на автомобили правилно поддържаха колите си, близо един милиард паунда въглероден диоксид нямаше да отиват в атмосферата.
Шофирайте внимателно и не прахосвайте гориво
Може да намалите CO2 емисии като промените стила си на каране. Избирайте правилната трансмисия, не злоупотребявайте с педала на газта, използвайте двигателя като спирачка вместо крачната спирачка, когато е възможно и изключвайте мотора, когато превозното средство е неподвижно за повече от една минута. Чрез промяна на стила ви на шофиране може да спестите пари и от гориво и от поддръжка на автомобила.
Проверявайте един път седмично гумите си, за да се уверите, че са правилно напомпани.
Правилното напомпване (http://www.carcare.org/Tires_Wheels/inflation.shtml) може да подобри разхода на гориво с над 3%. Щом всеки спестен галон бензин не позволява да отидат в атмосферата 20 паунда въглероден диоксид, всяко увеличение на разхода на гориво има значение!
Когато дойде време за нова кола, изберете по- икономично превозно средство
Може да спестите 3000 паунда въглероден диоксид годишно, ако новата ви кола изминава дори само 3 мили повече за един галон от сегашната ви. С хибридна кола можете да изминете над 60 мили за галон! Може да намерите информация за разхода на гориво на уебсайтовете на FuelEconomy (http://www.fueleconomy.gov/) и GreenCars (http://www.greencars.com/).
Опитайте да работите от къщи с помощта на компютъра си и интернет
Работата от къщи може да ви помогне драстично да намалите милите, които изминавате всяка седмица шофирайки. За повече информация проверете Telework Coalition (http://www.telcoa.org/).
Летете по- малко
Пътуването със самолет произвежда огромно количество емисии, така че свеждането на честотата на вашите пътувания със самолет дори до едно или две годишно може да намали емисиите значително. Също така може да компенсирате (http://www.nativeenergy.com/) пътуванията ви по въздух чрез инвестирането в устойчиви енергийни проекти.
Присъединете се към виртуалния поход
Виртуалния поход „Спрете глобалното затопляне” е неполитическа сила, която иска да събере хората, загрижени за глобалното затопляне, на едно място. Прибавете (http://www.stopglobalwarming.org/) и вашия глас към хилядите други хора, желаещи да направят нещо по този въпрос.
Окуражавайте използването на устойчива енергия
Успешната борба с глобалното затопляне изисква национален преход към устойчиви енергийни източници каквито са слънчевата енергия, вятъра и биомасата. Тези технологии са готови да бъдат използвани в по- широк мащаб, но има регулиращи бариери, които им пречат. Предприемете действието, с което да счупите тези бариери с Vote Solar (http://www.votesolar.org/).
Защитавайте и пазете горите по целия свят
Горите играят критична роля в глобалното затопляне: те складират въглерод. Когато горите биват изгаряни или изсичани, складираният от тях въглерод се освобождава в атмосферата – обезлесяването днес се счита за източник на около 20% от емисиите с въглероден диоксид годишно.
Източник и пълния текст тук: http://globalwarming-facts.info/50-tips.html
Последна промяна krystal на 16 Ное 2009, 0:12, променена общо 1 път
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3