GPS / Полицейски радар
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
GPS / Полицейски радар
Значи колеги имам следното питане. Интересува ме, при засичане с радар, радара коя скорост засича, тази на километража на колата или тази, която показва GPS-a, която както знаем е по-ниска с няколко км. Ще помоля да точен и конкретен отговор, някой ако знае със сигурност, а не за предположения и догадки, не искам тема 3 страници. Благодаря.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Re: GPS / Полицейски радар
Тази на GPS-a, тя е точната. Автомобилните производители умишлено качват реалната скорост с около 5 км - това съм го виждал при различни марки. 

Радарът измерва реалната (истинската) скорост на движение, а тя може да не съвпадне нито с показанията на скоростомера, нито с GPS-а. Предполагам, че знаеш как функционират радарите (било то с радио-вълни или по-модерните със светлина).
В общи линии радара изпраща радио-вълни до колата и в зависимост от това дали си спрял, приближаващ или отдалечаващ се от радара, на база на промените в отразената вълна (честотата й) се измерва скоростта.
Общо взето - при засичане с радар няма как да спориш, че на скоростомера ти е показвало 45, а полицаите ти казват (и показват), че си се движил с 55.
Деян
В общи линии радара изпраща радио-вълни до колата и в зависимост от това дали си спрял, приближаващ или отдалечаващ се от радара, на база на промените в отразената вълна (честотата й) се измерва скоростта.
Общо взето - при засичане с радар няма как да спориш, че на скоростомера ти е показвало 45, а полицаите ти казват (и показват), че си се движил с 55.
Деян
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Ти както си го задал въпроса може и един отговор да не получиш. Радара засича скоростта на движение на обекта според принципа си на работа. И в общия случай тази скорост ще е различна и от посочената от километража и от показанията на gps-а. При висока скорост повечето автомобили дават отклонение около +10км/ч на отчетената спрямо реалната скорост, така че в такава ситуация показанията на радара и gps-а трябва са по-близки.
Ако се включат в обсъждането размера на гумите, зададената точност на gps-ите за граждански цели и положението (ъгъла) на радара спрямо движещия се автомобил, темата ще стане не 3 страници, а с обема и съдържанието на дисертация.
Ако се включат в обсъждането размера на гумите, зададената точност на gps-ите за граждански цели и положението (ъгъла) на радара спрямо движещия се автомобил, темата ще стане не 3 страници, а с обема и съдържанието на дисертация.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
AGD написа:При висока скорост повечето автомобили дават отклонение около +10км/ч на отчетената спрямо реалната скорост
Мисля, че толеранса на катаджийските радари ТР4 беше +/-5км ако караш около 100 и до 8км ако караш над 130 ли беше, 150 ли...
AGD написа:размера на гумите, зададената точност на gps-ите за граждански цели и положението (ъгъла) на радара спрямо движещия се автомобил
Размерът на гумите оказва влияние само върху километража, но отклоненията са минимални.
Отклонението на GPS-ите не влияе при измерването на скоростта на движение.
Ъгълът на радара не играе, защото винаги засичат на права.
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
flame написа:Размерът на гумите оказва влияние само върху километража, но отклоненията са минимални.
Отклонението на GPS-ите не влияе при измерването на скоростта на движение.
Ъгълът на радара не играе, защото винаги засичат на права.
Да, ако гумите са подбрани правилно, отклонението при 100км/ч е около 1км/ч (заради евентуална разлика в диаметрите). Само че може да не са подбрани правилно.
Точността на gps-а, а и конкретната ситуация влияят на отчетената скорост, защото тя се изчислява от времето за преместване между точки на известно разстояние. Разстоянието обаче е известно само с определена грешка.
Ъгълът на радара очевидно играе - аз не съм виждал полицай с радар, застанал срещу потока от коли.
Всички споменати от мен фактори може да се отразят в десетите на отчетенета скорост, но в крайна сметка за нито една от тези скорости не може да се твърди, че е абсолютно вярна.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Ся колеги. Конкретното питане беше за следното. Карам със 60 по километраж. GPS на джама ми показва 55. Опс, КАТ на пътя, спират ме и какво ми казват при тези показания на моите "уреди"? Карал си със 55 или 60 или нито едното от двете? Знам в общи лини как функционират радарите, ест. работят с отразен сигнал, както ехолота например. Такова нещо като крив сигнал на каквото и да е вълново излъчване, няма. Може да има обхват или широчина на вълната, звукова, светлинна, няма значение. Не може радар засичаш в обратната лента, да ме "хване" мен. Логиката ми казва, че стойностите на радара и на GPS-a би трябвало да са по-близки отколкото радара и километража. Но не вярвам в отклонение с 10 или 10+ километра, примерно, карам със 70, а радара да ме спре за 85. В моя случай, гумите са ми точно по това дето го пише на вратата, тъй че мога да разчитам на точни данни.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Мисля, че няма как да разбереш преди наистина да ти се случи да те спрат и да ти покажат скоростта, а и ти да си запомнил точно с колко си се движил.
Предполагам, че ако се съобразяваш с по-ниското показание от двете (gps / скоростомер) и ако спазваш ограниченията на скоростта - няма да те спрат полицаите.
Ако ти се случи - винаги гледай датата и часа на засичане от радара.
Деян
п.п. Ако беше в София можеше да се пробваш на тунела в Люлин - там нали има информативно табло-радар, което обаче не зная колко е точно
Предполагам, че ако се съобразяваш с по-ниското показание от двете (gps / скоростомер) и ако спазваш ограниченията на скоростта - няма да те спрат полицаите.
Ако ти се случи - винаги гледай датата и часа на засичане от радара.
Деян
п.п. Ако беше в София можеше да се пробваш на тунела в Люлин - там нали има информативно табло-радар, което обаче не зная колко е точно

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
+1 за джипиеса- опит ти казвам че той отчита вярната скорост
при Е46 показанията на електронния километраж (този в скритите менюта, който се използва за отчитане и за средната скорост) е напълно еднакво с това на ГПС-а. И да има разлика тя е не повече от 1км/ч. Стрелката показва 6-7км повече.
И на мен ми е интересно ако ме спрат с радар коя скорост ще ми кажат - на ГПС-а или някоя друга
И на мен ми е интересно ако ме спрат с радар коя скорост ще ми кажат - на ГПС-а или някоя друга
- panter
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90 320D 163 hp
Хахаха Аиде да видим кой е най смел и ще се засили с GPS срещу полицаите с радара
И после да не забарви да пише тук резултата
И за да не съм
километражите на колите заводско дават отклонение около + 5 до10 % от реалната скорост ! А на въпроса GPS-а дава по близка до реалните километри стоиност , но както беше написал по горе един колега полицаите дават в града 5 км толеранс, а извън него 10 км /това го знам от приятел катаджия / , така че което и да гледаш няма да има значение 

И после да не забарви да пише тук резултата

И за да не съм

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
гпс-а може да приемете, че показва същото като полицейски радар...
запомнете километража колко лъже при различните скорости... сложете си и 10 отгоре и с тази скорост сте ок.
почти от както имам кола го правя това, много пъти съм минавал покрай катаджии с радар и никога не са ме спирали.
осъзнах го когато бях по-млад и по-зелен и ме спряха на трилентовото на бояна с 100 по километраж, а на радара пишеше 92...
примерно по магистралата много пъти съм крузвал със ~145-150 покрай ченгета с радар...
п.с. каква смелост пък толкова... в крайна сметка 11-20 км/ч сега гледам е 30 лв и никакви точки...
запомнете километража колко лъже при различните скорости... сложете си и 10 отгоре и с тази скорост сте ок.
почти от както имам кола го правя това, много пъти съм минавал покрай катаджии с радар и никога не са ме спирали.
осъзнах го когато бях по-млад и по-зелен и ме спряха на трилентовото на бояна с 100 по километраж, а на радара пишеше 92...
примерно по магистралата много пъти съм крузвал със ~145-150 покрай ченгета с радар...
п.с. каква смелост пък толкова... в крайна сметка 11-20 км/ч сега гледам е 30 лв и никакви точки...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
Ако радарът е минал проверка в метрологията и има съответния сертификат за това, неговата скорост е "вярната". За съжаление 

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
Онзи ден си направих един тест на магистралата с Е38-ка...
Заковавам автопилота на 80км/ч и ресетвам компютъра да почне да отчита средна скорост (SPEED - SET) - показанието беше 67-68км/ч
После ускорих до 120км/ч, ресетнах го пак и след малко показанието пак закова на ~105км/ч... Засилих до 130-135, пак ресет - успях да накарам компютъра да отчете 119-120км/ч.
Та поне на моята кола явно разликата между стрелката и BC е около 10-15км/ч... Тези дни ще пробвам с GPS-а да видя какви ще са разликите между трите показания.
Деян
Заковавам автопилота на 80км/ч и ресетвам компютъра да почне да отчита средна скорост (SPEED - SET) - показанието беше 67-68км/ч

После ускорих до 120км/ч, ресетнах го пак и след малко показанието пак закова на ~105км/ч... Засилих до 130-135, пак ресет - успях да накарам компютъра да отчете 119-120км/ч.
Та поне на моята кола явно разликата между стрелката и BC е около 10-15км/ч... Тези дни ще пробвам с GPS-а да видя какви ще са разликите между трите показания.
Деян
Т'ва не е нормално ако си със стандартен размер гуми... ?
In Ban We Trust!
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2