Ватове, волтове и консумация на ЛЕД ленти?
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- icog
- младши ентусиаст
-
- Кара: Трамвай по Графа
- Мечтае да кара: Подводница
- Детайли за колата: F10 530 xd
Ватове, волтове и консумация на ЛЕД ленти?
Здравейте,
Някой в час с електриките дали може да ме светне по следния въпрос за консумация на електричество:
Имам една нормална 40W крушка, на 220V.
Имам и една ЛЕД лента, дават и мощност 4.8W, на 12V.
Какво е съотношението между консумацията на електричество на двете? Със сигурност има разлика на база разликата на входящото напрежение, ама каква? Казано на прост език, колко пари ще ми гори едното и другото на час ако тока струва 0.20 лв на киловат.
Предварително благодаря!
Някой в час с електриките дали може да ме светне по следния въпрос за консумация на електричество:
Имам една нормална 40W крушка, на 220V.
Имам и една ЛЕД лента, дават и мощност 4.8W, на 12V.
Какво е съотношението между консумацията на електричество на двете? Със сигурност има разлика на база разликата на входящото напрежение, ама каква? Казано на прост език, колко пари ще ми гори едното и другото на час ако тока струва 0.20 лв на киловат.
Предварително благодаря!
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Re: Ватове, волтове и консумация на ЛЕД ленти?
Колкото е мощността, толкова ще гори - 40 вт и 4.8вт
При втората тока е по-голям, но това не те интересува доколкото виждам.
Ако ти е 0.20лв/кВт час за един час с по-мощната крушка имаш:
(0.20лв/кВт час)(0.040кВт)(1час) = 0.005лв
При втората тока е по-голям, но това не те интересува доколкото виждам.
Ако ти е 0.20лв/кВт час за един час с по-мощната крушка имаш:
(0.20лв/кВт час)(0.040кВт)(1час) = 0.005лв
- icog
- младши ентусиаст
-
Благодаря,
Казваш, че няма значение на колко волта работи тялото, винаги е важно само колко са ватовете?
Казваш, че няма значение на колко волта работи тялото, винаги е важно само колко са ватовете?
вярното е грешно (обратното на грешката е вярна). но теорията ти е верна...
но на практика мислия че сравняваш ябълки и круши. тия 12 волта предполагам ще ги вземеш от трансформаторче от 220 на 12 волта. ако трансформаторчето е 15 вата - тия 15 вата ги сравняваш с 40-ватовата крушка и излиза че за крушката ще плащаш почти 3-пъти повече.
ватове можеш да сравняваш едно-към-едно само ако са на един волтаж.
но на практика мислия че сравняваш ябълки и круши. тия 12 волта предполагам ще ги вземеш от трансформаторче от 220 на 12 волта. ако трансформаторчето е 15 вата - тия 15 вата ги сравняваш с 40-ватовата крушка и излиза че за крушката ще плащаш почти 3-пъти повече.
ватове можеш да сравняваш едно-към-едно само ако са на един волтаж.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
и разбира се че има значение волтажа. защото електромерите са амперметри... а амперите са ватове / волтаж...
демек 2200 вата на 220 волта са 10 ампера, ама 2200 вата на 12 волта са 180+ ампера...
та.. ампеража е този дето се мери... (и този дето убива, ама друга тема)
демек 2200 вата на 220 волта са 10 ампера, ама 2200 вата на 12 волта са 180+ ампера...
та.. ампеража е този дето се мери... (и този дето убива, ама друга тема)
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- icog
- младши ентусиаст
-
alx, благодаря и на теб!
Описвам Точно какъв ми е казуса, че от 3 места чух 3 различни противоречиви мнения а нямам време да се задълбавам (отново) в тоците:
На ей тоя траф: http://bgled.com/product/75/srv-30-12.html искам да сложа 5 метра от ей тая лента: http://bgled.com/product/29/erl-fs3528-ww1.html (параметрите на лентата са за метър, тоест умножаваме по 5).
На лентата пише мощност 4.8 W/метър. На трафа обаче пише изходна мощност 30W. Реално лентата няма да използва 30W, не мисля че може да се смята на база мощността на трафа! То все едно да кажеш, че колата ще гори 20/100, само защото това е разхода при максималната и мощност!
Според спецификацията на лентата (и твоята формула) си излиза, че ще си гори 4.8W (0.4А х 12V ако не бъркам някоя дименсия) х 5 метра = 24W на час. Ама ми се струва много баси, та за това се чудя да не пропускам нещо.
Имам 2 такива ленти в нас, светят супер готино ама трябваше да са и супер икономични а тия 24W не са ми бог знае колко малко. Вярно, че алтернативата е 4 или 5 "лунички" на кухненския плот, то една от тях е 25W. Май грешката е в мен, бях решил че пари за тоя ток няма да давам!
Колко А дърпа една 40W крушка на 220V, 0,18A?
Описвам Точно какъв ми е казуса, че от 3 места чух 3 различни противоречиви мнения а нямам време да се задълбавам (отново) в тоците:
На ей тоя траф: http://bgled.com/product/75/srv-30-12.html искам да сложа 5 метра от ей тая лента: http://bgled.com/product/29/erl-fs3528-ww1.html (параметрите на лентата са за метър, тоест умножаваме по 5).
На лентата пише мощност 4.8 W/метър. На трафа обаче пише изходна мощност 30W. Реално лентата няма да използва 30W, не мисля че може да се смята на база мощността на трафа! То все едно да кажеш, че колата ще гори 20/100, само защото това е разхода при максималната и мощност!
Според спецификацията на лентата (и твоята формула) си излиза, че ще си гори 4.8W (0.4А х 12V ако не бъркам някоя дименсия) х 5 метра = 24W на час. Ама ми се струва много баси, та за това се чудя да не пропускам нещо.
Имам 2 такива ленти в нас, светят супер готино ама трябваше да са и супер икономични а тия 24W не са ми бог знае колко малко. Вярно, че алтернативата е 4 или 5 "лунички" на кухненския плот, то една от тях е 25W. Май грешката е в мен, бях решил че пари за тоя ток няма да давам!
Колко А дърпа една 40W крушка на 220V, 0,18A?
- Icco
- Музикално деформиран
-
- Кара: 330ci
Тези ватове които ги пише на трафа не са ти консумирана мощност а максимална подавана, Консумираната мощност можеш да я разбереш точно като я замериш, защото има доста различни изпълнения на тези импулсни трафове и кпд-то е различно при всеки, съвета е обаче да си вземеш траф който има поне 30% повече изходна мощ тоест нещо около 50 вата на 12 волта за да имаш резерв инак лесно ще каже БАУУУ

П.П. Ако на изхода имаш 30 вата то ще консумира около 40 според мен.

П.П. Ако на изхода имаш 30 вата то ще консумира около 40 според мен.
Alx, тука много глупости си написал, чак няколко пъти прочетох да не съм объркал човека ...
Особено частта как с трансформатора 15W захранващ лампа 40W си щял да плащаш 3 пъти повече...
Ефекта(дефекта) би бил съвсем различен от т'ва да платиш 3 пъти повече отколкото ако ползваше 45W трансформатор
Особено частта как с трансформатора 15W захранващ лампа 40W си щял да плащаш 3 пъти повече...

Ефекта(дефекта) би бил съвсем различен от т'ва да платиш 3 пъти повече отколкото ако ползваше 45W трансформатор

In Ban We Trust!
eraziel написа:Alx, тука много глупости си написал, чак няколко пъти прочетох да не съм объркал човека ...
Особено частта как с трансформатора 15W захранващ лампа 40W си щял да плащаш 3 пъти повече...![]()
![]()
![]()
хехе... прочети пак какво съм написал. никъде не съм казал че 40-ватовата крушка ще я храня с траф. тя се храни с 220 волта. лед-овете се хранят с 15-ватовия траф и при това положение максималния позволен товар на трафа е 15 вата което е почти 1/3 по-малко от 40-ватовата крушка
единственото което съм взел за "дадено" е че ако трафа е 15 вата - дърпа 15 вата. написах го за по-прегледно. но както другия младеж е написал правилно при консумация от 4.8 вата на 220/12 волта понижаващ траф определено няма да дърпа максималния си рейтинг а ще е много по-малко- примерно 2-3 вата - имаше някакви сложни формули за трафове, загуби и тн.. нищо не помня от тях, но горе долу такава е сметката.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Whatever
Изразходваната мощност се определя от разхода на консуматора*кпд на трафа ...
Не е толкова грешно, колкото съм го помислил, като съм се объркал, но това не го прави вярно
Изразходваната мощност се определя от разхода на консуматора*кпд на трафа ...
Не е толкова грешно, колкото съм го помислил, като съм се объркал, но това не го прави вярно

In Ban We Trust!
- icog
- младши ентусиаст
-
И ко? Утре да се нагъзя на тавана да меря колко ток гори лентата? Ще ме върнете в университетските години, захапал некъв мултицет се хили с разчекната от тока усмивка:).
Иначе сега отивам да обесня на жената, че съм "младеж", може да реши да почерпи!
Пак по темата, тия ленти са супер находка за осветяване на кухненски плотове! Остави, че било по-тънко, ама светлината, която дават е равномерна и като го погледнеш отстрани стои като реклама:). Ако някой го интересува, ще снимам как стана нашата кухня, пък после ще черпите за идеята!:)
Иначе сега отивам да обесня на жената, че съм "младеж", може да реши да почерпи!

Пак по темата, тия ленти са супер находка за осветяване на кухненски плотове! Остави, че било по-тънко, ама светлината, която дават е равномерна и като го погледнеш отстрани стои като реклама:). Ако някой го интересува, ще снимам как стана нашата кухня, пък после ще черпите за идеята!:)
Здравейте.
Аз като собственик на този сайт дето продава лентите и трафовете http://www.bgled.com/index.php
да Ви светна малко повече
При сравняване на лампи, важни са лумените, т.е. количеството светлина което излъчват.
При LED диодите в повечето случаи отношението светлина/консумирана енергия е 80-100лумена/ват
а при лампата с нажежаема жичка е приблизително 10 лумена на ват. Иначе казано диодите харчат
5 пъти по малко ток в сравнение с лампата с нажежаема жичка, при еднаква осветеност.
Лентата, която сте си закупили е предназначена за скрито осветление, контури по тавани, гърбове на
кухни, много хора я слагат за да си осветят спалнята отдоло по ръба, и какво ли още не. Предназначена е за дизайнерско осветление основно.
1 метър от тази лента излъчва 150 лумена за 4,8 вата. Трансформатора (макар че няма нищо общо в случая думата трансформатор, защото няма дори една намотка вътре) е напълно достатъчен за тези 5 метра, а и този модел е с 4 вградени защити (няма да бафне), за претоварване, за късо съединение, за
токов удар, за температура.
Надявам се да съм бил полезен.
Аз като собственик на този сайт дето продава лентите и трафовете http://www.bgled.com/index.php
да Ви светна малко повече

При сравняване на лампи, важни са лумените, т.е. количеството светлина което излъчват.
При LED диодите в повечето случаи отношението светлина/консумирана енергия е 80-100лумена/ват
а при лампата с нажежаема жичка е приблизително 10 лумена на ват. Иначе казано диодите харчат
5 пъти по малко ток в сравнение с лампата с нажежаема жичка, при еднаква осветеност.
Лентата, която сте си закупили е предназначена за скрито осветление, контури по тавани, гърбове на
кухни, много хора я слагат за да си осветят спалнята отдоло по ръба, и какво ли още не. Предназначена е за дизайнерско осветление основно.
1 метър от тази лента излъчва 150 лумена за 4,8 вата. Трансформатора (макар че няма нищо общо в случая думата трансформатор, защото няма дори една намотка вътре) е напълно достатъчен за тези 5 метра, а и този модел е с 4 вградени защити (няма да бафне), за претоварване, за късо съединение, за
токов удар, за температура.
Надявам се да съм бил полезен.
А ето и още малко информация ...
Ватовете са си ватове, и колкото пише, толко консумира, независимо че едното е на 220 а другото е на
12 волта. А специално тоя "траф" http://bgled.com/product/75/srv-30-12.html , харчи около 5% от консумираната енергия за да трансформира от 220 на 12 волта.
Ватовете са си ватове, и колкото пише, толко консумира, независимо че едното е на 220 а другото е на
12 волта. А специално тоя "траф" http://bgled.com/product/75/srv-30-12.html , харчи около 5% от консумираната енергия за да трансформира от 220 на 12 волта.
- icog
- младши ентусиаст
-
Ми колега, добре дошъл във форума!
Много благодаря за внесената яснота по въпроса, че идеята с меренето и учебниците по физика хич не ми беше присърце
.
Сега остава да направиш една хуууубава отстъпка за колеги от форума и за норматив всички колеги ще приложат "Efficient Lighting" и ще станем най-зеления форум, напълно в час с новите изисквания на ЕУ!
п.с. не знам какво точно имаш предвид под "гърбове на кухни", аз заместих с нея луничките на кухненския плот и резултата е потресаващ! Ползвах студено бяло. Като се прибера ще я снимам, супер красиво и удобно се получи.
Много благодаря за внесената яснота по въпроса, че идеята с меренето и учебниците по физика хич не ми беше присърце

Сега остава да направиш една хуууубава отстъпка за колеги от форума и за норматив всички колеги ще приложат "Efficient Lighting" и ще станем най-зеления форум, напълно в час с новите изисквания на ЕУ!

п.с. не знам какво точно имаш предвид под "гърбове на кухни", аз заместих с нея луничките на кухненския плот и резултата е потресаващ! Ползвах студено бяло. Като се прибера ще я снимам, супер красиво и удобно се получи.
bg-LED написа:А ето и още малко информация ...
12 волта. А специално тоя "траф" , харчи около 5% от консумираната енергия за да трансформира от 220 на 12 волта.
разбира се че ватовете са си ватове, но аз коментирах "цената" на която ще получиш 12 волта прав ток. щото 220в променлив са "безплатни", но 12в прав "струват" нещо в понижаващия траф. в твоя случай когато трафа е за малки мощности и не е дискретен траф - кпд-то му е 95% (по твойте думи), но ако ще захранваш нещо по-мощно и трафа е траф с намотки- кпд-то ти може да е 33%... и тогава по-голямата ефективност на консуматора може да е "изядена" от загубите в трафа защото ти трябва поне 2/3 по-голяма ефективност на товара за да си поне на кантар...
а че лед-овете са по-икономични и трафовете за малки мощности много отдавна не са истински "трафове"- разбира се.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2