Изгоря ми дъното на РС-то ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Изгоря ми дъното на РС-то ?

Мнение от Chapai » 02 Дек 2009, 7:59

Изгоря ми дъното на РС-то. Интересувам се каква ли е причината, за да мога да взема мерки за напред. Историята: Няколко седмици ми бръмчеше при включване вентилатора на захранването, но аз се правех на зает? Два дни преди да се повреди си монтирах старо DVD подарено от приятел което не четеше СД? Или пък проблем с крайното стъпалце "Thunder" включено към аудио изхода на дънната платка - в този случай наличието на допълнителна звукова карта били предпазила дъното? А проблем с елзахранващата мрежа?
Последна промяна Chapai на 02 Дек 2009, 9:04, променена общо 1 път
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

крив кюнец
Аватар

Re: Изгоря ми дъното на РС-то ?

Мнение от крив кюнец » 02 Дек 2009, 8:29

Ако причината е вентилатор, то ти имаш един на процесора, един евентуално на чипа на дъното (който може да прецака работата) един на видеокартата. Повечето да не кажа всички процесори изключват на определени градуси та ме съмнява да е той. Ако е вентилатор на видеото, то картата ще отиде на кино, но едва ли и дъното. Ако е вентилатора на захранването, то съответно ще се прецака захранването, а защо не и дъното. Един незанулен контакт и утечка на корпуса допълнително увеличава риска за повреда. Токови удари има непрекъснато, в комбинация с незанулен контакт е .... Неможе с точност да се каже от какво е. Най-вероятно след като си монтирал DVDто ( което допълнително увеличава консумацията и товари захранването) , захранването, евентуално поради липса на добро охлаждане и увеличена консумация е сдало багажа и е прецакало дъното с гадно напрежение. Но това си е мое мнение и не се ангажирам с точност върху проблема ти :lol:

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 02 Дек 2009, 9:23

Ако DVDто е от старите IDE, демек тея с широките плоски сиви кабели, и си се опитал да го включваш към дъното докато работи компютъра, много е вероятно именно от него да е изгоряло. Погледни си захранването на компютъра, ако е някакво китайско тип Noname го хвърляй защото има доста голяма вероятност да ти замине и новото дъно :D Слагаш някой Fortron или Chieftek поне 350 вата за да ти е мирна главата. А ако дъното ти е било старо и с електролитни кондензатори, може и те да са заминали - личи си по това че се надуват. Новото дъно, ако мислиш да го креташ 5+ години си вземи такова със solid state кондензатори :D А относно скапаното напрежение в мрежата има едни Surge protectors около 20тина лв са - включваш в контакта и след него разклонителя в който включваш PC, монитор, усилватели, колони и всичко с една дума дето е вързано към PC-то , за да ти е мирна главата :)
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e53 3.0d 218hp '04
Мечтае да кара: bmw x5 '11

Мнение от don_mimo » 02 Дек 2009, 10:34

споко и на моя лаптоп thinkpad r61 даното вчера здаде багажа :)
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 02 Дек 2009, 11:08

крив кюнец написа:Ако причината е вентилатор, то ти имаш един на процесора, един евентуално на чипа на дъното (който може да прецака работата) един на видеокартата. Повечето да не кажа всички процесори изключват на определени градуси та ме съмнява да е той. Ако е вентилатор на видеото, то картата ще отиде на кино, но едва ли и дъното. Ако е вентилатора на захранването, то съответно ще се прецака захранването, а защо не и дъното. Един незанулен контакт и утечка на корпуса допълнително увеличава риска за повреда. Токови удари има непрекъснато, в комбинация с незанулен контакт е .... Неможе с точност да се каже от какво е. Най-вероятно след като си монтирал DVDто ( което допълнително увеличава консумацията и товари захранването) , захранването, евентуално поради липса на добро охлаждане и увеличена консумация е сдало багажа и е прецакало дъното с гадно напрежение. Но това си е мое мнение и не се ангажирам с точност върху проблема ти :lol:

Взе ми думите от клавиатурата :mhihi:
+1 от мен за захранването.
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 02 Дек 2009, 13:59

В повечето случаи проблемът иде от "трибуквени" захранвания... изгорят, ама вземат че пуснат 12 волта на 5-те или друга подобна каша и после пържене... но в този случай, заминават и други компоненти. Има случаи, при които самото дъно си отива (част от него) - всичко останало работи, дори и самото захранване... дай мостче между зелената и черната жичка и ако завърти значи работи (зелената беше, нали - да не греша по спомени ;) ). Обикновено захранването си отива при аномалии в захранването или спрял вентилатор (+ липса на внимание). Дъното пък гори по-често при пускане/ресет на компа, но не е задължително. Малко вероятно да е от звуковата карта според мен. Ампа работи ли? Ти как разбра, че само дъното е заминало?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: рожден ден
Мечтае да кара: Apassionata
Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿

Мнение от EBEEMVACIA » 02 Дек 2009, 17:17

модел :shock: :!: :?: :idea: :arrow:
̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 28 Яну 2016, 0:29

Да вдигна темата малко. :mhihi:

Имах една нова кутия за настолен комп и реших да си преместя чарколяците от един комп в новата кутия. Всичко си бачкаше преди моята интервенция, сега само тръгва захранването и харда, вентилаторът на процесора не тръгва, както и самият комп де факто. :mhihi:
Как да разбера дали съм изгорил дъното? :bchug:

п.с.Дъното е ECS MCP61M-M3, RAM има 4 GB (2x2),процесорът беше някакъв базов AMD, хардът е 1ТБ с Win 10, захранването е 500W Фортрон ;
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Carless
Мечтае да кара: Всичкото ///M

Мнение от PolandBall » 28 Яну 2016, 3:06

По-веротно е да не си свързал нещо както трябва. Постни една снимка от куята да се види какво не е наред.
Khrevsu tvahyu gradu tore! Khrevsu kvatro midvhu piedhvro! Khrevsu Kristo midhvu? vhradro! Medvro vhtrienn utrah vreghgrho.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 28 Яну 2016, 7:38

Понеже и на мен ми изгоря дъното на лаптопа, да попитам запознатите: принципно цената за смяна много висока ли ще е? Ако е над 300 лева според мен не си заслужава.

Лаптопа е HP Pavilion G4 от 2011.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 28 Яну 2016, 7:45

Преди години на мен също ми изгоря дъно. И също малко след като монтирах подарено DVD. Може би съвпадение ? Не, не ми се вярва.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Carless
Мечтае да кара: Всичкото ///M

Мнение от PolandBall » 28 Яну 2016, 22:37

smamf написа:Понеже и на мен ми изгоря дъното на лаптопа, да попитам запознатите: принципно цената за смяна много висока ли ще е? Ако е над 300 лева според мен не си заслужава.

Лаптопа е HP Pavilion G4 от 2011.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Модела е доста стар и чисто ново дъно даже и втора ръка трудно ще намериш. Ако все пак намериш, цената не би трябвало да е висока като се има предвид колко е стар модела.
Khrevsu tvahyu gradu tore! Khrevsu kvatro midvhu piedhvro! Khrevsu Kristo midhvu? vhradro! Medvro vhtrienn utrah vreghgrho.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 28 Яну 2016, 23:35

nqmam_bmw написа:Да вдигна темата малко. :mhihi:

Имах една нова кутия за настолен комп и реших да си преместя чарколяците от един комп в новата кутия. Всичко си бачкаше преди моята интервенция, сега само тръгва захранването и харда, вентилаторът на процесора не тръгва, както и самият комп де факто. :mhihi:
Как да разбера дали съм изгорил дъното? :bchug:

п.с.Дъното е ECS MCP61M-M3, RAM има 4 GB (2x2),процесорът беше някакъв базов AMD, хардът е 1ТБ с Win 10, захранването е 500W Фортрон ;

Вадиш едната рам и пускаш. Ако се чуе едно тегаво изписукване - дъното е ок. Но и според мене не си свързал нещо както трябва
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 29 Яну 2016, 10:01

Вадиш ВСИЧКАТА RAM и пускаш компютъра само дъно и процесор, без видеокарта и изключена всякаква периферия. Ако издаде някакъв звук, добре и както казаха колегите, огледай връзките. Ако ли не, слагай му кръста, но все пак ако може да го погледне някой с повече познания и да направи диагностика с PCI карта.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
Мечтае да кара: E30 - M3

Мнение от xela » 31 Яну 2016, 22:26

При смяна на кутии трябва да се внимава за тези неща

Изображение

Особено ако е имало друго дъно в тази кутия.
Различните дъната са с различно закрепване към кутията и ако са останали едно две крачета дъното няма да пали.

Следваща

Назад към Извън Темата